Search
Close this search box.
Metallica – Kill ‘Em All: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

Metallica – Kill ‘Em All: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

Αφιέρωμα στον πρώτο δίσκο των Metallica, όταν ήταν ακόμα αμούστακοι και η metal αγνή. Το Kill 'Em All στο μικροσκόπιο.
Metallica - Kill 'Em All
Metallica - Kill 'Em All

Ο άνθρωπος που διατύπωσε πρώτος τη λαϊκή ρήση «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», θα αισθανόταν σίγουρα πολύ δικαιωμένος, αν με κάποιο τρόπο μπορούσε να ακούσει το ‘Kill ‘Em All’.

Ο δίσκος-θρύλος που ξεκίνησε τα πάντα, ο πατέρας του thrash metal για πολλούς, που ο ήχος του συνοψίζει τη δύναμη, το πάθος, την ένταση και την αλητεία των πρώτων ημερών των Metallica.

Μπορεί να μην έχει μέσα πολύ κλασικά τραγούδια όπως το ‘Ride The Lightning’βλέπε ‘Fade To Black’- και μπορεί να μην κριθεί ποτέ ως αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς και άξιο εισόδου στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου σαν το ‘Master Of Puppets’, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Το ‘Kill ‘Em All’ είναι μια μετεφηβική κραυγή οργής του πιο ταλαντούχου ίσως metal τσούρμου που έβγαλαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είδε το δίσκο σαν μια αφορμή για να εκφράσει την ανάγκη να ξεφύγει από τη σκληρή ζωή και το περιθώριο που βίωνε εκείνα τα χρόνια.

Στη σύνθεση τεσσάρων από τα κομμάτια του δίσκου, έχει συμμετάσχει και ο Dave Mustaine, που μπορεί να μην μακροημέρευσε στους Metallica, άφησε όμως έντονα τα σημάδια του στις πρώτες δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος και σίγουρα εντονότερα στο ‘Kill ‘Em All’. 

Και αν δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, περιέχει και ένα εκπληκτικό ορχηστρικό κομμάτι, σε σύνθεση του αδικοχαμένου Cliff Burton.

Τι πάει να πει δεν έχεις ακούσει ακόμα το ‘Kill ‘Em All’; Φέρε ακουστικά και στρώσου!

Hit The Lights

Το πρώτο κομμάτι που οι Metallica έγραψαν αλλά και ηχογράφησαν μαζί.

Ένας metal ύμνος, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρυμμένο διαμάντι, πολύ απλά γιατί είναι αδύνατο να κρυφτεί από την πρώτη θέση του δίσκου στην οποία βρίσκεται.

Περιγράφει τον ενθουσιασμό που καταλαμβάνει τη μπάντα όταν πρόκειται να ανέβει στη σκηνή για να παίξει μουσική, αλλά και τις αντιδράσεις που η τελευταία προκαλεί στον κόσμο της.

Το συγκρότημα συνήθιζε τον πρώτο καιρό της ζωής του να ανοίγει με το ‘Hit The Lights’ τις συναυλίες του. Τέλος, ο αστικός μύθος λέει πως η έμπνευση του τίτλου, προέρχεται από το ‘Shoot The Lights’ των  Βρετανών Diamond Head.

No life till leather
We are gonna kick some ass tonight
We got the metal madness
[Όλοι οι στίχοι]


The Four Horsemen

Η σύνθεση εδώ, ανήκει σχεδόν πλήρως στον Dave Mustaine, κάτι που αργότερα στην καριέρα του φρόντισε να καταστήσει ξεκάθαρο, καθώς εξέδωσε με τους Megadeth το ‘Mechanix’ με την μουσική σε κάποια μέρη του να είναι ίδια και απαράλλαχτη, αλλά ντυμένη με διαφορετικό στίχο.

Λόγω των παραπάνω, οι Metallica στις συναυλίες τους έκοβαν το τραγούδι στη μέση, για να μην χρειαστεί να παίξουν το σόλο της γέφυρας, αποκλειστικός πνευματικός πατέρας του οποίου, μπορείτε να μαντέψετε ποιος ήταν.

Πήρε τριάντα ολόκληρα χρόνια στο συγκρότημα (7/12/2011) για να παίξει ατόφιο το ‘The Four Horsemen’ μπροστά σε κοινό.

Το κομμάτι αυτό είναι μια ευθεία βιβλική αναφορά στους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, που θα καλπάσουν με τα άλογα τους για να διαδώσουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, πως έρχεται το τέλος του κόσμου.

Επίσης, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο Mustaine ισχυρίζεται πως εμπνεύστηκε μερικά σημεία του ‘The Four Horsemen’ -βλέπε την περιβόητη γέφυρα- από το ‘Sweet Home Alabama’ των Lynyrd Skynyrd!

The Horsemen are drawing nearer
On leather steeds they ride
They’ve come to take your life
On through the dead of night
[Όλοι οι στίχοι]


Motorbreath

Το μοναδικό τραγούδι των Metallica που έχει γράψει ολομόναχος ο James Hetfield.

Το αδικημένο μικρό αδερφάκι των υπόλοιπων tracks δίσκου, που διαρκεί μόλις τρία λεπτά και οχτώ δευτερόλεπτα, μιλά για τους ανθρώπους που αφήνουν τη ζωή να περνά από μπροστά τους δίχως να κάνουν κάτι και τελικά δεν πετυχαίνουν τίποτα σε αυτή.

Those people who tell you not to take chances
They are all missing on what life is about
You only live once so take hold of the chance
Don’t end up like others the same song and dance
[Όλοι οι στίχοι]


Jump In The Fire

Εδώ έχουμε την απόλυτη πρωτοτυπία! Το ‘Jump In The Fire’ περιγράφει τον κόσμο από την πλευρά του Διαβόλου, που προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους να αμαρτήσουν, περιμένοντας καρτερικά να πεθάνουν και να «πηδήξουν στη φωτιά».

Ο Lars Ulrich έχει παραδεχτεί πως ο ήχος του ‘Jump In The Fire’ είναι εμπνευσμένος από το ‘Run To The Hills’ των Iron Maiden, που έπαιζε πολύ συχνά στο ραδιόφωνο εκείνη την εποχή.

Οι Metallica πίστευαν πως αυτό το κομμάτι ήταν που θα τους οδηγούσε στην επιτυχία, για αυτό και έγινε το δεύτερο single τους, μετά το ‘Whiplash’.

Jump by your will or be taken by force
I’ll get you either way
Trying to keep the hellfire lit
I am stalking you as prey
[Όλοι οι στίχοι]


(Anesthesia) – Pulling Teeth

[Anesthesia] --Pulling Teeth

Το πρώτο δισκογραφημένο ορχηστρικό κομμάτι των Metallica, ανήκει στον Cliff Burton.

Πρόκειται για ένα ποτ πουρί από τις αγαπημένες συνθέσεις του, κομμένες και ραμμένες έτσι ώστε να σχηματίζουν κάτι ολοκληρωμένο.

Μέχρι το 2:34 ακούγεται μόνο το μπάσο του Burton, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το τέλος τον συνοδεύει ο Lars Ulrich.

Το ‘Anesthesia-(Pulling Teeth)’ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της συνθετικής δεινότητας, της τεχνικής και του ταλέντου του αδικοχαμένου μπασίστα, καθώς επίσης και των επιρροών του, με πολλά σημεία να θυμίζουν Geddy Lee και Geezer Butler.

Όταν οι James Hetfield και Lars Ulrich άκουσαν τον Burton να παίζει ζωντανά ένα τμήμα του ‘Anesthesia – (Pulling Teeth)’, αποφάσισαν να τον φέρουν στους Metallica, με το αστείο της υπόθεσης να είναι πως αρχικά πίστευαν πως ο ήχος που άκουγαν προερχόταν από κιθάρα, αδυνατώντας να πιστέψουν πως κάποιος έπαιζε με αυτό τον εξωφρενικό τρόπο μπάσο.


Whiplash

Πολύ πριν γίνει ο τίτλος της εξαιρετικής οσκαρικής ταινίας, το ‘Whiplash’ ήταν κομμάτι των Metallica καθώς και το πρώτο single που γέννησε το ‘Kill ‘Em All’.

Αυτό που λίγοι όμως γνωρίζουν είναι πως το whiplash είναι πάθηση του λαιμού που προκαλείται συχνά από το ακατάπαυστο headbanging, και σε σοβαρές μορφές, μπορεί να συγκριθεί σε βαρύτητα ακόμα και με τραύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η πάθηση αυτή μπορεί να χρονίσει, με τα περισσότερα μέλη των Slipknot να έχουν πιει αυτό το πικρό ποτήρι.

Για να μην ξεφεύγουμε όμως, οι Metallica έγραψαν το ‘Whiplash’ εμπνευσμένοι από το ασταμάτητο headbanging στο οποίο επιδιδόταν το κοινό στις συναυλίες τους.

Bang your head against the stage
Like you never did before
Make it ring, make it bleed
Make it really sore
[Όλοι οι στίχοι]


Phantom Lord

Κάτι που σίγουρα δεν λείπει από το ‘Kill ‘Em All’ είναι η πρωτοτυπία στη θεματολογία των τραγουδιών του.

Το ‘Phantom Lord’ λοιπόν, περιγράφει της περιπέτειες της metal μουσικής, ενσαρκωμένης στη μορφή ενός τέρατος που συνθλίβει τα πάντα στο πέρασμά του, με τη βοήθεια φυσικά των οπαδών του, δηλαδή των metalheads.

Μάλιστα, ο James Hetfield είχε τέτοιο απωθημένο με τον ‘Phantom Lord’ που είχε βαφτίσει έτσι και μια από τις μπάντες που έπαιζε στα εφηβικά του χρόνια, πριν φυσικά ιδρύσει τους Metallica.

Crushing metal strikes
on this frightening night
Fall onto your knees
For the Phantom Lord
[Όλοι οι στίχοι]


No Remorse

Το χρονικό της έντονης αντιπολεμικής θεματολογίας των Metallica ξεκίνησε να γράφεται με το ‘No Remorse’.

Το συγκρότημα βγάζει μια ωμή απέχθεια για όσους επιλέγουν να πολεμούν απλά για τη χαρά του να σκοτώνουν αλλά και για την απουσία τύψεων ως προς τις πράξεις τους.

Το κομμάτι αδικείται ελαφρώς από τη θέση που έχει στο δίσκο, όντας λίγο αδύναμο σε σχέση με τα υπόλοιπα που βρίσκονται στο τέλος του, ωστόσο όταν μιλάμε για τόσο κλασικά άλμπουμ, ακόμα και τα λιγότερο «τυχερά» τραγούδια, παραμένουν κορυφαία.

War without end
No remorse No repent
We don’t care what it meant
Another day Another death
Another sorrow Another breath
No remorse No repent
We don’t care what it meant
[Όλοι οι στίχοι]


Seek & Destroy

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Metallica, ανεξαρτήτως δίσκου, εποχής ή σύνθεσης.

Γραμμένο σε ένα φορτηγάκι έξω από το εργοστάσιο αυτοκόλλητων που δούλευε ο James Hetfield, ήταν το τραγούδι στο οποίο ο Kirk Hammett «εξετάστηκε» στην οντισιόν που πέρασε για να μπει στη μπάντα.

Το ‘Seek & Destroy’ παρομοιάζει τη μάχη για μουσική επικράτηση που έδιναν τα συγκροτήματα στο Λος Άντζελες, με αγνό βρωμόξυλο συμμοριών στο δρόμο.

Η προσέγγιση του στο θέμα είναι τόσο περίεργη, που όταν οι Metallica μετακόμισαν στο Σαν Φρανσίσκο για χάρη του Cliff Burton, το κοινό εκεί αδυνατούσε να καταλάβει τι ακριβώς προσπαθούσαν να πουν με αυτό…

Μάλλον τα πράγματα εκεί ήταν πιο soft.

Running, On our way
Hiding, You will pay
Dying, One thousand deaths
Running, On our way
Hiding, You will pay
Dying, One thousand deaths
Searching, Seek and destroy
[Όλοι οι στίχοι]


Metal Militia

Το επικό φινάλε του ‘Kill ‘Em All’, είναι το ‘Metal Militia’, με τον James Hetfield να ακούγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του, πιο οργισμένος από ποτέ.

Πρόκειται για ένα κάλεσμα «στα όπλα» όλων των metalheads του κόσμου, ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα πως οι Metallica ήρθαν για να μείνουν.

Με το στίγμα του Dave Mustaine να είναι για άλλη μια φορά πασιφανές σε όλα τα μήκη και πλάτη της σύνθεσης, το ‘Metal Militia’ είναι ένα από τα πιο κλασικά thrash κομμάτια όλων των εποχών, από αυτά που καθορίζουν το είδος μέχρι και σήμερα.

Το καλύτερο φινάλε που θα μπορούσε να έχει ένας επικός δίσκος σαν κι αυτόν.

On through the mist and the madness
We are trying to get the message to you
Metal Militia
[Όλοι οι στίχοι]


Metallica – Ride the Lightning: Μια αστραπή που ποτέ δεν έσβησε

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!