Search
Close this search box.
Geezer Butler: Η ατμομηχανή των Black Sabbath

Geezer Butler: Η ατμομηχανή των Black Sabbath

Το να γράψεις ένα αφιερωματικό άρθρο για τον master του μπάσου, Geezer Butler, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.
Geezer Butler - Black Sabbath
Geezer Butler - Black Sabbath

Το να γράψεις ένα αφιερωματικό άρθρο για τον master του μπάσου, Geezer Butler, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Μια πρώτη προσέγγιση, ότι δηλαδή ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε τις μπασογραμμές του metal και μαζί με τους υπόλοιπους Sabbath γέννησαν ένα σωρό υπο-είδη του, είναι κάτι αναμενόμενο όσο και τετριμμένο για να διαβάσετε.

Και σίγουρα, δεν είναι αρκετό για να αποδώσει το μεγαλείο του σαν μουσικός…

Το να κρατάς το tempo του κολοσσού των Sabbath, να συνοδεύεις τα βροντερά τύμπανα του Bill Ward, τα μεταλλικά riffs του Tony Iommi και να μην επισκιάζεσαι από frontmen σαν τον Ozzy Osbourne ή τον Ronnie James Dio, δίνοντας με το τετράχορδό σου μια μοναδική υφή σε μια από τις πιο επιδραστικότερες μπάντες που γνώρισε ο πλανήτης, φαντάζει βουνό, ακατόρθωτο.

Χωρίς αυτόν, οι Black Sabbath θα ακούγονταν λιγότερο σκοτεινοί, βαριοί και παραμορφωμένοι, επομένως η καινοτόμα σκέψη του, το παίξιμό του και οι συνθέσεις του ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της τεράστιας επιτυχίας τους…

Το κόνσεπτ του σημερινού αφιερώματος στον Geezer, είναι απλό, αλλά και αυτό που όλοι περιμένετε… Να ακούσετε δηλαδή ξανά και ξανά, κάποιες μόνο από τις δεκάδες μοναδικές μπασογραμμές που μας προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια!

Ξεκινάμε!

Children Of The Grave

Το ‘Children Of The Grave’ βρίσκεται στην tracklist του αριστουργηματικού ‘Master Of Reality’.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, εκτός από το άρτιο παίξιμό τους, oι Black Sabbath φανερώνουν στο κοινό τις αντιπολεμικές τους ευαισθησίες, όπως έκαναν σε πολλά τραγούδια τους.

Τα Παιδιά του Τάφου εκφράζουν την αγωνία του συγκροτήματος για το μέλλον του κόσμου, υπό την απειλή των πολεμικών συρράξεων, και οι Sabbath καλούν τους νέους σε επανάσταση.

Απολαύστε το και χαζέψτε τη λαοθάλασσα, στο live που έδωσαν στην California το 1974:

BLACK SABBATH - "Children of the Grave" (Live Video)


Supernaut

Κομμάτι βγαλμένο από τα σπλάχνα του εκλεκτού ‘Vol 4’, δεν χρειάζεται συστάσεις.

Στο ‘Supernaut’, ο Geezer Butler δίνει το τέμπο με το μπάσο του, ακολουθώντας τα ζωηρά riffs του Tony Iommi, και τα πολεμικά τύμπανα του Bill Ward.

Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι αγαπημένο πολλών επιφανών μουσικών, με τους Jeff Beck και Frank Zappa να είναι μόνο μερικοί από αυτούς!


Sabbath Bloody Sabbath

Χαρακτηριστικές οι μπασογραμμές στο ‘Sabbath Bloody Sabbath’, που περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο, και ένα από τα αγαπημένα του Tony Iommi.

Ο ίδιος ο Geezer Butler σε δηλώσεις του αποκαλύπτει:

Oι στίχοι του συγκεκριμένου τραγουδιού περιγράφουν την ιστορία των Black Sabbath, με τα πάνω της και τα κάτω της, τις χαρές και τις απογοητεύσεις, τις καλές και τις κακές στιγμές…

Το ‘Bog blast all of you’  αναφέρεται συγκεκριμένα στις δισκογραφικές εταιρείες, τους δικηγόρους, τους λογιστές, τους managers, όλους όσους προσπαθούν να βγάλουν φράγκα από εμάς!

Είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς!

Ο τίτλος του, εμπνεύστηκε από την Ματωμένη Δευτέρα, όπου 13 Ιρλανδοί διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες.

Για άλλη μια φορά, οι Sabbath στρίμωξαν αντιπολεμικά και φιλειρηνικά μηνύματα σε ένα από τα δημιουργήματά τους:

BLACK SABBATH - "Sabbath Bloody Sabbath" (Official Video)


Hand of Doom

Σκοτάδι! Το πιο dark κομμάτι του ‘Paranoid’, στο οποίο οι doom πινελιές του Butler αναδεικνύουν τη μάστιγα της εποχής, την ηρωίνη.

Το κλάμα του Ozzy και το βαρύ μπάσο, σε συνδυασμό με τα ανατριχιαστικά lyrics, μας δίνουν στο πιάτο άλλο ένα Sabbath αριστούργημα.

Ο ίδιος ο Geezer Butler έχει εκμυστηρευτεί σε παλαιότερη συνέντευξη του για το ‘Hand Of Doom’, πως πηγή έμπνευσής του ήταν το αποτρόπαιο θέαμα από τις χρησιμοποιημένες σύριγγες που έβλεπαν καθώς άδειαζε ο κόσμος στις συναυλίες τους…


N.I.B.

Η πιο χαρακτηριστική bass line των Black Sabbath, μια από τις καλύτερες όλων των εποχών ασυζητητί!

Η παράδοση που θέλει τη heavy metal να δίνει κυριαρχικό ρόλο στο μπάσο, ξεκινάει με αυτό το low tempo που δίνει ο Butler με το όργανό του, μέχρι να καλπάσει στο solo του αργότερα, με βαριούς και σε κάποια σημεία jazz αυτοσχεδιασμούς.

Το ‘Ν.Ι.Β.’ δίνει το στίγμα της αισθητικής του συγκροτήματος, μουσικά και θεματικά.

Το intro με το μπάσο, το ονόμασαν ‘Bassically’, και κυκλοφόρησε σαν ξεχωριστό track στην έκδοση του δίσκου που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής…

BLACK SABBATH - "N.I.B." (Live Video)


Symptom of the Universe

Το ‘Symptom Of The Universe’ αναδύει όσα μπορεί να πετύχει ο Geezer Butler με το τετράχορδό του.

Καθώς το κομμάτι προχωράει, συνειδητοποιείς πώς το μπάσο του δουλεύει σαν ατμομηχανή, ντύνοντας υπέροχα τα lyrics, που σε γεμίζουν μεταφυσικές εικόνες…

Symptom of the Universe


Heaven and Hell

Εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ!

Το ‘Heaven and Hell’ σημάδεψε την θριαμβευτική επιστροφή της μπάντας, με τον Ronnie James Dio στο μικρόφωνο, έχοντας αντικαταστήσει τον εμβληματικό Ozzy Osbourne και αποτελεί έναν ακόμα πολύτιμο λίθο στην μακρά, Sabbath παράδοση.

Χαρακτηριστικό του, εκτός από τα φωνητικά, η αρχοντική μπασογραμμή του Butler.

Οι στίχοι του θέτουν προβληματισμούς στο κοινό, την ακροβασία του ανθρώπου μεταξύ του καλού και του κακού, του σωστού και του λάθους…

Το κομμάτι έδωσε τον τίτλο στο album των Sabbath, με τον Dio να τονίζει πως κάθε άνθρωπος έχει έναν παράδεισο και μια κόλαση μέσα του, και είναι θέμα επιλογών το που θα τον οδηγήσουν οι πράξεις του.

Ακολουθεί μια επτάλεπτη πανδαισία:

Heaven and Hell (2009 Remaster)


War Pigs

Το ‘War Pigs’ είναι αναμφίβολα το ταβάνι του Geezer Butler στιχουργικά!

Ο ίδιος, εμπνεύστηκε τα αντιπολεμικά lyrics του έπειτα από μια συναυλία που έδωσαν οι Black Sabbath σε μια βάση της πολεμικής αεροπορίας των H.Π.Α. στην Ευρώπη, από τις ιστορίες πολέμου που άκουσαν τα μέλη τους εκεί.

Ήθελαν, μάλιστα, ο δεύτερος δίσκος τους να ονομαστεί ‘War Pigs’ και όχι ‘Paranoid’, αλλά η δισκογραφική εταιρεία τους, Warner Bros, τους έπεισε τελικά να χρησιμοποιήσουν το δεύτερο τίτλο, γιατί ήταν λιγότερο προσβλητικός προς το κοινό.

Το εξώφυλλο, όμως, αποτελεί μια μεταφορική απόδοση των «γουρουνιών του πολέμου», απεικονίζοντας ένα «γουρούνι» να κρατάει ένα σπαθί και μια ασπίδα…

BLACK SABBATH - "War Pigs" (Live Video)


Into The Void

Το συγκεκριμένο track επιλέχθηκε με κριτήριο την επιδραστικότητά του.

Οι Sabbath είχαν άπλετο χρόνο να πειραματιστούν με τους ήχους τους και να ετοιμάσουν κάτι τόσο καινοτόμο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις διασκευές που έχουν γίνει κατά καιρούς στα τραγούδια του δίσκου.

Ενδεικτικό της επιρροής στην desert/rock σκηνή, είναι οι διασκευές των Orange Goblin, Kyuss, Monster Magnet στο ‘Into The Void’, και των Corrosion of Conformity και Sleep στο ‘Lord Of This World’, ενώ αμέτρητα συγκροτήματα έχουν παίξει το δικό τους cover στο κομμάτι:

BLACK SABBATH - "Into The Void" (Live Video)


Paranoid

Sabbath χωρίς ‘Paranoid’ γίνεται; Δεν γίνεται… (Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει πως οι Black Sabbath έκλεψαν το riff του ‘Paranoid’).

Οι τύποι έπιασαν το ρυθμό αμέσως στο studio, ο Geezer Butler έγραψε -ξανά- τους στίχους, ο Ozzy τους διάβασε πρώτη φορά ενώ τους τραγουδούσε στην πρόβα, και εγένετο το πιο παρανοϊκό κομμάτι όλων των εποχών!

BLACK SABBATH - "Paranoid" (Official Video)


Black Sabbath – Paranoid: Η γέννηση ενός παρανοϊκού δίσκου


Iron Man

Τα χαμηλοκουρδισμένα όργανα των Butler-Iommi, χάρισαν το πρωτόλειο της doom metal. Από το 4:40 και μετά, το μπάσο του Geezer απογειώνεται και η ένταση κλιμακώνεται, με τον ίδιο να επιταχύνει το παίξιμό του..

Ο Geezer Butler εξηγεί την επιστημονική φαντασία των στίχων:

Ο Οzzy σκέφτηκε τον τίτλο και εγώ έκατσα και έγραψα για έναν τύπο που απομακρύνεται από τη Γη για να δει το τέλος της, στη συνέχεια περνάει μέσα από μια μαγνητική καταιγίδα και γίνεται ο ‘Iron Man’…

BLACK SABBATH - "Iron Man" (Official Video)


Κλείνοντας, αφήνουμε εδώ μερικά από τα πολλά αποφθέγματα που έχει κατά καιρούς ξεφουρνίσει ο Geezer Butler, αφού εκτός από εκπληκτικός μουσικός και οργανοπαίχτης, είναι και ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος.

Κάντε έναν κόπο:

Ήμασταν τέσσερις άνθρωποι που προερχόμασταν από την εργατική τάξη μιας από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Αγγλίας και το μέλλον μας ήταν προορισμένο για να δουλεύουμε όλη μέρα σε ένα εργοστάσιο.

Αισθανόμασταν απελπισμένοι και απογοητευμένοι και μέσα σε όλα, σκεφτόμασταν κάθε δευτερόλεπτο αν θα μας καλέσουν στον πόλεμο του Βιετνάμ, γιατί είχε αρχίσει να εμπλέκεται και η Μεγάλη Βρετανία.

Δεν υπήρχε καθόλου μέλλον μπροστά μας. Έγραψα για τον ψυχρό πόλεμο στο ‘Electric Funeral’. Θα μας έριχνε μια πυρηνική βόμβα η Ρωσία ή θα τις ρίχναμε εμείς πρώτοι;

O ατομικός πόλεμος είναι πάντα επίκαιρος. Ήταν λες και εμείς οι τέσσερις ήμασταν εναντίον ολόκληρου του κόσμου!

Δεν έχει σημασία ποιον ψηφίζεις στις εκλογές! Είναι ακριβώς οι ίδιοι δισεκατομμυριούχοι που εξουσιάζουν τον κόσμο!

Η δεκαετία του ’80 ήταν η χειρότερη της μουσικής. Είχαμε όλους αυτές τις pop μπάντες που άφηναν μαλλιά και νόμιζαν ότι ήταν metal!

Ήμασταν η πιο heavy μπάντα εκείνα τα χρόνια! Θέλαμε απλά να είμαστε ό,τι πιο heavy κυκλοφορεί!

Θέλω πάντα στα τραγούδια μου να γράφω για θέματα μέσα από την πραγματικότητα της καθημερινότητας. Είμαι πολύ μεγάλος πλέον για να γράφω για γυναίκες και άλλα τέτοια πράγματα…

Δεν θέλω ποτέ να γράφω ένα κομμάτι για κάτι το οποίο δεν με έχει προβληματίσει ποτέ…

Oι οικογένειές μας πίστευαν ότι ήμασταν… καμμένοι! Οι φίλοι μας στην αρχή γέλαγαν με αυτό που κάναμε και αναρωτιόντουσαν αν ποτέ θα γίνουμε επιτυχημένοι!

Όλο αυτό το κλίμα μας έφερε πιο κοντά και μας έδωσε αποφασιστικότητα για να πετύχουμε!

Δεν νιώσαμε ποτέ ότι ήμασταν rock stars και τέτοια, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

 Θέλαμε να αποδείξουμε ότι δεν σπαταλάμε το χρόνο μας παίζοντας μουσική!

Είμαι ευτυχισμένος με τον γάμο μου και τη ζωή που ζω! Για αυτό δεν πρόκειται να ασχοληθώ ποτέ με ανόητα πράγματα!

Για μένα, οι Black Sabbath πάντα θα είναι μια  heavy blues μπάντα…

Αυτοί είμαστε! Πήραμε τα blues και τα κάναμε λίγο πιο heavy.

Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μου! Μόνο μερικές φορές απογοητεύομαι, γιατί καθώς περνάνε τα χρόνια συνεχίζουμε ανόητους πολέμους που βολεύουν μια χούφτα ανθρώπων.

Symptom of the Universe

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!