Search
Close this search box.
Greeks do it better: Αφιέρωμα στην ελληνική stoner

Greeks do it better: Αφιέρωμα στην ελληνική stoner

Μπορεί η μουσική παιδεία του μέσου Ελληνάρα να περιορίζεται στα μπουζούκια και στο «έντεχνο», όμως η underground, stoner σκηνή ανθίζει.
Stoner Rock Greece
Stoner Rock Greece

Μπορεί η μουσική παιδεία του μέσου Ελληνάρα να περιορίζεται στα μπουζούκια και στο «έντεχνο», όμως μη νομίζεις πως η underground, stoner σκηνή μας πάει πίσω, καθώς ουκ ολίγοι συμπατριώτες μας συγκαταλέγονται στους καλύτερους μουσικούς του είδους παγκοσμίως!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι έχει να μας προσφέρει το stoner! Ντόπια προϊόντα παραγωγής μας incoming!

Nightstalker

Από τα πρώτα καθαρά stoner rock σχήματα στην Ελλάδα πίσω στο 1989, οι Nightstalker κατάφεραν μέσα από 10 κυκλοφορίες και ατελείωτα live, να φέρουν τον βρώμικο ήχο και ενίοτε και την ψυχεδέλεια στη ζωή του μέσου Έλληνα rocker και να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα από τα δημοφιλέστερα είδη metal αυτή τη στιγμή!

Κυκλοφορίες-ορόσημο της ελληνικής σκηνής όπως το ‘Use’ (1996), ‘Just A Burn’ (2004) και ‘Dead Rock Commandos’ (2012) και συνεχόμενες ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα και Ευρώπη, τους φέρανε στην κορυφή.

Ο ήχος τους δεν μπορεί εύκολα να αντιγραφεί, ενώ η χαρακτηριστική αλήτικη φωνή του Argy στα μικρόφωνα, «στοιχειώνει» τ’ αυτιά μας εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες!

NIGHTSTALKER - Children Of The Sun - [HD Music Video]

Planet of Zeus

Με το που πατήσαμε στη νέα χιλιετία, μια παρέα από την Αθήνα μαζεύτηκε και δημιούργησε μια μπάντα που επί 8 χρόνια προσπαθούσε να τελειοποιήσει τον ήχο της και τελικά το 2008 κάνανε το ντεμπούτο τους με το ‘Eleven The Hard Way’.

Από τότε παρατηρείται διαρκής ανοδική πορεία καθώς το καθαρό stoner metal τους με επιρροές από blues μέχρι desert rock και sludge, φαίνεται πως είναι η συνταγή της επιτυχίας, μιας και πλέον, μετά από 3 κυκλοφορίες, τους συναντά κανείς στα μεγαλύτερα underground μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης ή σε κατάμεστα μαγαζιά σε όλη τη χώρα!

Σεξ και βία στον Πλανήτη Δία, οδηγώ και πατάω πεζούς γιατί ακούω Planet of Zeus και άλλα πολλά συνθήματα φανερώνουν την αγάπη του κοινού για τους μουσικούς που είναι όπως ακριβώς το κρασί, ωριμάζουν με το χρόνο.

Απόδειξη αυτού, το περσινό τους ‘Vigilante’!

Planet of Zeus "Vigilante" (HD Official Music Video)

1000mods

Έρημος, γύπες, βανάκια για roadtrip και THC συνθέτουν την εικόνα των τύπων απ’ το Χιλιομόδι Κορινθίας που πολύ θα ήθελαν να έχουν γεννηθεί κάπου στο Τέξας ή την Καλιφόρνια!

Όπως και να ‘χει, εμείς χαιρόμαστε που τα παλικάρια είναι συμπατριώτες μας γιατί πολύ απλά φτιάχνουν μουσικάρες και στα 2 άλμπουμ τους, ‘Super Van Vacation’ και ‘Vultures’, και φυσικά κι αυτοί δεν χάνουν την ευκαιρία για συναυλίες γεμάτες αδρεναλίνη, εντός και εκτός συνόρων!

Γι’ αυτό, πιάσε μια μπύρα, φέρε τα κλειδιά και πάμε ταξίδι!

1000mods - Claws - Official Audio release

Naxatras

Τώρα τι να κάτσω εγώ να περιγράψω για τους Naxatras; Με μια και μόνη κυκλοφορία μέσα στο 2015, και μάλιστα σε αναλογικό στούντιο, τράβηξαν τα βλέμματα πάνω τους με τον ψυχεδελικό ήχο τους και τις jazz πινελιές στο χαλαρωτικό και ταξιδιάρικο ομώνυμο άλμπουμ τους!

Όποια πορεία και αν ακολουθήσουν και όπου και να τους βγάλει η φαντασία και η έμπνευσή τους, εκτός από το ότι θα τους δώσουμε πολλές ευκαιρίες, σίγουρα θα κρατήσουμε το δίσκο τους ως ένα από τα μουσικά διαμάντια του είδους!

Sadhus (The Smoking Community)

Πάμε τώρα στα βαριά κι ασήκωτα! Άλλη μια περίπτωση καινούριου σχήματος που με ασταμάτητα live κέρδισε με το σπαθί της μια θέση στο αφιέρωμα, είναι οι Sadhus, που μας συστήθηκαν με βρώμικο sludge και ξεσκισμένα φωνητικά πάνω από πομπώδη riffs και ατελείωτο κοπάνημα!

Στη σκηνή είναι ισοπεδωτικοί και τους βρίσκεις να χτυπιούνται και να μας προκαλούν να κάνουμε το ίδιο! Γι αυτό, ‘Make Me 20 Euros’, και βάλε Sadhus να γουστάρουμε.

Sadhus (The Smoking Community) - The Smoking Community

Godsleep

Οι κύριοι από την Αθήνα πάντρεψαν την desert με την κλασική sludge και μας παρουσίασαν μία από τις πιο πλήρεις κυκλοφορίες και αν και ο τίτλος της είναι ‘Thousand Sons of Sleep’, μόνο υπνηλία δεν σε πιάνει!

Σίγουρα έχουν δρόμο μακρύ να διανύσουν, αλλά φαίνονται ικανοί να τα καταφέρουν! Greeks at it again! Ε

πίσης τεράστιο respect για την κομματάρα ‘Wrong Turn’, που είναι σαφής αναφορά στην cult ταινία τρόμου με τον ίδιο τίτλο!

Godsleep - Wrong Turn +lyrics

Instant Boner

Με θέα το Λευκό Πύργο και το Θερμαϊκό οι Instant Boner δείχνουν από τα πρώτα τους βήματα πως ξέρουν πώς να μοιράζουν απλόχερα την ψυχεδέλεια στο λαό, με τρομερές εμπνεύσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και σαξόφωνο, και jazz ρυθμούς για ατελείωτο χαλάρωμα, αλλά και groove στοιχεία που δένουν πολύ ωραία με το υπόλοιπο σύνολο!

Σίγουρα πολύ ταλέντο και ωραία σκηνική παρουσία για τα παιδιά από Σαλόνικα που δείχνουν ότι το μέλλον τους ανήκει!

Instant Boner - Perfect Sunday

Last Rizla

Βαριά sludge, ψυχεδέλειες και καθόλου φωνητικά είναι ο δύσκολος δρόμος που ακολούθησαν και το αποτέλεσμα σίγουρα ενδιαφέρον με ωραίες συνθέσεις, κιθάρες που σκοτώνουν και πολλή έμπνευση πίσω από τη μουσική, αλλά και τους γαμάτους τίτλους στα κομμάτια για να μπεις στο mood.

Ο τέλειος συνδυασμός για ένα instrumental σχήμα!

Last Rizla - He Who Talks Loud Saying Nothing

Tuber

Αν και δεν μπορείς να τους πεις ακριβώς stoner, καθώς κλίνουν προς post-metal τύπου Pelican, οι Tuber συστήθηκαν στο ευρύ κοινό ανοίγοντας τους Planet of Zeus στην Ιερά Οδό και από τότε κερδίζουν συνεχώς νέους οπαδούς με το τρομερό ‘Desert Overcrowded’ που απ’ την αρχή μέχρι το τέλος σε αναγκάζει να δώσεις προσοχή στις συνθέσεις και  τον ήχο τους που σε τραβάει και σε απορροφά μέχρι και την τελευταία νότα.

Ήδη εμφανίζονται στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, και αυτοί!

Dala Sun

Άμα καθόμουν να με βαράει ντάλα ήλιος στο κεφάλι, μάλλον κάπως έτσι θα ήμουν μετά από λίγο…

Ψυχεδέλεια once again με μπόλικη παραμόρφωση και ωραία ατμόσφαιρα, αργή μουσική ως επί το πλείστον και μια ευχάριστη ζάλη στην ατμόσφαιρα.

Ιδανική συνθήκη ακρόασης σε καμιά παραλία με την μπύρα στο χέρι! Όχι κάτω από ομπρέλα ρε φλώρε, είπαμε ντάλα ο ήλιος!

Dala Sun - Black Karmageddon

Villagers of Ioannina City

Πάμε τώρα σε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, προερχόμενη από τα Γιάννενα (πώς το κατάλαβα ο άτιμος, ε;).

Τι γίνεται όταν μπλέκεις τα παραδοσιακά όργανα και τραγούδια με βαριές progressive κιθάρες και groove διάθεση;

Φτιάχνεις τους VIC και τα γα@άς όλα, σκας και στην Ελληνοφρένεια και πουλάς τρέλα, ενώ μικροί, μεγάλοι μεταλάδες και μη, σου δίνουν άπειρο respect!

Τα ‘πα λίγο χύμα αλλά δεν γίνεται αλλιώς! Κάψτε τα όλα ρε μάγκες γιατί όπως λέτε κι εσείς «κάψτε κάθε παλιό να βγει από μέσα ο πιο όμορφος ανθός!»

Villagers of Ioannina City - Zvara

Stonebringer

Ξεκίνησαν ως ωμό stoner metal με κοφτερά riffs, βάναυσα breakdowns και τρομερούς στίχους που τους συνόδευαν ευφάνταστες συνθέσεις, και στη συνέχεια πρόσθεσαν στη μουσική τους πολλά folk στοιχεία στη φετινή τους κυκλοφορία με τίτλο ‘Those Winds’.

Πλέον ανήκουν στην κατηγορία με τις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες εκεί έξω!

Stonebringer - Ocean Of The Brave

Don’t miss: Craang, Hogg, Sun of Nothing, Potergeist, Full House Brew, Black Hat Bones, Gomgoma, Automaton, Omega Monolith.

Υ.Γ.1: Η σειρά που μπήκαν οι μπάντες είναι εντελώς μα εντελώς τυχαία, δεν έχει να κάνει με προτιμήσεις ή γούστα.

Επίσης τα ονόματα που εμφανίζονται στο Don’t miss δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερα ή οτιδήποτε, απλά δεν τους έχω αφιερώσει ακόμα αρκετό χρόνο και θα μου ήταν πιο δύσκολο να τους περιγράψω με σχετική ακρίβεια.

Υ.Γ.2: Προφανώς άμα ξέχασα κάποια μπάντα είναι επειδή με έχει βαρέσει η ζέστη, αλλά γι’ αυτό έχουμε τα σχόλια από κάτω.

Επίσης, δεν είμαι και παντογνώστης, άρα αν παίζει κάτι καινούριο, θα γουστάρω να το βρω στα σχόλια!

Υ.Γ.3: Γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες και πολλή δουλειά από όλους ώστε το εγχώριο προϊόν να πάει ψηλά!

Οπότε στηρίξτε την ελληνική σκηνή είτε στα live ή αγοράστε κάνα cd τους γιατί το αξίζουν!

Έτσι κι αλλιώς ο σοφός (λέμε τώρα) λαός λέει πως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Καλή ακρόαση!

Ελληνική stoner σκηνή

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!