Search
Close this search box.
Sons of Anarchy: Κοράκια, Harley και rock στους δρόμους της Καλιφόρνια

Sons of Anarchy: Κοράκια, Harley και rock στους δρόμους της Καλιφόρνια

Αφιέρωμα στην τηλεοπτική σειρά Sons of Anarchy. Οι κορυφαίες σκηνές και το εξαιρετικό soundtrack που τις απογείωσε.
Sons of Anarchy
Sons of Anarchy

Μια μέρα όταν ήμουνα μικρή, καθόμασταν με τον μπαμπά μου στον καναπέ και βλέπαμε κάποιο James Bond.

Και επειδή του μπαμπά μου του αρέσουν πολύ τα ακριβά αυτοκίνητα, μου λέει: «Δεν είναι πολύ ωραίο αυτό το αμάξι;». Γυρνάω κι εγώ και απαντάω: «Εγώ όταν θα μεγαλώσω θα πάρω μια Harley!»

Είναι προφανές πως όταν πρωτοήρθα σε επαφή με το Sons of Anarchy Motorcycle Club: Redwood Original (a.k.a. SAMCRO), η καρδιά μου σκίρτησε και το μάτι μου άστραψε.

Από την πένα του ‘The Shield’, Kurt Sutter, το ‘Sons of Anarchy’ είναι ένα αριστοτεχνικά υφασμένο crime drama για τις ζωές των μελών ενός κλειστού club/αδελφότητας μοτοσικλετιστών που δρουν σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια, το Charming.

Μαύρα φθαρμένα δερμάτινα τζάκετ, τραγικοί χαρακτήρες, όσα μοντέλα Harley-Davidson μπορείς να φανταστείς, εμπόριο όπλων και old school βία, όλα αυτά σε μια ιστορία που θυμίζει έντονα μια σύγχρονη εκδοχή του Άμλετ.

Μάλιστα, για να κάνει την σειρά όσο πιο αυθεντική και κοντά στην πραγματικότητα γίνεται, o Kurt Sutter πέρασε δύο χρόνια με ένα πραγματικό club παρανόμων στην βόρεια Καλιφόρνια!  Όσοι δεν το έχετε δει να ξέρετε, από ‘δω και κάτω spoilers!

Όντας μια σειρά με πολύ συγκεκριμένη ατμόσφαιρα (ήχος μπάσου μαρσαρίσματος μηχανής), η πραγματική μαεστρία είναι το να δημιουργήσεις ένα soundtrack που να απεικονίζει τον τρόπο ζωής ανθρώπων που ζουν ως outlaws αλλά και την ελευθερία και το αυθεντικό rebeliousness του κόσμου των Sons of Anarchy, χωρίς όμως να πέσεις στην παγίδα των κλισέ εύκολων ήχων (δωσ’μου americana κιθάρες) ή αντίθετα να προσπαθήσεις να το μοντερνοποιήσεις.

Ο music supervisor της σειράς Bob Thiele Jr. και lead vocalist της in-house μπάντας των SOA, The Forest Rangers, μαζί με τον Dave Kushner των Velver Revolver και την γνωστή φωνή του Curtis Stingers, είναι ο υπεύθυνος για το theme song της σειράς, ‘This Life’, που πραγματικά αιχμαλωτίζει την ουσία του να είσαι Sam Crow.

Curtis Stigers & The Forest Rangers - This Life (Sons of Anarchy Theme)

Στόχος του Bob Thiele Jr ήταν τα τραγούδια της σειράς να αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την τραγικότητα των ιστοριών του κάθε χαρακτήρα και όχι να φωνάζουν τόσο ώστε να επισκιάζουν την εκάστοτε σκηνή.

Καθώς στο Sons of Anarchy ακούγονται πάνω από 500 τραγούδια, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα περιοριστώ μόνο στα πολύ αγαπημένα!


Curtis Stingers and The Forest Rangers – ‘John The Revelator’ |

Από την αρχή ως το τέλος της σειράς, θα ακούσουμε αρκετές φορές αυτό το παραδοσιακό γκόσπελ κομμάτι, εδώ εκτελεσμένο εξαιρετικά από τους γνωστούς μας Forest Rangers.

Την πρώτη και πιο ανατριχιαστική φορά ακούγεται στο τέλος της πρώτης σεζόν, στην κηδεία της Donna, της γυναίκας του Opie.

Το τραγούδι σηματοδοτεί την στιγμή που Jax αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο στα αλήθεια ζοφερό είναι το αγαπημένο του κλαμπ, με προφανείς βιβλικούς υπαινιγμούς (Jax ξυπνάει στο νεκροταφείο μπροστά από ένα μαυσωλείο με την επιγραφή PATMOS, μπαμπάς John Teller- χειρόγραφο για το πώς οι Sons ξεστράτησαν, αποκάλυψη για τον Jax).

John the Revelator


Paul Brady & The Forest Rangers – ‘Gimme Shelter’ |

Η δεύτερη σεζόν τελείωσε με ένα πετάς-τηλεκοντρόλ-στην-οθόνη cliffhanger, ένα αγωνιώδες κυνηγητό των Sons of Anarchy.

Η φοβερή διασκευή του ‘Gimme Shelter’ των Stones παίζει σε μια απ’ τις πιο συγκλονιστικές σκηνές, καθώς οι Sons of Anarchy κυνηγούν τον Ιρλανδό Cameron που τελικά καταφέρνει να τους ξεφύγει, έχοντας αρπάξει τον Abel.

Ο Jax καταρρέει ουρλιάζοντας με έκπληξη και τρόμο: “He took my son!”

Sons of Anarchy - Gimme Shelter - Paul Brady & The Forest Rangers


Battleme – ‘Hey Hey, My My’ |

Φινάλε τρίτης σεζόν και το cover του Neil Young παίζει όταν η αντιπαθέστατη πράκτορας Stahl μαζεύει τους Sons of Anarchy και τους ρίχνει στα μπουντρούμια. Αλλά karma is a bitch και στο τέλος παίρνει αυτό που της αξίζει.


Katey Sagal & The Forest Rangers ft. Blake Mills – ‘Strange Fruit’ |

Το άψογο cover της θεάς Katey Sagal (και γυναίκας του Kurt Sutter) του τραγουδιού που έγινε διάσημο από την Billie Holiday και καταγγέλει τον ρατσισμό στην Αμερική, παίζει σε μια σκηνή απελπισίας που ο Juice περνάει μια αλυσίδα στο λαιμό του και πηδάει στο κενό.


The White Buffalo – ‘House of The Rising Sun’ |

Προσωπικό αγαπημένο, κλείνει την τέταρτη σεζόν καθώς ο Jax αναλαμβάνει επίσημα την αρχηγία του κλαμπ και παίρνει την θέση του στην κορυφή του τραπεζιού με τον Reaper.

House of the Rising Sun (Season 4 Finale Version)


Yelawolf – ‘Till It’s Gone’ |

Στο δεύτερο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν, αυτό το haunted, hip-hop κομμάτι ντύνει υπέροχα μια σκηνή που στήνεται μια δυστυχώς απαραίτητη συνωμοσία και μια σκηνή που ένας, απ’ τους κάποτε πιο αγαπητούς και γλυκούς χαρακτήρες, τώρα η πιο τραγική ίσως φιγούρα, βρίσκει προσωρινό καταφύγιο απ’ το κυνήγι.

Sons Of Anarchy "Till It's Gone" - Yelawolf


Billy Valentine & The Forest Rangers – ‘All Along The Watchtower’ |

Ανοίγει το επεισόδιο 708 με την instrumental εκδοχή του και το κλείνει με τα δραματικά και πονεμένα φωνητικά του Billy Valentine, η διασκευή του θρυλικού ‘All Along The Watchtower’ του Bob Dylan και του Jimi Hendrix δεν απογοητεύει ούτε κατά διάνοια και αιχμαλωτίζει όλο το κλίμα του επεισοδίου σε ένα στίχο: “There must be some kind of way out of here, said the joker to the thief.”

All Along the Watchtower (From "Sons of Anarchy")


Amos Lee & The Forest Rangers – ‘Boots of Spanish Leather (Times Are A-Changin)’ |

Κι άλλος Bob Dylan, αυτή τη φορά πιο ατμοσφαιρικός και βασανισμένος από έρωτα.

Μια ιστορία για δύο εραστές που δεν θα ειδωθούν ποτέ ξανά και ο αβάσταχτος πόνος του Jax για την Tara (που καιρός της ήταν, δεν θα ντραπώ, θα το πω) δένουν στην μελαγχολία και την θλίψη αυτής της εκτέλεσης.

Boots of Spanish Leather (From Sons of Anarchy)


Ed Sheeran – ‘Make It Rain’ |

Αυτό μάλλον θα το έχεις ακούσει και χωρίς να βλέπεις Sons Of Anarchy.

Κλείνοντας το προτελευταίο επεισόδιο της σειράς, βλέπουμε τους ήρωες της ιστορίας να κουβαλάνε, ο καθένας για τον δικό του λόγο, το weight of the world στους ώμους τους, παρακαλώντας για βροχή…


Bruce Springsteen – ‘Adam Raised A Cain’ |

Στο άνοιγμα του τελευταίου επεισοδίου, την αποφράδα κείνη μέρα, βλέπουμε τον Jax να σηκώνεται το πρωί και να κλείνει έναν-έναν τους λογαριασμούς του.

Το τραγούδι του Boss είναι μια τέλεια σύνοψη όλης του της ύπαρξης, του σαιξπηρικού, τραγικού χαρακτήρα του.

Αγαπημένο σημείο εκεί που φοράει τις μπότες του πατέρα του. “You remember the faces, the places, the names / You know it’s never over, it’s relentless as the rain…”

Adam Raised A Cain (Live at the Roxy Theatre, W. Hollywood, CA - July 1978)


SPOILER!

The White Buffalo & The Forest Rangers – ‘Come Join The Murder’ |

Γραμμένο από τον Kurt Sutter, προφανώς για να σου σπαράξει την καρδιά, το 7λεπτο κύκνειο άσμα των Sons of Anarchy, ντύνει τις τελευταίες στιγμές του Jax, δείχνοντας πώς γιορτάζει αυτή την υπέρτατη παράδοση ακριβώς γιατί ήταν ο ίδιος αυτός που όρισε το πεπρωμένο του.

Η έκφραση της αποδοχής, το χαμόγελο, η λυτρωτική ανακούφιση στο πρόσωπο του, τα ανοιχτά χέρια. Δυο μέρες έκλαιγα.

Come Join The Murder - Jax Teller Death Scene Sons of Anarchy End HD

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται και για τα 563 τραγούδια που ακούγονται στα εφτά χρόνια του Sons of Anarchy.

Δεν ξέρω αν το εκθείασα αρκετά αλλά ακόμα και αν τα δερμάτινα και οι Harley δεν είναι του τύπου σας, η σαιξπηρική πλοκή, οι περίπλοκοι χαρακτήρες και η ωδή σε έναν τρόπο ζωής ανθρώπων τόσο βυθισμένων στην κουλτούρα της βίας που στο τέλος της ημέρας σε παρασύρουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε και εσύ ο ίδιος να μην πιστεύεις πως τα πράγματα λύνονται με κανέναν άλλο τρόπο, αξίζει πραγματικά τον κόπο.


Bonus Track: Bob Thiele & The Forest Rangers – ‘Trying To Believe’ (ft. Alison Mosshart) |

Έπαιξε στην έβδομη σεζόν αλλά για μας που διψάμε για λίγο ακόμα SAMCRO, το βίντεο του βγήκε πριν περίπου έναν μήνα και μας ήρθε κουφετάκι.

Bob Thiele & The Forest Rangers - “Trying To Believe (ft. Alison Mosshart)” (Official Music Video)

Ευχαριστούμε Sons of Anarchy!

Sons of Anarchy
Sons of Anarchy

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!