Search
Close this search box.
Randy Rhoads: Ένας βιρτουόζος που χάθηκε νωρίς

Randy Rhoads: Ένας βιρτουόζος που χάθηκε νωρίς

Γιατί τα διαμάντια λάμπουν για πάντα και ο Randy Rhoads είναι ένα λαμπερό διαμάντι της μουσικής που αγαπάμε...
Ranrdy Rhoads

Randy Rhoads, ένα από τα μεγαλύτερα what if στην ιστορία της μουσικής.

What if γιατί κανείς από εμάς δεν μπορεί να φανταστεί μέχρι πού θα έφθανε ο τύπος που έλυνε και έδενε την κιθάρα, κι ας έφυγε στην ηλικία των 25 ετών…

Στη σύντομη, δυστυχώς, ζωή του, πρόλαβε να μας χαρίσει μερικά από τα πιο βροντερά riffs που έχει ακούσει ποτέ ανθρώπινο αυτί.

Ας όψεται, όμως, μια νύχτα τρέλας, που τον στέρησε από εμάς, εκείνη την αποφράδα βραδιά που το ημερολόγιο έδειχνε 19/03/1982…

O Rhoads με το team του Ozzy Osbourne είχε δώσει την τελευταία του παράσταση και καθώς κατευθύνονταν για ένα φεστιβάλ στη Florida, το tour bus έκανε μια στάση στο Leesburg, για να επισκευαστεί το σύστημα κλιματισμού του λεωφορείου…

Ο Randy Rhoads, παρά το γεγονός ότι είχε εκφράσει πολλές φορές τον φόβο του να πετάει με αεροπλάνα, δέχθηκε να νοικιάσουν ένα μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος Beechcraft Bonanza F35 και να πετάξουν μαζί με τον Andrew Aycock, οδηγό του λεωφορείου και πρώην πιλότο, και την Rachel Youngblood.

Το αεροσκάφος ήταν παρκαρισμένο σε ένα υπόστεγο και ο Aycock το πήρε χωρίς κάποια επίσημη άδεια. Το εντυπωσιακό λεωφορείο του Ozzy ήταν παρκαρισμένο περίπου 200 μέτρα μακριά από τον διάδρομο προσγείωσης…

Ο Osbourne και ο μπασίστας Rudy Sarzo είχαν αποκοιμηθεί μέσα στο λεωφορείο, και μόνο ο κιμπορντίστας που ήταν ξύπνιος εκείνη τη στιγμή, έγινε μάρτυρας του δυστυχήματος. Ο πιλότος της μοιραίας εκείνης πτήσης προσπάθησε να πλησιάσει με το μονοκινητήριο όσο το δυνατόν περισσότερο το tour bus…

Την τέταρτη φορά, και ενώ ήταν σε ύψος μόλις 30-35 μέτρων από το έδαφος, είχε αναπτύξει ταχύτητες της τάξεως των 140-180 μιλίων την ώρα (…), το φτερό του Beechcraft F35 βρήκε το πίσω μέρος του λεωφορείου, έκοψε ένα μεγάλο πεύκο και προσέκρουσε στον τοίχο και την οροφή της παρακείμενης βίλας.

Το αεροσκάφος συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες, ο Randy Rhoads σκοτώθηκε ακαριαία, και η manager, Sharon Osbourne, που κοιμόταν στο λεωφορείο θυμάται:

Είχαν γίνει όλοι κομμάτια, υπήρχαν παντού ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα…

RR-distant
Φωτογραφία από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος…

Η σωρός του νεαρού κιθαρίστα αναγνωρίστηκε από τα δόντια του και τα δαχτυλίδια που φόραγε… Ο Ozzy φέρνει στον νου του εκείνες τις στιγμές:

Άκουσα στον ύπνο μου μια εκκωφαντική έκρηξη, σκέφτηκα ακαριαία ότι κάποιο όχημα θα έφυγε από τον δρόμο, σηκώθηκα ουρλιάζοντας στην Sharon να βγει από το λεωφορείο…

Όταν βγήκαμε τελικά, είδα ένα αεροπλάνο διαλυμένο… Τότε δεν ήξερα ποιοι ήταν μέσα σε αυτό…

Αυτό το δυστύχημα έκοψε το νήμα της ζωής του Randy Rhoads… Θεωρίες συνωμοσίας ξέσπασαν όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν μόνο νικοτίνη στο αίμα του Randy, όμως στα ούρα του Aycock, που ήταν και ο πιλότος , ανιχνεύθηκε κοκαΐνη.

Αν και μόνο 25 χρονών, o Randy Rhoads πρόλαβε να βάλει εμφατικά τη σφραγίδα του τόσο στους Quiet Riot όσο και παίζοντας κιθάρα στο πλευρό του Ozzy Osbourne, την περίοδο που ο τελευταίος αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα…

Ας θυμηθούμε μερικά από τα καλύτερα solos του Randy Rhoads:

Quiet Riot – Laughing Gas

To ‘Laughing Gas’ είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο Randy Rhoads άφησε το στίγμα του, στα πρώιμα του χρόνια ως μουσικός με τους Quiet Riot.

Το συγκεκριμένο η μπάντα το έπαιζε live τη διετία 1977-1979, αλλά δεν το είχε συμπεριλάβει σε κάποιον δίσκο, μέχρι που το 1993 κυκλοφόρησε το ‘The Randy Rhoads Years’.

Εξάλεπτο, παρακαλώ, σόλο από τον βιρτουόζο Rhoads, που ανέδειξε το ταλέντο του από τόσο νεαρή μάλιστα ηλικία.

Για την ιστορία, όταν ο Randy ενώθηκε με τον Ozzy, τρίμαρε το σόλο σε ένα δίλεπτο και το στρίμωξε στο ‘Suicide Solution’.

Quiet Riot - Laughing Gas (The Randy Rhoads Years)

Ozzy Osbourne – Over The Mountain

Το ‘Over The Mountain’ γράφτηκε από τους Ozzy Osbourne, Randy RhoadsBob Daisley και Lee Kerslake που ήταν μέλη της μπάντας στα πρώτα δυο άλμπουμ του Ozzy μετά τη φυγή του από τους Black Sabbath.

To line up προοριζόταν για κανονική μπάντα και όχι ως project του Ozzy, υπό το όνομα Blizzard of Ozz, αλλά τελικά κατέληξε σαν solo project γιατί ο Ozzy φιγούραρε μόνος του στα εξώφυλλα, με το όνομά του γραμμένο με μεγάλα γράμματα…

Ακούστε το σε live εκτέλεση από μια συναυλία του 1982:

Ozzy Osbourne – Revelation Mother Earth

Ήταν το αγαπημένο κομμάτι του Randy Rhoads, για το οποίο ο ίδιος ήταν πολύ περήφανος, και αυτό από μόνο του είναι αρκετό να πάρει τη θέση του στη σύντομη αναδρομή μας.

Δυνατό κομμάτι που φανερώνει την ικανότητα του Randy να ματσάρει το ιδιαίτερο στυλ του Ozzy:

Revelation (Mother Earth) (Live 1981)

Ozzy Osbourne – Fly High Again

Τίτλος-τραγική ειρωνεία, διαβάζοντας παραπάνω για το αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Randy χαιρετίζει την προσπάθεια αποτοξίνωσης που κατέβαλε προσωρινά ο Ozzy, με ένα καθαρό σαν κρύσταλλο solo, πολύπλοκων τεχνικών που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό…

Randy Rhoads κυρίες και κύριοι:

Flying High Again (Live 1981)

Ozzy Osbourne – Diary of a Madman

Κάθε μεγάλος καλλιτέχνης έχει κάποιο έργο που αποτελεί σήμα-κατατεθέν του.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ozzy Osbourne που πάντα είχε το ταλέντο να μαζεύει προικισμένους μουσικούς για τις solo δουλειές του, ήταν τυχερός που βρήκε τον Randy Rhoads.

Το ‘Diary of a Madman’ είναι μοναδικό στο είδος του, τόσο μοναδικό που απογείωσε την καριέρα του Ozzy. Το τραγούδι γράφτηκε από τον μπασίστα Bob Daisley, o oποίος έχει δηλώσει για τον τίτλο του κομματιού:

Πιστεύω πως ο συγκεκριμένος τίτλος ταίριαζε απόλυτα με τον Ozzy Osbourne, επειδή έχει τη φήμη του πιο τρελού στο rock ‘n’ roll…

Ozzy Osbourne – Mr Crowley

To τραγούδι αναφέρεται στον Aleister Crowley, που μυήθηκε στη μαύρη μαγεία στις αρχές του 1900…

Η ιστορία λέει πως στο studio ο Randy Rhoads δυσκολευόταν να βγάλει το κομμάτι, μέχρι που μπούκαρε ο Ozzy και του είπε να αφεθεί ελεύθερος, παίζοντας περισσότερο με το ένστικτο.

Ο Randy λύθηκε, με αποτέλεσμα το outro solo του να τρελαίνει το αυτί, ξεδιπλώνοντας τη μοναδική τεχνική του:

Mr. Crowley (Live 1981)

Ozzy Osbourne – Crazy Train

Randy Rhoads χωρίς τρελοτρένο γίνεται; Δεν γίνεται…

Ο Ozzy με τα απόκοσμα φωνητικά του ζητά απεγνωσμένα από έναν κόσμο τρελαμένο να ξεχάσει τα μίση και να μάθει να αγαπάει και o Randy απλά καλπάζει με την κιθάρα του!

Ο Bob Daisley που έγραψε το κομμάτι με τη βοήθεια των δύο, έχει δηλώσει:

O Randy είχε το βασικό riff, το χαρακτηριστικό riff του κομματιού και μετά δουλέψαμε ολόκληρο το τραγούδι όλοι μαζί…

Ψάχναμε τίτλο, θυμάμαι ο Randy μάζευε μοντέλα τρένων και καθώς το πρόβαρε με την κιθάρα του αναφώνησα:

Ε, Randy, αυτό ακούγεται σαν τρένο, σαν τρελό τρένο…

Το άνοιγμα του κομματιού με το opening riff του, είναι μια από τις κορυφαίες ηχογραφήσεις κιθάρας που μπορείτε να συναντήσετε σε δίσκο:

Crazy Train (Live 1981)


Ο Οzzy θυμάται…

Ο Οzzy Osbourne φέρνει στο μυαλό του τον αδικοχαμένο φίλο του και δηλώνει:

Είχαμε τρομερό δέσιμο οι δυο μας. Τον αγαπούσα πολύ. Ορκίζομαι στον Θεό, η τραγωδία της ζωής μου είναι η ημέρα που πέθανε ο Randy…

O Randy μου έδωσε ελπίδα, μου έδωσε στη ζωή μου έναν σκοπό…

Η αντίδρασή του όταν άκουσε πρόσφατα ένα ακυκλοφόρητο solo του φίλου του, τα λέει όλα:

Ozzy Listening to Lost Randy Rhoads Solo

25 χρόνια ζωής, και από τα 16 του που ξεκίναγε με τους Quiet Riot, ούτε που θα φανταζόταν ότι θα προλάβαινε να έμενε αθάνατος.

Γιατί τα διαμάντια λάμπουν για πάντα και ο Randy Rhoads είναι ένα λαμπερό διαμάντι της μουσικής που αγαπάμε…

Randy Rhoads και Ozzy Osbourne
Randy Rhoads και Ozzy Osbourne

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!