Search
Close this search box.
40 χρόνια Dire Straits

40 χρόνια Dire Straits

Μια αναδρομή στα 40 χρόνια των Dire Straits.

Γράφει ο Δημήτρης Στεργιόπουλος

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση ενός από τα εμβληματικότερα συγκροτήματα στην ιστορία του Βρετανικού ροκ, των Dire Straits. Με πωλήσεις να ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια δίσκους και 4 βραβεία Grammy στο παθητικό τους, οι Dire Straits κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε μια εποχή που η Βρετανία και όχι μόνο, κυριευόταν από τις Post Punk μελωδίες με τους Sex Pistols να έχουν βγάλει μόλις το θρυλικό Anarchy in the UK’  και να έχουν στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω τους.

Μέσω των Dire Straits και με πορεία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αναδείχθηκε ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς που έχει γνωρίσει ποτέ η μουσική βιομηχανία, δεν είναι άλλος από τον Mark Knopfler, ιδρυτικό μέλος, ερμηνευτής, στιχουργός και κιθαρίστας του συγκροτήματος, βασικός λόγος της επιτυχίας που γνώρισαν και συνεχίζουν να γνωρίζουν μέχρι και σήμερα οι Dire Straits.

Ο Mark Knopfler γεννημένος το 1949 στην Γλασκώβη, γιός Ούγγρο-Εβραίου αρχιτέκτονα και Αγγλίδας δασκάλας μητέρας, σπούδασε Αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ενώ παράλληλα έπαιζε σε μια μπάντα ονόματι ‘Droop’(Brewers Droop) στις αρχές του ’70 με ήχο που δεν ήταν καθόλου μακριά απο αυτόν που επέλεξε να παίξει με τους Dire Straits αργότερα, δηλαδή Pub/Blues Rock.

Ο αδερφός του Mark, David Knopfler  3 χρόνια μικρότερος σπουδάζοντας κοινωνικός λειτουργός στο Πανεπιστήμιο του Brixton, συγκατοικούσε με τον μελλοντικό μπασίστα των Straits, John Illsley. Οι τρείς τους, έκοψαν ενα demo το καλοκαίρι του 1977 με τον Pick Withers να κλείνει την τετράδα παίζοντας drums. Το demo περιείχε το θρυλικό Sultans of Swing, γραμμένο και ενορχηστρωμμένο απο τον ίδιο τον Mark, με την μοναδική και χαρακτηριστική κόκκινη Fender Stratocaster κιθάρα του, που έδωσε έναν εντελώς διαφορετικό ήχο στο κομμάτι απο εκείνον που είχε αρχικά- όπως έχει δηλώσει. Το demo, παιζόμενο σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της Phonogram(η σημερινή Universal) η οποία τους πρόσφερε συμβόλαιο και τον Φεβρουάριο του 1978 ξαναμπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν αυτήν την φορά τον πρώτο προσωπικό τους δίσκο,  με τον Mark στα φωνητικά/κιθάρα, τον David ρυθμική κιθάρα, τον Illsley στο μπάσο και τον Withers στα drums. Ο δίσκος δεν έκανε αμέσως επιτυχία, όμως 6 μήνες αργότερα η σημαία του δίσκου ‘Sultans of Swing’ κατάφερε να τους ανεβάσει στο top10 των chart της Βρετανίας αλλά και αργότερα της Αμερικής κάνοντας τον δίσκο αγαπητό απο το κοινό.

Dire Straits - Sultans Of Swing (Official Music Video)

Η ιστορία πίσω από το ‘Sultans of Swing’ θέλει τον Mark να είναι θεατής μιας τζάζ μπάντας σε μια πάμπ στο Deptford του Νότιου Λονδίνου. Το μαγαζί έρημο, κανείς δεν έδινε ενδιαφέρον στην μπάντα. Κλείνοντας ο τραγουδιστής καληνυχτίζει το κοινό συστήνοντας την μπάντα ως Sultans of Swing, ο Mark βρήκε την αντίθεση ανάμεσα στο μεγαλειώδες όνομα και στην κακή σκηνική παρουσία όπως και προσέλευση θεατών διασκεδαστική και κάθεται και γράφει το κομμάτι. Απο τότε η συνέχεια γνωστή, έπαιζε, παίζει και θα παίζει για πάντα στα ραδιόφωνα και σε κάθε ακουστικό μέσο ένα απο τα χαρακτηριστικότερα riff που έχουν βγεί ποτέ.

Το 1979 οι Straits ηχογραφούν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, ‘Communique’ πουλώντας 3 εκατομμύρια αντίτυπα, φτάνοντας στο νούμερο 1 των chart της Γερμανίας, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί πριν με ξένο άλμπουμ εκεί. Το τραγούδι ‘Lady Writer’ κατάφερε να ξεχωρίσει χτυπώντας καλές θέσεις στα chart διαφόρων χωρών. Μετά το τουρ του δίσκου Communique ο Mark κάθισε και έγραψε κομμάτια για τον επόμενο δίσκο, το Making Movies. Όμως προτού τελειοποιηθεί ο δίσκος, ο David Knopfler αποφάσισε να εγκαταλείψει το συγκρότημα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Οι αρχηγικές τάσεις του Mark διευθύνοντας τα πάντα στην μπάντα αλλά και η πίεση από την δισκογραφική να συνεχίζουν να εκδίδουν γρήγορα δίσκους, οδήγησαν τον David σε αυτήν την κίνηση, μόνο ένα τραγούδι έγραψαν μαζί με τον αδερφό του, το ”What’s the matter baby” το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε καν σε στούντιο άλμπουμ, αλλά σε ένα live άλμπουμ το ‘Live at BBC’ που βγήκε το 1995. Το κομμάτι της κιθάρας του David για τον δίσκο Making Movies είχε ηχογραφηθεί πριν την αποχώρηση του, λέγεται πως ο Mark κάθισε και ξαναηχογράφησε το κομμάτι του David μετά την αποχώρηση του πριν ο δίσκος τελειοποιηθεί. Φυσικά το όνομα του David δεν αναφέρεται πουθενά στον δίσκο.

Dire Straits - Tunnel Of Love - 19 december 1980 ( Dortmund)

17 Οκτώβρη του 1980, το ‘Making Movies’ είναι έτοιμο, συνεχίζοντας την επιτυχία που είχαν κάνει τα προηγούμενα δύο άλμπουμ, πολλοί το επιλέγουν ως τον καλύτερο δίσκο του συγκροτήματος, με πολλές επιτυχίες να ξεχωρίζουν όπως το ‘Romeo and Juliet’ , ‘Tunnel of Love’ , ‘Skateaway’.

Στις περιοδείες για την προώθησή του, ο Hal Lindes(πρώην μέλος των Darling’, ενός pop/new wave βρετανικού συγκροτήματος) αντικατέστησε τον David και αργότερα για την παραγωγή του τέταρτου στούντιο άλμπουμ τους, μπήκε στην μπάντα ο Alan Clark παίζοντας πλήκτρα.

Δύο χρόνια μετά το Making Movies’, ήταν η σειρά του Love over Gold, Σεπτέμβρης του 1982. Το άλμπουμ χαρακτηριζόταν από μακρά πειραματικά αποσπάσματα, το single Private Investigations έκανε το συγκεκριμένο τραγούδι να είναι στο Νο2 του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ το άλμπουμ έγινε χρυσό στην Αμερική. Λίγο αργότερα από την έκδοση του δίσκου ο drummer Pick Withers αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Terry Williams.

Μάιος του 1985 και ‘Brothers in Arms’! Το άλμπουμ που έχρησε και επίσημα τους Dire Straits ως σταρ, με το κομμάτι ”Money for Nothing” να κυριαρχεί στο MTV, πουλώντας πάνω από 9 εκατομμύρια αντίτυπα και περνώντας πάνω από 9 εβδομάδες στην κορυφή των chart της Αμερικής, ήταν αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο άλμπουμ για την Αγγλία της δεκαετίας του ’80. Οι επιτυχίες ‘Walk of Life’, ‘Brothers in Arms’, ‘So far away’ αλλά και το αξεπέραστο και πασίγνωστο ”Your Latest Trick” με το jazz/soft rock ύφος του, σημάδεψαν μια για πάντα την μουσική βιομηχανία.

Dire Straits - Brothers In Arms (Official Music Video)

Τα επόμενα χρόνια κύλησαν ομαλά για τους Straits, με πάνω απο 200 περιοδείες για τον τοτε τελευταίο τους δίσκο, ύστερα o Mark Knopfler συνεργάστηκε με άλλους καλλιτέχνες, χαρακτηριστική συνεργασία του αυτή με τον Eric Clapton το 1988 σε συναυλία για την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο Wembley. Έγραψε μουσική για ταινίες όπως επίσης και ένα άλμπουμ ντουέτο με τον Chet Atkins, το Neck and Neck(1990).

Το 1990, ο Mark έβαλε μπρος για τον έκτο και τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, το On Every Street που εκδόθηκε το Σεπτέμβρη του 1991. Στο line up τους για αυτόν τον δίσκο είχαν ακόμα τον Guy Fletcher παίζοντας πλήκτρα. Οι προσδοκίες για τον δίσκο ήταν μεγάλες αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, τόσο για την επιτυχία του άλμπουμ όσο και για τις live εμφανίσεις της μπάντας, με πολλά εισιτήρια να ακυρώνονται. Το τραγούδι ‘Calling Elvis’ ίσως είναι αυτό που ξεχωρίζει από τον δίσκο.

Dire Straits - Calling Elvis (Official Music Video)

To 1995 ήταν η χρονιά διάλυσης των Dire Straits, με τον Mark Knopfler να ακολουθεί σόλο καριέρα μέχρι και σήμερα, μετρώντας αρκετές επιτυχίες. Όσο για τον David Knopfler που είχε αποχωρήσει νωρίτερα όπως προανέφερα, ακολουθεί και αυτός ακόμα σόλο καριέρα μετρώντας 13 άλμπουμ!

Οι Dire Straits, πέραν των 6 στούντιο άλμπουμ ηχογράφησαν επίσης και 2 live άλμπουμ, το ‘Alchemy: Dire Straits Live(1984)’ αλλά και το ‘On the Night’(1993).

Ακολουθεί playlist με προσωπικές επιλογές για τους οχι και τόσο μυημένους, με 2 επιλογές από κάθε δίσκο.

Playlist: Dire Straits - Straightonmusic

Save

Save

Save

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!