Search
Close this search box.
Ian Curtis: Ένας αλλιώτικος ποιητής

Ian Curtis: Ένας αλλιώτικος ποιητής

Ένας μικρός φόρος τιμής στον Ian Curtis.
Ian Curtis
Ian Curtis

Οι Joy Division δεν ήταν ένα ακόμα συγκρότημα που έκανε την εμφάνισή του στη μουσική σκηνή, δημιούργησε όνομα και χάθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Ξεκινώντας στο Μάντσεστερ το 1976 σιγά-σιγά και με την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, ‘Unknown Pleasures’ (1979), άρχισαν να σχηματίζουν και να καθορίζουν την post-punk σκηνή της Βρετανίας, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για άλλες μπάντες, όπως οι Siouxsie and the Banshees, οι Bauhaus, οι Cure και γενικότερα για το gothic rock ρεύμα.

Καταλυτικός παράγοντας στην επιτυχία των Joy Division ήταν ο τραγουδιστής τους, Ian Curtis, ο οποίος είχε έναν μοναδικό, και κάπως άβολο θα λέγαμε, τρόπο να κινείται επί σκηνής, λόγω των επιληπτικών κρίσεων που πάθαινε ακόμα και on stage κάποιες φορές.

Ο ουσιαστικός όμως λόγος που ο Ian Curtis έχει μείνει στην ιστορία είναι οι στίχοι που έγραφε. Αν εξετάσεις κάθε ένα τραγούδι των Joy Division ξεχωριστά, θα ανακαλύψεις πολλά μικρά ποιήματα με θέμα τη μοναξιά, την αποξένωση, την καταπίεση, την θλίψη και την αποτυχία, τα οποία απορρέουν από τις προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις του Curtis.

Εκτός βέβαια απ’ τους στίχους , ο Ian Curtis, έγραφε και ποίηση η οποία κυμαινόταν στην ίδια θεματολογία, γεγονός που τον κάνει να μοιάζει με έναν καταραμένο ποιητή, του 20ού αιώνα.

Συγκεντρώσαμε δέκα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια των Joy Division και σας τα παρουσιάζουμε μαζί με έναν-δυο ενδεικτικούς στίχους απ’ το καθένα, καθώς και κάποια απ’ τα χειρόγραφά του.

Disorder

Το πρώτο τραγούδι από τον πρώτο δίσκο, ‘Unknown Pleasures’ (1979), μας βάζει κατευθείαν στο νόημα! Δεν πρόκειται για μια απλή πανκ μπάντα.

Η ψυχρή μελωδία, ο γρήγορος και κοφτός ήχος των ντραμς και η  φωνή του Ian Curtis μας δημιουργούν μια αίσθηση μοναξιάς και αποξένωσης που χαρακτηρίζει πλήρως το ύφος του συγκροτήματος.

disorder

Joy Division - Disorder (Official Reimagined Video)


Isolation

Το ‘Isolation’ είναι ένα φαινομενικά ανεβαστικό κομμάτι με πιο χορευτική διάθεση.

Αν όμως παρατηρήσουμε τους στίχους, θα δούμε πως είναι ένα τραγούδι με βαθύ προβληματισμό που μιλάει για την απομόνωση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Και ο Ian Curtis μας λέει χαρακτηριστικά:

 Surrendered to self preservation,

From others who care for themselves.

A blindness that touches perfection,

But hurts just like anything else.

Isolation (2007 Remaster)


Dead Souls

Το ‘Dead Souls’ κυκλοφόρησε ως b-side του ‘Atmospere’ το 1980, λίγο πριν τον θάνατο του Ian Curtis.

Αργότερα θεωρήθηκε ως το τραγούδι-προάγγελος της αυτοκτονίας του, αφού έχει έντονα στους στίχους του σημάδια ψύχωσης που πιθανώς να σηματοδοτούσαν την αρχή του τέλους της σύντομης ζωής του.

Where figures from the past stand tall,

And mocking voices ring the halls.

Imperialistic house of prayer,

Conquistadors who took their share… That keep calling me…

Dead Souls (2010 Remaster)


Transmission

Κυκλοφόρησε ως single ανάμεσα στα δύο άλμπουμ της μπάντας, ‘Unknown Pleasures’ (1979) και ‘Closer’ (1980).

Ίσως μπορούμε να πούμε πως το ‘Transmission’ είναι ένα ακόμα τραγούδι στο κλασικό στυλ των Joy Division, ωστόσο είναι ένα από τα πιο πετυχημένα τους τραγούδια και ένα από τα πρώτα που δείχνουν, μέσω των ιδιαίτερα σκοτεινών στίχων, ότι οι επιπτώσεις της επιληψίας κατέβαλλαν τον Ian Curtis ολοένα και περισσότερο.

transmission


The Eternal

Είναι το όγδοο κομμάτι του δίσκου ‘Closer’ και σίγουρα ένα από τα πιο διαφορετικά και ατμοσφαιρικά τραγούδια τους. Τα φωνητικά είναι μελωδικά και η μουσική είναι πιο απόκοσμη.

Το κομμάτι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως gothic rock και ακραίο και δεν είναι τυχαίο που έχει διασκευαστεί και από μια αμερικάνικη black metal μπάντα, τους Nachtmystium.

Stood by the gate at the foot of the garden,

Watching them pass like clouds in the sky,

Try to cry out in the heat of the moment,

Possessed by a fury that burns from inside.

The Eternal (2007 Remaster)


She’s Lost Control

Είναι το έκτο κομμάτι του δίσκου ‘Unknown Pleasures’.

Όπως έχει δηλώσει ο κιθαρίστας των Joy DivisonBernard Sumner, το τραγούδι αυτό μιλάει για μια κοπέλα με επιληψία η οποία έψαχνε για δουλειά στο γραφείο εύρεσης εργασίας που δούλευε ο Ian Curtis.

Καθώς σταμάτησε κάποια στιγμή να πηγαίνει ο Curtis, υπέθεσε ότι η κοπέλα είχε βρει δουλειά, αργότερα έμαθε πως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής της είχε πεθάνει…

Confusion in her eyes that says it all.

She’s lost control.

Joy Division - She's Lost Control (Official Reimagined Video)


Shadowplay

Είναι το έβδομο τραγούδι από τον δίσκο ‘Unknown Pleasures’. Το ‘Shadowplay’ θεωρείται το μεταβατικό στάδιο της μπάντας από post-punk σε gothic rock.

Ένα τραγούδι που διατηρεί τη σκοτεινή θεματολογία στους στίχους και μας λέει:

In the shadowplay, acting out your own death, knowing no more,

As the assassins all grouped in four lines, dancing on the floor

Joy Division - Shadowplay (Official Reimagined Video)


Atmosphere

To ‘Atmosphere’  κυκλοφόρησε ως single ανάμεσα στα ‘Unknown Pleasures’ (1979) και ‘Closer’ (1980) και είναι ένα από τα λίγα ατμοσφαιρικά τραγούδια των Joy Division. Ψηφίστηκε από τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού του BBC ως το καλύτερο τραγούδι της χιλιετίας και ήταν το τραγούδι που έπαιξε ο σταθμός μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ian Curtis.

Your confusion,

My illusion,

Worn like a mask of self-hate,

Confronts and then dies.

Joy Division - Atmosphere [OFFICIAL MUSIC VIDEO]


New Dawn Fades

Το ‘New Dawn Fades’ είναι το πέμπτο τραγούδι από τον δίσκο ‘Unknown Pleasures’. 

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο είναι ίσως ένα από τα πιο σκληρά του δίσκου, φαίνονται οι έντονες επιρροές του συγκροτήματος από την punk μουσική αλλά και η διαφορά που κάνουν με την μελωδία που εντάσσουν στον ήχο τους.

We’ll share a drink and step outside,

An angry voice and one who cried,

We’ll give you everything and more,

The strain’s too much, can’t take much more.


Love Will Tear Us Apart

To ‘Love Will Tear Us Apart’ είναι το πιο γνωστό τραγούδι των Joy Division, κυκλοφόρησε έναν μήνα πριν την αυτοκτονία του Ian Curtis και λίγο μετά τον θάνατό του έγινε το μοναδικό πολύ μεγάλο hit που είχε κάνει το συγκρότημα.

Είναι ακόμα ένα από τα λίγα τραγούδια που έπαιξε κιθάρα ο Curtis σε live session (στην συναυλία των Buzzcocks) και είναι γραμμένο κατά την περίοδο που αντιμετώπιζε προβλήματα στην σχέση του με την γυναίκα του, Deborah Curtis.

Η φράση Love Will Tear Us Apart είναι χαραγμένη στον τάφο του.

love will tear us apart

Joy Division - Love Will Tear Us Apart [OFFICIAL MUSIC VIDEO]


Στις 18 Μαΐου 1980 ο Ian Curtis βρέθηκε απαγχονισμένος στην κουζίνα του σπιτιού του αφού είχε δει το ‘Stroszek’ του Werner Herzog και είχε ακούσει τον δίσκο ‘The Idiot’ του Iggy Pop.

Θεωρείται ότι εκείνη την περίοδο η υγεία του ήταν πολύ επιδεινωμένη και του ήταν δύσκολο να βρει μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ο θάνατός του ήταν το τέλος της πορείας των Joy Division, αφού τα εναπομείναντα μέλη αποφάσισαν να μη συνεχίσουν χωρίς εκείνον. Αποτέλεσε όμως την αρχή για τους New Order, ένα συγκρότημα που για πολλούς θεωρείται η εξέλιξη των Joy Division.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!