Search
Close this search box.
20+ συγκροτήματα και τραγούδια που πήραν το όνομά τους από την ελληνική μυθολογία

20+ συγκροτήματα και τραγούδια που πήραν το όνομά τους από την ελληνική μυθολογία

Ονόματα καλλιτεχνών και κομματιών εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.
Olympus-Greek-Mythology

Ο μύθος ήταν, είναι και θα είναι πιο ελκυστικός από την Ιστορία κι αυτό γιατί εκφράζει κάθε εποχή… Η ελληνική μυθολογία έχει επηρεάσει συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους αλλά και πολλούς μουσικούς που επέλεξαν με έξυπνο τρόπο να κάνουν αναφορές σε αυτήν, μέσω των τραγουδιών τους, των στίχων, ακόμη και του ονόματος των συγκροτημάτων που απαρτίζουν.

Στο σημερινό μας αφιέρωμα, λοιπόν, θα κάνουμε μια βουτιά στην ελληνική μυθολογία, με 20+ ονόματα μπαντών ή κομματιών που εμπνεύστηκαν από την ανεξάντλητη θεματολογία της!


Anthrax – Medusa

Οι Anthrax αποτελούν έναν από τους στυλοβάτες του αμερικανικού thrash metal. To κομμάτι ‘Medusa’ συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο ‘Spreading the Disease’ και είναι η πρώτη και μοναδική στιχουργική απόπειρα από τον πρώην παραγωγό τους, Jon Zazula. Αρχικά, είχε πιστωθεί ως ο μοναδικός στιχουργός του τραγουδιού, αλλά φήμες λένε πως τα credits πηγαίνουν και σε μέλη του συγκροτήματος.

Η Μέδουσα σύμφωνα με τον μύθο, έφερε το πρόσωπο μιας άσχημης γυναίκας με φίδια αντί για μαλλιά και όποιος την κοιτούσε στα μάτια μετατρεπόταν σε πέτρα… Αρχικά ήταν όμορφη, δίκαιη και παρθένα, είχε δώσει όρκο αγαμίας, ωστόσο, μετά από την πολιορκία του Ποσειδώνα, ξέχασε τους όρκους της και τον παντρεύτηκε. Για αυτό το αδίκημα τιμωρήθηκε από τη Θεά Αθηνά με τον χειρότερο τρόπο. Κάθε κυματιστή μπούκλα από τα μαλλιά της μετατράπηκε σε δηλητηριώδες φίδι, ενώ το λευκό σαν γάλα δέρμα της αντικαταστάθηκε από μια απεχθή πρασινωπή απόχρωση.


 The Prodigy – Medusa’s Path / Phoenix

Οι Prodigy είναι οι Prodigy. Ο Keith Flint συνάντησε τον Maxim και τον δαιμόνιο Liam Howlett (αρχικά συμμετείχε και ο Leeroy Thornhill, ο οποίος αποχώρησε νωρίς από το γκρουπ) και μαζί δημιούργησαν ένα παιδί θαύμα. Breakbeat, drum ‘n’ bass, electronica, rave από το 1990 με βάση το Essex της Αγγλίας, για τα αυτιά σας και μόνο, και ακόμη γράφουν ιστορία.

Ο Φοίνικας ή Φοίνιξ είναι ένα μακρόβιο πουλί που σχετίζεται με τον ήλιο. Ένας Φοίνικας ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, και πεθαίνει μέσα στη φωτιά, αν και υπάρχουν κι άλλες πηγές και κείμενα που ισχυρίζονται ότι το θρυλικό πουλί πεθαίνει και απλά αποσυντίθεται πριν την αναγέννησή του, ενώ ζει πάνω από 1.400 χρόνια.


Symphony X – The Odyssey

Symphony X είναι ένα progressive rock συγκρότημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που δημιουργήθηκε το 1994. Το άλμπουμ τους με τίτλο ‘The Odyssey’ κυκλοφόρησε το 2002 και περιείχε μέσα το ομώνυμο κομμάτι, διάρκειας ολόκληρων 24 λεπτών. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας και το μακρύ του ταξίδι προς την Ιθάκη ενέπνευσε τους Αμερικανούς μεταλάδες και το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικό! Ο πονηρός και εφευρετικός Οδυσσέας είχε τέτοιες δυνάμεις που μπορούσε να ξεγελέσει ακόμα και τους θεούς.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν από τους βασικούς ήρωες στον Τρωικό Πόλεμο και με την καταλυτική συνεισφορά του και την έμπνευση του Δούρειου Ίππου, ξεγέλασε τους Τρώες, έφερε τη νίκη και σήμανε το τέλος του. Το ταξίδι της επιστροφής αποτέλεσε την τιμωρία του από τους εξοργισμένους θεούς, αφού περιπλανήθηκε 10 χρόνια πριν φτάσει στον προορισμό του, την Ιθάκη.

Από την χώρα των Κικόνων και των Λωτοφάγων, στο νησί της μάγισσας Κίρκης και στο στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης, ο Οδυσσέας ήρθε αντιμέτωπος με την οργή του Ποσειδώνα και, τελικά, με τη βοήθεια του Αλκίνοου, κατέληξε στην Ιθάκη. Εκεί, βέβαια, είχε να αντιμετωπίσει μία ακόμη πρόκληση, καθώς έπρεπε να σκοτώσει τους μνηστήρες που πολιορκούσαν τη γυναίκα του, Πηνελόπη, και το θρόνο του.


 Aphrodite’s Child – Aegean Sea

Aphrodite's Child - Aegian Sea (video)

H σουρεαλιστική φωνή και προσωπικότητα του Ντέμη Ρούσσου συνέβαλε αρκετά στην πορεία του συγκροτήματος, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες του ’60 και ’70. Το άλμπουμ ‘666’ που κυκλοφόρησε το 1972, θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο cult στην ιστορία της ψυχεδελικής και progressive rock, με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου να συνδυάζει στοιχεία της rock με παραδοσιακά όργανα και ψαλμωδίες με πλήκτρα, κάτι πραγματικά προοδευτικό για τα δεδομένα της εποχής.

Το τραγούδι ‘Aegean Sea’, είναι ένα instrumental κομμάτι το οποίο συνοδεύεται από ατμοσφαιρικά φωνητικά κι ένα solo κιθάρας, μακράς διάρκειας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το όνομα Αιγαίο προέρχεται από τον Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος είχε τραγικό τέλος, αφού έπεσε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα που βρίσκεται στο Σούνιο. Η ιστορία έχει ως εξής:

O Αιγέας είχε εμπλακεί σε πολιτική διαμάχη με τον Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, αφού ο δεύτερος πολιορκούσε την Αθήνα. Μπροστά στον κίνδυνο μιας τρομερής καταστροφής, ο Αιγέας συνθηκολόγησε με τον Μίνωα με αποτέλεσμα την επιβολή ενός βαρύτατου φόρου στους Αθηναίους: Εφτά κοπέλες και εφτά αγόρια από τις καλύτερες οικογένειες, έπρεπε να στέλνονται κάθε χρόνο στην Κρήτη ως τροφή για τον Μινώταυρο. Ο Θησέας, όταν το έμαθε, ξεκίνησε το ταξίδι του για την Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο και τα κατάφερε. Τα πανιά στο καράβι του Θησέα ήταν μαύρα λόγω του φόρου και ο Αιγέας ζήτησε από τον γιο του, αν πετύχει στην αποστολή κι επιστρέψει ζωντανός, να σηκώσουν άσπρα πανιά αντί για μαύρα. Όμως, ενώ ο Θησέας πέτυχε στην αποστολή, επάνω στη χαρά τους ούτε ο ίδιος ούτε ο πλοίαρχος θυμήθηκαν να αλλάξουν τα πανιά, με αποτέλεσμα όταν ο Αιγέας αντίκρυσε το πλοίο από μακρυά, να καταλάβει πως ο γιος του είναι νεκρός και να δώσει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στα νερά του πελάγους.

Διαβάστε ακόμα:

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το παιδί της Αφροδίτης που έγραψε τη μουσική του διαστήματος


Thrice – Daedalus

Thrice - Daedalus [Audio]

Οι Thrice είναι μία τετραμελής hardcore και alternative rock μπάντα από την Αμερική. Στο ενεργητικό τους μετρούν εννέα studio albums, εκ των οποίων αυτό με τίτλο The Alchemy Index’ που συμπεριλαμβάνει το κομμάτι ‘Daedalus’. Ο Δαίδαλος θεωρείται μυθικός ήρωας στον οποίο αποδίδονται όλα τα αρχέγονα έργα της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής. Είχε εργαστήρι στην Αθήνα και ήταν ο πρώτος που έδωσε στα αγάλματα ελεύθερη κίνηση, ξεχωρίζοντας τα χέρια από το υπόλοιπο σώμα και διαχωρίζοντας τα πόδια μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μοιάζουν σαν αληθινά. Επίσης, ήταν αυτός που έδωσε εκφραστικότητα στο πρόσωπο.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από τον Δαίδαλο, με την πιο γνωστή να είναι αυτή με τον γιο του Ίκαρο, όπου είχε τραγικό τέλος. Μια άλλη ιστορία είναι αυτή με τον περίφημο λαβύρινθο του Μίνωα, στον οποίο ήταν κλεισμένος ο μυθικός Μινώταυρος. Ο Δαίδαλος σχεδίασε με τέτοιο τρόπο τον λαβύρινθο έτσι ώστε όποιος έμπαινε μέσα, να έβρισκε γρήγορα το κέντρο του αλλά όχι και την έξοδο.


The Doors – Hyacinth House

‘Hyacinth House’ ονομάζεται ένα κομμάτι των Doors, από το δίσκο τους ‘L.A. Woman’ που κυκλοφόρησε το 1971. Τη μουσική έγραψε o Ray Manzarek, ενώ τους στίχους ο Jim Morrison. Με την αναφορά του στον Υάκινθο, λέγεται ότι προσπαθούσε να εκφράσει τη δυστυχία του. O Υάκινθος ήταν ένας νεαρός, γνωστός για την αγάπη του στον θεό Απόλλωνα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Απόλλωνας τον σκότωσε κατά λάθος σ’ έναν διαγωνισμό δισκοβολίας, όπου ο Υάκινθος προσπαθώντας να τον εντυπωσιάσει τραυματίστηκε θανάσιμα. Έτσι, ο Απόλλωνας λυπήθηκε κι από το αίμα του δημιούργησε τον υάκινθο, ένα φυτό με ένα ευωδιαστό σύμπλεγμα λουλουδιών. Το κομμάτι έχει συνδεθεί με στίχους που θυμίζουν το τραγούδι ‘The End’.


Shocking Blue – Venus

Shocking Blue - Venus (The Original Version)

Shocking Blue ήταν ένα  συγκρότημα που σχηματίστηκε στην Ολλανδία το 1967. Το μεγάλο τους hit, ‘Venus’, έφτασε στο Νο1 του Billboard Hot 100, το Φεβρουάριο του 1970, και η μπάντα έχει πουλήσει 13,5 εκατομμύρια δίσκους από το 1973 και μετά.

Η θεά Αφροδίτη, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, είναι η θεά του έρωτα, της ομορφιάς και της σεξουαλικότητας. Όπως συμβαίνει με πολλούς αρχαίους μύθους, υπάρχουν περισσότερες από μία εκδοχές αναφορικά με την προέλευση της Αφροδίτης. Η επικρατέστερη είναι ότι γεννήθηκε όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, Ουρανού, και τα πέταξε στη θάλασσα. Από τον αφρό της προήλθε η Αφροδίτη, εξού και το όνομά της. Παρόλο που οι εκδιδόμενες γυναίκες την θεωρούσαν προστάτιδά τους, η δημόσια λατρεία της ήταν σοβαρή και ιερή. Εξαιτίας της ομορφιάς της, οι άλλοι θεοί φοβήθηκαν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για να κερδίσουν την εύνοιά της θα οδηγούσε σε πόλεμο, συνεπώς ο Δίας κανόνισε το γάμο της με τον Ήφαιστο, ο οποίος, εξαιτίας της ασχήμιας του, δεν αποτελούσε κίνδυνο. Η Αφροδίτη είχε, ωστόσο, πολλούς εραστές με πιο γνωστό τον θεό Άρη. Το όνομα της συνδέεται με τον έρωτα και την ψυχή, και σήμερα το χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάτι όμορφο.


Björk – Aurora

H πολύπλευρη και συντηρητική, σύμφωνα με δικές της δηλώσεις, Björk, συμπεριέλαβε το αέρινο ‘Aurora’, στο τέταρτο solo album της με τίτλο ‘Vespertine’, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2001. Η Ηώς ή Aurora (στα λατινικά), στην ελληνική μυθολογία ήταν μια θεότητα-προσωποποίηση της αυγής, αδελφή του Ήλιου και της Σελήνης. Διακρινόμενη για το ελκυστικό της κάλλος και τις αρετές που είχε, η Ηώς προσέλκυε τα ερωτικά βλέμματα των θεών, μεταξύ αυτών και του Άρη με τον οποίο και πλάγιασε. Όταν το έμαθε η θεά Αφροδίτη, την καταράστηκε ο βίος της να είναι πλήρης ερωτικών επεισοδίων χωρίς όμως να βρίσκει ικανοποίηση. Έτσι κι έγινε, υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από τις ερωτικές σχέσεις της Ηούς.


Hercules & Love Affair – Blind

Blind (Radio Edit)

Ο Ηρακλής είναι ο πιο ισχυρός και πιο δημοφιλής ήρωας που έζησε ποτέ κατά τον ελληνικό μύθο. Μισός θεός, μισός θνητός με υπεράνθρωπες δυνάμεις, προοριζόταν να απελευθερώσει τον ελληνικό κόσμο από τις κακές δυνάμεις. Για μας είναι ένας μύθος, αλλά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν πραγματικότητα και σύμφωνα με αυτούς, ήρωας είναι κάποιος που έχει ισχυρές δυνάμεις, αλλά και κάποιος που πρέπει να υποφέρει, και ο Ηρακλής, σύμφωνα με τον μύθο, είναι ο ήρωας προορισμένος να υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλον.

Οι Hercules & Love Affair είναι μια μουσική κολεκτίβα βασισμένη στον ηλεκτρονικό ήχο της house, disco house και nu-disco, που δημιουργήθηκε από τoν DJ Andy Butler κι αποτελείται από ένα εναλλασσόμενο cast ερμηνευτών και μουσικών. Το κομμάτι ‘Blind’ έγινε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα το 2008.


Arcade Fire – Awful Sound (Oh Eurydice) / It’s Never Over (Oh Orpheus)

Arcade Fire - Awful Sound (Oh Eurydice) (Official Audio)

Οι Arcade Fire από τον Καναδά είναι γνωστοί για την χρήση μουσικών οργάνων που δεν συνηθίζονται από rock συγκροτήματα, όπως βιολί, ακορντεόν, άρπα και ξυλόφωνο. Tα τραγούδια ‘Ιt’s Never Over (Oh Orpheus)’ και ‘Awful Sound (Oh Eurydice)’ συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο ‘Reflektor’. Ο Ορφέας ήταν η κύρια εκπροσώπηση της λύρας και της μουσικής. Στην αρχαία Ελλάδα είναι γνωστός ως “ο πατέρας των τραγουδιών” και θεωρήθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της αρχαιότητας, καθώς είναι αυτός που τελειοποίησε τα τύμπανα και τη λύρα. Η πιο διάσημη ιστορία του αρχίζει την ημέρα του γάμου του με τη νύμφη Ευρυδίκη.

Arcade Fire - It's Never Over (Hey Orpheus) (Official Audio)

Κατά τη διάρκεια του γάμου, ένας πελάτης μεθυσμένος προσπάθησε να παραπλανήσει την Ευρυδίκη και καθώς αυτή έτρεχε μακριά από αυτόν, πάτησε ένα δηλητηριώδες φίδι και πέθανε αμέσως. Ο Ορφέας έκτοτε δεν είχε καμία διάθεση να παίξει μουσική και περιπλανιόταν άσκοπα στη ζωή. Ταξίδεψε, λοιπόν, μέχρι τον Άδη με την ιδέα ότι τραγουδώντας ένα τραγούδι για την Περσεφόνη και τον Άδη θα τους πείσει να επιτρέψουν στην αδικοχαμένη Ευριδίκη στον κόσμο των ζωντανών. Υπήρξαν όμως κάποιες προϋποθέσεις. Ο Ορφέας έπρεπε να προχωρήσει μπροστά καθώς θα φεύγει χωρίς να κοιτάξει πίσω του. Συμφώνησε, αλλά όντας ανυπόμονος, λίγο πριν φτάσει στην “έξοδο”, γύρισε το κεφάλι του για να ρίξει μια γρήγορη ματιά στην αγαπημένη του. Εκεί ήταν. Όμως τη στιγμή που αντίκρυσε ο ένας τον άλλο, η συμφωνία έσπασε και η Ευρυδίκη γύρισε στον κάτω κόσμο, όπου ο Ορφέας δεν μπορούσε πλέον να ακολουθήσει κι ήταν καταδικασμένος να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του μόνος του.


Raining Pleasure – Orpheus

Oι δικοί μας Raining Pleasure είναι ένα συγκρότημα από την Πάτρα με indie και pop rock επιρροές, τα μέλη του οποίου είναι οι Vasilikos, o Jay, ο Sak και o X-Jeremy. Στο κομμάτι με τίτλο ‘Orpheus’ περιγράφουν με τον δικό τους τρόπο την τραγική ιστορία του Ορφέα.

Soul on fire I dared the gods
My shadow is your guide
Through the hollow and I came, you pause
Follow me
I follow you through a broken dream
I’ve set my sail
So hard to wait
To see your face
Through I’ve been warned “never turn around”


Dead Can Dance – Persephone

Persephone (The Gathering of Flowers)

Οι Dead Can Dance ήταν ένα συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1981 από τους Lisa Gerrard και Brendan Perry στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ο ήχος τους δύσκολα ταξινομείται, αν και θα μπορούσε να ενταχθεί στο darkwave, ενώ τα μεταγενέστερα τραγούδια τους είναι επηρεασμένα από μουσικά είδη από όλο τον κόσμο, δίνοντας στο γκρουπ ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος.

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της Δήμητρας (θεά της καλλιέργειας) και του Δία και βασίλισσα του κάτω κόσμου. Είχε απαχθεί από τον Άδη, εξαγριώνοντας τη μητέρα της, με αποτέλεσμα να μαραθεί η βλάστηση κι η γη να γίνει άγονη. Ο Δίας παρενέβη προσπαθώντας να φέρει την Περσεφόνη πίσω στον κόσμο των ζωντανών, όμως η Περσεφόνη έφαγε τους σπόρους από ένα απαγορευμένο ρόδι που είχε δοθεί σε αυτήν από τον Άδη κι έτσι δεσμεύτηκε να περάσει τέσσερις μήνες στον κάτω κόσμο και οκτώ μήνες στη Γη με τη μητέρα της. Η περίοδος στον Άδη αντιστοιχεί στην χειμερινή περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η Δήμητρα κάνει τα εδάφη άγονα λόγω της θλίψης της, ενώ η επιστροφή της Περσεφόνης σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης.


Ikarus – Eclipse

Οι Ikarus ήταν μία progressive rock μπάντα από τη Γερμανία. Ο ιδιαίτερος ήχος τους μπορεί εύκολα να συγκριθεί με εκείνον των Van der Graaf Generator, με έμφαση στην κιθάρα και τα πνευστά όπως φλάουτο, σαξόφωνο και κλαρινέτο. Η μπάντα απέκτησε πολλούς οπαδούς, τη δεκαετία του ’70.

Ο Ίκαρος ήταν γιος του πολύτεχνου Δαίδαλου, ο οποίος ήταν εξόριστος στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην αυλή του βασιλιά Μίνωα. Ο Μίνωας τον εκτιμούσε τόσο που δεν τον άφηνε να βγει έξω απ’ το παλάτι. Την εποχή εκείνη η Αθήνα κι η Κρήτη είχαν πόλεμο. Ο Θησέας, γιος του Αιγέα, ξεκίνησε από την Αθήνα για την Κρήτη έτσι ώστε να σκοτώσει τον Μινώταυρο.

Η ερωτοχτυπημένη Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, όταν το έμαθε αυτό κατέφυγε στον Δαίδαλο για να της δώσει μια λύση ούτως ώστε να σωθεί ο Θησέας. Για να τη βοηθήσει, ο Δαίδαλος της έδωσε ένα κουβάρι νήμα, γνωστό ως ο “Μίτος της Αριάδνης”, με το οποίο ο Θησέας κατάφερε να βρει την έξοδο και να βγει απ’ τον λαβύρινθο, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο. Όταν το έμαθε ο Μίνωας έγινε έξαλλος, με αποτέλεσμα να κλειδώσει τον Δαίδαλο και τον γιο του στον λαβύρινθο.

Ο Δαίδαλος, χάρη στην εξυπνάδα του, έφτιαξε φτερά τα οποία κόλλησε με κερί κι έτσι κατάφεραν αυτός κι ο Ίκαρος να πετάξουν μακριά απ’ τον Μίνωα και την Κρήτη. Ο Δαίδαλος έφτασε στην Κύμη της Σικελίας σώος και αβλαβής, ενώ ο αλαζόνας Ίκαρος πνίγηκε στη θάλασσα που ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος, αφού παράκουσε τις εντολές του πατέρα του και πλησίασε τον ήλιο με αποτέλεσμα το κερί που συγκρατούσε τα φτερά να λιώσει. Το νησί στο οποίο θάφτηκε, σύμφωνα με το μύθο, ονομάστηκε Ικαρία.


Iron Maiden – Flight of Icarus

Iron Maiden - Flight Of Icarus (Official Video)

Οι Iron Maiden εμπνεύστηκαν από την ιστορία του Ίκαρου το 1983, δίνοντας της όμως μια άλλη χροιά. Στο κομμάτι, ο Δαίδαλος φαίνεται να προτρέπει τον γιο του να πετάξει προς τον ήλιο. Ο “υπάκουος” Ίκαρος το κάνει κι έτσι λίγο πριν λιώσει το κερί αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας του τον ξεγέλασε. Ο Bruce Dickinson τροποποίησε την αρχική ιστορία, κάνοντας μια αλληγορία της εφηβικής εξέγερσης ενάντια στην εξουσία των ενηλίκων, η οποία προκάλεσε το θάνατο του Ίκαρου σ’ αυτήν την περίπτωση. Το εξώφυλλο του single είναι κάτι σαν παρωδία του αρχικού μύθου και απεικονίζει τον ‘Eddie the Head’ να σκοτώνει τον Ίκαρο μ’ ένα φλογοβόλο.

His eyes seem so glazed
As he flies on the wings of a dream.
Now he knows his father betrayed
Now his wings turn to ashes to ashes his grave

Fly as high as the sun!

Διαβάστε ακόμα:

10 τραγούδια των Iron Maiden που είναι βασισμένα στην ιστορία


Planet of Zeus – Indian Red

Planet of Zeus - Indian Red (Official Audio)

Ο Δίας ή Ζευς, σύμφωνα με τον μύθο, είναι ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων που κυβερνά τους θεούς του Ολύμπου. Είναι ο σπουδαιότερος όλων, ο θεός του ουρανού και του κεραυνού, και είναι γνωστός για τις ερωτικές του περιπέτειες. Αυτό οδήγησε σε πολλούς ηρωικούς απογόνους, συμπεριλαμβανομένων της Αθηνάς, του Απόλλωνα, του Ερμή, του Περσέα, του Ηρακλή, της Περσεφόνης, του Διόνυσου, του Μίνωα και των Μουσών. Σε πολλές παραδόσεις είναι παντρεμένος με την Ήρα, με την οποία απέκτησε τον Άρη, την Ήβη και τον Ήφαιστο. Oι Planet of Zeus είναι κι αυτοί σπουδαίοι και δεν έχουμε κουραστεί να ακούμε το νέο τους δίσκο με τίτλο Loyal to the Pack’ από τη μέρα που κυκλοφόρησε (διαβάστε εδώ τι γράψαμε για τον δίσκο).


Routes of Neptune – Rock You Up

Routes of Neptune ''Rock you up''

Από τον πατέρα των θεών, Δία πάμε στον Ποσειδώνα (ρωμαϊκή μυθολογία: Νεπτούνους). Σύμφωνα με σωζόμενες επιγραφές, ο Ποσειδώνας λατρευόταν στην Πύλο και στη Θήβα κι ενσωματώθηκε στους 12 θεούς του Ολύμπου ως αδελφός του Δία και του Άδη. Ως θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας ταξίδευε με το άρμα του επάνω στα κύματα και κρατώντας μια τρίαινα μπορούσε να δημιουργεί τρικυμίες ή να ηρεμεί τα ύδατα. Οι Έλληνες heavy rockers παρουσίασαν τον πρώτο τους δίσκο πριν από περίπου ένα χρόνο και όποιος ενδιαφέρεται για downloading μπορεί να μπει εδώ.


A Perfect Circle – Orestes

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ορέστης ήταν γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, και αδερφός της Ιφιγένειας και της Ηλέκτρας. Μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η Ηλέκτρα φυγάδευσε τον αδερφό της στη Φωκίδα κι έπειτα από πολλά χρόνια, ο Ορέστης επέστρεψε στις Μυκήνες για να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του, σκοτώνοντας την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της. Οι Perfect Circle σχηματίστηκαν από τον τραγουδιστή των Tool, Maynard James Keenan, και τον πρώην κιθαρίστα τους, Billy Howerdel, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, κι ενώ το ύφος τους μοιάζει αρκετά με αυτό των Tool, παραμένουν περισσότερο μελωδικοί και ατμοσφαιρικοί στα κομμάτια τους με μια πιο θεατρική ροπή.


Dionysos – Giant Jack

Οι Dionysos είναι ένα alternative rock συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1993 στη Γαλλία. Τα τραγούδια τους έχουν κυκλοφόρησε στα Γαλλικά και στα Αγγλικά. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά έξι στούντιο άλμπουμ και είναι πολύ γνωστοί στη Γαλλία για τον σουρεαλισμό και την εκκεντρικότητά τους. O θεός Διόνυσος, ως μυθολογική οντότητα, δίδαξε στον αρχαίο κόσμο τις ιδιαίτερες εκστασιακές τελετές του και την καλλιέργεια της αμπέλου. Γνωστός ως θεός του κρασιού και της μέθης, συνδέεται επίσης και με τη γονιμότητα μέσω του εκπληρωμένου έρωτα. Ο Διόνυσος δεν είναι ούτε παιδί ούτε άντρας, αλλά αιώνιος έφηβος κι αντιπροσωπεύει την ενέργεια και τη δύναμη του παιχνιδιού.


Cream – Tales of Brave Ulysses

Tales Of Brave Ulysses

Στο κομμάτι ‘Tales of Brave Ulysses’, oι Cream εξιστορούν τον μύθο του Οδυσσέα. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Martin Sharp και η μουσική από τον Eric Clapton. To Ulysses είναι το λατινικό όνομα του Οδυσσέα και το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο δίσκο ‘Disraeli Gears’, το 1967.

Like Callisto to a Star in Heaven

Στην ελληνική μυθολογία η Καλλιστώ είναι κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας, Λυκάονα. Το όνομά της προήλθε από την ελληνική λέξη κάλλος, που σημαίνει ομορφιά. Αργότερα η Καλλιστώ έδωσε το όνομά της στον έναν από τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του πλανήτη Δία, που ανακαλύφθηκε το 1610 από τον Γαλιλαίο, καθώς και στον αστεροειδή 204 Καλλιστώ, που ανακαλύφθηκε το 1879.

Οι Trivium, heavy metal μπάντα από το Orlando της Florida, εμπνέυστηκαν από το όνομα της Καλλιστώς γράφοντας αυτό το κομμάτι που, μεταξύ μας και με το συμπάθειο, χωρίς φωνητικά, είναι καλύτερο.


Τα Ξύλινα Σπαθιά – Ατλαντίς

Ατλάντις - Τα Ξύλινα Σπαθιά

Τα αγαπημένα Ξύλινα Σπαθιά είναι ένα συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κι όπως ήταν αναμενόμενο έγινε από τα πιο δημοφιλή με στοιχεία pop και rock στη μουσική τους και τη μοναδική φωνή Παύλου Παυλίδη. Στο άλμπουμ τους με τίτλο Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου’, που κυκλοφόρησε το 1995, συμπεριλάμβανε το κομμάτι ‘Ατλαντίς’.

Η Ατλαντίδα ή Ατλαντίς είναι ένα νησί που πρωτοαναφέρθηκε στα γραπτά του Πλάτωνα και περιγράφεται ως μια ναυτική δύναμη η οποία είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Λυβικής. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος μέσα σε μόνο μια ημέρα και νύχτα. Η ιστορία της Ατλαντίδας θεωρείται γενικά ως παραβολή που κατασκευάστηκε από τον Πλάτωνα για να εκφράσει τις πολιτικές του θεωρίες.


Led Zeppelin – Achilles Last Stand

Achilles Last Stand (Remaster)

Για το τέλος άφησα τους καλύτερους. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ των Led Zeppelin‘Presence’, το 1976 και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο μακροσκελή της δισκογραφίας τους. O Robert Plant εμπνεύστηκε και έγραψε τους στίχους από τα ταξίδια του σε Μαρόκο, Ελλάδα και Ισπανία, αλλά κι από κάποια ποιήματα που διάβαζε εκείνη την περίοδο. Eνώ ανάρρωνε από τους τραυματισμούς που υπέστη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Ελλάδα το 1975, o Plant ήταν τόσο χαρούμενος με το αποτέλεσμα, που πάνω στον ενθουσιασμό του, έπεσε από την αναπηρική καρέκλα στην οποία βρισκόταν τότε και χτύπησε στον αστράγαλο, όπως ο Αχιλλέας. Έτσι εμπνεύστηκε τον τίτλο του κομματιού, στο οποίο ο Jimmy Page έχει αναφερθεί λέγοντας ότι είναι το αγαπημένο “Led Zeppelin” τραγούδι του.

Στην ελληνική μυθολογία ο Αχιλλέας ήταν ο πιο δυνατός αλλα και γενναίος ήρωας και τον συναντάμε στην Ιλιάδα του Ομήρου. Σύμφωνα με τον μύθο, η Θέτιδα προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο, βουτώντας τον στα νερά της Στύγας, πιάνοντάς τον από τη φτέρνα και αφήνοντάς τον τρωτό σ’ αυτό το σημείο. Και στην ουσία αυτός ήταν και ο λόγος που σκοτώθηκε…

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!