Search
Close this search box.
Alex Turner: Οι πραγματικοί χαρακτήρες των στίχων

Alex Turner: Οι πραγματικοί χαρακτήρες των στίχων

Η ιστορία των στίχων πέντε αγαπημένων κομματιών των Arctic Monkeys. Βουτιά στους στίχους του Alex Turner.
Alex Turner
Alex Turner

Βουτιά στους στίχους του Alex Turner

Για τους Arctic Monkeys τα έχουμε ξαναπεί ή μάλλον ξαναγράψει.

Οι Άγγλοι indie rockers από το Sheffield ήρθαν για να μείνουν, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια με τις δουλειές τους. Οι στίχοι τους, ως γνωστόν, είναι γεμάτοι διάφορων ειδών χαρακτήρες, προσδίδοντας στη μουσική τους ζωντάνια και ενέργεια.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι χαρακτήρες στην πραγματική ζωή, από τους οποίους ο Alex Turner εμπνεύστηκε να τους μεταφέρει στα τραγούδια των Arctic Monkeys;

Πάμε να ψαχουλέψουμε μαζί, λοιπόν, τους στίχους από κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια των “μαϊμούδων”, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον…

When The Sun Goes Down

Arctic Monkeys - When The Sun Goes Down (Official Video)

Η μπάντα συνήθιζε να κάνει πρόβες στο Neepsend, μια γειτονιά του Sheffield, όπου μπορούσαν μετά τη δουλειά στο studio να χαζεύουν τους περαστικούς στον κεντρικό δρόμο.

O Αlex Turner έχει δηλώσει για τους παραπάνω στίχους τα εξής:

Βλέπεις έναν μάγκα με μια τσάντα φορτωμένο και σκέφτεσαι τι κάνει αυτός ο τύπος με αυτήν την κοπέλα τέτοια ώρα…

Πακετάρεις τις κιθάρες σου να φύγεις και κάποιος άγνωστος περνάει δίπλα σου ρωτώντας πόσο κοστίζει η κοπέλα (σ.σ.: prostitute=πόρνη)

Οι στίχοι του τραγουδιού πλάθουν την εξής ιστορία: Μια πόρνη που τρέμει από το κρύο στέκεται σε κάποιον δρόμο του Sheffield ενώ ο ήλιος δύει.

Την κοπέλα παρακολουθεί συνεχώς ένας νταβατζής, μέχρι που κάποιος αλήτης του δρόμου παίρνει μαζί του την κοπέλα στο Ford Mondeo του.

Εξαφανίζονται μαζί μέσα στο σκοτάδι, ενώ ο Alex Turner στέκεται απέναντι από τη σκηνή κρατώντας ένα στυλό και ένα σημειωματάριο, φιλοδοξώντας να γίνει ο Sting της γενιάς του, σημειώνοντας όσα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του.

Στο κομμάτι αυτό, οι Arctic Monkeys μεταφέρουν μέσω των στίχων και της μουσικής τους ένα συνηθισμένο σκηνικό των επαρχιακών πόλεων της Αγγλίας, με όλη την ανομία που κυριαρχεί εκεί.


Fake Tales Of San Francisco

Arctic Monkeys - Fake Tales Of San Francisco (Official Video)

Η μπάντα βρίσκεται σε ένα σημείο συνάντησης του Sheffield, ονόματι The Boardwalk, το οποίο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με πολλούς Razorlight (λονδρέζικη μπάντα) wannabes που έκαναν ουρές για να χωθούν στη μόδα του urch-rock, του έδωσε την ιδέα για το ‘Fake Tales…’ (‘Ψεύτικες Ιστορίες…’).

Η αναφορά στα καπέλα της εποχής και στο λευκό κρασί μας μεταφέρει στην περίοδο που γράφτηκε το τραγούδι, όπου με 7 λίρες Αγγλίας μπορούσε κανείς να τη χωθεί σε κάποιο μαγαζί τρύπα και να ακούσει πολλές μπάντες με την απαραίτητη συνοδεία αλκοόλ.

Όλοι αυτοί οι wannabes κράζονται από τον Αlex Turner, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα του τότε γηπέδου της Rotheram FC, Νew York City Stadium, για να τους υπενθυμίσει ότι δεν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, αλλά στην επαρχιακή πόλη του Rotheram. Alex Turner είναι αυτός, ό,τι θέλει λέει…

Το tip της ημέρας από τους στίχους του πολύ ωραίου κομματιού των Arctic Monkeys; Πάντα να σκάτε όταν εμφανίζονται οι headliners, αποφεύγοντας έτσι τις supporting μπάντες. (Tip με το οποίο προφανώς και διαφωνούμε…)


505

Arctic Monkeys 505 Glastonbury 2013

Ο Alex Turner έχει παραδεχθεί σε ανύποπτη χρονική στιγμή ότι το ατμοσφαιρικό ‘505’ αναφέρεται σε κάποια πρώην του.

Ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά στην εποχή την οποία γράφτηκε, οι στίχοι του τραγουδιού είναι μάλλον αφιερωμένοι στην Johanna Bennett. Όπως έχει τονίσει η μπάντα, το συγκεκριμένο track είναι ίσως το πρώτο “σωστό κομμάτι αγάπης” που έχουν γράψει.

Το κομμάτι είναι γεμάτο εικόνες, με αποκορύφωμα την επτάωρη πτήση ή τα 45 λεπτά οδήγησης που δίνουν την αίσθηση της απόστασης στη συγκεκριμένη σχέση που αναδύεται από τα lyrics.


Brianstorm

Arctic Monkeys - Brianstorm (Official Video)

Κομμάτι βγαλμένο κατευθείαν από την πραγματική ζωή των Arctic Monkeys.

Στο backstage ενός live του συγκροτήματος στο Τόκιο της Ιαπωνίας, ένας οπαδός καταφέρνει να σπάσει τον έλεγχο των ομάδων ασφαλείας.

Ο Αlex Turner πάντως, φάνηκε μπερδεμένος:

Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να θυμηθώ καθαρά τον Brian… Ίσως να ήταν στην φαντασία μου ή κάτι τέτοιο…

Έχω ένα κενό μνήμης στον εγκέφαλό μου σχετικά με το γεγονός.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο τίτλος του κομματιού είναι ένα λογοπαίγνιο της λέξης brainstorm με το όνομα Brian… Aκόμα, οι στίχοι περιγράφουν τον φημισμένο Slick Rick, ο οποίος ανά πάσα στιγμή είχε όποια γυναίκα ποθούσε.

Πάντως τον σαρκασμό που βγάζει το τραγούδι είναι κομματάκι δύσκολο να τον αντιληφθούμε.


Cigarette Smoker Fiona

Arctic Monkeys - Cigarette Smoker Fiona

Ένα κομμάτι που περιγράφει μια θεματολογία κάπως αγαπημένη για τους rock stars του κόσμου ετούτου. Το τραγούδι αρχικά είχε τίτλο ‘Cigarette Smoke’ και αποτελούταν από ένα τελείως διαφορετικό στιχολόγιο.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του Beneath The Boardwalk’ EP, ο Alex Turner το άλλαξε και έτσι έχουμε το αποτέλεσμα που μπορείτε να ακούσετε στον παραπάνω σύνδεσμο. Ίσως κάπως καλομαθημένη, η Fiona του τραγουδιού λοιπόν, αράζει με τον Alex Turner σε μια πισίνα καπνίζοντας.


Κλείνοντας αυτό το μίνι-αφιέρωμα, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε πως είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία το να ακούς απλά τα κομμάτια μιας μπάντας από το να ψαχουλεύεις τους στίχους της και να ψάχνεις από πού αυτοί προήλθαν.

Όπως στα συγκεκριμένα κομμάτια των Arctic Monkeys, έτσι και γενικότερα, με την παραπάνω διαδικασία μπορείς να αντιληφθείς τις επιρροές των μελών ενός group και τα μικρά, καθημερινά γεγονότα που εμπνέουν αυτά τα μεγάλα ονόματα να γράφουν τους στίχους των κομματιών τους.

Πηγή: NME Magazine


Alex Turner: «Οι δίσκοι που μου άλλαξαν τη ζωή»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!