Search
Close this search box.
Συγκροτήματα-διαμάντια της rock που πρέπει και εσύ να ακούσεις! (part 1)

Συγκροτήματα-διαμάντια της rock που πρέπει και εσύ να ακούσεις! (part 1)

Πέντε συγκροτήματα, από διαφορετικά υποείδη της rock, που αξίζουν την προσοχή σας!
5 συγκροτήματα-διαμάντια της rock που πρέπει και εσύ να ακούσεις!

Η rock και η metal μουσική είναι είδη δυναμικά που δεν επαναπαύονται στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά αντιθέτως, μέσα από τα δεκάδες ιδιώματά τους εξελίσσονται διαρκώς και μας προσφέρουν στο πιάτο νέα ερεθίσματα! Για όσους έχουν βαρεθεί τα τετριμμένα και δεν θέλουν να βαλτώνουν στις χρυσές εποχές των περασμένων δεκαετιών, αλλά και για όσους ψάχνονται για νέες δουλειές συγκροτημάτων που θα ικανοποιήσουν το αχόρταγο αυτί τους, εμείς είμαστε εδώ για να τους παρουσιάσουμε νέα ακούσματα!

Τα ακούσματα αυτά αφορούν νεοσύστατες, σχετικά, μπάντες, οι οποίες και μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας στιγμή που τις “τρακάραμε” τυχαία ή τις γνωρίσαμε μέσα από προτάσεις φίλων! Στο σημερινό μας αφιέρωμα σας παρουσιάζουμε πέντε συγκροτήματα, από διαφορετικά υποείδη, που πιστεύουμε ότι αξίζουν την προσοχή και την ακρόασή σας.

Ξεκινάμε!

Blues Pills

Oι Σουηδοί Blues Pills από το Έρεμπρο, σχηματίστηκαν για να δώσουν μια ανανεωτική πνοή στο είδος με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται. Τα blues/rock/soul στοιχεία των δημιουργιών τους, με έκαναν να χαμογελάω για την ανακάλυψή μου από την πρώτη στιγμή που τους πέτυχα τυχαία στο Διαδίκτυο, μέσα από την λατρεμένη διαδικασία του ψαχουλέματος, που δεν τελειώνει ποτέ για έναν μουσικόφιλο. Η πρώτη τους δημιουργία χρονολογείται το 2012, με το ΕΡ ‘Bliss’, το οποίο ανέδειξε κατευθείαν τη μαγευτική φωνή της ταλαντούχας frontman της μπάντας, Elin Larsson. Τα ραντάρ της δισκογραφικής Nuclear Blast Records μυρίστηκαν αμέσως τις δυνατότητες της μπάντας και έναν χρόνο μετά, ανεβάζουν στα ράφια το δεύτερο EP τους, με τίτλο ‘Devil’s Man’, μέχρι να έρθει η πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία τους το 2014, με τον ομώνυμο δίσκο που έλαβε κολακευτικές κριτικές.

Η μουσική των Blues Pills σου αφήνει αυτήν τη γλυκιά retro υφή των 60’s στο αυτί, χωρίς να χάνει καθόλου σε φρεσκάδα – συνδυασμός πραγματικά αξιοπρόσεκτος! Οι επιρροές τους από τα late ’60s, όπως Fleetwood Mac, Big Brother and The Holding Company και άλλα blues rock συγκροτήματα της εποχής, μας κάνει να περιμένουμε την επόμενη παραγωγή τους, με μεγάλη ανυπομονησία.

Για του λόγου το αληθές:

BLUES PILLS - High Class Woman (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

BLUES PILLS - Black Smoke (OFFICIAL SINGLE)

Blues Pills

Kadavar

Εάν είσαι από τους τύπους εκείνους που γουστάρουν τη ρετρό hard και psychedelic rock, μπλεγμένη περίτεχνα με stoner rock ήχους, τότε η παρέα των Βερολινέζων Kadavar είναι ακριβώς αυτό που ζητάει επίμονα το αυτί σου! Έχοντας σαν βασική επιρροή τους Black Sabbath, παραμορφωμένους, ψυχεδελικούς ήχους κιθάρας και vintage διάθεση, αλλά και μια ιδιαίτερη τεχνική στις ηχογραφήσεις έτσι ώστε να πλησιάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ηχητική απόδοσή των τραγουδιών τους επί σκηνής, οι Kadavar θα σε κερδίσουν αμέσως με τη συνθετική τους δύναμη.

Εκτός από το ολόφρεσκο ‘Berlin’ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, η μπάντα μετράει μόλις πέντε χρόνια στο χώρο και άλλες 2 κυκλοφορίες: τον ομώνυμο δίσκο ντεμπούτο τους και το ‘Abra Kadavar’ που κυκλοφόρησε το 2013. Τα παρακάτω βίντεο κλιπς της μπάντας, θα σας περάσουν κατευθείαν στο ψητό, βγάζοντας ατόφιο το ιδιαίτερο ύφος τους!

Κάντε έναν κόπο, θα σας συναρπάσουν:

KADAVAR - The Old Man (OFFICIAL VIDEO)

KADAVAR - Come Back Life (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Alabama Shakes

Φεύγουμε εντελώς από τον βαρύ, παρομορφωμένο ήχο των Kadavar και μεταφερόμαστε κατευθείαν στην Alabama, για να πάρουμε μια τζούρα από southern ήχους, “πασπαλισμένους” με μπόλικες blues, garage και soul πινελιές! Το όνομα αυτών, Alabama Shakes, μια μπάντα που είναι σε θέση να αναβιώσει την retro soul, και να μας μεταφέρει τη νοσταλγία για τα συγκροτήματα του Νότου, που άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο χώρο της μουσικής.

Το 2012, oι Alabama Shakes κυκλοφορούν το ‘Boys and Girls’, δίνοντας αμέσως το στίγμα τους, για να το διαδεχθεί τον περασμένο Απρίλιο το ‘Sound and Colour’, επιβεβαιώνοντας πως κάτι καλό έχει γεννηθεί στην πολιτεία που έχει ταυτιστεί στο μυαλό μας με το σχετικό άσμα των Lynyrd Skynyrd. Η χαρακτηριστική φωνή της Brittany Howard, κιθαρίστριας και vocalist του σχήματος, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή με τη βαριά, τζαζάτη χροιά της!

Ακούστε τους:

Alabama Shakes - Don't Wanna Fight (Official Audio)

Alabama Shakes - Hold On (KONK Session)

The Vintage Caravan

Οι πιτσιρικάδες από τη μακρινή Ισλανδία, πλέον, μεγάλωσαν και έγιναν άντρες, αφήνοντας με τη μουσική τους και την live παρουσία τους υποσχέσεις πως κάτι πολύ μεγάλο γεννήθηκε στη χερσόνησο της Álftanes. Οι The Vintage Caravan, εντυπωσιάζουν πλέον τον κόσμο, όχι μόνο με το νεαρό της ηλικίας τους, αλλά και με τη συνθετική τους δύναμη, αναγκάζοντας πολλούς να κάνουν λόγο για μια από τις πιο hot μπάντες σε potential στη Γηραιά Ήπειρο. Η μουσική τους σφραγίδα; Psychedelic/blues/prog rock με stoner και hard rock στοιχεία – ένα υπέροχο μείγμα που ανεβάζει τη θερμοκρασία και την ενέργεια του κοινού, όπως ακριβώς οι θερμοπίδακες και τα ενεργά ηφαίστεια της χώρας τους.

Black Sabbath διάθεση:

THE VINTAGE CARAVAN - Midnight Meditation (OFFICIAL LYRIC VIDEO)

Το επαγγελματικό τους ντεμπούτο γίνεται το 2012 με το ‘Voyage’, για να ακολουθήσει το ολόφρεσκο ‘Arrival’ που κυκλοφόρησε πρόσφατα! Το 2013 περιόδευσαν με τη συνοδεία των… γονιών τους, όμως την επόμενη χρονιά βγήκαν στη γύρα μαζί με τους Blues Pills τους οποίους παρουσιάσαμε παραπάνω. Στο ‘Arrival’, μάλιστα, άλλαξαν τον τρόπο ηχογράφησης, επιλέγοντας μια παλιά αίθουσα χορού για την ακουστική της, με τα αποτελέσματα και τα σημάδια εξέλιξής τους να είναι εμφανή στην τελευταία τους δουλειά! Oι The Vintage Caravan είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσουν για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα, και είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει μια πραγματική μηχανή παραγωγής ταλέντων σε όλα τα φάσματα της rock…

Τα συμπεράσματα δικά σας:

THE VINTAGE CARAVAN - Expand Your Mind (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

The Vintage Caravan - Expand Your Mind - Live At Wacken 2014

The Strypes

Πιτσιρικάδων συνέχεια… Αυτή τη φορά πετάμε από την Ισλανδία στην Ιρλανδία, κάνουμε μια στάση για βαρελίσια Guinness στο Δουβλίνο και παίρνουμε το επαρχιακό λεωφορείο με κατεύθυνση το Cavan, για να συναντήσουμε τους The Strypes, που μόλις συμπλήρωσαν το 19ο έτος της ηλικίας τους… Garage διάθεση, rock n’ roll και σπιντάτα blues, ταλέντο άφθονο σε ερμηνεία και στήσιμο από τόσο μικρή ηλικία, τόσο όσο να τους φέρει κατευθείαν από τις τοπικές pubs μιας πόλης 10.000 κατοίκων σε περιοδεία μαζί με τους Arctic Monkeys, αποσπώντας μάλιστα και κολακευτικά σχόλια από τον Dave Grohl και τον, πολλά βαρύ, Noel Gallagher (όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το τελευταίο…)!

Μετά από τη μάχη που ξέσπασε για το ποια εταιρεία θα κεφαλαιοποιήσει το ωμό ταλέντο τους, την υπογραφή τους κέρδισε η Virgin EMI Records με την οποία και κυκλοφόρησαν το ‘Snapshot’ το 2012 και το ‘Little Victories’ τον περασμένο Αύγουστο. Οι μουσικές επιρροές τους δεκάδες, από John Lee Hooker, Beatles και Chuck Berry μέχρι Rolling Stones και Who. Όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι εξάλλου, μπορεί τα γούστα και τα ακούσματά τους να μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν μουσικά, η κατεύθυνση που έχουν σαν συγκρότημα όμως, είναι απλά να παίζουν blues μουσική… 

Δώστε τους μια ευκαιρία:

The Strypes - You Can't Judge A Book By The Cover

The Strypes - A Good Night's Sleep And A Cab Fare Home


Στο σημείο αυτό κλείνει το πρώτο από τα πολλά αφιερώματα σε νέες, ανερχόμενες μπάντες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου που αξίζουν ακρόασης. Το ζάρι κύλησε πάνω στο χάρτη και έκατσε σε Σουηδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Η.Π.Α. και Γερμανία… Αυτές ήταν οι σημερινές μας στάσεις, περιμένοντας, φυσικά, και τις δικές σας προτάσεις!

Stay tuned…

Ακόμα:

Συγκροτήματα-διαμάντια της rock που πρέπει και εσύ να ακούσεις (part 2)

Συγκροτήματα-διαμάντια της rock που πρέπει και εσύ να ακούσεις (part 3)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!