Search
Close this search box.
Όταν οι R.E.M. έχασαν την πίστη τους

Όταν οι R.E.M. έχασαν την πίστη τους

Ένας από τους καλύτερους indie/alternative δίσκους. Το κομμάτι των R.E.M. συνοδεύτηκε από ένα αρκετά σκοτεινό, μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό κλιπ
R.E.M.
R.E.M.

Αφιέρωμα στο ‘Losing My Religion των R.E.M.

Πώς είναι η αγάπη χωρίς ανταπόδοση;

Πώς είναι όταν χάνεις την πίστη σου σε όλους, στον Θεό, στους γύρω σου, στον ίδιο σου τον εαυτό; Αυτά ακριβώς περιγράφει το ‘Losing My Religion’ των R.E.M. που κυκλοφόρησε σαν σήμερα το 1991, ως μέρος του έβδομου δίσκου της μπάντας, ‘Out Of Time’, του δίσκου που τους καθόρισε απόλυτα, βάζοντας το νερό στο αυλάκι για την παγκόσμια επιτυχία τους.

Βέβαια και προηγουμένως καθόλου άγνωστοι δεν ήταν, ενώ το κομμάτι είχε κυκλοφορήσει μερικές μέρες νωρίτερα (19 Φεβρουαρίου) και ως single, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν μιλάμε για μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά σε σχέση με ένα μόνο κομμάτι.

Ένας από τους σημαντικότερους δίσκους στην indie/alternative σκηνή και βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μια εκπληκτική δουλειά, από την οποία όμως ξεχωρίζει το μοναδικό ‘Losing My Religion’, που πολύ απλά εξακολουθεί να συστήνει την μπάντα σε νέους ακροατές, εκφράζοντας ακόμη περισσότερους, με τους γεμάτους αλληγορίες στίχους του.

Ο Michael Stipe, ήθελε να γράψει ένα τραγούδι-εθισμό για τους εθισμούς, κυρίως τους συναισθηματικούς.

Το ‘Losing My Religion’ έχει παρόμοιο θέμα με το ‘Every Breath You Take’ των Police. Είναι απλά ένα κλασικό ποπ τραγούδι που σου κολλάει στο μυαλό.

Πάντα πίστευα ότι τα καλύτερα τραγούδια είναι αυτά που μπορεί να τα ακούσει ο καθένας, να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτά και να πει «Αυτό μιλάει για μένα».

Και τα κατάφερε με στίχους που περιγράφουν την αγάπη χωρίς ανταπόδοση, αυτή που σε κάνει να ερμηνεύεις τα πάντα ως κρυμμένα μηνύματα, ως ελπιδοφόρα σημάδια που θα σε βγάλουν από τη μιζέρια σου, που θα εκπληρώσουν τον πόθο και τις επιθυμίες σου.

I thought that I heard you laughing, I thought that I heard you sing. I think I thought I saw you try.

Ξέρεις, όμως, ότι όλα αυτά είναι αυταπάτες, γιατί πολύ απλά θες με κάποιον τρόπο να μείνεις κοντά σε αυτό το πρόσωπο, να μην απομακρυνθείς, ακόμα κι αν πολλά σκέφτεσαι και ακόμα περισσότερα λες.

Every whisper
Of every waking hour
I’m choosing my confessions
Trying to keep an eye on you
Like a hurt, lost and blinded fool, fool
Oh no, I’ve said too much
I set it up

Το κομμάτι των R.E.M. συνοδεύτηκε από ένα αρκετά σκοτεινό, μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό κλιπ, το οποίο, αν και η μπάντα ισχυρίστηκε πως δεν έχει σχέση με θρησκευτικές αναφορές, ξεσήκωσε αρκετούς καθολικούς.

R.E.M. - Losing My Religion (Official HD Music Video)

Αν και το ‘Losing My Religion’ ήταν χωρίς αμφιβολία το highlight του δίσκου των R.E.M., το ‘Out Of Time’ είναι ένας εξαιρετικός δίσκος που περιλαμβάνει κι άλλα αξιόλογα κομμάτια.

Μέσα σε αυτά είναι σίγουρα και το ‘Shiny Happy People’, που αν και κάνει λόγο για χαρούμενους ανθρώπους στον τίτλο, δεν είναι παρά ένα ειρωνικό τραγούδι, που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά την καταστολή μιας πορείας μαθητών στην Κίνα, η οποία κατέληξε στον θάνατο πολλών εξ αυτών.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην γίνει λόγος για το κλιπ του κομματιού, το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι, οπτικά, η επιτομή των ’90s (και μια προσπάθεια του Michael Stipe να αποδείξει πως δεν είναι αυτός ο καταθλιπτικός στιχουργός που όλοι νόμιζαν).

R.E.M. - Shiny Happy People (Official Music Video)

Και αν θες να ακούσεις κάτι τελείως διαφορετικό από τους R.E.M., δεν έχεις παρά να ακούσεις το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, ‘Radio Song’.

Η βρετανική μπάντα συμπράττει με τον ράπερ KRS-One και μας χαρίζει ένα από τα πιο funky κομμάτια της, που μάλλον δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε.

Όσο χαρούμενος κι αν είναι ο ρυθμός του, άλλο τόσο θλιμμένοι είναι οι στίχοι του, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Απολαύστε.

R.E.M. - Radio Song (Official Music Video) [This Film Is On Video Version]

Όμως, επειδή ένας δίσκος σαν αυτόν των R.E.M. τιμάται όπως του αρμόζει μόνο όταν ακούγεται ολόκληρος, αφιερώστε (ξανά) 40 λεπτά απ’ τον χρόνο σας, για να τον απολαύσετε…

R.E.M. – Out of Time

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!