Search
Close this search box.
Η κόντρα του Prince με το YouTube και τις υπηρεσίες streaming

Η κόντρα του Prince με το YouTube και τις υπηρεσίες streaming

Prince εναντίον υπηρεσιών streaming...
Prince
Prince

Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής έφυγε από κοντά μας χθες, συνεχίζοντας το σερί των απωλειών που άνοιξε από τα τέλη του 2015…

Και επειδή τέτοιες ειδήσεις γίνονται viral παγκοσμίως, όπως έγινε και με τον χαμό του Lemmy και του David Bowie, πολλοί έσπευσαν να μάθουν ακόμα περισσότερα πράγματα για τον καλλιτέχνη, ενώ κάποιοι άλλοι να θυμηθούν τις επιτυχίες του και να φρεσκάρουν τη μνήμη τους.

Η πρώτη, αυτοματοποιημένη κίνηση, είναι να ψάξει κάποιος στο YouTube για να ακούσει 1-2 hits… Σημεία των καιρών θα λέγαμε εμείς.

Όποιος, μάλιστα, άκουγε για πρώτη φορά το όνομά του (αν υπήρχε κάποιος), βλέποντας την είδηση να κάνει κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, θα έμεινε με την απορία γιατί ο Prince δεν έχει κομμάτια στο Διαδίκτυο, παρά μόνο λίγα videos από live εμφανίσεις του και ένα single του στο Spotify…

Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να ακούσουμε κομμάτια του Πρίγκηπα της Pop από τις υπηρεσίες streaming;

Τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα του, όπως τα κλασικά ‘Purple Rain’, ‘Kiss’, ‘When Doves Cry’, δεν θα τα βρείτε στις πλατφόρμες του Spotify και της Apple, ούτε σε κάποιο επίσημο κανάλι του στο YouTube, γιατί πολύ απλά, ο Prince, δεν έχει επίσημο κανάλι ή Vevo. Ακόμα και στο SoundCloud, μια πολύ βολική πλατφόρμα για τους χρήστες, μπορεί κάποιος να βρει μόνο κάποιες από τις τελευταίες κυκλοφορίες του.

Prince
Mόνο ένα κομμάτι από τη δισκογραφία του Prince είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Spotify.

Η άποψή του για τις υπηρεσίες streaming, ήταν σταθερή, με αποτέλεσμα να αποσύρει τον εντυπωσιακό κατάλογό του από αυτές (εκτός από το Tidal), αρνούμενος να αποδεχθεί τη συνήθεια των καταναλωτών να επιλέγουν να ακούσουν μόνο ορισμένα τραγούδια από κάποιον καλλιτέχνη. Στις απονομές των βραβείων Grammy, την περσινή χρονιά, δήλωνε κατηγορηματικά:

Όπως και τα βιβλία, έτσι και τα άλμπουμ ακόμα μετράνε!

Υποστηρίζοντας ότι οι streaming services δεν πληρώνουν όσο θα έπρεπε τους καλλιτέχνες, ο Prince δεν δίστασε να τα βάλει με το YouTube και το eBay, ακόμα και την Warner Bros., και να κυκλοφορήσει κάποιους δίσκους του σε εφημερίδες.

Η στάση του αυτή, δεν ήταν μια συμπεριφορά ενός ξεροκέφαλου αστέρα που αρνιόταν να συμβιβαστεί με το πνεύμα της εποχής, απλά ήταν αυτός που τόλμησε πρώτος να κάνει πράξη αυτό που ένα σωρό μουσικοί παραδέχονται σαν πρόβλημα, αλλά κανείς τους δεν το τράβηξε τόσο πολύ στα άκρα.

Ο Prince είχε κατά καιρούς δηλώσει:

Δεν βλέπω το λόγο που πρέπει να δώσω τη μουσική μου στο iTunes ή σε οτιδήποτε άλλο από αυτά… Δεν με πληρώνουν για αυτό που θα τους δώσω, και αν δεν το κάνω θυμώνουν επειδή δεν μπορούν να το αποκτήσουν…

Κάναμε χρήματα πριν την πειρατεία στη μουσική που ήταν τρελά… Αυτήν την εποχή κανείς δεν βγάζει χρήματα, εκτός από την Apple, την Google και αυτές τις υπηρεσίες. Προτίθεμαι να επισκεφθώ το Λευκό Οίκο για τα πνευματικά δικαιώματά μας!

Προσωπικά δεν μπορώ να ακούσω ψηφιακή μουσική. Λαμβάνεις τους ήχους σαν bits, επηρεάζουν διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου σου. Όταν ξαναπαίξεις το τραγούδι, απλά δεν νιώθεις τίποτα, δεν είμαστε «ψηφιακοί»!

Πίσω στο 1993, ο Prince τα έβαλε ακόμα και με τη δισκογραφική του, τον κολοσσό που ακούει στο όνομα Warner Bros.

Η εταιρεία του προσέφερε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με αντάλλαγμα να ελέγχει το mastering των κομματιών των πρώτων χρόνων του και ένα σωρό λεπτομέρειες για τον έλεγχο των επόμενων κυκλοφοριών του.

Το deal προχώρησε, ο Prince έχασε τον έλεγχο τον ίδιων των δημιουργιών του και επαναστάτησε, με αποτέλεσμα να βγαίνει σε live εμφανίσεις του με τη λέξη «σκλάβος» γραμμένη στο κούτελό του. Τελικά, τα «έσπασε» τελείως, αποχωρώντας από την Warner…

Πριν ένα χρόνο, δήλωνε ακόμα αμετανόητος:

Mε το να λέω ότι το Internet μας τελείωσε, εννοώ ότι από το Internet κανείς μουσικός δεν μπορεί να πληρωθεί για τη δουλειά του, και έχω δίκιο σε αυτό. Πείτε μου ένα μουσικό που έχει βγάλει χρήματα από τις digital πωλήσεις. Η Apple, από την άλλη, τα πάει μια χαρά, ε;

To καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις για να τον τιμήσεις, αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τη μουσική του, είναι να αγοράσεις κάποιον δίσκο του. Εξάλλου, τα super hits του δεν είναι διαθέσιμα για post στο Facebook…

Rest In Purple, Prince:

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!