Search
Close this search box.
10 διασκευές τραγουδιών του David Bowie που αξίζει να ακούσετε

10 διασκευές τραγουδιών του David Bowie που αξίζει να ακούσετε

Το μενού περιλαμβάνει Nirvana, The White Stripes, The Smashing Pumpkins, Beck και... έναν αστροναύτη!
David Bowie
David Bowie

Ο Thin White Duk έφυγε από τη ζωή, λίγες μέρες μετά από την συμπλήρωση των 69 του χρόνων και την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ.

Ο David Bowie πέθανε νικημένος από τον καρκίνο, μετά από μια μάχη 18 μηνών. Μάλιστα, στο πιο πρόσφατο κλιπ που κυκλοφόρησε, το ‘Lazarus’, μας είχε προειδοποιήσει ότι το τέλος ήταν κοντά… Μπορείτε να διαβάσετε δηλώσεις από όλη την μουσική κοινότητα, η οποία σύσσωμη αποχαιρέτησε τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Το έργο που αφήνει πίσω του ανεκτίμητο. Ένας τραγουδιστής που δεν επαναπαύτηκε ποτέ και υπήρξε ο ορισμός του καλλιτεχνικού πνεύματος.

Με δύο ντουζίνες στούντιο άλμπουμ, αμέτρητες επιτυχίες και βραβεία, συμμετοχή σε ταινίες, από την εμφάνισή του σαν το alter ego του, Ziggy Stardust, μέχρι και τις τελευταίες του μέρες, αποτέλεσε μία από τις πιο cult φιγούρες της παγκόσμιας μουσικής, τόσο με τις μουσικές του καινοτομίες του και την εικόνα του (ο χαμαιλέοντας με τα 1000 πρόσωπα), όσο και με την ικανότητά του να μας εντυπωσιάζει κάθε φορά, επανεφεύροντας τον ίδιο του τον εαυτό.

Σίγουρα δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ και όπως είπε σήμερα και ο Alice Cooper, το άστρο του Starman δεν θα σταματήσει να λάμπει και θα συνεχίσει να μας φωτίζει από εκεί ψηλά…

Όπως λέει ένα ρητό, όσο περισσότερο σε διασκευάζουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η μουσική σου αξία. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, 10 διασκευές σε τραγούδια του μεγάλου David Bowie.

1. Nirvana – ‘The Man Who Sold The World’

Στο περίφημο MTV Unplugged των Nirvana, ένα από τα καλύτερα show της μπάντας, το συγκρότημα ερμήνευσε μερικές διασκευές που έμειναν στην ιστορία, όπως το ‘Where Did You Sleep Last Night’ του Leadbelly.

Ανάμεσά τους, και το ‘The Man Who Sold The World’ του David Bowie. Η ερμηνεία του Kurt στο title track του τρίτου άλμπουμ του “Ziggy”, που κυκλοφόρησε το 1970, θα μείνει αξέχαστη. Διασκευή με όλη τη σημασία της λέξεως.

Nirvana - The Man Who Sold The World (MTV Unplugged)


2. The Smashing Pumpkins – ‘Space Oddity’

Με το ‘Space Oddity’, αυτήν την κομματάρα του Bowie να εκφράζει τέλεια την μοναξιά, την ευαισθησία και το πόσο μικρός και τρωτός είναι ένα αστροναύτης στο διάστημα, οι Smashing Pumpkins δίνουν μία πιο δυνατή και βαριά εκδοχή του τραγουδιού, σε μία ταράτσα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ SXSW (South by Southwest).

Η φωνή του Billy Corgan, σίγουρα ακούστηκε μέχρι το διάστημα. Εξαιρετικό cover. Δώστε βάση και στο σόλο στο τέλος.

The Smashing Pumpkins "Space Oddity" Guitar Center Sessions on DIRECTV


3. Beck – ‘Sound and Vision’

Ένα cover επικών διαστάσεων από τον περυσινό θριαμβευτή των βραβείων Grammys, Beck. Και αυτό, με τη βοήθεια… 160 φίλων του, ανάμεσά τους και ο πατέρας του, David Campbell, ως μαέστρος. 9 λεπτά τρομερής μουσικής που ηχογραφήθηκαν και μαγνητοσκοπήθηκαν με 360-κάμερες, σε μουσική σκηνή του Los Angeles.

«Ήταν ένα πείραμα και μία ευκαιρία για να δοκιμάσουμε κάτι εντελώς παράλογο…», είχε δηλώσει ο Beck.

Πολλά μπράβο, λοιπόν, και σε αυτόν και φυσικά στον Bowie για το υπέροχο ‘Sound and Vision’ που μας χάρισε και ενέπνευσε κι άλλους καλλιτέχνες να το τραγουδήσουν.

Beck Reimagines David Bowie's 'Sound and Vision'


4. The White Stripes – ‘Moonage Daydream’

Ένα συγκρότημα που αγαπάει ιδιαίτερα τις διασκευές, δεν θα μπορούσε να μην έχει ακουμπήσει David Bowie.

Σε μία από τις πολλές σπάνιες ηχογραφήσεις από τις πρώτες συναυλίες των The White Stripes, μπορούμε να ακούσουμε αυτό το μικρό “διαμαντάκι”. ‘Moonage Daydream’, λοιπόν, από τους μοναδικούς Jack White και Meg White.

Moonage Daydream- an early cover by the White Stripes


5. My Chemical Romance & The Used – ‘Under Pressure’

Μία από τις πιο γνωστές διασκευές του ‘Under Pressure’, δεν είναι άλλη από αυτή της συνεργασίας των My Chemical Romance με τους The Used, οι οποίοι προσπάθησαν να αναβιώσουν και πάλι το αριστούργημα των Queen και του David Bowie.

Αξεπέραστο το αυθεντικό, αλλά παραμένει μία καλή προσπάθεια και ερμηνεία, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι ηχογραφήθηκε για το Tsunami Relief και τους πληγέντες από τις καταστροφές, το 2005. Οι Gerard Way και Bert McCracken ταίριαξαν τις αρμονίες και τις φωνές τους και το κομμάτι ανέβηκε αρκετά ψηλά στα charts. Ακούστε το εδώ.

Studio Version: Under Pressure - My Chemical Romance and The Used


6. Warpaint – ‘Ashes to Ashes’

Δυνατό cover από το άλμπουμ-αφιέρωμα στον David Bowie, ‘We Were So Turned On: A Tribute to David Bowie’. Αυτή η εκτέλεση του ‘Ashes to Ashes’, διατηρεί το ύφος του τραγουδιού, αλλά έχει και έντονη την υπογραφή των dreampop ενορχηστρώσεων του all-girl, indie rock συγκροτήματος Warpaint. Φουτουριστικό και παράλληλα ρετρό για να κρατήσει την ισορροπία που θα ήθελε και ο ίδιος ο Bowie.


7. Milky Edwards and The Chamberlings – ‘Starman’

Τι να πρωτοπεί κανείς για το ‘Starman’ που έδωσε ακόμη ένα προσωνύμιο στον David Bowie. Ακούστε εδώ τους Milky Edwards and The Chamberlings σε ένα πανέμορφο soul remake του υπέροχου, κλασικού αυτού τραγουδιού, που κυκλοφόρησε το μακρινό 1972. Το ίδιο γκρουπ όμως, έχει ηχογραφήσει και τα ‘Soul Love’ και ‘Moonage Daydream’, δίνοντας στις επιτυχίες του David Bowie μία γεύση από ’60s.

"Starman", by Milky Edwards & The Chamberlings


8. The Horrors – ‘Suffragette City’

Μετά από αυτό το ευχάριστο soul διάλειμμα, επιστρέφουμε στην ροκ. Και επιστρέφουμε πάρα πολύ δυναμικά, με αυτή την σπουδαία εκτέλεση των The Horrors στο ‘Suffragette City’ από τα London’s Metropolis Studios του Λονδίνου, που είναι ίσως ακόμη περισσότερο “στοιχειωτική” και από την αυθεντική εκτέλεση του Bowie (ο ήχος θυμίζει κάτι από Joy Division). Ηχογραφήθηκε με την πρώτη (ιν ουάν τέικ) και μπήκε κατευθείαν σε βινύλιο. “Παρανοϊκό” κομμάτι που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Καλή διασκευή από rockers, και αυτή του ‘Heroes’ από τους Kasabian, όπως και των Foo Fighters στο ‘Under Pressure’!

On Track... with SEAT: The Horrors Suffragette City


9. Tori Amos-  ‘After All’

Πολλοί θυμόμαστε το ‘Smells Like Teen Spirit’ όταν ακούμε Tori Amos και “διασκευή”. Ξέρατε, όμως, πως η Αμερικανή πιανίστρια και τραγουδίστρια, έχει ηχογραφήσει αυτό το κομμάτι του Bowie που χρονολογείται στο 1970; Το 2001 η Amos συμπεριέλαβε αυτό το πολύ αισθηματικό cover στο ‘After All’, σαν b-side στο single ‘Strange Little Girls’ και με την ατμοσφαιρική, υποβλητική φωνή της, καταφέρνει να δώσει μία ιδιαίτερη ερμηνεία στο τραγούδι, με πιο θηλυκή προοπτική.

tori amos - after all (david bowie cover)


10. Chris Hadfield – ‘Space Oddity’

Για το τέλος αφήσαμε το καταπληκτικό αυτό cover από… έναν αστροναύτη!

Στις 12 Μαΐου του 2013, ο Καναδός Chris Hadfield πόσταρε στο YouTube ένα από τα καλύτερα βίντεο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και, ταυτόχρονα, μία από τις πιο ευρηματικές διασκευές που έχουμε ακούσει.

Πρόκειται για ακόμη μία εκτέλεση του κλασικού ‘Space Oddity’ (ένα κομμάτι που διηγείται την εκτόξευση στο διάστημα του φανταστικού αστροναύτη Major Tom), με τη διαφορά όμως ότι το βίντεο της διασκευής γυρίστηκε μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το κλιπ μετράει σχεδόν 28 εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube και λίγες είναι… Πραγματικά υπέροχο!

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!