Search
Close this search box.
Coldplay – Ghost Stories

Coldplay – Ghost Stories

Ακούγοντας το 6ο άλμπουμ των Coldplay.
Ghost Stories – Coldplay / Εξώφυλλο
Ghost Stories – Coldplay / Εξώφυλλο

Το ‘Ghost Stories’ αποτελεί την 6η δισκογραφική δουλειά των Coldplay η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο. Ο Chris Martin και η παρέα του, όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν συνηθίσει σε τραγούδια γεμάτα αυθεντικούς, συναισθηματικούς στίχους και μαγευτικές μουσικές, ωθώντας μας στο να “κοιτάξουμε τα αστέρια” ή να “ακούσουμε τις καμπάνες”. Τραγούδια που τους εδραίωσαν ως μία από τις σημαντικότερες ίσως mainstream Pop-Rock μπάντες της εποχής. Το ‘Ghost Stories’ λοιπόν, ναι μεν διαθέτει την “οικειότητα” των Coldplay, όμως παράλληλα επιχειρεί να αποτελέσει ένα μεταβατικό δίσκο για το γκρουπ πόσο μάλλον αν το συγκρίνουμε με το “υπερ-αισιόδοξο” ‘Mylo Xyloto’ του 2011.

Πιο συγκεκριμένα, όπως “προδίδει” και το εξώφυλλο, το ύφος του άλμπουμ είναι βαθύτατα επηρεασμένο (ίσως και περισσότερο από όσο θα έπρεπε) από το χωρισμό του Chris Martin με την επί δέκα χρόνια σύζυγο του, Gwyneth Paltrow. Μάλιστα, ο δίσκος κυκλοφόρησε μόλις 2 μήνες μετά από την ανακοίνωση του κατά τα άλλα αμοιβαίου και συνειδητού χωρισμού τους και ο frontman των Coldplay, μέσω του ‘Ghost Stories’ εκφράζει τον πόνο και τη θλίψη του για μία σχέση που τέλειωσε.

Άλλωστε ο πρώτος στίχος που θα ακούσετε στο εισαγωγικό ‘Αlways Ιn My Head’ θέτει και τον τόνο του άλμπουμ: “I think of you, I haven’t slept”. Αναμφίβολα, το ‘Magic’, το οποίο είναι και το πρώτο single που κυκλοφόρησε, είναι επίσης αρκετά αντιπροσωπευτικό και βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος: “And I just got broken- Broken into two – No I don’t want anybody else but you”. Μάλιστα, το κομμάτι πλαισιώθηκε από ένα μουσικό βίντεο με πρωταγωνιστές τους Chris Martin και την Κινέζα ηθοποιό Ziyi Zhang, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις εποχές του βωβού κινηματογράφου.

Coldplay-Magic
Στο βίντεο του ‘Magic’, η Ziyi Zhang συμπρωταγωνιστεί με τον Chris Martin.

Στη συνέχεια, ακούγοντας το ‘Ghost Stories’, θα βρούμε τα πιο “ζωντανά” κομμάτια ‘Ink’ και ‘True Love’ (στην παραγωγή του οποίου βλέπουμε τον Timbaland και τον techno καλλιτέχνη Jon Hopkins), τα οποία υμνούν την αιώνια αγάπη που παραμένει όταν η φλόγα του έρωτα έχει πια σβήσει, με το δεύτερο να έχει και πιο έντονα κιθαριστικά στοιχεία, με ένα χαρακτηριστικό σόλο προς το τέλος. Για το ‘Ink’, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον ιστότοπο των Coldplay, έχει στηθεί ειδική πλατφόρμα (εδώ) στην οποία μπορείτε παράλληλα με την θέαση και ακρόαση του μουσικού βίντεο, να παρέμβετε στην ιστορία που διαδραματίζεται, επιλέγοντας τις ενέργειες των ηρώων. Ακολουθεί το ‘Midnight’ το οποίο μας θυμίζει περισσότερο από όλα τα κομμάτια του άλμπουμ, το ‘Mylo Xyloto’ με τους πολλούς synth ήχους που χρησιμοποιεί για να μιμηθεί τον αποπροσανατολισμό για τον οποίο τραγουδάει ο Martin. Το ‘Another’s Arms’ είναι ίσως το πιο αδιάφορο κομμάτι του δίσκου, σε αντίθεση με τo λυπηρό ‘Oceans’ που χαρακτηρίζεται από την όμορφη μελωδία ακουστικής κιθάρας.

coldplay-ink
Στο βίντεο του ‘Ink’, εσείς αποφασίζετε την εξέλιξη της ιστορίας.

Τέλος, πριν το άλμπουμ κλείσει με το έντονα φορτισμένο ‘O(Fly On)’ δίνοντας την αίσθηση ότι ο Martin πλέον πλανάται σαν φάντασμα στον ουρανό κυνηγώντας τα πουλιά, ακούμε το ‘A Sky Full of Stars’. Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο εκστατικό τραγούδι που συναντούμε στο ‘Ghost Stories’, το οποίο φέρει και την υπογραφή του Dj Avicii και σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό μουσικό βίντεο (στο οποίο οι Coldplay βγαίνουν βόλτα στους δρόμους του Sydney για να τραγουδήσουν), θεωρούμε ότι είναι το πιο “δυνατό” κομμάτι του άλμπουμ. Συν τοις άλλοις, δίνει την ευκαιρία στον Chris Martin, να ξαναχαμογελάσει μέσα σε ένα αρκετά μελαγχολικό δίσκο.

Εν κατακλείδι, το ‘Ghost Stories’ αν και θα δυσκολευτεί πολύ να μας συνεπάρει και να μας ενθουσιάσει όπως τα προηγούμενα άλμπουμ των Coldplay, καθότι μοιάζει κάπως υποτονικό, παραμένει ένας αξιόλογος δίσκος με 3 υποψηφιότητες στα Grammys (θυμηθείτε τις σημαντικότερες υποψηφιότητες) που αν και μεταβατικός διατηρεί το ηχητικό στίγμα και την ταυτότητα του συγκροτήματος. Ίσως ο Chris Martin να παρέβλεψε λίγο παραπάνω τις “ρίζες” του γκρουπ και τους αισιόδοξους και θετικούς στίχους που το χαρακτηρίζουν πάντα, για να εκφραστεί μέσα αυτόν το δίσκο χωρισμού, αλλά αλήθεια, ποιoς θα τολμούσε να τον εμποδίσει ;

Εμείς, από το ‘Ghost Stories’ ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε να ακούσετε (και να δείτε!), εάν δεν το έχετε ήδη κάνει τα : ‘Magic’, ‘A Sky Full of Stars’, ‘Ink’, ‘O(Fly On)’ και ‘Midnight’, ενώ περιττό να σας πούμε ότι σε περίπτωση που έχετε χωρίσει πρόσφατα, ο δίσκος προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Coldplay - A Sky Full Of Stars (Official Video)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!