Search
Close this search box.
Τα κορυφαία video clip της δεκαετίας του 90

Τα κορυφαία video clip της δεκαετίας του 90

Από τoν Slash να ροκάρει στην έρημο μέχρι... την Britney να χορεύει με μαθητική στολή. Ένα flashback στις μεγάλες δόξες του MTV και στα video clips των '90s!
nirvana
nirvana

’90s, λοιπόν. Ποιο είναι το σκηνικό;

Είμαστε ακόμα μόλις στη δεύτερη δεκαετία μαζικής παραγωγής βίντεο κλιπς, έχοντας μία σημαντική παρακαταθήκη από τα ’80s και το MTV στις μεγάλες του δόξες!

Ο κόσμος στα ’90s ακόμα διψάει για μουσική και βίντεο κλιπς στην τηλεόραση. Πολλά από αυτά τα βίντεο, λοιπόν, έμειναν στην ιστορία πολύ απλά γιατί όσα γίνονταν επιτυχίες, γίνονταν επίσης και αντικείμενο συζήτησης παντού και ο κόσμος περίμενε με τις ώρες στην τηλεόραση για να τα «πετύχει». Απλώς, φανταστείτε ένα κόσμο χωρίς Internet σε κάθε σπίτι, smartphones και YouTube.

Συνεπώς, ΜΗΝ περιμένετε ένα κλασικό, αυστηρό αφιέρωμα με τα αγαπημένα μας τραγούδια από τη δεκαετία των ’90s.

Πιθανόν να δείτε και αρκετά από αυτά. Όμως εδώ μιλάμε μόνο για video clips, μιλάμε για εποχές που το MTV έδειχνε ακόμα μουσική και όχι reality shows και μιλάμε για 20 από όλα αυτά τα μικρά, σημαντικά και ασήμαντα, σοβαρά, αλλά και «κουλά» πράγματα τα οποία αγαπάμε, ακόμα και αν κάποιοι από εμάς δεν προλάβαμε να τα ζήσουμε όσο θα θέλαμε ίσως, από τα μουσικά βίντεο της δεκαετίας.

Πάμε λοιπόν, να γυρίσουμε για λίγο στα ’90s!

(Κάνοντας κλικ στους τίτλους κάτω από τις εικόνες, μεταφέρεστε στα αντίστοιχα YouTube videos)

Αγαπάμε:

1. Τα ανάποδα φορεμένα καπελάκια

R.E.M.-Shiny Happy People

R.E.M. – ‘Shiny Happy People’

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας (δυστυχώς), βγήκαμε από το σπίτι μας με το ανάποδο καπελάκι.  Στα βίντεο κλιπς των ’90s (αλλά και στα ’90s γενικότερα) το ανάποδο καπελάκι φορέθηκε πολύ και όχι μόνο σε rap/ κλιπάκια, καθώς θεωρούταν μία άτυπη δήλωση αντισυμβατικότητας και αντίστασης. Εδώ βλέπουμε τον Michael Stipe των R.E.M. στο ‘Shiny Happy People’ του 1991.

2. Τα “χοροπηδούμενα” αυτοκίνητα

Still Dre-dr d.r.e.-snoop dogg

Dr. Dre (ft. Snoop Dogg) – ‘Still D.R.E.’

Όλοι οι κάγκουρες-γατάκια πρέπει να πάρουν μαθήματα από το βίντεο του Still D.R.E.’ του Dr. Dre (ft. Snoop Dogg), του 1999, για να δουν πώς γίνεται το καγκουριλίκι το σωστό! Ραπάρουμε, αμάξια με τρελές αναρτήσεις, τα μωρά να χορεύουν και έτοιμο το κλιπάκι! Και συγχωρέστε με για το «χοροπηδούμενα» – όποιος μου βρει την σωστή ορολογία των «bouncing cars» στα Ελληνικά, κερδίζει ένα CD και μια γιγαντοαφίσα του μοναδικού, πραγματικού Έλληνα ράπερ.

3. Το μυστήριο και την καλλιτεχνική φύση των Radiohead

Radiohead-just-video

Radiohead – ‘Just’

Radiohead – ‘Street Spirit (Fade Out)’

Radiohead – ‘No Surprises’

Δεν φημίζομαι για τις ομαλές αλλαγές μου, το ξέρω. Radiohead, λοιπόν. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το συγκρότημα; Ας μείνουμε καλύτερα στο ζητούμενο μας, που εδώ δεν είναι άλλο από το μυστήριο στα μουσικά κλιπς. Ποιο είναι το τελευταίο βίντεο κλιπ που είδατε και είχε, έστω και λίγο, μυστήριο; To πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό πάντα, είναι το ‘Just’ των Radiohead, που κυκλοφόρησε το 1995. Αν δεν το έχετε δεί ποτέ, πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε (και όσοι το έχετε δει, να το ξαναθυμηθείτε φυσικά). Ο Thom Yorke (τραγουδιστής) “χτυπιέται” σαν παλαβός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Radiohead σε ένα διαμέρισμα, ενώ στον ακριβώς από κάτω δρόμο, συμβαίνει ένα από τα πιο “κουλά” πράγματα που έχουμε δει ποτέ σε βίντεο κλιπ. Δείτε και μόνοι σας και θα καταλάβετε τι εννοώ. Όμως, δεν είναι μόνο το μυστήριο του ‘Just’. Το ασπρόμαυρο κλιπ του ‘Street Spirit (Fade Out)’ (1996) που γυρίστηκε δύο συνεχόμενα βράδια στην έρημο της California με τη χρήση high-speed καμερών για τα super slow motion πλάνα, αλλά και το close-up βίντεο του ‘No Surprises’ (1998), με τον Thom Yorke να πνίγεται κυριολεκτικά σε ένα κράνος αστροναύτη και τους στίχους να περνούν σαν αντανάκλαση από καθρέφτη, είναι επίσης δύο μικρά έργα τέχνης που μας χάρισε το βρετανικό συγκρότημα στα ’90s.

4. Το ντεμπούτο της Britney

Britney-Spears-hit-me-baby-one-more-time

Britney Spears – ‘(Hit Me)Baby One More Time’

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να παραπαίει (όπως και σχεδόν όλο αυτό το μουσικό είδος δηλαδή), αλλά στο ξεκίνημά της, η Britney Spears ήταν ό,τι πιο φρέσκο έχουμε δει από τότε στην pop (Katy Perry σε αγαπάω πάντα εσένα, το ξέρεις). Ξεχάστε τα Big Bootys και τα Big Boobies και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο… Είμαστε στο 1998 και η Brit στα 17-18 της, με ένα απλό, αθώο, χορευτικό, «πιο κλασικό pop δεν πάει», βίντεο και ένα catchy τραγούδι, γίνεται ξαφνικά superstar, ενώ το ‘(Hit Me) Baby One More Time’ γίνεται παγκόσμια επιτυχία. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, της Britney την αγαπάμε (Και κάπου εδώ, μπορείτε ελεύθερα να με πάρετε με τις πέτρες…).

5. Την απόλυτη καφρίλα των Bloodhound Gang

bloodhound gang - the bad touch

Bloodhound Gang – ‘The Bad Touch’

Αυτό το βίντεο κλιπ έχει τόση καφρίλα μέσα του, που απλά δεν γινόταν να μην το αναφέρουμε. Περίπου το 1999-2000, λοιπόν, η “συμμορία” των Bloodhound Gang με το κομμάτι ‘The Bad Touch’, βγαίνει στο δρόμο με στολές πιθήκων και αναζητά τα πιο… πρωτόγονα ένστικτά της. Ας αφήσουμε όμως καλύτερα τον “ρομαντικό” στίχο να μιλήσει από μόνος του: «So put your hands down my pants and I’ll bet you’ll feel nuts… You and me baby ain’t nothin’ but mammals, so let’s do it like they do on the Discovery Channel.» Και επειδή κάπου εδώ, ίσως σκέφτεστε: «Εντάξει μωρέ, πιτσιρικάδες ήτανε, τώρα θα έχουνε σοβαρευτεί… λογικά.», απλώς θα σας ενημερώσω ότι το όνομα μίας από τις πιο πρόσφατες… επιτυχίες του συγκροτήματος είναι: Screwing You On The Beach At Night’.

6. Τις τρομακτικές, rave φάτσες των Prodigy

keith flint-prodigy-firestarter-maxim-breathe

The Prodigy – ‘Firestarter’

The Prodigy – ‘Breathe’

Αν ο διάβολος είχε ανθρώπινο πρόσωπο, τότε αυτό θα ήταν κάτι πολύ κοντά σε αυτό του Keith Flint των Prodigy, στο clip του ‘Firestarter’, που κυκλοφόρησε το 1996. Το βίντεο γυρίστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο υπόγειο τούνελ του Λονδίνου, αλλά την παράσταση κλέβει φυσικά ο Keith Flint που πραγματικά δίνει ρέστα. Ο τρόμος, η τρέλα, το rave πνεύμα (η επήρεια των ναρκωτικών; κάποιο είδος σοβαρής ψυχασθένειας;)… όλα αυτά προσωποποιημένα σε μία φάτσα! Στο ίδιο μήκος κύματος οι Prodigy και στο ‘Breathe’ του 1997, όπου την παράσταση κλέβει, όμως, ο Maxim αυτή τη φορά!

7. Το πόσο κιτς είναι το ‘Barbie Girl’

aqua-barbie girl

Aqua – ‘Barbie Girl’

Και από την κόλαση του ‘Firestarter’ στον παράδεισο του ‘Barbie Girl’ του Δανο-Νορβηγικού dance-pop συγκροτήματος, Aqua. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ένα από τα πιο «ανόητα» κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ. Άλλωστε ποιος είπε ότι η μουσική, πόσο μάλλον η καθαρή pop, πρέπει να είναι σοβαρή; Μάλιστα, το κλιπ του ‘Barbie Girl’ είναι στην πραγματικότητα ακόμα πιο “εύπεπτο” από το τραγούδι! Η ναζιάρα φωνή της μελαχρινής Barbie, ο γελοίος, «γλόμπος» Ken και το πολύχρωμο, πλαστικό σκηνικό, συνθέτουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά βίντεο της δεκαετίας των ’90s. Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπάμε ‘Barbie Girl’ (Και κάπου εδώ μπορείτε να με πάρετε με τις πέτρες vol. 2).

8. Τους Beastie Boys που hiphop-άρουν, σαχλαμαρίζοντας

beastie boys - intergalactic

Beastie Boys – ‘Intergalactic’

Ή σαχλαμαρίζουν hiphop-άροντας – ό,τι προτιμάτε. Το 1998, κυκλοφορεί το ‘Intergalactic’, ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του συγκροτήματος. Το highlight όμως του ‘Intergalactic’, δεν είναι άλλο από το clip, στο οποίοι αυτοί οι μικροί θεούληδες που λέγονται Beastie Boys, βγαίνουν στους δρόμους του Τόκιο, ντυμένοι σαν εργάτες, ραπάροντας με επικό τρόπο μπροστά από την κάμερα, ενώ η πόλη απειλείται από ένα γιγάντιο ρομπότ. Το βίντεο στην ουσία σατιρίζει τις ιαπωνικές ταινίες του είδους «Kaiju», στις οποίες ένα τεράστιο πλάσμα/τέρας/ρομπότ εμφανίζεται από το πουθενά και επιτίθεται στην πόλη, την οποία συνήθως υπερασπίζεται ένα άλλο ισομέγεθες πλάσμα/τέρας/ρομπότ (κάτι σαν Power Rangers δηλαδή!). Το βίντεο κατέκτησε το βραβείο του MTV (Best Hip-Hop Video), ενώ το κομμάτι κέρδισε επίσης το βραβείο Grammy (Best Rap Performance).

9. Τα supermodels του ‘Freedom ’90’

christie turlington-freedom '90-george michael video

George Michael – ‘Freedom! ’90’

Πώς μπορείς να κάνεις ένα video clip λίγο πιο όμορφο; Καλείς ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε(!) supermodels για να κάνουν lip-syncing το κομμάτι σου. Αυτό ακριβώς έκανε ο George Michael το 1990 για τις ανάγκες του κλιπ, για το κομμάτι Freedom! ’90’, στο οποίο πρωταγωνιστούν (κρατηθείτε γερά!) οι: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington (εικονιζόμενη), Cindy Crawford και Tatjana Patitz.

10. Τον Slash που ροκάρει σε ερήμους και βουνά

slash-guns-n-roses-dont-cry-november-rain

Guns N’ Roses – ‘November Rain’

Guns N’ Roses – ‘Don’t Cry’

Οι θρυλικοί Guns N’ Roses με το βραβευμένο βίντεο κλιπ για το κομμάτι ‘November Rain’ (1992), τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, καθώς το συγκεκριμένο βίντεο θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά μουσικά κλιπ που έχουν γυριστεί ποτέ! Το αποτέλεσμα βέβαια είναι πραγματικά εντυπωσιακό, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε περισσότερο από 20 χρόνια πίσω. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται τα κινηματογραφικά πλάνα (χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο) με τον Slash να ροκάρει έξω από ένα ξωκλήσι κάπου στην έρημο του New Mexico, ενώ οι μπούκλες του ανεμίζουν στον αέρα; Στο ίδιο κλιπ πρωταγωνιστεί επίσης και η μετέπειτα (και για λίγο), σύζυγος του Axl Rose, επίσης supermodel των ’90s, Stephanie Seymour, η οποία εμφανίζεται και στο video του ‘Don’t Cry’ (1991) (από υπερκομματάρα σε υπερκομματάρα, δεν έχετε παράπονο). Επίσης βίντεο κλιπ – υπερπαραγωγή με τον Slash αυτή τη φορά να τζαμάρει κάπου στα βουνά, πριν πετάξει την κιθάρα του στο γκρεμό. Γιατί αυτός είσαι ρε Slash!

11. Τον περίπατο στο ‘Bitter Sweet Symphony’

the-verve-bitter-sweet-symphony

The Verve – ‘Bitter Sweet Symphony’

The Verve και ‘Bitter Sweet Symphony’ (1997). Θα σας πω αυτό ακριβώς που γράψαμε και στο post στο Facebook, όταν ανεβάσαμε το τραγούδι: Είναι κομματάρα (σίγουρα από τα καλύτερα της δεκαετίας και όχι μόνο), αυτό που λέει είναι αλήθεια και στο video clip, που είναι και το ζητούμενό μας -μην ξεχνιόμαστε- o Richard Ashcroft πραγματοποιεί τον πιο cool και epic περίπατο που έχουμε δει ποτέ σε μουσικό βίντεο. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, το video clip γυρίστηκε σε κεντρικό δρόμο του Β. Λονδίνου. Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, το concept του βίντεο είναι βασισμένο/εμπνευσμένο σε αυτό του, επίσης εξαιρετικού, Unfinished Sympathy’ των Massive Attack, που κυκλοφόρησε το 1991.

12. Τον MC Hammer και τους House Of Pain

mc hammer - u can't touch this - house of pain - jump arpund - music video videos - clip clips

MC Hammer – ‘U Can’t Touch This

House Of Pain – ‘Jump Around’

‘U Can’t Touch This’ (1990) και ‘Jump Around’ (1992). Σίγουρα μιλάμε για δύο από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια των ’90s, δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ και δύο υπερεπιτυχημένα singles και video clips που ξεπέρασαν το hip-hop status και έγιναν mainstream. Κομμάτια/clips που όσες φορές και αν τα ακούσεις/δεις, σου ανεβάζουν τη διάθεση από το πρώτο δευτερόλεπτο. Το ‘U Can’t Touch This’, όπως πολλοί ίσως να γνωρίζετε ήδη, βασίζεται στο ‘Super Freak’ (1981) του Rick James.

13. Τον “εφιάλτη” του ‘Heart-Shaped Box’ των Nirvana

nirvana-kurt-cobain-heart-shaped-box

Nirvana – ‘Heart-Shaped Box’

Επειδή αφιέρωμα με τίτλο που περιέχει τις λέξεις ’90s και βίντεο κλιπς και δεν περιέχει Nirvana θα ήταν ολίγον “ιερόσυλο” όπως και να το κάνουμε, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη μεγαλύτερη grunge rock μπάντα των ’90s. Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για το αριστουργηματικό βίντεο για το κομμάτι ‘Heart-Shaped Box’, που κυκλοφόρησε το 1993 και αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό δημιούργημα του Cobain (ο Ολλανδός φωτογράφος και σκηνοθέτης, Anton Corbijn, σχεδιαστής επίσης του εξωφύλλου του ‘The Joshua Tree’ των U2, αλλά και σκηνοθέτης του κλιπ του ‘One’, απλώς προσέθεσε μερικές πινελιές). Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πολύ ιδιαίτερου βίντεο, τοποθετείται σε ένα σουρεαλιστικό τοπίο που θυμίζει λίγο από ‘Μάγο του Οζ’. Ο γερασμένος κύριος με το σκούφο του Αγίου Βασίλη που ανεβαίνει στον ίδιο του το σταυρό, το κοριτσάκι με αμφίεση Ku Klux Klan που προσπαθεί να αρπάξει από ένα δέντρο ανθρώπινα έμβρυα(!), τα μηχανικά κοράκια και πεταλούδες, η υπέρβαρη κυρία με τα φτερά αγγέλου, το λιβάδι με τις παπαρούνες και φυσικά το αξέχαστο βλέμμα του Cobain στο ρεφρέν, με τα μάτια του να γυαλίζουν σαν μπλε σφαίρες, έτοιμες να σπάσουν το φακό -όλα αυτά- συνθέτουν ένα σκηνικό που μοιάζει με τον απόλυτο, «σκοτεινό» εφιάλτη. Δεν θα μπούμε καν στον κόπο να σκεφτούμε το τι μπορεί να υπήρχε στο μυαλό του Cobain εκείνη τη στιγμή. Το μόνο που θα πούμε είναι ότι την επόμενη χρονιά (1994) το βίντεο απέσπασε 2 βραβεία MTV (Best Alternative Video και Best Art Direction), τα οποία παρέλαβαν οι Krist Novoselic και Dave Grohl, καθώς ο Kurt είχε ήδη “αποχαιρετήσει”. Επίσης, το κλιπ βρίσκεται στη θέση 22 στη λίστα του περιοδικού NME με τα καλύτερα μουσικά βίντεο, ενώ και το περιοδικό Time το συμπεριέλαβε στην λίστα με τα 30 καλύτερα κλιπς, περιγράφοντάς το “απαίσιο και ταυτόχρονα πανέμορφο”.

14. Τα μοναδικά κλιπς του Fatboy Slim

fatboy slim music videos

Fatboy Slim – ‘Praise You’

Fatboy Slim – ‘Right Here Right Now’

Fatboy Slim – ‘Rockafeller Skank’

Αν νομίζετε ότι το ‘Lonely Boy’ των Black Keys είναι ένα “κουλό” και low-budget βίντεο κλιπ -που σίγουρα είναι δηλαδή- τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και το ‘Praise  You’ (1998) του Fatboy Slim (Norman Cook)! Ο ιδιαίτερος σκηνοθέτης, Spike Jonze (επίσης σκηνοθέτης των ταινιών ‘Her’ και ‘Adaptation’), έφτιαξε ένα βίντεο κλιπ στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος(!) διδάσκοντας ένα… νέο είδος χορού σε ένα group από άσχετα (με το χορό και μεταξύ τους) άτομα έξω από ένα κινηματογράφο στο Westwood της California. Το βίντεο ανήκει φυσικά στην κατηγορία “guerrilla-style” (χωρίς άδεια από τους ιδιοκτήτες του χώρου), ενώ το χαμηλό του κόστος θα ζήλευε και το ‘Lotus Flower’ των Radiohead! Από τον ίδιο δίσκο όμως του Fatboy Slim, αξίζει να δείτε και το εκπληκτικό clip για το κομμάτι ‘Right Here Right Now’, στο οποίο παρακολουθούμε μία εκδοχή του πώς μπορεί να εξελίχθηκε το ανθρώπινο σώμα. από ένα μονοκύτταρο οργανισμό στην σημερινή του μορφή, αλλά και το εξαιρετικό, πλην όμως λιγότερο πρωτότυπο, κλιπ για το Rockafeller Skank’. Τρεις μεγάλες επιτυχίες του Βρετανού DJ – τρία υπέροχα βίντεο κλιπς.

15. Το animation-παραμύθι βίντεο κλιπ του Moby

moby-why-does-my-heart-feel-so-bad

Moby – ‘Why Does My Heart Feel So Bad?’

Ο μικρός Little Idiot που είναι πάντα λυπημένος και ο σκύλος του, κατοικούν στο φεγγάρι. Μία μέρα αποφασίζουν να επισκεφτούν τη γη. Εκεί θα «γευτούν» το πώς είναι να ζεις στη γη: θα συναντήσουν φανταστικούς και πραγματικούς ανθρώπους και ζώα, θα περπατήσουν υπό βροχή και χιόνι, θα ταξιδέψουν με τρένα, θα βιώσουν σκηνικό πολέμου, θα πετάξουν πάνω από τα σύννεφα, θα εξερευνήσουν το βυθό της θάλασσας, βουνά και πόλεις, πριν επιστρέψουν και πάλι στο φεγγάρι. Τώρα σκεφτείτε όλες αυτές τις παραμυθένιες animation σκηνές που θυμίζουν λίγο το βιβλίο ‘Ο μικρός πρίγκιπας (Le Petit Prince)’, υπό τους ήχους του Why Does My Heart Feel So Bad?’ (1999) του Moby. Ταξιδιάρικο, μαγικό και για αυτό το αγαπάμε!

16. Τη θλίψη της Sinéad O’Connor στο ‘Nothing Compares 2 U’

dsdsdsdsdggf

Sinéad O’Connor – ‘Nothing Compares 2 U’

Ακόμη ένα close-up βίντεο, αυτή τη φορά στο πρόσωπο της Sinéad O’Connor για τις ανάγκες του κλιπ του ‘Nothing Compares 2 U’ (1990). Σίγουρα μιλάμε για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά βίντεο που έχουν γυριστεί ποτέ, με τα πλάνα στο πρόσωπο της Sinéad να εναλλάσσονται με αυτά της τραγουδίστριας να περπατάει στους δρόμους του Παρισιού. Το ξυρισμένο κεφάλι, τα μάτια γεμάτα θλίψη, το κομμάτι αυτό καθ’ αυτό και τα αληθινά, απρογραμμάτιστα δάκρυα προς το τέλος του κλιπ καθιστούν αυτό το βίντεο πολύ ιδιαίτερο και αληθινό. Μπράβο στη Sinéad O’Connor, αλλά και στον Prince που έγραψε και πρωτοτραγούδησε το κομμάτι. Αν σας αρέσει, “τσιμπήστε” εδώ και μια διασκευούλα από Chris Cornell.

17. Το “αρμαγεδωνικό” ‘I Don’t Want To Miss A Thing’

aerosmith-i don't want to miss a thing-armageddon

Aerosmith – ‘I Don’t Want to Miss a Thing’

Μία από τις πιο κλασσικές ταινίες των ’90s, δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της κομμάτι. Και τι κομμάτι; Φυσικά μιλάμε για την ταινία ‘Armageddon’ και το κομμάτι ‘I Don’t Want To Miss A Thing’ (1998) των Aerosmith, που γράφτηκε ειδικά για την ταινία. Το κλιπ δεν είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί: ένας συνδυασμός από σκηνές της ταινίας με κάποια πλάνα των Aerosmith να ερμηνεύουν το τραγούδι σε ένα διαστημικό σταθμό. Πλην όμως, είναι εξαιρετικά γυρισμένο, “δένει” άψογα με την ταινία και ο Steven Tyler με το τεράστιο στόμα του, δίνει ρέστα ερμηνείας και εκφραστικότητας. Μάλιστα, στο τέλος του κλιπ υπάρχει και μία σκηνή της ταινίας η οποία όμως είναι επεξεργασμένη για χάρη του κλιπ του κομματιού, καθώς η Liv Tyler (κόρη του Steven Tyler που παίζει στην ταινία, αλλά και στο κλιπ του ‘Crazy’ των Aerosmith) κοιτάζει τις οθόνες, στις οποίες εμφανίζεται για λίγο, όχι ο Bruce Willis (δηλαδή ο πατέρας της στην ταινία), αλλά ο πραγματικός της πατέρας, Steven Tyler. Ακόμη, το βίντεο των Aerosmith θεωρείται ένα από τα κλιπς με τις περισσότερες μεταδόσεις στο MTV, τη δεκαετία του ’90. Απλώς, δεν γινόταν να μην το συμπεριλάβουμε!

18. Το… γαλατάκι των Blur

coffee-and-tv-blur

Blur – ‘Coffee & TV’

Φέτος οι Blur, «έπαιξαν» πολύ με το παγωτάκι στο νέο τους άλμπουμ. Αρκετά χρόνια πριν όμως, και πιο συγκεκριμένα το 1999, οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι της britpop (μαζί με τους αγαπημένους Pulp), κυκλοφόρησαν ένα βίντεο κλιπ, για το ‘Coffee & TV’, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Milky το γαλατάκι. Το κλιπ κατά κάποιο τρόπο “διηγείται” τις περιπέτειες του Milky, ο οποίος μοιάζει σαν να ξεπήδησε από κάποιο παιδικό της Disney και αναζητά τον κιθαρίστα της μπάντας, Graham Coxon, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο. Μάλιστα, ο τελευταίος που είναι ο δημιουργός του τραγουδιού, συμμετέχει στα φωνητικά περισσότερο από τον Damon Albarn, ενώ οι στίχοι του ‘Coffee & TV’ “μιλάνε” για την μάχη του με τον αλκοολισμό. Αυτό το μάλλον πρωτότυπο βίντεο, φιγουράρει πολύ ψηλά στις λίστες των MTV, NME και Channel 4 με τα καλύτερα pop βίντεο κλιπς των ’90s.

19. Τα κλιπς από το ‘Californication’ των Red Hot Chili Peppers

red hot chili peppers-californication-otherside

Red Hot Chili Peppers – ‘Californication’

Red Hot Chili Peppers – ‘Otherside’

Παλιοί, καλοί – βασικά, κορυφαίοι, Red Hot Chili Peppers! To 1999, κυκλοφορεί το ‘Californication’, πιθανότατα το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της μπάντας από το Los Angeles, που εκείνη την εποχή, με τον John Frusciante να έχει επιστρέψει για τη δεύτερη (και τελευταία;) θητεία του στη μπάντα, μεγαλουργούσε. Και αυτό φαινόταν και στα video clips της. Πρώτο και καλύτερο το ομώνυμο του άλμπουμ κομμάτι, στου οποίου το κλιπ (που είναι εμπνευσμένο από τα video games, ίσως το GTA;) βλέπουμε τους Anthony, Flea, John και Chad με μορφή τρισδιάστατων καρτουνίστικων φιγούρων να περιηγούνται σε ό,τι τρελό, πραγματικό ή φανταστικό, έχει να προσφέρει η περιοχή της αγαπημένης τους California, για την οποία άλλωστε μιλούν στο κομμάτι. Αγαπημένο όμως τραγούδι και κλιπ, είναι και αυτό του ‘Otherside’, από το ίδιο άλμπουμ. Το βίντεο “ακολουθεί” το σκοτεινό όνειρο ενός νεαρού άνδρα και έχει έντονα στοιχεία Γερμανικού εξπρεσιονισμού, αλλά και κυβισμού (εμπνευσμένο από την ταινία ‘The Cabinet of Dr. Caligari’ του 1920). Ο Anthony Kiedis βρίσκεται σε ένα πύργο και μοιάζει πιο μυστήριος από κάθε βίντεο των Peppers (ίσως επειδή απλώς φοράει τη μπλούζα του), ενώ τα  υπόλοιπα μέλη της μπάντας παίζουν ο καθένας με μια σουρεάλ εκδοχή του μουσικού οργάνου τους.

20. Το ‘Freestyler’ και το ‘Blue (Da Ba Dee)’

bomfunk mc's - freestyler - eiffel 65 - blue da ba dee

Bomfunk MC’s – ‘Freestyler’

Eiffel 65 – ‘Blue (Da Ba Dee)

Τα συγκεκριμένα, δεν τα άφησα τυχαία για το τέλος. Είναι τα δύο κλιπς τα οποία γνώριζε κάθε παιδάκι που στα τέλη της δεκαετίας των ’90s ήταν από 9-10 χρονών και πάνω (όπως ακριβώς το ‘Macarena’ λίγο παλαιότερα ή το ‘Ska Sou Sou’ στα τέλη των ’80s/αρχές ’90s). Και αυτό γιατί πολύ απλά, αυτά τα κομμάτια (που κυκλοφόρησαν και τα δύο το 1999) ήταν τα must τραγούδια σε κάθε παιδικό πάρτυ ή τα πρώτα 2 γραμμένα κομμάτια στην κασέτα του walkman που παίρναμε μαζί μας στις σχολικές εκδρομές. Κανείς δεν ήξερε τα λόγια φυσικά, αλλά σε όλους μας αυτά τα κομμάτια έκαναν «κλικ» όταν τα ακούγαμε, ενώ όταν «πετυχαίναμε» στην τηλεόραση τα αντίστοιχα κλιπάκια, τρέχαμε να βρούμε βιντεοκασέτα για να “γράψουμε” από πάνω. Τα βίντεο, αν και κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας των ’90s, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της δεκαετίας – με άλλα λόγια, μυρίζουν πολύ 90-ίλα. Στο ‘Freestyler’ των Φινλανδών Bomfunk MC’s, βλέπουμε το παιδάκι με το πιο cool hip-hop στυλ που είχαμε δει μέχρι τότε, να κάνει ό,τι θέλει τους περαστικούς στο σταθμό του μετρό, ενώ στο ‘Blue (Da Ba Dee)’ των Ιταλών Eiffel 65, βλέπουμε τα μέλη του γκρουπ να ταξιδεύουν σε ένα μπλε πλανήτη για να πολεμήσουν εξωγήινους χρώματος… ναι καλά καταλάβατε… Και πάλι μπλε!

Υ.Γ. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε ένα μόνο αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν όλα αυτά τα βίντεο κλιπς που «σημάδεψαν» τα ’90s, πόσο μάλλον όλη η καλή (αλλά και όχι) μουσική της δεκαετίας. Δε μιλήσαμε για Oasis (ειδικά αυτό μας πόνεσε πολύ), που μεσουρανούσαν στα ’90s, Pearl Jam, Alice In Chains, Lenny Kravitz, Madonna (όσο κι αν δεν τη συμπαθούμε, δεν μπορούμε να μην την αναφέρουμε έστω), Bon Jovi, Foo Fighters, U2, Green Day, The Cranberries, The Offspring, Weezer, Pulp, Beck, Tupac, Run-D.M.C., The Smashing Pumpkins, Jamiroquai, Robbie Williams, Michael Jackson, Soundgarden, Depeche Mode, Sonic Youth, Metallica, Iron Maiden, Muse (που το 1999 ξεκινούσαν με το ‘Showbiz’) κ.ά. πολλούς, ενώ με boy και girl bands (Backstreet Boys, NSYNC, Spice Girls, Take That κτλπ) που αναμφίβολα ήταν επίσης ένα στοιχείο που στιγμάτισε τη δεκαετία, απλώς δεν αντέχουμε να ασχοληθούμε…

Για αυτό, λοιπόν, σας “αποζημιώνουμε” (μερικώς), αφήνοντας σας με μερικά ακόμα αγαπημένα κλιπς από την δεκαετία των ’90s:

Pulp – ‘Common People’

Oasis – ‘Don’t Look Back In Anger’

Jamiroquai – ‘Cosmic Girl’

Jamiroquai – ‘Deeper Underground’

Jamiroquai – ‘Virtual Insanity’

Michael Jackson – ‘Black Or White’

R.E.M. – ‘Everybody Hurts’

Red Hot Chili Peppers – ‘Under The Bridge’

Soundgarden – ‘Black Hole Sun’

Foo Fighters – ‘Learn To Fly’

Alice In Chains – ‘Rooster’

Depeche Mode – ‘Enjoy The Silence’

Robbie Williams – ‘Let Me Entertain You’

Robbie Williams – ‘Angels’

Weezer – ‘Buddy Holly’

Green Day – ‘Basket Case’

Green Day – ‘Good Riddance (Time Of Your Life)’

Aerosmith – ‘Crazy’

Aerosmith – ‘Cryin’

Vanilla Ice – ‘Ice Ice Baby’

Bryan Adams – ‘(Everything I Do) I Do It For You’

Nirvana – ‘Smells Like Teen Spirit’

Pet Shop Boys – ‘Go West’

Spin Doctors – ‘Two Princes’

Coolio – ‘Gangster’s Paradise’

The Smashing Pumpkins – ‘1979’

Blur – ‘Song 2’

Puff Daddy/Faith Evans/112 – ‘I’ll Be Missing You’

New Radicals – ‘You Get What You Give’

Celine Dion – ‘My Heart Will Go On’

Fastball – ‘The Way’

The Corrs – ‘Breathless’

Modjo – ‘Lady (Hear Me Tonight)’

Smash Mouth – ‘All Star’

Lenny Kravitz – ‘Fly Away’

The Cardigans – ‘My Favourite Game’

Blondie – ‘Maria’

Beck – ‘Loser’

Madonna – ‘Frozen’

Dido – ‘Thank You’

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!