Search
Close this search box.
Rolling Stones – Miss You: Η ιστορία του και 10 ιδιαίτερες διασκευές

Rolling Stones – Miss You: Η ιστορία του και 10 ιδιαίτερες διασκευές

Το 'Miss You' των Rolling Stones μέσα από 10 διαλεγμένες διασκευές.
Rolling Stones
Rolling Stones

Αποτελεί σίγουρα ένα από τα κορυφαία hits των Rolling Stones, ένα κομμάτι αναγνωρίσιμο που σου μεταδίδει θετική ενέργεια από τα πρώτα δευτερόλεπτα, όπως ήξεραν να κάνουν όσο καμία άλλη η μπάντα.

Ο λόγος φυσικά για το ‘Miss You’, στο οποίο οι Stones πειραματίστηκαν, φόρεσαν στο τραγούδι μια funky μπασογραμμή που του προσέδωσε έναν cathcy ρυθμό και τους εκτόξευσε εμπορικά στο νούμερο 1 των single charts της εποχής. Ήταν ο προπομπός για το ‘Some Girls’, που ξένισε πολλούς οπαδούς τους αλλά έγινε αμέσως ευρέως αποδεκτό και αγαπημένο.

Ο Charlie Watts σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε παραδεχθεί την disco αισθητική του ‘Miss You’, εξηγώντας το σκεπτικό της μπάντας:

Πολλά κομμάτια σαν το ‘Miss You’ έχουν επηρεαστεί από την disco, μπορείς να το νιώσεις ακούγοντας τα τύμπανα και τον ρυθμό!

Ο Mick Jagger και εγώ παρτάραμε στις discos αρκετά συχνά εκείνη την περίοδο, θυμάμαι να γυρνάμε από μια στο Μόναχο και να τραγουδάμε το ‘Y.M.C.A.’ των Village People και ο Keith Richards να τα παίρνει στο κρανίο! Μπορεί να τσαντιζόταν, αλλά ήταν εξαιρετικός ο ρυθμός τους για χορό!

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η χορευτική διάθεση που αναδύεται από το κομμάτι, έχει ονοματοεπώνυμο: Billy Preston. Ο διάσημος R&B/funk μουσικός ήταν αυτός που συνεργάστηκε με τον Mick Jagger για να βγει αυτό το ακουστικό αποτέλεσμα, όταν οι δυο τους περιόδευαν το 1976 στην Ευρώπη και είχαν ηχογραφήσει ένα demo του.

Η κασέτα έπεσε στα χέρια του μπασίστα των Stones, Bill Wyman, ο Preston φόρεσε το μπάσο του, τζάμαρε τον ρυθμό και οι υπόλοιποι πορεύτηκαν με την βασική ιδέα του, γυάλισαν τον ήχο και με μερικές μικροαλλαγές, ολοκλήρωσαν το τραγούδι.

Εκτός από την εμπορική επιτυχία που σημείωσε, άνοιξε τις πόρτες και για άλλους rock μουσικούς της εποχής να εισέλθουν με κάποιες δημιουργίες τους δειλά-δειλά στα νερά της disco, με χαρακτηριστικότερο όλων το παράδειγμα του Rod Stewart. O Rod ετοίμασε στο πι και φι το ‘Da Ya Think I’m So Sexy?’, όταν άκουσε το ‘Miss You’ από τις Πέτρες.

The Rolling Stones - Miss You - Sweet Summer Sun - Hyde Park Live

10 ιδιαίτερες διασκευές που αξίζει να ακούσετε

Leela James

Μια καλλιτέχνιδα που βαδίζει στα μουσικά χνάρια του εμπνευστή του ‘Miss You’, Billy Preston. H Leela James δίνει στο κομμάτι αυτήν την αφρο-funky πινελιά της, σε ένα πολύ ιδιαίτερο cover, με το μπάσο να το απογειώνει από το ξεκίνημα:

Leela James - Miss you


Carla Bruni

Μια ολόφρεσκη διασκευή κατέφθασε πριν ενάμιση περίπου μήνα από την πληθωρική Carla Bruni. Δεν θέλετε τίποτα άλλο για να πατήσετε το play:

Carla Bruni - Miss You


Etta James

Ακόμα μια εκπρόσωπος της αφρο-αμερικάνικης σχολής, η πολυβραβευμένη Etta James που υπηρέτησε την soul και τα blues για πολλές δεκαετίες.

Etta James - Miss you


Jordan Corey

Από την Bay Area του San Fransisco, η Jordan Corey δίνει την δική της soul πινελιά στο κλασικό κομμάτι των Rolling Stones, με τη διασκευή να συνοδεύεται και από video clip:

Jordan Corey - Miss You (Live at Sonora)


Foo Fighters

Ο Dave Grohl είναι παντού, και το αποδεικνύει και εδώ. Οι Foo Fighters αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν Stones, και o Dave ζητάει ένα σφηνάκι ‘Jagger-meister’ για να ξεκινήσει:

https://www.youtube.com/watch?v=3NjSbHVQE1M


The Concretes

Η indie οχτάδα από τη Σουηδία μας προσφέρει μια διαφορετική ερμηνεία, με πιο αργό τέμπο και πιο βαθιά φωνητικά, «πειράζοντας» αρκετά το πρωτότυπο:

The Concretes - Miss You (Rolling Stones Cover)


O θρύλος Prince με τον Γάλλο Frédéric Yonnet σε μια ζωντανή ερμηνεία του ‘Miss You’ τον Οκτώβριο του 2008 στη Νέα Υόρκη:

Prince - Miss You (Rolling Stones) feat Frédéric Yonnet


Uncle Ray & Imaani

Uncle Ray με Imaani στα φωνητικά, Mel Collins στο σαξόφωνο, Winston Delandro στην κιθάρα και Ray Singer στα κρουστά:

Miss You by Uncle Ray - Jagger/Richards 'Miss You' from the album 'In Line With Mr. Jimmy'


Groove De Praia

Όταν η bossa nova και η σύγχρονη electronica συναντά τους Rolling Stones και τη δεκαετία του ’70. Chill out:

Groove da Praia - Miss You Back 2 Remixes (from Bossa n´ Stones)


Κλείνουμε με την αγαπημένη μας Jess Greenberg. Οι συστάσεις είναι περιττές, και αφήνουμε το video να μιλήσει από μόνο του:

Miss you - Rolling Stones (cover) Jess Greenberg

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!