Search
Close this search box.
Το μνημόσυνο του Lemmy: 10 τρομερές ιστορίες

Το μνημόσυνο του Lemmy: 10 τρομερές ιστορίες

Γνώριμα πρόσωπα, όμορφες ιστορίες και ζεστό κλίμα στο μνημόσυνο του μεγάλου Lemmy Kilmister.
Lemmy Kilmister
Lemmy Kilmister

Γνώριμα πρόσωπα, όμορφες ιστορίες και ζεστό κλίμα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (10/01/2016), περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση το μνημόσυνο (δείτε ολόκληρη την τελετή παρακάτω) του Lemmy, μαζί με περισσότερους από 280.000 τυχερούς ανθρώπους που συντονίστηκαν για να δουν τους φίλους του frontman των Motörhead να τον αποχαιρετούν.

Και λέμε τυχεροί, διότι δεν επρόκειτο για μία τυπική διαδικασία, όπως ίσως φοβόμασταν κάποιοι ότι θα μπορούσε να είναι, αλλά αντιθέτως, οι εκλεκτοί παρευρισκόμενοι (Slash, Dave Grohl, Rob Halford, Lars Ulrich, Robert Trujillo, Scott Ian, Matt Sorum και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, συνεργάτες, managers, τεχνικοί, βοηθοί) είπαν το τελευταίο αντίο στον Lemmy, όπως του άξιζε και όπως θα ήθελε: Με εμφανή συγκίνηση, χαμόγελο, χιούμορ και πολλές αναμνήσεις που μοιράστηκαν μαζί μας.

Γιατί είναι πολύ διαφορετικό να διαβάζεις μία απλή γραπτή δήλωση, από το να βλέπεις ανθρώπους σαν τον Dave Grohl, να περιγράφουν, με τα μάτια τους να λάμπουν σαν μικρά παιδιά, την πρώτη τους συνάντηση με τον Lemmy ή μία από τις πολλές αξέχαστες αντιδράσεις του.

Αυτό που εγώ συγκράτησα και που νομίζω ότι είναι το επιμύθιο που μένει από όλα όσα ειπώθηκαν, ήταν κάτι που λίγο-πολύ ξέραμε ήδη, αλλά τώρα το εμπεδώσαμε:

Ο Lemmy Kilmister ήταν ένας αληθινός και αυθόρμητος άνθρωπος, με αστείρευτο χιούμορ και διάθεση για πείραγμα και (αυτο)σαρκασμό, παραμένοντας πάντα απλός και διατηρώντας το μοναδικό του στυλ.

Ένας αυθεντικός, μπαρουτοκαπνισμένος ρόκσταρ που είχε την καρδιά ενός μικρού παιδιού. Όπως είπε κάποιος ομιλητής, ήταν ένας «μοντέρνος πειρατής».

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις όμορφες ιστορίες και απίστευτες ατάκες που ακούστηκαν στην αίθουσα του κοιμητηρίου Forest Lawn Memorial Cemetery του Los Angeles, για τον θρυλικό Lemmy. Την τελετή συντόνισε ο manager του Lemmy, Todd Singerman.

1. Paul Inder (γιος του)

Πρώτος ομιλητής δεν ήταν άλλος από τον γιο του Lemmy, Paul Inder, ο οποίος τόνισε την επιθυμία και την αποφασιστικότητα του πατέρα του να συνεχίσει τα live shows και να ολοκληρώσει την περιοδεία των Motörhead σαν να ήξερε πως ήταν η τελευταία:

Ήταν ένας μαχητής στη σκηνή. Δεν ήταν ποτέ ο συμβατικός πατέρας, αλλά δεν ένιωσα ποτέ ότι με πρόδωσε σε αυτό. Ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα.

Δεν ήταν ένας θρησκευόμενος άνθρωπος και το να προσευχόταν για ένα θαύμα ήταν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια παραληρηματική πράξη για αυτόν, αλλά ήταν βαθιά πνευματικός.

Ένιωσε κάτι δυνατό, για πρώτη φορά, τον περασμένο Αύγουστο. Όταν ήταν η ώρα της συναυλίας όμως, το ασυμβίβαστο θράσος του, τον έκανε να ερμηνεύει με όλες του τις δυνάμεις.

Δεν θα μάθουμε ποτέ το πόσο πολύ πονούσε, γιατί δεν διαμαρτυρόταν. Να ταξιδεύεις καλά, αγαπητέ πατέρα. Είσαι πάλι στο δρόμο, στην μεγαλύτερη περιοδεία, στον ουρανό.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, μα ποτέ. Σ’ αγαπώ. Λένε πως δεν μπορείς να διαλέξεις τους γονείς σου, αλλά εγώ κέρδισα το λαχείο.

2. Slash

vinylcollection

Ο… νέος κιθαρίστας των Guns N’ Roses, Slash , δήλωσε πως ήταν μεγάλη του τιμή το να είναι φίλος με τον Lemmy και πως οι Motörhead είναι μία από τις αγαπημένες του μπάντες, αναφέρθηκε στον «σαρκασμό» του και το «βρετανικό χιούμορ» του και είπε πως «στεναχωρήθηκε» όταν ο Slash του «αποκάλυψε πως είχε κόψει το ποτό και δεν έβγαλε ένα μπουκάλι Jack από το σακάκι του».

Θυμήθηκε, μάλιστα, την πρώτη του γνωριμία με τον Lemmy, το 1987, όταν τον συνάντησε μαζί με τους GnR σε μουσικό στούντιο στο Λονδίνο:

Ήμουν πραγματικά πολύ (f***ing) τρομαγμένος, αυτός ο τύπος είχε, ξέρετε, την εικόνα του πολύ σκληροπυρηνικού και όλα αυτά και εμείς είχαμε, φυσικά, αυτή την εικόνα και δεν ήξερα τι να περιμένω.

Μπήκα μέσα και αυτός μας δέχτηκε πολύ ευγενικά στην παρέα του. Από τότε ήμασταν φίλοι.

Ο Lemmy ήταν αληθινός σε αυτό που υπηρετούσε και είχε στο ένα του δάκτυλο περισσότερη ακεραιότητα από ό,τι ένα δωμάτιο γεμάτο από rock’n’rollers.

Ήταν ένα σπουδαίο παράδειγμα για το το τι θέλουν να είναι οι περισσότεροι συνομήλικοι μου: κάποιος ειλικρινής ως το κόκκαλο, 100% πιστός.

Απλώς αγαπούσα αυτόν τον τύπο και μου λείπει πολύ. Αλλά συνολικά, έζησε τη ζωή του όπως ήθελε. Η προσωπικότητά του θα ζήσει για πάντα.

3. Robert Trujillo

Ο Robert Trujillo, μπασίστας των Metallica, είχε μία ακόμη ιστορία για τον Lemmy. Όταν ζήτησε από τον Lemmy να συμμετέχει στο voice-over για ένα animation βίντεο και εκείνος φυσικά δέχτηκε, ο Trujillo προσφέρθηκε να περάσει και να πάρει τον Lemmy με το αμάξι του, για να πάνε στο στούντιο.

Όταν επιβιβάστηκε ο Lemmy όμως, το αμάξι του Trujillo δεν έπαιρνε μπροστά. Ο Lemmy του συνέστησε να σταματήσει να προσπαθεί να βάλει μπρος για μερικά λεπτά και να δώσει λίγο χρόνο στο αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, άρχισε να μιλάει του παραδίδει κάποια μαθήματα Ιστορίας και να του μιλάει για γνωστά πρόσωπα που σύχναζαν σε μαγαζιά στον δρόμο που βρίσκονταν.

Λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο ένιωσε και κατευθύνθηκαν προς το στούντιο, όπου ο τίμιος Lemmy παρέμεινε για 2 ολόκληρες ώρες μέχρι να ολοκληρώσει το voice-over που του ζήτησε ο Trujillo.

Ο μπασίστας, μίλησε όμως και για το γνωστό περιστατικό στο οποίο βρισκόταν ανάμεσα στους καπνούς που φούμαραν οι Lemmy και Joni Mitchell την ώρα που γνωρίστηκαν, με τον Lemmy να παρουσιάζεται σαν μεγάλος fan της και αυτή να τον αποκαλεί «Lenny».

4. Lars Ulrich

Επίσης από τους Metallica (μία μπάντα που, κατά κοινή ομολογία των μελών της, οφείλει στον Lemmy την ύπαρξή της και που τον τίμησε στα 50στά του γενέθλια, ερμηνεύοντας τραγούδια των Motörhead ως The Lemmys), ο ντράμερ Lars Ulrich, περιέγραψε τον τραγουδιστή και μπασίστα των Motörhead σαν την «κυριότερη μουσική δύναμη» στη ζωή του όταν ήταν νεότερος και τόνισε πως η σημαντικότερη και πιο αληθινή συναναστροφή του με κάποιο από τα είδωλά του, ήταν όταν συνάντησε τον Lemmy σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σαν fanboy.

Αυτό που του έκανε τεράστια εντύπωση είναι ότι μετά από την πρώτη τους γνωριμία, οι Motörhead θυμόντουσαν τον 18χρονο τότε Ulrich, όταν τον ξανασυνάντησαν.

5. Mike Inez

Ο Mike Inez (Alice In Chains) παρευρέθηκε επίσης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, την εξής φράση:

Υπάρχει μόνο ένας Elvis Presley, ένας Little Richard, ένας Steve McQueen και ένας Lemmy.

6. Mikkey Dee

Motorhead-Lemmy-with-Mikkey-Dee

Ο Mikkey Dee, drummer των Motörhead που επίσης ήταν εκεί, δεν θα μπορούσε βέβαια να μην πάρει τον λόγο και να αποχαιρετήσει δημόσια τον Lemmy:

Μου λείπεις ήδη. Μου λείπουν οι διαφωνίες μας και η σκληρή δουλειά μας στο στούντιο και στις περιοδείες. Ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό και θα μου λείπει για πάντα…

Προσπάθησε να το πας λίγο πιο ήσυχα στην άλλη πλευρά. Ξεκουράσου λίγο. Σίγουρα θα έχει κάνει μπάντα εκεί.

Ο Taylor δυστυχώς “έφυγε” πριν από λίγο καιρό, οπότε ίσως γράφουν ήδη νέα τραγούδια (Phil Taylor, πρώην ντράμερ της μπάντας που επίσης πέθανε την περασμένη χρονιά).

O Phil Campbell (κιθαρίστας των Motörhead) δυστυχώς δεν μπόρεσε να είναι εδώ. Αναπαύσου εν ειρήνη Lemmy. Θα σε δω σύντομα

7. Scott Ian

resize_1451522482

Λίγα λόγια για τον Lemmy όμως, είχε να πει και ο κιθαρίστας των Anthrax, Scott Ian. Θυμήθηκε ένα αστείο περιστατικό που συνέβη όταν άκουσε για πρώτη φορά το ‘Ace Of Spades’ :

Δεν ήξερα τίποτα για την μπάντα. Αγόραζα τα άλμπουμ, βασιζόμενος στα εξώφυλλά τους.

Κοίταζα το cover του ‘Ace Of Spades’ και λέω «Θεέ μου… Αυτοί θα πρέπει να είναι καλοί. Φαίνονται σκληροί motherf***ers». Πηγαίνω σπίτι και ακούω το δίσκο. Σκεφτείτε ένα 15χρονο να ακούει το ‘Ace Of Spades’ –

Σου τινάζει τα μυαλά στον αέρα. Άκουσα τον δίσκο 3 φορές και κοίταζα επίμονα το εξώφυλλο, σκεπτόμενος: «Ποιοι στο διάολο είναι αυτοί οι 3 Μεξικάνοι και πώς παίζουν τόσο γρήγορα;» Έμοιαζαν με bandidos. Σίγουρα δεν έμοιαζαν με Άγγλους.»

8. Rob Halford

37d302bd5903ddcd3705535582a9d9fa

Ο Rob Halford των Judas Priest, ήταν επίσης ένας από τους ομιλητές σε αυτό το συγκινητικό μνημόσυνο για τον Lemmy:

Υπάρχει τόση πολλή αγάπη εδώ. Το γέλιο ήταν το κυρίαρχο στοιχείο όταν ήμασταν μαζί σε περιοδεία. (Ο Lemmy) ήταν ένας άνθρωπος που έζησε τη ζωή του και το rock’n’roll με τους δικούς του κανόνες. Ήταν ένας ανυπότακτος.

9. Matt Sorum

Με μία αστεία συνομιλία και με μερικές ακόμη τρομερές ατάκες του Lemmy, τον θυμήθηκε και ο ντράμερ Matt Sorum (Guns N’ Roses, Velvet Revolver). Μία εποχή, ο Lemmy του είχε ζητήσει να παίξει ντραμς για να καλύψει το κενό του Dee.

Όταν ο Sorum ρώτησε τον Lemmy «Γιατί εγώ;», σίγουρα δεν περίμενε την αφοπλιστικά ειλικρινή απάντηση από τον frontman των Motörhead: «Γιατί ο Dave Grohl δεν είναι διαθέσιμος.» Η αστεία συνομιλία όμως έχει και συνέχεια.

«Και πότε κάνουμε πρόβες;», ρώτησε ο Sorum, με τον Lemmy να τον αφήνει και πάλι “ξερό”: «Δεν κάνουμε.»

10. Dave Grohl

davegrohllemmykilmister

Τις ομιλίες στο μνημόσυνο, έκλεισε ο Dave Grohl (που χτύπησε σε τατουάζ το ‘Ace Of Spades’, μετά από το θάνατο του Lemmy), ο οποίος μίλησε για τον ενθουσιασμό που ένιωσε τη μέρα που είδε πρώτη φορά μπροστά του, να παίζει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, και τον πλησίασε για να τον γνωρίσει.

Όλα αυτά στο strip club Crazy Girls, πριν από 20 χρόνια, όταν ο πρώτος είχε ήδη σχηματίσει τους Foo Fighters:

Το πρώτο πράγμα που μου είπε τότε ήταν «Λυπάμαι για αυτό που συνέβη στο φίλο σου (σ.σ. Kurt Cobain)…» Και εκείνη τη στιγμή, μετατράπηκε από τον μπαρουτοκαπνισμένο σκληρό πότη και ρόκσταρ στον μπαρουτοκαπνισμένο σκληρό πότη και ρόκσταρ… με καρδιά.

Και φεύγοντας, σκέφτηκα πως ακόμα και αν δεν τον ξαναέβλεπα ποτέ, θα ήταν αρκετό για ‘μένα, για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Με δάκρυα στα μάτια, ολοκλήρωσε τον λόγο του απαγγέλοντας στίχους του Little Richard, ενός καλλιτέχνη που θαύμαζε ο Lemmy, όπως κάνει και ο Grohl.

Ο πρώην ντράμερ των Nirvana, αποκάλυψε, μάλιστα, πως είχε σκοπό να δώσει στον φίλο του για τα γενέθλιά του, μία φωτογραφία του Little Richard υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αλλά τελικά δεν πρόλαβε. Ακόμη, είπε τα εξής:

Ήταν ο ήρωάς μου, ένας αληθινός rock’n’roller. Ήταν αυτός που γεφύρωσε την αγάπη μου για τους Black Sabbath, AC/DC και Led Zeppelin με τους Ramones, GBH και Black Flag.

Αυτό που έμαθαν όλοι σήμερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα, είναι ότι ο Lemmy δεν ήταν μόνο ένας badass mother f***ing rock star που έπινε ουίσκι, αλλά είχε και μεγάλη καρδιά και είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα επειδή ήταν τόσο ευγενικός με όλους.

Και πολλοί ακόμα

Όμως οι παραπάνω δεν ήταν οι μόνοι που πήραν τον λόγο. Ο ντράμερ Slim Jim Phantom μίλησε για τον Lemmy και τον παρομοίασε με τον «τελευταίο των Μοϊκανών», μία Γερμανίδα συνεργάτης του θυμήθηκε πως ο Lemmy την φώναζε «γερμανικό ποιμενικό» και ο παραγωγός Bob Kulick είπε:

«Ήταν ένας μοντέρνος πειρατής, ο κόσμος θα είναι πολύ χειρότερος χωρίς τον Lemmy.» Μίλησαν ακόμη, προσωπικοί βοηθοί και συνεργάτες, μάνατζερ, ηχολήπτες, ακόμα και ο άνθρωπος που έφτιαχνε τις μπότες του Lemmy και όλοι είχαν κάτι ξεχωριστό και όμορφο να πουν για αυτόν.

Ένας απλός τύπος που παρουσιάστηκε σαν Dave και συνόδευε τον Lemmy στις περιοδείες, είπε:

«Θα ακούσετε πολλά για αυτόν – είδωλο, θρύλος. Όλα είναι αλήθεια. Ήταν το καλύτερο αφεντικό που είχα ή θα έχω ποτέ και, πάνω από όλα, ήταν ένας φίλος.»

Επίσης, ένας άλλος τεχνικός ήχου μίλησε για το πώς πλησίαζε τον Lemmy, που πάντα καθόταν ήσυχα στο “δικό του”, πίσω μέρος του tour bus και άραζε με το iPad του.

Ο φίλος και πυγμάχος του WWE, Triple H (Paul “Triple H” Levesque), αναφέρθηκε σε διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν, κάτι που πήγαινε μαζί με το να έχεις γνωστό τον Lemmy, και δήλωσε πως διάλεγε πάντα τη μουσική των Motörhead, για την είσοδό του στους αγώνες του γιατί είναι η «απόλυτη badass μουσική». Ακόμα είπε:

«Η αγάπη που “ξεχείλιζες” και το γέλιο, αυτά ήθελε. Αντί για δάκρυα, θα ήθελε ανθρώπους να γελούν και να γιορτάζουν τη ζωή του.»

Ενώ, ένας ακόμη κύριος που δεν συγκράτησα το όνομα του (χαρλεάς, γεμάτος τατουάζ στα χέρια), περιέγραψε ένα ακόμη… ενδιαφέρον περιστατικό στο οποίο μπήκε σε ένα μπαρ μαζί με 2 πύθωνες και… τον Lemmy (σαν αρχή ανέκδοτου δεν ακούγεται;).

Τέλος, απλώς να αναφέρουμε πως την ίδια ώρα που μεταδιδόταν το μνημόσυνο, εκατοντάδες φίλοι του και των Motörhead είχαν μαζευτεί στην pub Wig and Gown του Β. Λονδίνου και στο αγαπημένο του μπαρ Rainbow στο Hollywood του Los Angeles, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον frontman, αφήνοντας μερικά λουλούδια ή μπουκάλια Jack Daniels και να παρακολουθήσουν την τελετή.

Ακόμη, ειδικά στο Rainbow bar, πολλοί από αυτούς έγραψαν το δικό τους ευχαριστήριο μήνυμα στον Lemmy, σε μία γιγάντια φωτογραφία του που είχε στηθεί δίπλα στο πεζοδρόμιο.

_87589084_fansla_bbc
Οι φίλοι του Lemmy, τον τίμησαν την ίδια στιγμή που μεταδιδόταν το μνημόσυνό του.

Δείτε εδώ, μερικά από τα βίντεο με τις ομιλίες των παρευρισκομένων στο μνημόσυνο του Lemmy:

10 ατάκες του θείου Lemmy


Δείτε σε επανάληψη ολόκληρη την τελετή, εδώ:

Memorial Service and Celebration of Ian Fraser "Lemmy" Kilmister (Official Release)

maxresdefault7
Slash: «Ο Lemmy ήταν αληθινός σε αυτό που υπηρετούσε και είχε στο ένα του δάκτυλο περισσότερη ακεραιότητα από ό,τι ένα δωμάτιο γεμάτο από rock’n’rollers»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!