Search
Close this search box.
Delain – Lunar Prelude

Delain – Lunar Prelude

Οι Delain θέτουν τον πήχη ψηλά, με το 'Lunar Prelude'.
Lunar Prelude - Delain / Εξώφυλλο
Lunar Prelude - Delain / Εξώφυλλο

Από τα εκατοντάδες συγκροτήματα- κλώνους των Nightwish που έχουν ξεπηδήσει την τελευταία δεκαετία, πολύ λίγα είναι αυτά που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να αφήσουν κάποιο στίγμα. Ένα από αυτά είναι αναμφίβολα οι Delain, που για την ακρίβεια δεν είναι πλέον ένας κλώνος, αλλά έχουν καταφέρει να αποκτήσουν προσωπικό ύφος και να αφήσουν ένα ιδιαίτερο στίγμα, σε ένα μουσικό χώρο που δείχνει τα τελευταία χρόνια κάπως κορεσμένος. Οφείλουμε επίσης να παραδεχτούμε πως σε ένα μεγάλο βαθμό, οφείλουν όλα τα παραπάνω στην τραγουδίστρια, συνθέτη και στιχουργό Charlotte Wessels, στη φωνή της και τις εμπνεύσεις της, που ώρες-ώρες είναι εξωπραγματικές. Πριν λίγες μέρες λοιπόν, η μπάντα από την Ολλανδία, κυκλοφόρησε το Lunar Prelude, ένα EP με δύο νέα κομμάτια, μια διασκευή, τέσσερις ζωντανές εκτελέσεις παλιότερων τραγουδιών και μια ορχηστρική έκδοση του ενός από τα δύο νέα κομμάτια.

Το EP θεωρείται προπομπός του επόμενου δίσκου των Delain, που θα κυκλοφορήσει πιθανότατα νωρίς την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα σηματοδότησε τη μονιμοποίηση της κιθαρίστριας Merel Bechtold σαν μέλος τους, μια προσθήκη που δίνει άλλο ύφος στο συγκρότημα, γεμίζει τον ήχο του και ήταν μάλλον απαραίτητη. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η κίνησή τους να μην αρκεστούν στα δύο νέα τραγούδια, αλλά να συμπληρώσουν την tracklist φτάνοντας στον ικανοποιητικό αριθμό των οχτώ κομματιών – πολλά κανονικά album δυστυχώς κυκλοφορούν με λιγότερα.

Το ‘Lunar Prelude’ ξεκινά με το ‘Suckerpunch’, ένα κομμάτι που θα αποτελέσει σταθμό στη δισκογραφία του συγκροτήματος, είναι πραγματικά εκπληκτικό μουσικά και δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχουν ωριμάσει συνθετικά οι Delain όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον αν κανείς μπορεί να μιλήσει άφοβα για τον “ήχο τους”, αυτό εν πολλοίς μπορεί να το κάνει με αφορμή κομμάτια σαν αυτό. Η κυκλοφορία του συνοδεύτηκε από ένα πολύ όμορφο βίντεο κλιπ, ενώ το τραγούδι παίζει στο repeat μου αρκετές μέρες τώρα. Πραγματικά το συγκρότημα εδώ ξεπερνά ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα.

DELAIN - Suckerpunch (Official Video) | Napalm Records

Το δεύτερο καινούριο κομμάτι είναι το ‘Turn The Lights Out’ που παραμένει πιστό στον ήχο που μας έχουν συνηθίσει οι Delain μέχρι σήμερα. Σίγουρα δεν έχει αυτή τη μοναδικότητα του ‘Suckerpunch’, παραμένει όμως ένα πολύ όμορφο τραγούδι και μια ευχάριστη προσθήκη στο δίσκο. Στιχουργικά, είναι βασισμένο στο αμερικάνικο κόμικ ‘The Sandman’, του Neil Gaiman.

Η συνέχεια είναι λίγο περίεργη καθώς ακολουθεί η διασκευή του ‘Don’t Let Go’, ενός κομματιού που δεν ανήκει στην κανονική δισκογραφία της μπάντας, καθώς είχε συμπεριληφθεί σαν μπόνους στην deluxe έκδοση του τελευταίου τους άλμπουμ, ‘The Human Contradiction’, με άλλα λόγια δηλαδή, ελάχιστοι το έχουν ακούσει μέχρι σήμερα. Ούτως ή άλλως όμως, το συγκεκριμένο τραγούδι, που έχει διασκευαστεί και ξεχωρίζει για τον πολύ ηλεκτρονικό του ήχο, δένει για κάποιο λόγο άψογα με τα υπόλοιπα.

Οι live εκτελέσεις που αποφάσισαν οι Delain πως θα συνοδεύσουν τα νέα τους κομμάτια είναι τα ‘Lullaby’, ‘Stardust’, ‘Here Come The Vultures’ και ‘Army Of Dolls’. Πρόκειται για επιλογές που αποτελούν ευχάριστη έκπληξη, καθώς, αν εξαιρέσει κανείς το ‘Stardust’, μιλάμε για τραγούδια λιγότερο γνωστά και είναι ευκαιρία επιτέλους για κάποια από αυτά να λάμψουν. Η Charlotte Wessels και η παρέα της παραδίδουν μαθήματα για το πώς ένα συγκρότημα πρέπει να ακούγεται στα live του, με κορυφαία στιγμή το ‘Here Come The Vultures’ που βρίσκεται ένα κλικ πάνω από τα υπόλοιπα.




Το EP κλείνει με μια ορχηστρική και πολύ ατμοσφαιρική διασκευή του ‘Suckerpunch’. Δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να ειπωθούν εδώ, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο για να κλείσει αυτό το μουσικό εγχείρημα.

Συνοψίζοντας, το Lunar Prelude’ είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που μας κάνει να ανυπομονούμε για το επόμενο, ολοκληρωμένο δισκογραφικά, βήμα των Delain, με τους ίδιους βέβαια να έχουν τοποθετήσει πια τον πήχη πολύ ψηλά. Προσπαθώντας μετά από πολλή σκέψη και αυστηρότητα να εντοπίσω κάτι αρνητικό στο ΕΡ, κατέληξα στο ότι οι στίχοι των νέων κομματιών ίσως δεν έχουν το βάθος που θα περίμενε κανείς, κρίνοντας από τις παλιότερες δουλειές του συγκροτήματος, αλλά φτάνουμε πλέον στο σημείο να μιλάμε για πολύ ψιλά γράμματα. Οι Delain είναι πλέον μια από τις μεγάλες μπάντες του χώρου και έχουν έρθει για να μείνουν.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!