Search
Close this search box.
Phil Collins: 5 κορυφαία κομμάτια της προσωπικής δισκογραφίας του

Phil Collins: 5 κορυφαία κομμάτια της προσωπικής δισκογραφίας του

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Phil Collins.
Phil Collins
Phil Collins

Σαν σήμερα, στις 30 Ιανουαρίου του 1951, γεννήθηκε ο Phil Collins, αυτός ο πολύπλευρος καλλιτέχνης που μας χάρισε υπέροχα τραγούδια τόσο με τη solo καριέρα του όσο και ως μέλος των Genesis.

Ο Phil Collins είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους, από άποψη πωλήσεων, μουσικός, ενώ ανήκει και στο κλειστό κλαμπ των μουσικών εκείνων που κατάφεραν να πουλήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους (!), σαν σόλο καλλιτέχνες αλλά και σαν μέλη συγκροτημάτων.

Οι άλλοι δυο που πέτυχαν κάτι παρόμοιο είναι οι Michael Jackson και Paul McCartney

Πάμε, λοιπόν, να θυμηθούμε πέντε από τα κορυφαία τραγούδια του Phil Collins, καθώς και τις μικρές ιστορίες γύρω από αυτά:

‘In The Air Tonight’

Αναμενόμενη επιλογή για την εκκίνηση του άρθρου.

Παρά το γεγονός ότι βγάζει μια εκπληκτική ηρεμία, το τραγούδι αυτό γράφτηκε από τον Phil για να εκφράσει τον θυμό του για το χωρισμό του από τη σύζυγό του αλλά και για να εκφράσει την απογοήτευσή του για την αποχώρησή του από τους Genesis.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει εκμυστηρευτεί ότι ετοίμασε το κομμάτι έπειτα από ένα tour μέσα σε λίγη ώρα και ενώ προσπαθούσε δοκιμάσει ένα καινούργιο drum machine του.

Το κομμάτι έχει κυριολεκτικά παίξει παντού, από ταινίες μέχρι βιντεοπαιχνίδια, όπως το Grand Theft Auto: Vice City Stories και το NBA2K14.

Στο Vice City Stories, μάλιστα, υπήρχε και ειδική αποστολή να προστατέψεις τον Phil Collins από μια συμμορία που κατέφθανε σε μια συναυλία του και να αποτρέψεις τα μέλη της από το να τον δολοφονήσουν:

Phil Collins - In The Air Tonight (Official Music Video)


‘Another Day In Paradise’

Ύστερα από την μεγάλη καριέρα του με τους Genesis, αλλά και τη solo δική του, και έπειτα από πολλές παραγωγές δίσκων σε άλλους κορυφαίους καλλιτέχνες, ο Phil Collins αφήνει για λίγο στην άκρη τα συναισθηματικού χαρακτήρα κομμάτια και στο ‘Another Day In Paradise’ θίγει το ευαίσθητο θέμα των άστεγων μέσα από το υπέροχο αυτό τραγούδι.

ΟPhil Collins κατά την παραμονή του στο Λονδίνο αλλά και στην Ουάσιγκτον, έβλεπε καθημερινά χιλιάδες αστέγους να μένουν στον δρόμο, εικόνες που τον ενέπνευσαν να γράψει το συγκεκριμένο κομμάτι.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, δυστυχώς στη θέα του προβλήματος, αντέδρασε όπως οι περισσότεροι:

To τραγούδι αναφέρεται στην αδεξιότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος το πρόβλημα.

Όταν μου συνέβη κι εμένα, απλά προσπέρασα αυτούς τους ανθρώπους. Σκέφτηκα ότι κάνω ό,τι κάνουν και οι άλλοι άνθρωποι.

Ένιωσα άβολα… Δεν τους αγνόησα, αλλά δεν σταμάτησα να τους δώσω λίγα χρήματα…

Σε αυτό το γεγονός αναφέρεται το κομμάτι, στο ότι δηλαδή οι άνθρωποι προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα…

Phil Collins - Another Day In Paradise (Official Music Video)


‘I Wish It Would Rain Down’

Άλλο ένα εκπληκτικό κομμάτι του Phil Collins, με ζεστά solo και υπέροχα φωνητικά, στο στυλ που μας έχει συνηθίσει.

Ένα συναισθηματικό track που γράφτηκε για μια σχέση που τελείωσε, αλλά παρόλο αυτά ο τύπος των στίχων κρατά την ελπίδα του για επανένωση.

Το ‘I Wish It Would Rain Down’ έπιασε κορυφή στα charts του Καναδά για έξι εβδομάδες ενώ κάθισε στο νούμερο 1 και σε άλλες τέσσερις χώρες.

Στην κιθάρα παίζει ο θρυλικός Eric Clapton, αφού στο LP του, ‘Behind the Sun and 1986’s August’, δούλεψε μαζί με τον Phil Collins o oποίος έπαιξε drums σε κάποια κομμάτια του, και έτσι ο Eric ανταπέδωσε την συνεργασία τους, τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε να θαυμάσετε παρακάτω:

Phil Collins - I Wish It Would Rain Down (Official Music Video)


‘You’ll Be In My Heart’

Ο Collins έγραψε ‘You’ll Be In My Heart’ για την Disney και τον… Ταρζάν, το οποίο μάλιστα κέρδισε και Oscar καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού!

Στο παρελθόν, ο Phil Collins ήταν υποψήφιος στη συγκεκριμένη κατηγορία με τo ‘Against All Odds’ για την ομώνυμη ταινία, αλλά και με το ‘Two Hearts’ για την ταινία ‘Buster’, αλλά το βραβείο τελικά το κέρδισε για την ταινία κινούμενων σχεδίων της Disney:

You'll Be In My Heart


‘Against All Odds (Take A Look At Me Now)’

O σκηνοθέτης Taylor Hackford ζήτησε από τον Phil Collins να γράψει ένα κομμάτι ειδικά για την ταινία, ‘Αgainst All Odds’, που ετοίμαζε.

Ο Phil επέλεξε ένα κομμάτι με τίτλο ‘How Can You Sit There’, το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει με τον δίσκο ‘Face Value’ για τον οποίον προοριζόταν, το προσάρμοσε κατάλληλα και τελικά έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Ήταν το πρώτο από τα επτά solo hits του που σκαρφάλωσαν στο νούμερο 1 των charts στην Αμερική.

Ο ίδιος ο Phil Collins σε συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι στο Mojo, δήλωσε για το κομμάτι:

To ‘Against All Odds’ γράφτηκε με την ίδια ψυχολογία με την οποία έγραψα ολόκληρο το ‘Face Value’, δεν μου άρεσε τόσο πολύ όσο τα άλλα κομμάτια και δεν υπήρχε χώρος για αυτό στον δίσκο…

Δεν θα δημοσιευόταν αν δεν άρεσε στον Taylor Hackford τόσο πολύ…

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει διασκευαστεί από την Mariah Carey και πολλούς άλλους καλλιτέχνες, και εσείς μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω:

Phil Collins - Against All Odds (Take A Look At Me Now) (Official Music Video)

Bonus track

‘Easy Lover’

Το κομμάτι ερμήνευσε ο Phil Collins με τον Philip Bailey, frontman των Earth, Wind & Fire.

Tο ύφος των τραγουδιών του δεν ταίριαζε με τα dance clubs, όμως ακούγοντας το συγκεκριμένο καταλαβαίνετε αμέσως γιατί έκανε πάταγο στις discos της εποχής…

Το ‘Easy Lover’ δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο βάθος από άποψη στίχων, σου μένει στο μυαλό κατευεθείαν, όμως, με τον ευχάριστο ρυθμό του.

Απολαύστε το:

Philip Bailey, Phil Collins - Easy Lover

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!