Search
Close this search box.
10 αλήθειες για τον Syd Barrett

10 αλήθειες για τον Syd Barrett

Αφιέρωμα στον Syd Barrett: Το φως που πάντα οδηγούσε τους Pink Floyd και συνεχίζει να εμπνέει με τη μουσική κληρονομιά που άφησε.

Σαν σήμερα, στις 7 Ιουλίου του 2006, έφυγε από τη ζωή ο Syd Barrett, το ιδρυτικό μέλος, ο τραγουδιστής, κιθαρίστας, δημιουργός και πηγή έμπνευσης των Pink Floyd.

Όπως έχουν δηλώσει τα εναπομείναντα μέλη της μυθικής μπάντας (Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason και Richard Wright) στην κοινή δήλωσή τους το 2006, όταν και πέθανε ο Barrett, ο τελευταίος «ήταν πάντα το φως που καθοδηγούσε τη μπάντα από το αρχικό της lineup, ενώ άφησε μία κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει.»

Σίγουρα, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως οι Pink Floyd δεν θα ήταν ποτέ η μπάντα που είναι σήμερα χωρίς τον Syd, έστω και αν αυτός παρέμεινε μουσικά ενεργός για μόλις μία δεκαετία. Ας δούμε, λοιπόν, 10 μικρές αλήθειες από τη ζωή και το έργο του Syd Barrett.

1. Εμπνεύστηκε το όνομα των Pink Floyd

Ο αρχικός τους frontman, εμπνεύστηκε το όνομα των Pink Floyd συνενώνοντας τα ονόματα δύο blues μουσικών, των Pink Anderson και Floyd Council.

Πριν το συγκρότημα καταλήξει στο Pink Floyd, πέρασε από τα ονόματα The Pink Floyd Sound, The Tea Set και The Abdabs.

floyd council pink anderson
Pink Anderson και Floyd Council

2. Έγραψε το πρώτο κομμάτι των Pink Floyd

Ή αλλιώς το ‘Arnold Layne’ – το single που κυκλοφόρησε το 1967 και μιλάει για τον Arnold Layne, έναν cross-dresser που συνήθιζε να κλέβει γυναικεία εσώρουχα από μαγαζιά στο Cambridge της Αγγλίας.

Πρόκειται για ένα σατυρικό τραγούδι που αποκάλυπτε από την αρχή της πορείας της μπάντας, στοιχεία από την τρέλα του Syd.

Παρόλο που δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο τους άλμπουμ (‘The Piper at the Gates of Dawn’), το ‘Arnold Layne’ βρίσκεται σε πολλές compilation κυκλοφορίες των Pink Floyd.

3. Ηγήθηκε της δημιουργίας του πρώτου άλμπουμ

Το ‘The Piper at the Gates of Dawn’ κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου του 1967 και είναι το μοναδικό άλμπουμ των Floyd που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του Syd Barrett.

Η ονομασία του δίσκου προήλθε από το έβδομο κεφάλαιο του παιδικού μυθιστορήματος του Kenneth Grahame (‘The Wind in the Willows’), ενώ παραγωγός ήταν ο συνεργάτης των Beatles, Norman Smith.

4. Οι Pink Floyd στην Syd Barrett εποχή

Οι Floyd με τον Barrett στο τιμόνι, εμφανίζονται πλάι σε σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής όπως οι Cream, ενώ ακολούθησαν και τον Jimi Hendrix σε πολλά live του τελευταίου, σε μερικές από τις καλύτερες μουσικές σκηνές της Αγγλίας.

5. Ο Syd Barrett αντικαθίσταται από τον David Gilmour

Ο David Gilmour εντάχθηκε στο γκρουπ το 1967 και ήταν ο βασικός κιθαρίστας στα live των Pink Floyd, καθώς ο Barrett είχε ήδη αρχίσει να γίνεται ασταθής και απρόβλεπτος, κυρίως λόγω του LSD.

Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής, ο Syd πολλές φορές σταματούσε να παίζει στις συναυλίες, ξεχνούσε να φέρει την κιθάρα του, κατέστρεφε εξοπλισμό και πολλές φορές δεν μπορούσε ούτε να κρατήσει την πένα της κιθάρας του.

Στις 26 Ιανουαρίου του 1968 άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο εμφανή τα σημάδια της αποχώρησης του Barrett, καθώς, ενώ το συγκρότημα κατευθυνόταν προς ένα show στο Πανεπιστήμιο του Southampton, αποφάσισε να μην πάρει μαζί τον Syd Barrett.

Στις 6 Απριλίου του 1968, η μπάντα ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του.

davidGilmour syd barrett
Ο David Gilmour αντικατέστησε τον Syd Barrett που είχε αρχίσει να γίνεται ασταθής και απρόβλεπτος

6. Έπειτα, κυκλοφόρησε δύο solo άλμπουμ

Ο Syd Barrett, στη συνέχεια, κυκλοφόρησε δύο δίσκους, το 1970. Το The Madcap Laughs’ και το ‘Barrett’. Οι David Gilmour και Roger Waters, έβαλαν ένα χεράκι στην παραγωγή του πρώτου, ενώ στο ‘Barrett’ οι Gilmour και Richard Wright έπαιξαν μπάσο και πλήκτρα αντίστοιχα.

7. Τα τραγούδια του Barrett συνεχίζουν να διασκευάζονται

Ο Syd Barrett συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης, ενώ κομμάτια του όπως τα ‘Terrapin’, ‘Bike’ και ‘Octopus’, συνεχίζουν να διασκευάζονται και να παίζονται ζωντανά από πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Slowdrive, R.E.M., Placebo και The Smashing Pumpkins.

8. Ο ζωγράφος Syd Barrett

Ο Syd Barrett, αφού αποχώρησε από τους Pink Floyd, αφιέρωσε πολύ χρόνο στην αγαπημένη του ζωγραφική. Δυστυχώς πολλά από τα έργα του δεν έχουν διασωθεί, καθώς είτε τα κατέστρεφε, είτε ζωγράφιζε νέα έργα πάνω σε παλαιότερά του.

9. Two lost souls swimming in a fish bowl…

To 1976 οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το ‘Wish You Were Here’ – ένα concept άλμπουμ που πρακτικά αποτέλεσε φόρο τιμής στον Syd Barrett με τραγούδια και στίχους γεμάτα αναφορές στο ιδρυτικό μέλος της μπάντας και τις ψυχικές διαταραχές του.

Όπως έχει δηλώσει ο Gilmour για το δίσκο: «Δεν μπορώ να ερμηνεύσω χωρίς να σκέφτομαι τον Syd…»

Wish You Were Here

10. Το ‘Shine On You Crazy Diamond’

‘Shine On You Crazy Diamond’. Αυτό το έπος, είναι το πιο εμβληματικό τραγούδι-αφιέρωμα των Pink Floyd στον Barrett (φυσικά και αυτό από το άλμπουμ ‘Wish You Were Here’).

Αποτελεί μία από τις αρτιότερες συνθέσεις των Pink Floyd και ταυτόχρονα εκφράζει την επιθυμία της μπάντας να λάμψει όπως παλιά το μεγάλο άστρο του Crazy Diamond.

Όσες φορές κι αν το ακούσουμε, δεν το χορταίνουμε…

Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)

Shine On You Crazy Diamond (Parts Vi-Ix)

Ενδεικτική πηγή: The Capitol Theatre

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!