Search
Close this search box.
Η γέννηση της μπάντας του Jimi Hendrix

Η γέννηση της μπάντας του Jimi Hendrix

6 Οκτωβρίου 1966: Η ημέρα που σχηματίζονται οι The Jimi Hendrix Eperience.
Jimi Hendrix
Jimi Hendrix

6 Οκτωβρίου του 1966. Η ημερομηνία που γέννησε μια μπάντα που θα άλλαζε μια για πάντα τη συναυλιακή εμπειρία, όπως αυτή είχε παγιωθεί εκείνη τη δεκαετία… Ήταν η ημέρα που οι The Jimi Hendrix Experience έπαιρναν σάρκα και οστά, με εμβληματική τους φιγούρα τον θρυλικό Jimi Hendrix.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, ο νεαρός τότε Jimi Hendrix θα αγόραζε μια μεταχειρισμένη ακουστική κιθάρα για πέντε δολάρια. Κανείς δεν μπορούσε όμως να προβλέψει, ούτε καν ο ίδιος, πως εκείνα τα πέντε δολάρια θα άλλαζαν μια για πάντα τη μουσική και συγκεκριμένα την τέχνη της κιθάρας.

Ο κατά κόσμον Johnny Allen Hendrix έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, στην οποία αφιερώθηκε πλήρως μετά από ένα ατύχημα που του συνέβη σε μια άσκηση με αλεξίπτωτο, όταν ακόμα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις.

Έχοντας παίξει σε αρκετά σχήματα και συνεργαστεί με πασίγνωστους καλλιτέχνες όπως οι Tina Turner, Sam Cooke, Τhe Isley Brothers, Little Richard, ο Hendrix θα σχημάτιζε τη δική του μπάντα με το όνομα Jimmy James and the Blue Flames (ήταν η περίοδος που χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό όνομα Jimmy James).

The Jimi Hendrix Experience - All Along The Watchtower (Official Audio)

Το καλοκαίρι του 1966, ο πρώην ντράμερ των Animals, Chas Chandler, βλέποντας τον Hendrix σε μια ζωντανή του παράσταση στη Νέα Υόρκη, κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως έχει να κάνει με έναν χαρισματικό, μοναδικό καλλιτέχνη.

Έτσι, λοιπόν, του πρότεινε να αναλάβει το management και να μεταβούν στην Αγγλία, όπου θα τον μετέτρεπε σε έναν παγκόσμιο αστέρα…

Τον Σεπτέμβριο 1966, και αφού έχουν πλέον μεταβεί στο Μεγάλο Νησί, ο Chandler σμίγει τον Jimi Hendrix με τον μπασίστα Noel Redding και τον ντράμερ Mitch Mitchell, με τον ίδιο τον Chandler, έχοντας καταφέρει να πείσει τον Johnny Allen Hendrix να χρησιμοποιεί το όνομα Jimi Hendrix.

The Jimi Hendrix Experience - Foxey Lady (Miami Pop 1968)

Η πρώτη πρόβα των νεοσύστατων The Jimi Hendrix Experience λαμβάνει χώρα στις 6 Οκτωβρίου του 1966 και το συγκρότημα με το οποίο ο Jimi έμελλε να ξεδιπλώσει όλες του τις αρετές, ήταν, πλέον, γεγονός. Η επιρροή της μπάντας ήταν τεράστια με το καλημέρα, και το πρώτο της single ‘Ηey Joe’ θα διατηρηθεί δέκα ολόκληρες εβδομάδες στην κορυφή των charts.

Ήταν η ημέρα που ο Jimi Hendrix ξεκινούσε τη, σύντομη δυστυχώς, πορεία του στο μουσικό στερέωμα, με την τέχνη του παιξίματός του να παραμένει μέχρι σήμερα μοναδικό και πηγή έμπνευσης όσων γρατζουνάνε μια κιθάρα…

Η πρώτη ηχογράφηση των Jimi Hendrix Experience

Στις 23 Οκτωβρίου του 1966, o Jimi Hedrix μπαίνει στα De Lane Lea studios με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, για να ξεκινήσουν όλοι μαζί ηχογραφήσεις. Το πρώτο κομμάτι που πρόβαραν ήταν το πασίγνωστο ‘Hey Joe’, που αργότερα έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμά του LP, ‘Are You Experienced’.

The Jimi Hendrix Experience - Hey Joe (Official Audio)

Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε ηχογραφηθεί πρώτα από μια μπάντα του Los Angeles, ονόματι The Leaves, ενώ το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ξεκάθαρα credits για τη σύνθεσή του, το κατέστησαν «παραδοσιακό», με αποτέλεσμα να μπορεί να το ηχογραφεί ο οποιοσδήποτε, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Την version των Jimi Hendrix Experience εμπνεύστηκε ο Hendrix από τον τραγουδιστή της folk, Tim Rose, ενώ για τις ανάγκες της ηχογράφησης ο Chandler κουβάλησε στο studio τις Jean Hawker, Margot Newman και Vicki Brown των The Breakaways, για να βοηθήσουν στα δεύτερα φωνητικά.

Κάπως έτσι λοιπόν, ξεκίνησαν όλα, με το Monterey Pop Festival να υποδέχεται την μπάντα, η οποία και έπαιξε το ‘Hey Joe’ για πρώτη φορά live:

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!