Search
Close this search box.
PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

Ένας δίσκος που δημιουργήθηκε από έναν ταξιδιώτη/παρατηρητή που αποτυπώνει εικόνες και ιστορίες για εσάς.
PJ Harvey - 'The Hope Six Demolition Project' / Εξώφυλλο
PJ Harvey - 'The Hope Six Demolition Project' / Εξώφυλλο

PJ Harvey λίγες μέρες πριν, στις 15 Απριλίου, κυκλοφόρησε τον ένατο κατά σειρά προσωπικό της δίσκο με τίτλο ‘The Hope Six Demolition Project’. Ο δίσκος περιέχει συνολικά 11 κομμάτια τα οποία η Αγγλίδα τραγουδοποιός έγραψε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, παρέα με τον φωτογράφο και σκηνοθέτη της, Seamus Murphy, σε Κόσοβο, Αφγανιστάν και Ουάσινγκτον.

Το κοινό της περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία να βγει στα ράφια των δισκοπωλείων το The Hope Six Demolition Project’, καθώς έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το εξαιρετικό ‘Let England Shake’. Όσο για το ελληνικό κοινό, η νέα αυτή δουλειά κάνει ακόμα πιο σπουδαία τη φετινή εμφάνιση της PJ Harvey στη χώρα μας, στις 7 Ιουνίου, στα πλαίσια του Release Athens Festival 2016.

Το πρώτο κομμάτι του δίσκου ονομάζεται ‘The Community Of Hope’ και αναφέρεται στο πολεοδομικό σχέδιο Hope IV των ΗΠΑ.

Σε αυτό, οι κατοικίες που βρίσκονται σε φτωχές περιοχές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας γκρεμίζονται και δίνουν στην θέση τους σε νέα μοντέρνα κτίρια, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους προηγούμενους κατοίκους να μην έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν εκεί. Η PJ Harvey περιγράφει τα καινούρια σχολεία που έχουν χτιστεί σαν «σκ@τομέρη» και τους κατοίκους σαν «ναρκωμένα ζόμπι από τα ψυχοφάρμακα».

Φυσικά και αυτές της οι αναφορές προκάλεσαν έντονα σχόλια και αντιδράσεις από βουλευτές της Ουάσιγκτον.

PJ Harvey - The Community Of Hope

Ένα ακόμα τραγούδι που ξεχωρίζει είναι σίγουρα το ‘The Orange Monkey’. Εδώ δεν έχουμε τόσο έντονα το rock στοιχείο, ούτε τον χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας που κυριαρχεί σε όλο το άλμπουμ. Έχουμε όμως μια υπέροχη μελωδία που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τα φωνητικά δημιουργώντας ένα κομμάτι που νομίζω δεν έχει λάβει την αναγνώριση που θα του άξιζε:

Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του δίσκου είναι το ‘The Ministry of Social Affairs’, το οποίο η Harvey επέλεξε να χτίσει πάνω στο blues κομμάτι ‘That’s What They Want’ του Jerry McCain. Φυσικά και δεν θα ακούσετε ένα blues κομμάτι, μάλλον όχι με την έννοια που το έχετε στο μυαλό σας, αφού το συγκεκριμένο track αποτέλεσε μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του ‘The Hope Six Demolition Project’

Στη συνέχεια, έρχεται και το ‘The Wheel’ που είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο, μέχρι στιγμής, κομμάτι του δίσκου, ειδικά για το video που το συνοδεύει.

Το θέαμα μιας ρόδας του λούνα παρκ στο Κόσοβο κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα είναι το σημείο αναφοράς του τίτλου. Μέσα από τα πλάνα που τραβήχτηκαν στην περίοδο 2011-2015 μπορούμε να δούμε εικόνες από την προσφυγική κρίση, τον πόλεμο, τα παιδιά που χάθηκαν στο πόλεμο του Κοσόβου, ενώ όλες αυτές οι μνήμες και σκηνές αποτυπώνονται μέσα σε δύο ανατριχιαστικούς στίχους:

Now you see them, now you don’t
Faces, limbs, a bouncing skull

PJ Harvey - The Wheel

Το The Hope Six Demolition Project’ κλείνει με το ‘Dollar Dollar’ και με μια ακόμα ιστορία από το ταξίδι της PJ Harvey στην Καμπούλ. Ένα αγόρι που ζητιανεύει πλησιάζει το αμάξι της και εκείνη παραμένει εγκλωβισμένη πίσω από το τζάμι, μην μπορώντας να το βοηθήσει…

Ο πραγματικός θόρυβος του δρόμου που χρησιμοποιείται στην εισαγωγή, το κλάμα των παιδιών, τα φωνητικά της PJ και, τέλος, ο ήχος του σαξοφώνου, κάνουν το φινάλε του δίσκου να σε στοιχειώνει πραγματικά!

Ο δίσκος The Hope Six Demolition Project’ είναι ένας στιχουργικά τολμηρός δίσκος που δεν διστάζει να σε φέρει αντιμέτωπο με την πιο σκληρή πραγματικότητα.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας πολιτικός δίσκος, παρά ως ένας δίσκος που δημιουργήθηκε από ένα ταξιδιώτη/παρατηρητή που αποτυπώνει εικόνες και ιστορίες χωρίς να δίνει και απαραίτητα λύσεις στα προβλήματα που περιγράφει.

Μουσικά, το album είναι όλα όσα θα περιμέναμε από μια δουλειά της PJ Harvey, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Όπως αναφέρεται και στο κομμάτι ‘A Line in the Sand’, «What I’ve seen—yes, it’s changed how I see humankind». Αυτός πιστεύω ότι είναι ο σκοπός του ‘The Hope Six Demolition Project’: Να δούμε διαφορετικά τον κόσμο…

Καλή ακρόαση!

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!