Search
Close this search box.
Όταν ο Kris Kristofferson προσγειώθηκε στον κήπο του Johnny Cash!

Όταν ο Kris Kristofferson προσγειώθηκε στον κήπο του Johnny Cash!

Kris Kristofferson και Johnny Cash. Μια απίστευτη ιστορία που κατέληξε να στη δημιουργία ενός εκ των γνωστότερων country κομματιών.
Johnny Cash - Kris Kristofferson
Johnny Cash - Kris Kristofferson

Kris Kristofferson και Johnny Cash.

Ή αλλιώς πώς μια πτήση ελικοπτέρου μπορεί να αλλάξει τα πάντα, σε μια από τις πιο τρελές ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί ποτέ στο χώρο της μουσικής.

Διότι, πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως μια από τις πιο σπουδαίες ηχογραφήσεις της μουσικής country, οφείλεται σε έναν επιστάτη που πέταξε με ελικόπτερο;

Κι όμως… Αυτή είναι η ιστορία του Sunday Morning Coming Down’.

Βρισκόμαστε πίσω στο 1969 και ο Kris Kristofferson εργάζεται σαν επιστάτης στην Columbia Records, στο Nashville του Tennessee, διανύοντας μια τουλάχιστον παράξενη περίοδο της ζωής του.

Τελειώνοντας το μάστερ του στην Αγγλική Λογοτεχνία, εργάστηκε για κάποιο διάστημα σαν καθηγητής στο West Point Academy, μα γρήγορα κατάλαβε πως το ωράριο 9 με 5 δεν ήταν κομμένο και ραμμένο για αυτόν.

Έτσι εγκαταλείπει τα πάντα, υπογράφοντας συμβόλαιο σε μια άσημη δισκογραφική της περιοχής, προσπαθώντας να κυνηγήσει το μεγάλο του πάθος που ήταν το τραγούδι.

Ταυτόχρονα, για να επιβιώσει οικονομικά, εργάζεται -εκτός από επιστάτης- σαν μπάρμαν αλλά και συνοδός σε πτήσεις ελικοπτέρων.

willie-nelson-waylon-jennings-kris-kristofferson
Ο Kris Kristofferson (αριστερά) σε μια αρκετά πρώιμη φωτογραφία, μαζί με τους Willie Nelson και Waylon Jennings.

Πάμε στο άλλο πρόσωπο της ιστορίας τώρα, τον Johnny Cash, που ως καλλιτέχνης της Columbia, έπεφτε συχνά πάνω στον Kristofferson στους διαδρόμους της εταιρείας, με το δεύτερο να επιχειρεί συχνά πυκνά να του δώσει αντικείμενα τις δουλειάς του, ελπίζοντας πως θα τον εντυπωσιάσει και θα τον πείσει να τα ηχογραφήσει.

Ήταν το όνειρο του, βλέπετε, να γράψει ένα τραγούδι, που θα γινόταν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Όπως παραδέχτηκε αργότερα ο Cash, μόλις επέστρεφε σπίτι του, πετούσε τις κασέτες με το υλικό του Kristofferson στον πάτο μιας λίμνης, χωρίς φυσικά να τις ακούσει.

Ο καιρός περνούσε, χωρίς αποτελέσματα και έτσι ο Kristofferson έβαλε σκοπό να πάρει δραστικά μέτρα…

photos-23154519
Εδώ πίσω κατέληγαν συνήθως οι κόποι του Kristofferson.

Αποφάσισε λοιπόν σε μια από τις εκπαιδευτικές πτήσεις που έκανε, να πάρει τον έλεγχο του ελικοπτέρου και να το προσγειώσει στον κήπο του σπιτιού του Johnny Cash.

Κάπου εδώ οι απόψεις διίστανται καθώς ο κάθε καλλιτέχνης δίνει τη δική του εκδοχή για το πως συνέβησαν τα γεγονότα.

O Cash ισχυρίστηκε:

Τον είδα να πηδά έξω από το ελικόπτερο χωρίς καν να περιμένει να ακουμπήσει το έδαφος και κρατούσε στο ένα χέρι μια μπύρα και στο άλλο ένα τσιγάρο και μια κασέτα. Τόσο ανυπόμονος ήταν…

Από την άλλη ο Kristofferson είναι πιο συγκρατημένος στην αφήγησή του:

Ο John δεν ήταν καν εκεί όταν προσγειώθηκα. Είχε πολύ δημιουργική μνήμη μάλλον.

Έχει δηλώσει πως κατέβηκα από το ελικόπτερο κρατώντας μια μπύρα στο ένα χέρι και μια κασέτα στο άλλο.

Εγώ πάλι του έχω να του πω πως: «John για να πετάξεις ελικόπτερο χρειάζεται να χρησιμοποιείς και τα δύο χέρια αλλά και τα δύο πόδια σου.»

UNSPECIFIED - JANUARY 01: (AUSTRALIA OUT) Photo of Johnny CASH; Johnny Cash performing on stage (Photo by GAB Archive/Redferns)
Ο Johnny Cash ήδη μεσουρανούσε εκείνη την περίοδο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Kristofferson είχε πλέον την απόλυτη προσοχή του Cash και αυτή η κασέτα δεν θα κατέληγε μαζί με τις άλλες στον πάτο της λίμνης. Κάπως έτσι τον έπεισε να πάρει το ρίσκο και να ηχογραφήσει το ‘Sunday Morning Coming Down’.

Κομμάτι ενός άσημου επιστάτη τότε, που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο κλασικά country κομμάτια όλων των εποχών.

Και επειδή ο καιρός έχει γυρίσματα, αρκετά χρόνια αργότερα, ο Kris Kristofferson γνωστός σε όλο τον κόσμο πλέον, προσκλήθηκε στο The Johnny Cash Show και οι δύο καλλιτέχνες τραγούδησαν μαζί live το κομμάτι, με τον Cash μάλιστα, να έρχεται σε σύγκρουση με το τηλεοπτικό δίκτυο που στέγαζε την εκπομπή, καθώς ήθελε να λογοκρίνει το στίχο “I’m wishing Lord that I was stoned”, κάτι που βέβαια τελικά δεν συνέβη ποτέ.

Johnny Cash & Kris Kristofferson - Sunday Morning Coming Down

Το 2013 σε μια συνέντευξήία ε του, ο Kristofferson δήλωσε:

Είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτό το κομμάτι, γιατί χάρη σε αυτό άνοιξαν πόρτες για μένα.

Πολλοί άνθρωποι που ως εκείνη τη μέρα θαύμαζα, θαύμασαν με τη σειρά τους το ‘Sunday Morning Coming Down’. Ήταν αυτό που μου επέτρεψε να παρατήσω τις άλλες μου δουλειές και να αφοσιωθώ στη μουσική.

Ακόμα λοιπόν και όταν όλα μοιάζουν μαύρα και δύσκολα, τέτοιες ιστορίες είναι εδώ, για να μας θυμίζουν πως δεν πρέπει να σταματάμε να κυνηγάμε τα όνειρα μας…

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!