Search
Close this search box.
Coldplay: 10 αξέχαστα βίντεο κλιπ

Coldplay: 10 αξέχαστα βίντεο κλιπ

Οι Coldplay γνωρίζουν καλά εδώ και χρόνια την τέχνη του βίντεο κλιπ.

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαΐου του 1998, όταν οι Coldplay έκαναν την πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα, κυκλοφορώντας ένα EP με τίτλο ‘Safety’, λίγους μόνο μήνες μετά από την απόφαση τους να αφήσουν πίσω τους το προηγούμενο τους όνομά που δεν ήταν άλλο από το “Starfish” (Και παλιότερα το ακόμα χειρότερο, Pectoralz). 18 χρόνια, 7 άλμπουμ, αμέτρητες επιτυχίες και διακρίσεις αργότερα, οι Coldplay, με οδηγό τον Chris Martin, μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν κάνει πράξη αυτό που τραγούδησαν στους στίχους του ‘Viva La Vida’: Έχουν κατακτήσει τον κόσμο.

Βέβαια, αν και θέλω πολύ να αποφύγω την γκρίνια σε ένα άρθρο σαν κι αυτό, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην αλλαγή πλεύσης στην οποία έχει προχωρήσει η μπάντα τα τελευταία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα, από το πέμπτο άλμπουμ της και μετά. Από το ‘Mylo Xyloto’ του 2011, όπως ίσως ξέρετε, οι Coldplay έχουν αφήσει λίγο την κιθάρες, το πιάνο και την soft alternative rock πλευρά τους, για να πειραματιστούν (παρατεταμένα) με pop, indie pop και ηλεκτρονικές επιρροές. Δεν είμαι φαν των ταμπελακίων, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω: Έχει κάποια διαφορά το να τραγουδάς με τον Richard Ashcroft από το να κάνεις ντουέτα με την Rihanna και την Beyoncé. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, απλώς εκφράζεις διαφορετικό κοινό – πιθανότατα και μεγαλύτερο.

Φυσικά, είτε είναι κανείς ακόμα “πιστός” στη βρετανική μπάντα, είτε λιγάκι ξενερωμένος από τις πρόσφατες δουλειές της, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το μεγαλείο των πρώτων της δίσκων. Άλλωστε, ανάμεσα στα μεγάλα hits τους αλλά και τα πολλά “διαμαντάκια” της δισκογραφίας τους, βρίσκουμε δεκάδες σπουδαία τραγούδια, με αυθεντικούς, συναισθηματικούς στίχους και ονειρώδεις, ταξιδιάρικες μελωδίες.

Και τώρα, αφού αναρωτηθήκατε “Πού διάολο είναι τα βίντεο;” και αφού με συγχωρέσετε για τον μακρύ πρόλογο, σας λέω ότι σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθούμε με τα κομμάτια των Coldplay αυτά καθαυτά, αλλά με ένα άλλο πεδίο στο οποίο έχει διαπρέψει ο Chris Martin και η παρέα του: στα μουσικά κλιπς. Το συγκρότημα, όπως μας έδειξε και πολύ πρόσφατα με μία εξωπραγματική παραγωγή για το ‘Up&Up’, δίνει μεγάλη βάση στα βίντεο του, έχοντας συνοδεύσει περισσότερα από 20 κομμάτια της δισκογραφίας του, με επίσημα κλιπς. Και μαντέψτε… Τα περισσότερα από αυτά, είναι εξαιρετικά.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε 10 κορυφαία κλιπς των Coldplay, γυρνώντας, παράλληλα, σε μερικά από τα highlights της 20ετής πορείας τους.

10. Shiver

Ξεκινάμε με ένα κλιπ που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί. Μία τετραμελής μπάντα να ερμηνεύει το κομμάτι της σε ένα δωμάτιο γεμάτο μουσικά όργανα. Καλά εντάξει, μπορεί και να το έχετε δει μερικές… εκατοντάδες μόνο φορές ακόμα. Ωστόσο, είναι το πρώτο τους επίσημο κλιπ και έπρεπε να το βάλουμε για εθιμοτυπικούς λόγους αλλά και επειδή είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε πώς ξεκίνησαν οι τότε 20ριδες Coldplay.

Coldplay - Shiver (Official Video)

9. Fix You

Σας “έφτιαξα”; Προσωπικά λατρεύω το συγκεκριμένο βίντεο γιατί η πρώτη φορά που το είδα, ήταν και η πρώτη που άκουσα αυτό το υπέροχο κομμάτι των Coldplay. Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό βίντεο που περιέχει και το στοιχείο της αυθεντικότητας και της έκπληξης και στέκεται στο ύψος του τραγουδιού, με τον Chris Martin να περιπλανιέται σε δρόμους, γέφυρες και σταθμούς του Λονδίνου, πριν εισέλθει στο στάδιο, για να τελειώσει ζωντανά το δυνατό μέρος του track. Αν δείτε έξω κάποιον με ακουστικά που ξαφνικά αρχίζει να τρέχει, ή έκανε τον… μαγικό συνδυασμό Milko-τυρόπιτα ή βρίσκεται στα μισά της ακρόασης του ‘Fix You’ και είναι Chris Martin γουαναμπή(ς).

Coldplay - Fix You (Official Video)

8. Trouble

Συνεχίζουμε με ακόμη ένα κομμάτι από το ‘Parachutes’. Εδώ, βέβαια, πέφτουμε λίγο με ένα από τα πιο μελαγχολικά αλλά και χαρακτηριστικά τραγούδια των Coldplay. Το κλιπ του ‘Trouble’, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο του ‘Don’t Panic’, είναι παραμυθένιο και τοποθετεί τη μπάντα πάνω σε μία κινούμενη άμαξα η οποία μαζί μαζί το μικρό κοράκι που στο τέλος μετατρέπεται σε φοβερό και τρομερό πουλί, προκαλούν “Trouble”, ενώ τα μέλη του συγκροτήματος απεικονίζονται με δισδιάστατες, χάρτινες φιγούρες. Τα ευφάνταστα οπτικά κέρδισαν για το βίντεο ένα βραβείο και μία υποψηφιότητα, στα MTV του 2002. Ξέρατε πως για το βίντεο, υπάρχει και UK version;

Coldplay - Trouble (Official video)

7. Talk

Σκηνοθετημένο από τον Anton Corbijn, εκλεκτό και επί χρόνια συνεργάτη των U2 και των Depeche Mode, και άνθρωπο πίσω από το υπέροχα σκοτεινό βίντεο του ‘Heart-Shaped Box’ των Nirvana. Εδώ, αν και τα πράγματα είναι πιο απλά, παραμένουν λίγο σουρεάλ, λίγο ρετρό και, παράλληλα, sci-fi. Το όλο σκηνικό εμπνέεται από ασπρόμαυρη B-movie, με τους Coldplay σε ρόλο αστροναυτών που εξερευνούν έναν εξωγήινο πλανήτη. Αγαπημένο τραγούδι και αγαπημένο κλιπ που άπαξ και αρχίσει να παίζει, θα θέλετε να το (ξανα)δείτε μέχρι το τέλος – το οποίο τέλος δεν το λες και “happy” για την μπάντα…

Coldplay - Talk (Official Video)

6. Life In Technicolor ii

Κάπου εδώ αρχίζουν να σοβαρεύουν τα πράγματα… Φαντασίας συνέχεια με λίγο κουκλοθέατρο και ‘Life In Technicolor ii’. Η μπάντα σε ρόλο ζωντανών μαριονετών και ο παιδικός σταθμός σε ρόλο συναυλιακού κοινού, συνθέτουν εδώ ένα ακόμα φανταστικό σκηνικό. Μέχρι και crowd surfing και guitar smashing έχουμε, ενώ ο ντράμερ (Will Champion) χαρίζει τα drumsticks του σε μία νεαρή θαυμάστρια.

Coldplay - Life In Technicolor ii (Official Video)

5. Paradise

Το κλασικό, πλέον, βίντεο των Coldplay, με τον ελέφαντα που δραπετεύει από το ζωολογικό πάρκο του Λονδίνου, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο ελέφαντας μέσα στην περιπέτειά του, μπαίνει σε αεροπλάνο, κρύβεται σε βαλίτσες, φτάνει στη Ν. Αφρική, κάνει autostop και νούμερα του δρόμου για να μαζέψει λεφτά και να αγοράσει… μονότροχο ποδήλατο, πριν βρει τελικά τον παράδεισό του σε ακόμα τρεις… ελέφαντες με τους οποίου παίζει μουσική. Γλυκό, αστείο και εύπεπτο. Σίγουρα το έχετε δει, ευκαιρία να το ξαναθυμηθείτε.

Coldplay - Paradise (Official Video)

4. Yellow

Το 2000 και στις πολύ αρχές τις καριέρας τους (φαίνεται και από το βίντεο), οι Coldplay τα έβλεπαν όλα… κίτρινα και μας το τραγουδούσαν με αυτό το απλό, αλλά υπέροχο μινιμαλιστικό βίντεο. Τραβηγμένο με μία λήψη στο παραλιακό Studland της νοτιοδυτικής Αγγλίας, το κλιπ έχει μία μεγάλη ιστορία. Το αρχικό πλάνο ήταν όλη η μπάντα να εμφανίζεται κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, τη μέρα των γυρισμάτων, ο καιρός ήταν βροχερός (σπάνιο φαινόμενο στην Αγγλία) και, επίσης, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του ντράμερ, Will Champion, ο οποίος, φυσικά, έπρεπε να βρίσκεται στην κηδεία της. Έτσι, τελικά αποφασίστηκε να πρωταγωνιστήσει μόνος του ο Chris Martin και το concept να επικεντρωθεί σε αυτόν να βαδίζει κατά μήκος της παραλίας, κάτω από τη βροχή και τον αέρα, ενώ το τεχνητό time-lapse (το clip ξεκινάει στο σκοτάδι και τελειώνει ξημερώνοντας) δίνει μία τρομερή αίσθηση που ταιριάζει γάντι στο τραγούδι.

Μάλιστα, ο τραγουδιστής έπρεπε να τραγουδήσει σε διπλή ταχύτητα, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα του slow motion, να είναι συγχρονισμένο. Όλη η αθωότητα των πρώτων ημερών των Coldplay, σε ένα βίντεο. Απολαύστε το.

Coldplay - Yellow (Official Video)

3. Scientist

Ξέρω ότι δύσκολα θα συμφωνήσεις μαζί μου, αλλά αυτό είναι το κορυφαίο τραγούδι των Coldplay. Και το βίντεο που έφτιαξαν για να το υποστηρίξουν, είναι το ίδιο ποιοτικό. Με σαφή επιρροή από το ‘Drop’ των Pharcyde που είναι σκηνοθετημένο από τον Spike Jonze, το -γυρισμένο στο Λονδίνο- κλιπ παρουσιάζει την τέχνη του αντίστροφου χρονικά story telling, σε όλο της το μεγαλείο. Όπως και με το αιώνιο ερώτημα του “Κι αν γινόταν να γυρίσεις το χρόνο πίσω…”, το βίντεο συνεργάζεται άψογα με το ύφος του τραγουδιού που πραγματεύεται την απώλεια, τη λύπη και τις ενοχές.

Κάτι που ίσως δεν ξέρατε για αυτό το πολυβραβευμένο και αναγνωρισμένο από MTV και Grammys κλιπ, είναι το γεγονός ότι ο Martin έπρεπε να μάθει να κάνει lip-syncing όλους τους στίχους του τραγουδιού, ανάποδα (!), έτσι ώστε το reverse τελικό αποτέλεσμα να τον εμφανίζει να τραγουδάει το κομμάτι κανονικά.

Coldplay - The Scientist (Official 4K Video)

2. Up&Up

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στα επίσημα βιντεάκια των Coldplay, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα μας. Όταν, λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευσή του, είδα για πρώτη φορά το βίντεο του ‘Up&Up’, σίγουρα δεν ήμουν προετοιμασμένος για αυτό που αντίκρισα. Ίσως γιατί είμαι από αυτούς τους λιγάκι ξενερωμένους fans για τους οποίους σας έλεγα στην αρχή, ίσως πάλι επειδή τα υπόλοιπα βίντεο του ‘A Head Full Of Dreams’ δε με ενθουσίασαν.

Αλλά αυτό εδώ, έκανε για μένα τη διαφορά. Είναι ένα μικρό έργο τέχνης, μία ωδή στη φαντασία, παρουσιάζοντας με πρωτοφανή τρόπο για μουσικό βίντεο, σουρεαλιστικές εικόνες που μοιάζουν να έχουν ξεπεταχτεί από ένα θαυμάσιο όνειρο. Παράλληλα, θίγει με διακριτικό τρόπο θέματα όπως αυτό της μετανάστευσης, της περιβαλλοντικής συνείδησης, μέχρι και του… τείχους του Donald Trump. Αριστούργημα.

Coldplay - Up&Up (Official Video)

1. Strawberry Swing

Αν και δεν είμαι μεγάλος fan του τραγουδιού, αυτό το πρωτοποριακό stop-motion βίντεο με τον Chris Martin να κινείται σε πάτωμα που είναι ζωγραφισμένο με κιμωλία και που χρησιμοποιείται σαν background για το κλιπ, είναι χάρμα οφθαλμών. Πανέμορφη διήγηση, έξυπνο χιούμορ, πολλές αναφορές, τρομερά χρώματα, εξαιρετικό animation, 3D οφθαλμαπάτες και μπόλικη φαντασία συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό, στο οποίο ο frontman των Coldplay, τα βάζει με ένα γιγάντιο σκίουρο που κρατάει αιχμάλωτη μία πριγκίπισσα. Πραγματικά απολαυστικό και αυθεντικό και επειδή είναι λιγάκι σκονισμένο, αξίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας μας.

Coldplay - Strawberry Swing (Official Video)

Αξίζει να δείτε και τα:

‘Violet Hill’

‘Christmas Lights’

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!