Search
Close this search box.
Lenny Kravitz: Ένας πολύπλευρος σύγχρονος rockstar

Lenny Kravitz: Ένας πολύπλευρος σύγχρονος rockstar

Σαν σήμερα, το 1964, γεννιόταν o Lenny Kravitz και 'μεις θυμόμαστε τις μεγάλες επιτυχίες του.
Lenny Kravitz
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης στις 26 Μαΐου το 1964.

Ο ταλαντούχος μουσικός είχε αναπτύξει το πάθος του για τη μουσική σε νεαρή ηλικία και το ακατέργαστο ταλέντο του σε διάφορα όργανα τον οδήγησε στο να σπουδάσει στο Beverly Hills High School απ’ όπου αποφοίτησε το 1982.

Έχει κυκλοφορήσει συνολικά 11 studio albums, μία συλλογή με greatest hits, 49 singles και 8 video albums, εκ των οποίων τα 3 είναι live μαγνητοσκοπήσεις.

Ένας τέτοιος μουσικός, δεν κατηγοριοποιείται εύκολα, δεν ακολουθεί εναγωνίως τα μουσικά ρεύματα της εποχής και παρ’ όλα αυτά παραμένει πάντα επίκαιρος, εξελίσσοντας τον ήχο του και μιμούμενος τον εαυτό του, όπως θα έκανε ένας αληθινός rockstar.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο ‘Let Love Rule’ που κυκλοφόρησε το 1989, έφτασε στο No.61 στις ΗΠΑ και No.56 στο Ηνωμένο Βασίλειο κι ενώ έλαβε γενικά θετικές κριτικές και σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, του πήρε πολύ χρόνο για να φτάσει την επιτυχία όσον αφορά τους οπαδούς του και το ευρύ κοινό που μόλις άρχιζε να γνωρίζει τον Lenny ως καλλιτέχνη.

Την ίδια χρονική περίοδο που κυκλοφορεί το άλμπουμ, ο Lenny Kravitz παντρεύεται την Lisa Bonet και αποκτούν την κόρη τους Zoe.

To ομώνυμο κομμάτι έχει διασκευαστεί από τους Justice το 2009 στα πλαίσια της επανακυκλοφορίας του δίσκου.

Lenny Kravitz - Let Love Rule

Tο τρίτο single που κυκλοφόρησε ο Lenny Kravitz από το ντεμπούτο άλμπουμ του, είναι το ‘Μr. Cab Driver’.

Το τραγούδι γράφτηκε μετά από μια φιλονικία του καλλιτέχνη μ’ έναν οδηγό ταξί κι ενώ έχει ως θέμα τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα, το έγραψε με χιουμοριστική διάθεση.

Το ασπρόμαυρο μουσικό βίντεο κλιπ έγινε σε σκηνοθεσία του Geoff Barish και γυρίστηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης με τον Lenny να κόβει βόλτες ψάχνοντας για μια κούρσα.

Lenny Kravitz - Mr. Cab Driver (Official Video)

Σύντομα, τo δεύτερο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο ‘Mama Said’ κυκλοφορεί από την Virgin Records το 1991.

Το ‘Mama Said’ έγινε ο πρώτος Top 40 δίσκος του Kravitz, φθάνοντας το Νο.39 στο Billboard και βγαίνοντας σε 1.880.000 αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.

Στον δίσκο αυτό ο Lenny συνεργάστηκε με τον Slash στο κομμάτι ‘Always On The Run’.

Αρχικά ο Slash είχε γράψει τη μουσική για το τραγούδι με σκοπό να κυκλοφορήσει σ’ ένα άλμπουμ των Guns N ‘Roses, αλλά δεδομένου ότι ο πρώην drummer, Steven Adler, δυσκολευόταν να παίξει το τραγούδι, ο ίδιος το κράτησε στο αρχείο του, για ενδεχόμενη συνεργασία με τον Kravitz.

Σωστή σκέψη Slash.

Lenny Kravitz - Always On The Run (Official Music Video)

To δεύτερο single, ‘It Ain’t Over Til It’s Over’, από τον ίδιο δίσκο, είναι ένα τραγούδι το οποίο επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου ο Αμερικανός τραγουδιστής, από τους στίχους μέχρι και την παραγωγή του.

Το τραγούδι είναι μία mid-tempo μπαλάντα, την οποία έχει εμπνευστεί μουσικά από Earth, Wind & Fire και Philly soul (Philadelphia or Philly soul, ονομάζεται ο ήχος της Philadelphia κι είναι ένα είδος soul μουσικής που χαρακτηρίζεται από funk και instrumental στοιχεία, έτσι για το info).

Δύο χρόνια αργότερα από την κυκλοφορία του ντεμπούτου του δίσκου, χωρίζουν με την γυναίκα του Lisa και το αποτέλεσμα μετά από μια περίοδο κατάθλιψης του τραγουδιστή ήταν το ‘Mama Said’, όπου εκφράζει μια πιο συναισθηματική του πλευρά. To ‘It Ain’t Over Til It’s Over’ έφτασε το No.2 στα charts.

Lenny Kravitz - It Ain't Over 'Til It's Over (Official Music Video)

‘Are You Gonna Go My Way’ μας τραγουδούσε το 1993 στο ομώνυμο άλμπουμ του κι εμείς δεν είχαμε παρά να τον ακολουθήσουμε. Έγινε το πρώτο Top 20 άλμπουμ του Kravitz στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το πρώτο του No.1 άλμπουμ τόσο στην Αυστραλία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σ’ αυτό το κομμάτι οφείλει την επίτευξη της τεράστιας παγκόσμιας επιτυχίας γιατί καθιέρωσε τη δημοτικότητά του ως ερμηνευτή.

Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο δύο φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχουν κυκλοφορήσει συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way (Official Video)

To 4ο σε σειρά άλμπουμ με τίτλο ‘Circus’, κυκλοφόρησε το 1995 και θεωρείται το λιγότερο επιτυχημένο άλμπουμ του μέχρι σήμερα, ωστόσο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των πιστών fans του Lenny, αφού στιγμάτισε μια τραγική στιγμή της ζωής του, όπου ο γάμος του με την ηθοποιό Lisa Bonet είχε επισήμως λήξει και η μητέρα του πέθανε από καρκίνο στα μέσα της δεκαετίας ’90.

Το κομμάτι ‘Rock And Roll Is Dead’ (είναι ειρωνικό να το ερμηνεύει ο ίδιος) με τα αποκαλυπτικά του riffs, είχε σαν αποτέλεσμα την απάντηση του Prince με την κυκλοφορία του ‘Rock & Roll Is Alive (And It Lives in Minneapolis)’. Το επικό σόλο της κιθάρας είναι του Craig Ross.

Lenny Kravitz - Rock And Roll Is Dead

Το ‘5’ αποδείχτηκε και μαγικός αριθμός για τον Lenny. Ο δίσκος σημείωσε τεράστια επιτυχία με τραγούδια όπως τα ‘Ι Βelong To You’, ‘Fly Away’ και ‘American Woman’. 

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1998 κι έφθασε στο Νο.28 στο Billboard και No.18 στο Ηνωμένο Βασίλειο στα Albums Chart.

Από τον Μάρτιο του 2008, το ‘5’ έχει πουλήσει 3 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και πάνω από 6 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Αρχικά, το άλμπουμ έλαβε μέτρια σχόλια από ορισμένους κριτικούς και η άνοδος της εμπορικής επιτυχίας του ήταν σχετικά αργή, μέχρι το 1999, όταν και εκτοξεύτηκε σε πωλήσεις.

Lenny Kravitz - I Belong To You (Official Music Video)

Το άλμπουμ κέρδισε Kravitz πολλά βραβεία και υποψηφιότητες και του χάρισε τα δύο πρώτα βραβεία Grammy στο ‘Rock Vocal Performance’, στην κατηγορία Best Male.

Lenny Kravitz - Fly Away (Official Music Video)

Το ‘American Woman’ είναι ένα τραγούδι από το συγκρότημα The Guess Who, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1970 και το οποίο έφτασε στο νούμερο 1 στο Billboard Hot 100. Μετά απ’ αυτό ποιες οι πιθανότητες να μην γίνει επιτυχία η διασκευή του Lenny?

Lenny Kravitz - American Woman (Official Music Video)

Το κομμάτι ‘Αgain’ είναι το μόνο νέο τραγούδι από το άλμπουμ ‘Greatest Hits’, που κυκλοφόρησε το 2000.

Αρχικά είχε οριστεί να είναι στο έκτο στούντιο άλμπουμ του, ωστόσο ο Kravitz ανακάλυψε ότι το τραγούδι δεν ταίριαζε στο ύφος του άλμπουμ.

Όπως και να κυκλοφόρησε, του χάρισε ένα Grammy βραβείο στην κατηγορία ‘Best Male Rock Vocal Performance’, το 2001.

Lenny Kravitz - Again (Official Music Video)

To ‘Lenny’ κυκλοφόρησε το 2001 και πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις με επιτυχίες όπως το ‘Βelieve In Me’ και ‘Dig In’.

To ‘Dig In’, στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε το Νο.31 του Billboard το 2001, στην Ευρώπη μπήκε σε πολλά charts, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αυστρίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ολλανδίας, αλλά στην Ιταλία συγκεκριμένα, κορυφώθηκε, φτάνοντας στο νούμερο 8.

Lenny Kravitz - Believe In Me (Official Music Video)

Lenny Kravitz - Dig In

Τρία χρόνια μετά κυκλοφορεί το έβδομο στούντιο άλμπουμ του, ‘Βaptism’, από την Virgin Records.

Το ‘Where Are We Runnin?’, όταν κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2004 μας είχε πάρει τα μυαλά! Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε το 2009 στο παιχνίδι Guitar Hero On Tour: Modern Hits.

Lenny Kravitz - Where Are We Runnin'?

Αργότερα, το 2008, κυκλοφορεί το άλμπουμ ‘It Is Time for a Love Revolution’, το οποίο έλαβε τις καλύτερες κριτικές με το Rolling Stone να δηλώνει ότι αυτό είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει ως τώρα ο καλλιτέχνης.

Lenny Kravitz - I'll Be Waiting (Official Music Video)

Το ένατο studio album του με τίτλο ‘Black And White America’ κυκλοφόρησε το 2011 κι είναι το πιο funk, soul και blues rock άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Το ένατο άλμπουμ του με τίτλο ‘Strut’ κυκλοφόρησε το 2014 και το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε ανάμεσα στα καλύτερα άλμπουμ του 2014, στο No.35, not bad.

Lenny Kravitz - The Chamber - Live From The Bercy Arena, Paris / 2014

Tον Οκτώβρη του 2007 o Μick Jagger κυκλοφόρησε το ‘The Very Best of Mick Jagger’ που περιελάμβανε συνεργασίες με John Lennon, David Bowie, Bono, Peter Tosh και Jeff Beck.

Με τον Lenny Kravitz συνεργάστηκαν στο κομμάτι ‘God Gave Me Everything’. Ήταν το πρώτο single από τον δίσκο Goddess In The Doorway’ που κυκλοφόρησε ο Μick Jagger σαν solo καλλιτέχνης.

Lenny Kravitz

Μερικά ακόμα facts

   Θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές μορφές της εποχής του κι έχει κυκλοφορήσει περίπου 40 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο.

•   To 2009 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη με την ταινία ‘Precius’ και το 2012 συμμετείχε στο ‘Hunger Games’.

   Έχει δική του δισκογραφική εταιρεία, την οποία ίδρυσε το 2014 με το label Roxie Records που εμπνεύστηκε από το όνομα της μητέρας του.

•   Ο πολυτάλαντος Lenny έχει γράψει πάρα πολλά κομμάτια για άλλους καλλιτέχνες, με το πιο γνωστό να είναι το ‘Justify My Love’ της Μadonna.

   Τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει σ’ ένα μικρό νησί στις Μπαχάμες, όπου έχει βρει την ηρεμία και την έμπνευση στον απλό τρόπο ζωής.


Lenny Kravitz: «Το riff που γράψαμε μαζί με τον Slash»

 

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!