Search
Close this search box.
Dave Grohl: Τα 10 πιο γαμάτα πράγματα που έχει κάνει

Dave Grohl: Τα 10 πιο γαμάτα πράγματα που έχει κάνει

Ο αυτοδίδακτος βασιλιάς που κατέκτησε τον κόσμο με δύο σπουδαίες μπάντες.
Dave Grohl
Dave Grohl

Στις 14 Ιανουαρίου του 1969, ερχόταν στη ζωή ο φοβερός και τρομερός Dave Grohl.

Το καλό παιδί της ροκ μπορεί να μεγάλωσε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνει σημάδια κορεσμού, ούτε σαν άνθρωπος, ούτε και σαν μουσικός.

Κοιτάζοντας πίσω στην πλούσια καριέρα του, μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα.

Αυτό που σκεφτόμαστε όλοι με το που ακούμε το όνομά του και που είναι ίσως και το επιμύθιο της μουσικής του καριέρας, δεν είναι άλλο από το «Ο ντράμερ των Nirvana και ο frontman των Foo Fighters».

Είναι κάτι που λέγεται τόσο εύκολα, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε τη δυσκολία του…

Πόσο εύκολο είναι για τον ντράμερ μία μπάντας που έγραψε ιστορία, να αφήσει πίσω του την αυτοκτονία του εμβληματικού τραγουδιστή και φίλου του, να αρνηθεί προτάσεις για να ενσωματωθεί σε άλλες μπάντες που του έκαναν πρόταση όπως π.χ. οι Tom Petty and the Heartbreakers;

Πόσο εύκολο είναι το να μην «στρογγυλοκαθίσει» στη δόξα και τα λεφτά από τα δικαιώματα των Nirvana και λίγο αργότερα να ιδρύσει μία νέα, δικιά του μπάντα;

Πόσο εύκολο ήταν στη νέα του μπάντα να μην κάνει αυτό που ήξερε ήδη καλά – να παίζει ντραμς-, αλλά να τραγουδάει και ναα παίζει κιθάρα με την οποία λίγα χρόνια αργότερα θα καταφέρει να (ξανα)κερδίσει τον κόσμο;

Δεν είναι σίγουρα εύκολα όλα αυτά, αλλά εάν δείτε το βλέμμα στο πρόσωπο του, στο πρώτο επεισόδιο του ‘Sonic Highways’, τη στιγμή που περιγράφει την πρώτη του δυνατή μουσική εμπειρία όταν βρέθηκε από σπόντα σε μία punk συναυλία στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε θα καταλάβετε ότι όλα αυτά δεν ήταν επιλογή, αλλά μονόδρομος για τον frontman των Foo Fighters, ο οποίος ήρθε στον κόσμο για να κάνει μουσική και τίποτα άλλο.

Το ίδιο συγκινητικό και το γράμμα που έστειλε στον Ian MacKaye (Minor Threat, Fugazi) για να τον «προσέξει» όταν ήταν ακόμη 14 ετών.

Ας δούμε, λοιπόν, 10 από τα πιο ωραία πράγματα που έχει καταφέρει στη ζωή του ο ντράμερ, τραγουδιστής, κιθαρίστας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, οικογενειάρχης και πολλά άλλα…

10. «Χτύπησε» tattoo με το ‘Ace Of Spades’

Το πιο πρόσφατο, αλλά ένα από τα πιο cool της λίστας μας.

Εντάξει, το να «χτυπήσεις» τατουάζ τη μεγαλύτερη επιτυχία των Motörhead δεν είναι τόσο μεγάλο κατόρθωμα… Το να το κάνεις όμως για έναν φίλο σου που έφυγε από τη ζωή και που αποτέλεσε και είδωλό σου, είναι κάτι υπέροχο.

Πόσο μάλλον όταν αυτός ο φίλος σου λέγεται Lemmy.

Ο Grohl γνώρισε τον Lemmy τη δεκαετία του ’90, λίγο μετά από τη δημιουργία των Foo Fighters, και οι δύο τους έγιναν φίλοι και συνεργάστηκαν και στη σκηνή.

0000000008


9. Έχει το ρεκόρ με τα μεγαλύτερα drumsticks

Αυτά εδώ είναι τα μεγαλύτερα drumsticks στον κόσμο, έχουν θέση στο βιβλίο Guinness και ανήκουν… στον ίδιο. Ζυγίζουν σχεδόν μισό τόνο.

Κατασκευάστηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Warren του Ohio, για να τιμήσουν την προσφορά του μουσικού και ήρθαν για να προστεθούν στο σοκάκι που είναι αφιερωμένο σε αυτόν στην περιοχή.

Όταν αποκαλύφθηκαν, ο Grohl τουίταρε:

Στην υπέροχη πόλη του Warren, από τα βάθη της καρδιάς μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους τόσο πολύ…

Για όλες τις παιδικές αναμνήσεις. Για την οικογένειά μου. Για το σοκάκι μου. Για τα μεγαλύτερα drumsticks του κόσμου…»

40545045078


8. Οι τρομερές συνεργασίες του

Δεν είναι μόνο οι Nirvana και οι Foo Fighters.

Ξεκίνησε σαν ντράμερ των Scream, εκτός από τον Lemmy που αναφέραμε παραπάνω, έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς σόλο καλλιτέχνες και μπάντες όπως οι Garbage, Nine Inch Nails και Trent Reznor, Rick Nielsen, Corey Taylor, David BowieThe Prodigy, Slash, Iggy Pop, Juliette and the Licks, Tenacious D, Killing Joke, Kristeen Young, RDGLDGRN, Tom Petty and the HeartbreakersStevie Nicks, Zac Brown Band και Ghost.

Βέβαια, η συνεργασία του με τον Paul McCartney σε ρόλο frontman σε κάτι σαν αναβίωση των Nirvana το 2012, είναι κάτι που θέλουμε να ξεχάσουμε γρήγορα – τουλάχιστον ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ακόμη, είναι συνιδρυτής των supergroups Them Crooked Vultures και Teenage Time Killers, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές δουλειές των Queens of the Stone Age, καθώς είναι πολύ καλός φίλος με τον Josh Homme.

Queens Of The Stone Age - No One Knows (Official Music Video)

Sound City Soundtrack (feat. Corey Taylor, Dave Grohl, Rick Nielsen, et al) - From Can to Can't


7. Είναι πρώτα από όλα οικογενειάρχης

Η αρχή του βίντεο κλιπ του ‘These Days’ των Foo Fighters, μόνο τυχαία ή στημένη δεν είναι.

Δεν είναι ο ροκσταρ που παρτάρει backstage με πολλές γυναίκες, ποτό και ναρκωτικά, αν και βρίσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες ανάμεσα σε τέτοιους πειρασμούς. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει για την ακρίβεια.

Είναι ο τύπος του τραγουδιστή που παίρνει τηλέφωνο για να πει καληνύχτα στα παιδιά του πριν βγει στη σκηνή.

Σε πολλές περιοδείες και ηχογραφήσεις μάλιστα, ο Grohl έχει μαζί του τις κόρες και τη σύζυγό του, ενώ στα παρασκήνια των συναυλιών τους, όπως θα δείτε και στο δεύτερο βιντεάκι που ακολουθεί, υπάρχει ειδικός χώρος για να παίζουν τα παιδιά των μουσικών. Respect.

Dave Grohl's Daughter Wants To Go Swimming


6. Και σκηνοθέτης (και ηθοποιός)!

Το 2014, ο Dave Grohl, κατά τη διάρκεια της παραγωγής του ‘Sonic Highways’, επισκέφτηκε μαζί με τους Foo Fighters 8 πόλεις της Αμερικής για να αναζητήσει το μουσικό τους παρελθόν, να συνομιλήσει με μεγάλα ονόματα του χώρου και να εμπνευστεί για να ηχογραφήσει σε ιστορικά studios 8 κομμάτια για το άλμπουμ .

Όλο αυτό το ταξίδι μεταφράστηκε, εκτός από το πιο πρόσφατο LP της μπάντας, και στο ομώνυμο ‘Sonic Highways’ που προβλήθηκε από το HBO και κέρδισε 2 βραβεία Emmy, ενώ ως σκηνοθέτης, ήταν υποψήφιος για ακόμα 2.

Πρόκειται για μία εξαιρετική μίνι σειρά που αξίζει σίγουρα να δείτε, ανεξάρτητα από το εάν ακούτε ή όχι Foo Fighters ή αν συμπαθείτε τον Dave Grohl ως καλλιτέχνη.

Σε ρόλο σκηνοθέτη όμως, είδαμε τον Dave Grohl και στο λίγο παλαιότερο ‘Sound City’ του 2013, ένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται την ιστορία των Sound City Studios του Los Angeles, ταινία που επίσης απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Σε αυτό το φιλμ, εμφανίζονται ακόμη, μεταξύ άλλων, οι Trent Reznor, Tom Petty, Mick Fleetwood.

Επίσης, ο Grohl μπορεί να καυχιέται πως έχει παίξει για 2 δευτερόλεπτα στο ‘X-Files’

Sundance (2013) - Sound City Trailer - Documentary HD


5. Το παιχνίδι με τους οπαδούς στις συναυλίες

Τα έχουμε πει πολλές φορές για τις συναυλίες των Foo Fighters και για τα διάφορα αναπάντεχα που συμβαίνουν σε αυτές. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το παιχνίδι του με τον κόσμο.

Δεν ήταν μόνο το ότι έσπασε το πόδι του και κατάφερε να τελειώσει τη συναυλία στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ή ο θρόνος που μετέπειτα έφερνε μαζί του, είναι και οι τρομερές ατάκες και τα πειράγματα με το ακροατήριο, όπως αυτό προς τους πλούσιους των VIP σε μια συναυλία στο Kansas.

Επίσης, όποιος είχε την τύχη να βρίσκεται σε μία από τις πρόσφατες συναυλίες των Foo Fighters, υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί και στη σκηνή μαζί με τον Grohl και γιατί όχι να τραγουδήσει κιόλας.

Γιατί, ο frontman, σήκωσε κόσμο και κοσμάκη στο stage.

Από το 8χρονο αγοράκι και τον θαυμαστή τους που άρχισε να κλαίει, μέχρι τον fan που διασκεύασε Rush επειδή ήξερε τους στίχους και τον γιατρό του Grohl που διασκεύασε το ‘Seven Nation Army’, το “παιχνίδι” που έκαναν οι FF στα live τους δεν είχε προηγούμενο.

Foo Fighters Fan invited on stage 03.06.2015 O2 World Hamburg - Statement artist Joschua Gumpert


4. Έχει χιούμορ

Ένας από τους λόγους που είναι τόσο αγαπητός ο Dave Grohl, δεν είναι άλλος από το χιούμορ του, το οποίο διαπιστώνουμε σίγουρα και από το νούμερο 5.

Από βίντεο κλιπς των Foo Fighters, όπως τα ‘Learn To Fly’ και ‘Long Way To Ruin’, έχουμε σίγουρα καταλάβει ο Dave και οι Foo Fighters είναι ακομπλεξάριστοι και δεν φοβήθηκαν ποτέ να “τσαλακωθούν”, να μεταμφιεστούν και να (αυτο)σαρκαστούν όσο δεν πάει.

Έχει επίσης ενσαρκώσει τον διάβολο σε κλιπ των Tenacious D, έχει κάνει πλάκα στους απανταχού ντράμερς (“How can you tell a drummer’s at the door? He doesn’t know when to come in.”), έχει παίξει στο Muppets, έχει τραγουδήσει ζωντανά με τον Will Ferrell, έχει κάνει photobombing στην Jessica Simpson, έχει πει μία πολύ ωραία ατάκα για τους αγαπημένους του Nickelback και μαζί με τους FF έκαναν το πιο ευφάνταστο Ice Bucket Challenge (δείτε παρακάτω).

001

Foo Fighters - ALS IceBucket Challenge


3. Ενέπνευσε ένα τρομερό βίντεο

Και όχι μόνο το ενέπνευσε, αλλά απάντησε με συναυλία, εκπληρώνοντας τον σκοπό των 1000 Ιταλών που μαζεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην Τσεζένα για να τιμήσουν τους Foo Fighters και να τους πείσουν, με μία τρομερή ερμηνεία, να επισκεφτούν την πόλη τους για μία συναυλία.

Δεν ξέρω εάν είμαι ο μόνος, αλλά αυτό το βίντεο δεν το βαριέμαι και κάθε φορά που το βλέπω με συγκινεί…

Όχι βέβαια όσο ο Davide που μόλις το είδε δάκρυσε, αλλά η φωνή 1000 ατόμων είναι κάποιες φορές πιο ανατριχιαστική από οποιουδήποτε τραγουδιστή.

Πόσο μάλλον όταν ο στόχος είναι ένα φοβερό κλιπ για/προς την αγαπημένη τους μπάντα. Σίγουρα η αξιοθαύμαστη προσπάθεια τους δικαιώθηκε.

Για μένα, όπως τα ξαναείπαμε στις 10 μουσικές στιγμές της χρονιάς, ήταν το καλύτερο μουσικό βίντεο του 2015.

Learn to Fly - Foo Fighters Rockin'1000 Official Video

Μερικοί ακόμη λόγοι για να τον αγαπούν οι fans του:

Η μίνι-περιοδεία που έκανε σε 8… γκαράζ μερικών τυχερών από αυτούς, όπως και η υπεράσπισή του σε νεανική μπάντα στην οποία απαγορεύτηκε να κάνει πρόβες στο γκαράζ όπου συνήθιζε να τζαμάρει, λόγω υπερβολικού θορύβου.

Συν τοις άλλοις, έχει δώσει και μία από τις καλύτερες συμβουλές που έχουμε διαβάσει προς νέους μουσικούς.

Foo Fighters Garage Tour Full Length


2. Ήταν ο ντράμερ των Nirvana

He was in f-ing Nirvana dude!

Το 1990, όταν οι Nirvana είχαν ήδη κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους, ‘Bleach’, έψαχναν για ντράμερ στη θέση του Chad Channing που είχε φύγει από την μπάντα, την ίδια ώρα που οι Scream, με τους οποίους έπαιζε μέχρι τότε ο Grohl, διαλύθηκαν μετά από την αποχώρηση του Ben Pape για τους The Four Horsemen.

Οι Kurt Cobain και Krist Novoselic καλούν τον Grohl για ακρόαση, αυτός προσλαμβάνεται αμέσως και στη συνέχεια ηχογραφούν και κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους, το θρυλικό ‘Nevermind’, που άλλαξε τα δεδομένα της μοντέρνας ροκ μουσικής.

Όρισε και έφερε πολύ περισσότερο κόσμο κοντά στην grunge και αποτέλεσε την εκκίνηση για να θεωρούνται η Nirvana σήμερα μία από τις κορυφαίες και πιο επιδραστικές μπάντες, όχι μόνο των ’90s, αλλά και της ιστορίας της μουσικής γενικότερα.

Και στο drumkit αυτής της μπάντας βρισκόταν στις κορυφαίες στιγμές της, για 4 γεμάτα χρόνια, αφήνοντας το ανεξίτηλο το στίγμα του στον ήχο της.

00000004545
Dave Grohl & Kurt Cobain

1. Ίδρυσε τους Foo Fighters

Ο Dave Grohl κατάφερε σχετικά γρήγορα να αφήσει πίσω του την επιτυχία των Nirvana και να μην στιγματιστεί μόνο με την ταμπέλα του πρώην ντράμερ ενός μυθικού συγκροτήματος, ιδρύοντας λίγους μήνες μετά από τον θάνατο του Cobain, τους Foo Fighters.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, το Foo Fighters σίγουρα δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή για όνομα μπάντας, αλλά αυτό έχει πλέον ελάχιστη σημασία.

Βέβαια, ο Grohl δεν παράτησε εν μία νυκτί τα αγαπημένα του ντραμς για να πιάσει μία κιθάρα και να γίνει τραγουδιστής.

Είχε κάνει μαθήματα κιθάρας μικρότερος, ενώ στις περιοδείες των Nirvana έπαιζε συχνά κιθάρα μαζί με τον Cobain, έχοντας μάλιστα γράψει και δικά του τραγούδια τα οποία όμως δεν παρουσίασε ποτέ στον Kurt:

Ένιωθα μεγάλο δέος για τον Kurt και φοβόμουνα.

Σκεφτόμουν ότι θα ήταν καλύτερο να κρατήσω αυτά τα κομμάτια για τον εαυτό μου.

Ήδη από το 1992, μπήκε σε στούντιο και ηχογράφησε μερικά από αυτά τα κομμάτια σε μία κασέτα με τίτλο ‘Pocketwatch’ και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Late!.

Το υπόβαθρο, συνεπώς υπήρχε και έτσι ο Grohl, αφού, όπως είπαμε και στον πρόλογό μας, δεν δέχτηκε να συμβιβαστεί και να ενταχθεί ως ντράμερ στο line-up μιας άλλης μεγάλης μπάντας, όπως θα μπορούσε άλλωστε, πήρε κιθάρα και μικρόφωνο και έκανε το επόμενο βήμα.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν προσκάλεσε τον Novoselic, η απάντηση είναι ναι, απλώς όπως έχουν και οι δύο δηλώσει, αποφάσισαν να μην γίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα ήταν λίγο αμήχανο και θα έβαζε τον Grohl σε δύσκολη θέση εξαρχής. \

Με απλά λόγια, ο κόσμος θα έλεγε ότι θα ήταν σαν Nirvana με άλλο όνομα και τον Grohl αντί του Cobain.

Έτσι, λοιπόν, ο Grohl αναζητά συνεργάτες και σιγά-σιγά οι Foo Fighters τους οποίους ίδρυσε όταν ήταν αυτός το μοναδικό τους μέλος, αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Το 1995 κυκλοφορούν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, αρχίζουν να χτίζουν το όνομά τους και η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους…

Πλέον, μαζί με τον Dave στην μπάντα είναι οι Pat Smear, Nate Mendel, Taylor Hawkins και Chris Shiflett.

Foo Fighters - The Pretender

Foo Fighters. Walk.

10 άλμπουμ, δεκάδες περιοδείες, αμέτρητες επιτυχίες και πολλά βραβεία αργότερα, οι Foo Fighters οδηγούν τον δρόμο εκ του ασφαλούς, με τον ίδιο στο τιμόνι.

Ο τελευταίος, μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει κατακτήσει και πάλι τον κόσμο, σε μία εντελώς διαφορετική εποχή με άλλα δεδομένα και απαιτήσεις σε σχέση με τους Nirvana και, μάλιστα, από διαφορετικό πόστο.

Δεν ξέρω αν οι Foo Fighters είναι η καλύτερη ροκ μπάντα αυτή τη στιγμή εκεί έξω ή αν έσωσαν τη ροκ μουσική της τελευταίας δεκαετίας και σίγουρα ο Grohl δεν είναι ο καλύτερος κιθαρίστας ή vocalist που υπάρχει εκεί έξω.

Φυσικά, όλα αυτά είναι και πολύ σχετικά. Ξέρω όμως ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται παντού, χωρίς να τον βαριόμαστε (οι περισσότεροι έστω), και μάλιστα σε μία εποχή που οι παλιάς κοπής ρόκσταρς έχουν εκλείψει.

Και όλα αυτά πάντα, με απεριόριστη αγάπη, αναγνώριση και σεβασμό στο πρόσωπό του από τους απλούς fans μέχρι τους διάσημους συναδέλφους του από την ροκ/μέταλ κοινότητα.

Όπως ακριβώς ένας καλός και τίμιος βασιλιάς, αυτήν τη στιγμή ο θρόνος στον οποίο κάθισε στις περιοδείες των Foo Fighters του ανήκει και έχει κάθε δικαίωμα να τον απολαμβάνει, γιατί ο ίδιος επέλεξε το 1994 να ακολουθήσει αυτόν τον δύσκολο και τότε άγνωστο δρόμο, που για αυτόν όπως είπαμε ήταν μονόδρομος.


Dave Grohl: Το χαμογελαστό παιδί της rock

Dave Grohl

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!