Search
Close this search box.
10 gatefold άλμπουμ που έγραψαν ιστορία

10 gatefold άλμπουμ που έγραψαν ιστορία

Από τον Jimi Hendrix μέχρι τους Iron Maiden.
Led Zeppelin gatefold
Led Zeppelin gatefold

Η εικονογραφημένη λίστα των 10 καλύτερων gatefold εξώφυλλων μας δείχνει τι χάσαμε όταν αφήσαμε τα CDs να αντικαταστήσουν τα άλμπουμ βινυλίου, πίσω στην εποχή του ’80.

Παρόλο που είναι απίθανο τα άλμπουμ βινυλίου να επανακτήσουν την θέση που κατείχαν κάποτε στην κυρίαρχη μουσική σκηνή του σήμερα, εδώ και μια δεκαετία περίπου παρατηρείται σχετική αύξηση στις πωλήσεις.

Και ναι, το βινύλιο ζει και επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο! Οι δίσκοι βινυλίου περικλείουν την λαμπρότητα και τη μαγεία της εποχής της κλασικής ροκ, κάτι που τα CDs και οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή μορφή αναπαραγωγής μουσικής δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

Ιδιαίτερης μνείας, ωστόσο, χρήζουν και τα εξώφυλλα των βινυλίων, τα σχέδια των οποίων περνούν σε… άλλη διάσταση χάρη στην εξέχουσα καλλιτεχνία τους, η οποία αποτυπώνεται στην απόλυτη μορφή της μέσω της gatefold μορφής τους.

Πρόκειται για εξώφυλλα δίσκων που ανοίγουν όπως τα βιβλία ή ξεδιπλώνονται σε περισσότερα από δύο τμήματα. Συναντώνται με αυτό τον τρόπο, συνήθως, όταν η εικόνα του εξωφύλλου χρειάζεται επέκταση.

Αν ακόμα δεν σας έχει λυθεί η απορία, στο αφιέρωμα που ακολουθεί, θα καταλάβετε περί ου ο λόγος.

Ορίστε, 10 κορυφαία gatefold εξώφυλλα!

10. Don’t Look Back (1978) – Boston

Don't Look Back (1978) - Boston
Don’t Look Back (1978) – Boston

Ζωντανό παράδειγμα του πόσα χάσαμε από την μετάβαση από τους δίσκους βινυλίων στα CDs αποτελεί το ‘Don’t Look Back’ των Boston.

Το ειρωνικό στην υπόθεση, όμως, είναι ότι ο συγκεκριμένος δίσκος ήταν από τους πρώτους που επανεκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν σε CD, το 1983!

Με μια πρώτη ματιά, η θέα που προσφέρει είναι απλά αυτή ενός διαστημόπλοιου με την πόλη της Βοστώνης, να κοσμεί το εξώφυλλο του δεύτερου δίσκου των Boston.

Η πανοραμική θέα του εξωγήινου πλανήτη αποκαλύπτεται ανοίγοντας και το άλλο τμήμα του gatefold εξωφύλλου, καθιστώντας το οπτικά ακόμα πιο ελκυστικό. Τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του, οι πωλήσεις του δίσκου ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια αντίτυπα και αποτελεί δικαίως έναν από τους πιο επιτυχημένους του συγκροτήματος.


9. Tales from Topographic Oceans (1973) – Yes

Tales from Topographic Oceans (1973) - Yes
Tales from Topographic Oceans (1973) – Yes

Η μεγαλύτερη ανοησία ή επιτυχία των Yes, ανάλογα με τον ποιον θα ρωτήσετε, το ‘Tales from Topographic Oceans’, περιλαμβάνει τέσσερις εικοσάλεπτες οδύσσειες σε κάθε μία από τις πλευρές του βινυλίου, και επομένως εξίσου φιλόδοξη αναμένεται και η τέχνη του εξωφύλλου του άλμπουμ.

Ευτυχώς, ο εδώ και χρόνια συνεργάτης του συγκροτήματος, Roger Dean (που είναι, επίσης, γνωστός και για την φανταστική δουλειά του με άλλους καλλιτέχνες, όπως οι Budgie, οι Uriah Heep και άλλοι), ήταν φυσικό να ανταποκριθεί στο καθήκον του και δημιούργησε έναν πλούσιο σε φαντασία κόσμο, ικανό να απεικονίσει και τις πιο τρελές μουσικές ιδέες του συγκροτήματος, στις οποίες οι ακροατές μπορούν να… “βουτήξουν”!

Το εξώφυλλο ψηφίστηκε το 2002 από τους αναγνώστες του Rolling Stone ως το καλύτερο όλων των εποχών.


8. Live After Death (1985) – Iron Maiden

Live After Death (1985) - Iron Maiden
Live After Death (1985) – Iron Maiden

Παρόλο που οι Iron Maiden είναι οι δημοφιλέστεροι εκπρόσωποι του New Wave της βρετανικής heavy metal, ο επικεφαλής του συγκροτήματος, Steve Harris, είναι μεγάλος θαυμαστής τόσο της progressive rock (και των πολλών gatefold εξώφυλλων βινυλίου), όσο και της metal μουσικής.

Έτσι, όταν ήρθε η ώρα των Maiden να γιορτάσουν την απίστευτη πορεία των πέντε κλασικών δίσκων τους με μια διπλή live κυκλοφορία, ζήτησαν από τον καλλιτέχνη και πιστό συνεργάτη τους, Derek Riggs το εξώφυλλο για το ‘Live After Death’, με προφανή εκθαμβωτικά αποτελέσματα.

Ο Derek Riggs παρουσιάζει τον Eddie να αναδύεται από έναν τάφο, στον οποίο είναι σκαλισμένη μια σημείωση από το μυθιστόρημα τρόμου του H. P. Lovecraft, ‘The Nameless City’“That is not dead which can eternal lie. Yet with strange aeons even death may die.”

10 τραγούδια των Iron Maiden που είναι βασισμένα στην ιστορία


7. Diamond Dogs (1974) – David Bowie

Diamond Dogs (1974) - David Bowie
Diamond Dogs (1974) – David Bowie

Το τελευταίο αντίο του David Bowie στο χαρακτήρα Ziggy Stardust (και της glam rock αισθητικής, γενικότερα) αποδόθηκε άξια από το gatefold εξώφυλλο του ‘Diamond Dogs’. Οι fans απεικονίστηκαν με μια ευκολοπρόσεκτη, ίσως και ενοχλητική ζωγραφιά του Βέλγου καλλιτέχνη Guy Peellaert, στην οποία εμφανίζεται ένα Zig/υβρίδιο σκύλου, τα γεννητικά όργανα του οποίου γρήγορα καλύφθηκαν για τους ευαίσθητους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ωστόσο, αυτού του είδους η λογοκρισία, σε συνδυασμό με τον φιλελευθερισμό του Bowie και το “μουσικό πάντρεμα”, βοήθησαν τα αυθεντικά αντίγραφα του ‘Diamond Dogs’ να αλλάζουν χέρια για εκατομμύρια δολάρια στην ελεύθερη αγορά.

Οι ιστορίες πίσω από 10 κορυφαία κομμάτια του David Bowie


6. Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) – Elton John

Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) - Elton John
Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) – Elton John

Αν κάποιος δεν αμελεί την “οπτική αίγλη”, αυτός είναι αδιαμφισβήτητα ο Elton John, ο οποίος ζήτησε gatefold συσκευασία για πολλά από τα κορυφαία chart άλμπουμ του την εποχή του ’70. Ωστόσο, το εξώφυλλο του άλμπουμ ‘Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy’ εύκολα τα εκτοπίζει όλα.

Μια εξαιρετικά λεπτομερή, ροκοκό απεικόνιση του τίτλου του δίσκου (ο οποίος από μόνος του αποτελεί μια αυτο-βιογραφική περίληψη της καριέρας του John, μαζί με τον στιχουργό Bernie Taupin) και μια φαντασιώδης έμπνευση από το εξώφυλλο του ‘Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων’, ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργίας του διάσημου εικονογράφου βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Alan Aldridge, ο οποίος υπομονετικά ασχολήθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή με κάθε λεπτομέρεια για το εκθαμβωτικό αυτό αποτέλεσμα.

5. The Dark Side of the Moon (1973) – Pink Floyd

The Dark Side of the Moon (1973) - Pink Floyd
The Dark Side of the Moon (1973) – Pink Floyd

Σε αντίθεση με το προηγούμενο εξώφυλλο, η επόμενη επιλογή είναι γνωστή για τον καθαρό μινιμαλισμό της (και όχι, δεν συμπεριλαμβάνουμε το ‘White Album’ στη λίστα), αλλά έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εμβληματικό στην πάροδο των χρόνων. Ο λόγος, φυσικά, για ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ των Pink Floyd, το ‘The Dark Side of the Moon’, το οποίο σχεδιάστηκε από τον συνεργάτη της ομάδας Hypgnosis, George Hardie, και βασίζεται σε μια φωτογραφία του θρύλου της τέχνης του βινυλίου, Storm Thorgeson.

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ένα πρίσμα, το οποίο συμβολίζει την διαφορετικότητα στην κοινωνία, αλλά και την κάθαρση που έρχεται μέσω της μουσικής, θέματα που αποτυπώνονται και στους στίχους των τραγουδιών του άλμπουμ. Άλλωστε, το έχουμε πει πολλές φορές: Η αλήθεια βρίσκεται στους Pink Floyd!

5 πράγματα που δεν ήξερες για το ‘The Dark Side Of The Moon’


4. Space Ritual (1973) – Hawkwind

Space Ritual (1973) - Hawkwind
Space Ritual (1973) – Hawkwind

Σε περίπτωση που δεν το παρατηρήσατε ακόμα, όλες οι επιλογές μέχρι στιγμής αφορούσαν σε gatefold εξώφυλλα δύο τμημάτων (εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο). Δεν μπορούμε όμως να εξαιρέσουμε την πρωτοτυπία των Hawkwind, με το gatefold εξώφυλλο, ‘Space Ritual’.

Παρόλο που καλύπτει μια συνηθισμένη επιφάνεια δίσκου βινυλίου, η συσκευασία μπορεί να ξεδιπλωθεί και να δημιουργηθεί ένα κολάζ διαστάσεων 24″ x 36″.

Ο φημισμένος Βρετανός καλλιτέχνης Barney Bubbles, ένωσε μια επιβλητική εξάδα με επιφάνειες ίδιου μεγέθους. Πρόκειται για συνδυασμό φωτογραφιών της μπάντας και εικονογραφήσεων της μαρμαρώδους, γυμνής αμαζόνας του συγκροτήματος που χορεύει, της Miss Stacia.


3. Houses of the Holy (1973) – Led Zeppelin

Houses of the Holy (1973) - Led Zeppelin
Houses of the Holy (1973) – Led Zeppelin

Ο τίτλος του πέμπτου άλμπουμ των Led Zeppelin ξέφυγε από την απλή ονομασία των αριθμών που χρησιμοποιήθηκε στους προηγούμενους δίσκους του συγκροτήματος, ενώ μαζί άλλαξε και η τέχνη των εξώφυλλων.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας με τους Hypgnosis, το ‘House of the Holy’ απεικονίζει γυμνά παιδιά να χοροπηδούν στο βορειο-ιρλανδικό αξιοθέατο, γνωστό ως Giant’s Causeway και είναι εμπνευσμένο από την τελευταία σκηνή του μυθιστορήματος του Arthur C. Clarke, ‘Childhood’ s End’.

Αργότερα, όντας υποψήφιο για Grammy στην κατηγορία ‘Καλύτερη Συσκευασία Άλμπουμ’, το ‘Houses of Holy’ ενόχλησε αρκετούς συντηρητικούς και σε συνδυασμό με τα απόκρυφα ενδιαφέροντα του κιθαρίστα, Jimmy Page, αποτέλεσε το θέμα ενός εκκεντρικού ντοκιμαντέρ στο ράδιο, πολλά χρόνια αργότερα.

Εξίσου εντυπωσιακά και τα artworks των ‘Physical Graffiti’ και ‘Led Zeppelin IV’:


2. Born to Run (1975) – Bruce Springsteen

Born to Run (1975) - Bruce Springsteen
Born to Run (1975) – Bruce Springsteen

Γυρνώντας στη φιλοσοφία του less-is-more, ο επόμενος καλλιτέχνης μας δείχνει πως ένα gatefold εξώφυλλο μπορεί να διευρύνει τις εικόνες ανθρώπων, στην περίπτωσή μας, αυτές των Boss και Big Man, Clarence Clemons.

Μία από τις 900 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Eric Meola, κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης συνεδρίας, ήταν η νικητήρια λήψη και εξώφυλλο του ‘Born to Run’, που συνδυάζεται όμορφα με τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε για το όνομα του Bruce και τον τίτλο του άλμπουμ.

Πρόκειται για μια φανταστική εικόνα, η οποία άφησε το στίγμα της στην ιστορία της ροκ, όπως αποδείχτηκε από τα αμέτρητα αφιερώματα και τις απομιμήσεις-παρωδίες , όπως οι Cheap Trick και οι Bert and Cookie Monster (Sesame Street)!


1. Electric Ladyland (1968) – The Jimi Hendrix Experience

Electric Ladyland (1968) - The Jimi Hendrix Experience
Electric Ladyland (1968) – The Jimi Hendrix Experience

Στην κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλος από… τον καλύτερο κιθαρίστα που γνώρισε ποτέ η ροκ σκηνή. Ο λόγος για τον Jimi Hendrix, φυσικά!

Ο δίσκος, όμως, δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χάρη στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του καλλιτέχνη, αλλά για ένα εξώφυλλο που στη σημερινή, ηθική εποχή, δεν πρόκειται να δούμε να κοσμεί τα ράφια των καταστημάτων.

Πράγματι, οι γυμνές γυναίκες που ξαπλώνουν στον ελεύθερο τους χρόνο και απεικονίζονται στο εξώφυλλο του άλμπουμ του Jimi Hendrix, ‘Electric Ladyland’, είναι προϊόν της εποχής του (1968) και μας θυμίζει ότι αυτές οι στιγμές δεν πρόκειται να γυρίσουν, παρόλο που ακόμα και τότε δεν έλειψαν οι απαγορεύσεις από διάφορες δισκογραφικές εταιρείες, κρίνοντάς το ως πορνογραφικό.

Είτε γυρίσουν οι μαγικές, αυτές, μέρες που τα βινύλια με τα εξέχοντα εξώφυλλά τους κατείχαν κυρίαρχη θέση στις επιλογές αναπαραγωγής μουσικής, είτε όχι, οι αναμνήσεις είναι καλά εδραιωμένες ακόμα και στη σημερινή εποχή και δεσμεύονται να επαναφέρουν τα χρόνια της αθάνατης, κλασικής ροκ μουσικής στους νεότερους, μέσω του ασύγκριτου οπτικοακουστικού μέσου, που δεν είναι άλλο από τα gatefold άλμπουμ βινυλίων.

Ενδεικτική πηγή: UltimateClassicrock


Δείτε ακόμα:

25 ρετρό διαφημίσεις δίσκων από τα ’70s [pics]

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!