Search
Close this search box.
Peaky Blinders: Αφιέρωμα στην εξαιρετική μουσική της σειράς

Peaky Blinders: Αφιέρωμα στην εξαιρετική μουσική της σειράς

Peaky Blinders sountrack: Ακούμε ξανά τις εξαιρετικές επιλογές τραγουδιών που ντύνουν ηχητικά την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά.
Peaky Blinders
Peaky Blinders

Αν είσαι λάτρης των γκανγκστερικών σειρών με vintage διάθεση, τότε δεν μένει τίποτα άλλο παρά να δεις το άνοιγμα του πρώτου επεισοδίου της παραγωγής του BBC, ‘Peaky Blinders’, και το σίγουρο είναι ότι θα κολλήσεις.

Μεταφερόμαστε στο βιομηχανικό Birmingham, στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με τον Thomas Shelby και τη συμμορία του να συστήνονται αμέσως, για να σε βάλουν κατευθείαν στο ψητό…

Οι Peaky Blinders ξεπήδησαν μέσα από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης της πόλης, αλλά διάλεξαν μια κάπως πιο διαφορετική ζωή από την βαρέα εργασία στα εργοστάσιά της: παράνομος τζόγος, λαθρεμπόριο τσιγάρων και αλκοόλ, παρτίδες με εμπόριο όπλων, προστασίες σε pubs και άφθονη μπύρα, από μια οικογένεια-φόβητρο.

Η φράση η πόλη της ανήκει θαρρείς πώς κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα των φινετσάτων κοστουμιών και των στυλάτων καπέλων που φόραγαν τα μέλη της.

Η Garrison Pub ανοίγει τις πόρτες της, και πριν οι Peaky Blinders αφήσουν τα κασκόλ τους στην μπάρα, το ουίσκι έχει αρχίσει να ρέει άφθονο!

Peaky Blinders
Peaky Blinders

Η ατμόσφαιρα που αναδύεται από τη σειρά, φέρνει ένα ‘Sons Of Anarchy’ στις οθόνες σας, μεταφερμένο στο 1920, με τους καπνούς και τις φωτιές από τις βιομηχανικές μονάδες, τους λασπωμένους δρόμους και τα γεμάτα bars με τον υπόκοσμο της πόλης, να σας πιάνουν από τα μούτρα και να σας βάζουν σε χρονομηχανή.

Τρομερή σκηνοθεσία, δυνατή φωτογραφία, ανατρεπτικό σενάριο και σίγουρα η θέασή της θα σας κάνει να σκεφτείτε τη ζωή σας καθισμένος στο γραφείο πίσω από την pub της οικογένειας, μαζεύοντας όλο το χαρτί από πονταρίσματα στημένων ιπποδρομιών, λανσάροντας το χαρακτηριστικό κούρεμα.

Σαν τον Arthur Shelby ένα πράγμα:

Peaky Blinders
Peaky Blinders

Το όνομα της συμμορίας και το σήμα κατατεθέν της, είναι οι ενσωματωμένες λεπίδες στα καπέλα των μελών της, που πάνω στο βρετανικό bar fight χρησίμευαν να τυφλώνουν το θύμα από το αίμα που έπεφτε στα μάτια του, από το τραύμα που του προκαλούσαν όταν του επιτίθονταν.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε Τhomas Shelby, αλλά οι Peaky Blinders όντως σκορπούσαν το φόβο και τον τρόμο στην τοπική κοινωνία, όχι το 1920, αλλά ακόμα πιο πίσω, το 1890, σύμφωνα με τον Carl Chinn, ιστορικό που ειδικεύεται στο παρελθόν της πόλης του Birmingham. Το αρχείο της αστυνομίας της πόλης μας παρέχει μια φωτογραφία-ντοκουμέντο, με τους αληθινούς Peaky Blinders που έδρασαν κατά τη βικτωριανή εποχή:

Εκτός από την ενδιαφέρουσα πλοκή του, τις τρομερές ερμηνείες και τα ποιοτικότατα γυρίσματα που σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, απαραίτητο συστατικό της ήδη επιτυχημένης παραγωγής του BBC, είναι και το soundtrack που την απογειώνει!

Τα tracks που έχουν επιλεχθεί, ταιριάζουν απόλυτα με το mood της σειράς, και το ιδιαίτερο με αυτά είναι ότι ενώ προέρχονται από σχετικά πρόσφατες μπάντες και καλλιτέχνες που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον αφρό, σε ταξιδεύουν με τις νότες τους στο βρετανικό παρελθόν.

To άνοιγμα των επεισοδίων γίνεται με το ‘Red Right Hand’ των Nick Cave & The Bad Seeds, τραγούδι που έχει ταυτιστεί με την ιστορία μας.

Το συγκεκριμένο κομμάτι πρωτοεμφανίστηκε στο δίσκο ‘Let In Love’ του 1994, με μεγαλύτερη διάρκεια από της τωρινής έκδοσης, η οποία ντεμπούταρε σαν single αργότερα, περίπου 1.5 λεπτό πιο σύντομη.

Nick Cave & The Bad Seeds - Red Right Hand (Official Video)

Το BBC, μάλιστα, δέχθηκε δριμύτατη κριτική γιατί η χροιά του κομματιού δεν ήταν χαρακτηριστική της βρετανικής κουλτούρας, με αποτέλεσμα τη δεύτερη σεζόν να επιστρατευθεί η PJ Harvey, έτσι ώστε διασκευάζοντάς το, να του προσδώσει πιο βρετανικά καλούπια.

Ο μουσικός παραγωγός της σειράς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΝΜΕ:

Προσπαθήσαμε να κάνουμε το τραγούδι να ακούγεται περισσότερο ευρωπαϊκό, περισσότερο βρετανικό, οπότε η PJ Harvey ταίριαζε σε αυτό απόλυτα!

Της τηλεφώνησα και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον! Νομίζω πως έγινε πολύ κοφτερό και μοντέρνο!

Από τον πρώτο κιόλας κύκλο, Nick Cave & Bad Seeds, PJ Harvey, The White Stripes, Arctic Monkeys και The Raconteurs, Black Rebel Motorcycle Club, Tom Waits, Dan Auerbach, Royal Blood και άλλοι, συνόδευσαν ευχάριστα τη δράση και έδεσαν απόλυτα με το story, μπλεγμένη αριστοτεχνικά με παραδοσιακά ιρλανδικά τραγούδια, δια στόματος της εντυπωσιακής Annabelle Wallis

Το ‘Do I Wanna I Know’, μετά από μια συνηθισμένη πρόποση του τρελο-Arthur Shelby:

Peaky Blinders - Do I Wanna Know? - Arctic Monkeys

Oι μουσικοί παραγωγοί που υπογράφουν τη σειρά του BBC, όπως θα καταλάβετε, μια συμπάθεια στους Jack White, Nick Cave, PJ Harvey και Arctic Monkeys την έχουν, αλλά θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με διαμαντάκια όπως αυτά των Johnny Cash και Laura Marling:

Johnny Cash - Danny Boy

Η τρίτη σεζόν έκανε ήδη πρεμιέρα, και όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, η μουσική του David Bowie, ο οποίος ήταν fan της αλλά και προσωπικός φίλος του Cillian Murphy, θα ντύσει τα νέα επεισόδια.

Ο ίδιος ο Cillian Murphy τόνισε σε δηλώσεις του:

Από την αρχή είχαμε The White Stripes και Nick Cave και αφού το show απέκτησε δημοτικότητα, ακόμη περισσότερες μπάντες και καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να θέλουν να δανείσουν τη μουσική τους στη σειρά.

Η συμμορία από το Birmingham ετοιμάζεται να φορέσει τα καπέλα της, και να βγει στη γύρα… Don’t mess with Peaky fuckin’ Blinders.

Peaky Blinders
Peaky Blinders

Peaky Blinders: Το επικό soundtrack της πέμπτης σεζόν

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!