Search
Close this search box.
ZZ Top: Το ξεκίνημα ενός υπέροχου blues rock ταξιδιού

ZZ Top: Το ξεκίνημα ενός υπέροχου blues rock ταξιδιού

Ο πρώτος δίσκος των ZZ Top ήταν ένα ευχάριστο κοκτέιλ blues και boogie με ολίγον από hard rock, πασπαλισμένο με την αργκό του Texas!
ZZ Top
ZZ Top

Στις 16 Ιανουαρίου του 1971 οι ZZ Top ανεβάζουν στα ράφια τον πρώτο τους δίσκο δημιουργώντας το δικό τους μουσικό ιδίωμα, ένα ευχάριστο κοκτέιλ blues και boogie με ολίγον από hard rock, πασπαλισμένο με την αργκό του Texas!

Οι Billy Gibbons, Dusty Hill και Frank Beard θα γίνονταν ένα από τα μακροβιότερα line ups στην ιστορία της rock, και εμείς οι τυχεροί της υπόθεσης για τις απίστευτες μουσικές που μας έχουν χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι ZZ Top αγκαλιάστηκαν αμέσως από την γενέτειρά τους λόγω της μουσικής τους χροιάς, όταν βγήκαν στη γύρα για να αναλάβει την κυκλοφορία τους κάποια δισκογραφική εταιρεία, δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση.

Τελικά, η χείρα βοηθείας που περίμεναν ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η London Records, εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τις πρώτες κυκλοφορίες των Rolling Stones στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλαμβάνει τους Τεξανούς, με τον ίδιο τον Billy Gibbons να θυμάται:

To μόνο πράγμα που μας κράτησε για να βγάλουμε τον πρώτο μας δίσκο, ήταν η ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε να τον κυκλοφορήσουμε από την ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει τους Rolling Stones.

Αυτό ήταν!

ZZ Top
ZZ Top

Το ενδιαφέρον των Άγγλων για αυτούς εξηγείται από τις κυκλοφορίες των Led Zeppelin, Eric Clapton και Rolling Stones, οι οποίοι και επανέφεραν το ενδιαφέρον του κόσμου για τους ξεχασμένους blues καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας παλιά κομμάτια του είδους και ερμηνεύοντάς τα με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.

Ο Billy Gibbons σχολιάζει:

Ta blues που μας επηρέασαν βαθύτατα, είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από τους Άγγλους.

Είχαν βγει ξανά στον αφρό από τους Led Zeppelin, Rolling Stones, Beatles, Eric Clapton, The Who, και ίσως και κάποιους ακόμα.

Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να ξαναζεστάνουμε κι εμείς όλο αυτό το πράγμα, να παίξουμε blues με τους ZZ Top! 

Έτσι κι έγινε…

Οι ZZ Top από τον πρώτο τους δίσκο έδωσαν το στίγμα τους, δημιούργησαν φυσικά και άλλες υπέροχες και πιο καλογυαλισμένες δουλειές, αλλά το ‘ZZ Top’s First Album’ ήταν το άλμπουμ εκείνο που σκιαγράφησε αμέσως το πορτρέτο τους.

ZZ Top - Brown Sugar

Με την αγαπημένη του ’59 Les Paul, o Billy Gibbons στο ‘Brown Sugar’ συστήνεται ως ένας κορυφαίος blues αρτίστας του είδους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με την βρετανική εισβολή της rock να είναι στις δόξες της, αυτή η «lil’ ol’ band from Texas» δίνει στο κοινό ατόφιο blues rock.

Η μπάντα έχτισε υπομονετικά τα riffs της στην μαύρη μουσική και στις επιρροές της από λευκούς καλλιτέχνες, όπως οι Eric Clapton, Jeff Beck, εμπλουτισμένες με το bad attitude της πολιτείας της.

ZZ Top - Goin Down To Mexico

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ακολούθησαν και άλλες, πληρέστερες κυκλοφορίες, αλλά το ‘ZZ Top’s First Album’ με την ακατέργαστη χροιά του και τα μπαρουτοκαπνισμένα σόλο του, γοητεύει ακόμα και σήμερα.

Τα μέλη της μπάντας σχολιάζουν:

Ήμασταν μαζί περίπου έξι μήνες, γυρνάγαμε στα bars και παίζαμε τα δικά μας funky πράγματα…

Μπήκαμε στο στούντιο για να γράψουμε, κατευθείαν από αυτές τις σκηνές.

Δώσαμε το συγκεκριμένο όνομα στο δίσκο γιατί ήμασταν σίγουροι ότι θα υπάρξουν κι άλλοι, από τη στιγμή που καταλάβαμε ότι αυτός ο ήχος μας ταιριάζει. Αυτό ήταν όλο…

Κάπως έτσι γεννήθηκε το ‘ZZ Top’s First Album’!

ZZ Top - Just Got Back From Baby's

O δίσκος δεν τα πήγε και εξαιρετικά στις πωλήσεις.

Η μπάντα, όμως, με τις περιοδείες που ακολούθησαν, έχτισε το κοινό της και έδωσε ανανεωτική πνοή στο είδος, μέχρι να ανέβει στα ράφια το εξαιρετικό ‘Tres Hombres’ που θα τους παγείωνε ως μια από τις μεγάλες του χώρου.

Ο Billy Gibbons κάνει ένα σύντομο flashback:

To παίξιμό μας ήταν εκεί, ο ρυθμός μας ήταν καλός, ήταν ένας blues ρυθμός! Έβαλα να ακούσω ξανά όλο τον δίσκο πρόσφατα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή σκέφτηκα: «Φίλε, ναι, ήμασταν bluesy!»

Δεν μένει παρά να συμφωνήσουμε…

ZZ Top's First Album
ZZ Top’s First Album

Billy Gibbons (ZZ Top): «Τα 10 albums που μου άλλαξαν τη ζωή»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!