Search
Close this search box.
Η ιστορία πίσω από την τελευταία συναυλία 15 μεγάλων συγκροτημάτων
Page 2

Η ιστορία πίσω από την τελευταία συναυλία 15 μεγάλων συγκροτημάτων

Όταν μεγάλα συγκροτήματα έριχναν αυλαία.
Ian Curtis
Ian Curtis

◄ Προηγούμενη Σελίδα

The Smiths

12 Δεκεμβρίου 1986, Astoria, Λονδίνο. Σε show των Artists Against Apartheid βλέπουμε τους The Smiths να παίζουν υλικό από το άλμπουμ τους ‘Strangeways, Here We Come’, πάνω στο οποίο δούλευαν το διάστημα εκείνο, για πρώτη φορά. Το ερώτημα για επανασύνδεση παραμένει ακόμα, με τον Morrissey συνεχώς να αναβάλει, εδώ και χρόνια, την προσπάθεια αυτή.

The Smiths: Τα άλμπουμ και οι ιστορίες πίσω από τα εξώφυλλά τους

The Smiths


Ziggy Stardust

3 Ιουλίου 1973, Hammersmith Odeon Theatre, Λονδίνο. Ο θάνατος ενός χαρακτήρα και όχι η τελευταία συναυλία καλλιτέχνη! Μετά από μια εκπληκτική εμφάνιση, που περιλάμβανε και το ταιριαστό ‘Rock’N’Roll Suicide’, έρχεται το τέλος του Ziggy Stardust, της περσόνας δηλαδή που είχε υιοθετήσει στα ’70s o David Bowie. Ο David Bowie δήλωσε χαρακτηριστικά:

Αυτό το show θα χαραχθεί βαθιά στη μνήμη μας. Όχι επειδή αποτελεί το τελευταίο της περιοδείας, αλλά επειδή αποτελεί γενικά το τελευταίο μας show.

O Ziggy Stardust είχε επισήμως πεθάνει, ο David Bowie όμως συνέχισε να ατενίζει το μέλλον.

Οι στίχοι του ‘Ziggy Stardust’ γραμμένοι από τον David Bowie στο σημειωματάριό του (pic)Ziggy Stardust


Grateful Dead

5 Ιουλίου 2015, Soldier Field, Σικάγο. Η τελευταία συναυλία του τραγουδιστή και στιχουργού των Grateful Dead, Jerry Garcia, με όλα τα μέλη του psych-rock συγκροτήματος στιγματίστηκε, δυστυχώς, από τα έντονα προβλήματα ήχου. Όμως, η ιστορία έχει και μια θετική πλευρά: το συγκρότημα απέτισε φόρο τιμής στον Garcia, διοργανώνοντας μια θριαμβευτική επανένωση με συναυλία στον ίδιο χώρο. Έξυπνο!

Grateful Dead


The Doors

12 Δεκεμβρίου 1970, Warehouse, Νέα Ορλεάνη. Η τελευταία συναυλία των θρυλικών The Doors αποτυπώνει την απόλυτη καταπόνηση του συγκροτήματος. Η ταλαιπωρία του Jim Morrison από την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη συναυλία. Ο τραγουδιστής, σε άσχημη κατάσταση, πέταξε το μικρόφωνο, αφού πρώτα έπαιξε το ‘Light My Fire’, και έφυγε νευριασμένος.

Ο Jim Morrison μέσα από τα αποφθέγματα και τους στίχους του

Jim Morrison: «Κατά τον δαίμονα εαυτού»

The Doors


Pavement

20 Νοεμβρίου 1999, Brixton Academy, Λονδίνο. Οι Pavement αποφάσισαν να πουν το τελευταίο αντίο με στυλ. Και τα κατάφεραν, χάρις τον τραγουδιστή Stephen Malkmus, ο οποίος έπαιζε κιθάρα πίσω από το κεφάλι, ενώ κουνούσε τα οπίσθιά του στο κοινό. Η λίστα των κομματιών, επίσης, δεν ήταν κακή. Το συγκρότημα εκτέλεσε φανταστικά τα πιασάρικα τραγούδια ‘Cut Your Hair’, ‘Harness Your Hopes’ και ‘Shady Lane’.

Pavement


Queen

9 Αυγούστου 1986, Knebworth Park, Knebtworth. Στα πλαίσια του Knebworth Park festival, οι Queen ξεσήκωσαν 120.000 θεατές, αφήνοντάς του με την ικανοποίηση μίας δίωρης εμφάνισης. Έλα όμως, που ορισμένοι φαν άργησαν πολύ να επιστρέψουν στο σπίτι τους, μετά τη λήξη της συναυλίας. Ο λόγος; Η έλλειψη φωτισμού στο συναυλιακό χώρο ήταν τέτοια, που πολλοί δυσκολεύτηκαν να βρουν τον δρόμο της επιστροφής για ώρες!

Τα μαγικά απομονωμένα φωνητικά του Freddie Mercury [vids]

Queen


Beastie Boys

12 Ιουνίου 2009, Great Stage Park, Manchester, Tennessee. Η τριμελής μπάντα από τη Νέα Υόρκη έδωσε ένα πολύ δυνατό show στα πλαίσια του Bonnaroo festival, παρά το γεγονός πως ο Adam ‘MCA Yauch ήταν ήδη άρρωστος με καρκίνο, πράγμα το οποίο δεν είχε γνωστοποιήσει ακόμα μέχρι τότε. Δυστυχώς, το 2012 απεβίωσε και είναι αρκετά συγκινητικό να βλέπει κανείς πόσο ενεργητικός και παθιασμένος παρέμενε, ακόμα και στις τελευταίες συναυλίες.

Beastie Boys


Sex Pistols

14 Ιανουαρίου 1978, Winterland, San Francisco. «Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι σας έχουν εξαπατήσει;» Αυτά ήταν τα λόγια του Johnny Rotten των Sex Pistols στο τελευταίο live της πρώτης και τελευταίας περιοδείας τους στην Αμερική. Η συναυλία; Για τους Sex Pistols μιλάμε, punk συγκρότημα ήταν! Η απόλυτη αταξία! Αλλά δεν πειράζει, τουλάχιστον η φράση έμεινε στην ιστορία του rock ‘n’ roll.

Sex Pistols: Το χρονικό μιας μουσικής εξέγερσης

Sex Pistols

Καλό ή κακό, ευχάριστο ή δυσάρεστο, λιγότερο ή περισσότερο περίεργο… αυτό ήταν το τέλος 15 συγκροτημάτων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άφησαν το στίγμα τους στη παγκόσμια μουσική σκηνή! Μερικοί φρόντισαν ακόμα και την τελευταία στιγμή να αποχωρήσουν με στυλ, άλλοι δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για την τελευταία τους συναυλία…

Ενδεικτική πηγή:NME

Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων

Part II: Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!