Search
Close this search box.
Η ιστορία πίσω από την τελευταία συναυλία 15 μεγάλων συγκροτημάτων

Η ιστορία πίσω από την τελευταία συναυλία 15 μεγάλων συγκροτημάτων

Όταν μεγάλα συγκροτήματα έριχναν αυλαία.
Ian Curtis
Ian Curtis

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία συναυλία του αγαπημένου σας συγκροτήματος; Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ. Και λέω οι περισσότεροι, γιατί υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που θα έχει αναρωτηθεί, και ένα ακόμα πιο μικρό ποσοστό που θα έχει ψάξει ή έτυχε να πληροφορηθεί σχετικά. Η ερώτησή μου, όμως, σας κίνησε την περιέργεια. Και θα σας κινήσω ακόμα περισσότερο την περιέργεια, όταν σας πω πως σκοπός δεν είναι (μόνο) να σας ενημερώσω σχετικά με τις τελευταίες συναυλίες μεγάλων συγκροτημάτων, αλλά να μάθετε κάποιες αξιομνημόνευτες ιστορίες πίσω από αυτές. Παρακάτω, παρουσιάζονται ευχάριστα/δυσάρεστα/ευτράπελα/αλλόκοτα περιστατικά που στιγμάτισαν 15 μεγάλες συναυλίες, από τους Nirvana μέχρι και τους Sex Pistols.

Nirvana

1 Μαρτίου 1994, Terminal 1, Μόναχο. Ένα μήνα πριν την αυτοκτονία του, ο Kurt Cobain ήταν άρρωστος με βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα, και για του λόγου το αληθές, μπορείτε να ακούσετε εδώ την εξουθενωμένη φωνή του, αλλά πραγματοποίησε τη συναυλία, παρά την απαγόρευση του γιατρού του. Η εμφάνισή του θεωρήθηκε καταστροφική, τα προβλήματα στον ήχο πολλά και με τους Nirvana να μην έχουν δυνάμεις.

Διαβάστε αναλυτικότερα για εκείνο το βράδυ στο παρακάτω αφιέρωμα:

Η τελευταία συναυλία των Nirvana… [vids + setlist]

Nirvana


The Beatles

30 Ιανουαρίου 1969, Apple Corps Ltd, Λονδίνο. Αν έχετε δει την αντίστοιχη παρωδία από τους ‘The Simpsons’, τότε ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάμε. Η συναυλία των ‘Σκαθαριών’ στην ταράτσα του Apple Corps HQ, στο Savile Row του Λονδίνου, έμελλε να είναι και η τελευταία τους, καθώς αποφάσισαν να την τερματίσουν οι αστυνομικοί. Υλικό από την εμφάνισή τους μπορείτε να βρείτε στο ντοκιμαντέρ ‘Let It Be’.

The Beatles


Led Zeppelin

7 Ιουλίου 1980, Eissporthalle, Βερολίνο. Την εποχή εκείνη, οι Led Zeppelin ζούσαν με την ανησυχία ότι θα επισκιαστούν από την άνοδο της punk και του new wave. Έτσι, αποφάσισαν να ρίξουν λίγο τους τόνους ως προς την σκηνική τους παρουσία, ώστε να συμβαδίζουν περισσότερο με το zeitgeist. Ακολούθως, η περιοδεία ονομάστηκε ‘Cut The Waffle’. Ήταν η τελευταία φορά που τα αρχικά μέλη της μπάντας έπαιζαν μαζί, καθώς λίγους μήνες αργότερα, ο ντράμερ, John Bonham, έφυγε από τη ζωή.

Η τελευταία συναυλία των Led Zeppelin με τον John Bonham

Led Zeppelin


LCD Soundsystem

2 Απριλίου 2011, Madison Square Garden, Νέα Υόρκη. Η μεγάλη γιορτή της καριέρας των LCD Soundsystem κινηματογραφήθηκε στο DVD από την μαγνητοσκόπηση της εμφάνισής τους, το ‘Shut Up And Play The Hits!’Ποιος μπορεί να πιστέψει όμως πως το εν λόγω DVD εξαντλήθηκε σε μόλις… 15 λεπτά!; Με τους Arcade Fire στις δεύτερες φωνές στο ‘North American Scum’, το show που διήρκεσε τρεισήμισι ολόκληρες ώρες (!), μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς άψογο.

LCD Soundsystem


Oasis

22 Αυγούστου 2009, Weston Park, Staffordshire. Μιλάμε για αξιομνημόνευτα και περίεργα περιστατικά, οπότε πως είναι δυνατόν να λείπουν από τη λίστα μας οι Oasis; Όλοι γνωρίζουμε καλά τις κακές σχέσεις των αδερφών Gallagher. Και ενώ ο Noel την προηγούμενη μέρα είχε αποχωρήσει, πραγματοποίησε τελικά μαζί με το συγκρότημα, την τελευταία εμφάνιση της περιοδείας ‘Dig Out Your Soul’. Στo τέλος της συναυλίας, ο Liam είπε:

Είστε τρομεροί και τώρα την κάνουμε. Είμαι ο γαμ***ένος walrus! (σ.σ. “θαλασσιος ελεφαντας”, με τη μεταφορική αυτού που δέχεται όλη την πίεση και το βάρος του να είσαι πασίγνωστος).

…με σαφείς αναφορές στο ομώνυμο τραγούδι των Beatles, το οποίο στη συνέχεια τραγούδησαν!

Να γιατί δεν θα ξαναϋπάρξουν Oasis

Oasis


Joy Division

2 Μαΐου 1980, Birmingham University, Birmingham. Ο μπασίστας, Peter Hook, χαρακτήρισε την τελευταία συναυλία των Joy Division ως «μια ζοφερή υπόθεση». Και όχι αδίκως, αφού οι επιληπτικές κρίσεις του Ian Curtis επιδεινώνονταν. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως μία φορά είχε σκοντάψει και είχε βρεθεί εκτός σκηνής. Δύο βδομάδες αργότερα, ο Ian Curtis αυτοκτόνησε…

10 κορυφαίοι στίχοι των Joy Division

Joy Division


Manic Street Preachers

*Το τελευταίο τους live με τον κιθαρίστα Richey Edwards.

21 Δεκεμβρίου 1987, Astoria, Λονδίνο. Ο τραγουδιστής James Dean Bradfield προσπάθησε να ελαφρύνει τη διάθεση στο show πριν από τα Χριστούγεννα -το τελευταίο των Manic Street Preachers με τον Richey Edwards, πριν την εξαφάνισή του (Δε βρέθηκε ποτέ και το 2008 θεωρήθηκε επισήμως νεκρός)- φορώντας ένα σκούφο του Άι Βασίλη και εκτελώντας το ‘Last Christmas’ των Wham!. Ο Richie φάνηκε να είναι αντίθετος σε αυτό και έσπασε την κιθάρα του. Τι πιο φυσιολογικό; Εύχομαι μόνο να το έκανε με στυλ, όπως o Paul Simonon με το μπάσο του. Να ενημερώσουμε πως το συγκρότημα, απ’ ό,τι φάνηκε, όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά συνέχισε να σπάει εξοπλισμό αξίας £8,000!

Manic Street Preachers

Επόμενη Σελίδα ►

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!