Search
Close this search box.
Amy Winehouse: 10+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για εκείνη

Amy Winehouse: 10+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για εκείνη

Κάποιες, πιθανώς άγνωστες, λεπτομέρειες απ' τη ζωή της Amy Winehouse.
Amy Winehouse
Amy Winehouse

Σαν σήμερα, το 1983, γεννήθηκε η Amy Winehouse στο Southgate του Λονδίνου και σίγουρα αυτή η μέρα έμελλε να σημαδέψει για πάντα την παγκόσμια σκηνή.

Γεννημένη σε μουσική οικογένεια, αφού είχε πολλούς συγγενείς που ήταν τζαζίστες, η Amy Winehouse μας έκανε να πιστέψουμε πως μπορούν να υπάρξουν μεγάλοι «rockstars», σε μία περίοδο που αυτοί εκλείπουν, και μας υπενθύμισε πως το lifestyle και το «φαίνεσθαι» έρχεται σε δεύτερη μοίρα όταν μιλάμε για μουσική.

Χωρίς αμφιβολία ήταν παλαιάς κοπής καλλιτέχνις. Τι κι αν μεσουράνησε τη δεκαετία των ’00s… Μπορούσες άνετα να τη φανταστείς να κάνει παρέα με τον Jimi Hendrix, την Janis Joplin, τον Jim Morrisson και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής των ’60s.

Η τραγική ειρωνεία με την επιτυχία και το τεράστιο ταλέντο της Amy Winehouse είναι πως με τον θάνατό της το 2011, εντάχθηκε στο 27 club, μαζί με τους προαναφερθέντες και πολλούς άλλους εξαίρετους καλλιτέχνες που απεβίωσαν σε ηλικία 27 χρονών. Αυτό πιθανώς να έγκειται στο γεγονός πως το μεγάλο ταλέντο πάει χέρι-χέρι με την ευαισθησία και κατ’ επέκταση με τα πάθη και την επιρρέπεια στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Η σημερινή μέρα, ωστόσο, είναι μια γιορτή και είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Amy Winehouse για όλα αυτά που μας έδωσε μέσω της μουσικής της. Με αφορμή λοιπόν τα γενέθλιά της ψάξαμε και βρήκαμε κάποια, άγνωστα για πολλούς, πράγματα για τη ζωή της και σας τα παρουσιάζουμε.

Το ‘Rehab’ γράφτηκε αυθόρμητα

Εκτός της κλασσικής ιστορίας που λέει ότι το ‘Rehab’ μιλάει για την άρνηση της Amy Winehouse να πάει για αποτοξίνωση, η ίδια η τραγουδίστρια είχε δηλώσει πως το τραγούδι προέκυψε περπατώντας στον δρόμο με τον Mark Ronson.

Όπως λοιπόν περπατούσαν στον δρόμο, άρχισε να τραγουδάει τη βασική μελωδία του κομματιού, ο Mark Ronson ενθουσιάστηκε με τη μελωδία και την εμψύχωσε να το μετατρέψει σε τραγούδι, πράγμα που, όπως είχε πει, της πήρε… πέντε λεπτά!

Amy Winehouse - Rehab

Amy+Pete=?

Ο γνωστός μουσικός και frontman των Libertines, Pete Doherty, ήταν στενός φίλος της Amy Winehouse και απ’ ότι έχει πει ο ίδιος… πολύ στενός! Όπως έχει δηλώσει:

Η Amy και εγώ ήμασταν εραστές. Την αγαπούσα τότε και συνεχίζω ακόμα να την αγαπώ… Στο τέλος όμως, όπως συμβαίνει μόνο με τους εραστές, έγινε κακιά και σκληρή μαζί μου. Δεν ασχολιόταν με ηλίθιους… Και πιστέψτε με, μπορούσε να γίνει πολύ επιθετική.

Από μικρή στα βάσανα

Σύμφωνα με την βιογράφο της, Chloe Govan, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας σε ηλικία 10 ετών! Ήταν η περίοδος που ο πατέρας της είχε αφήσει την μητέρα της για κάποια άλλη γυναίκα, γνωστή ως «η καριέρα του μπαμπά». Η Chloe ισχυρίζεται πως η Amy ήταν τόσο καταρρακωμένη από τον χωρισμό των γονιών της, που άρχισε να αυτοτραυματίζεται με αποκορύφωμα την υπερβολική δόση υπνωτικών που είχε ως αποτέλεσμα να τη βρει κάποιος φίλος της με αφρούς στο στόμα.

Το φάντασμα της Amy

Το 2012 ένας φίλος του Pete Doherty είχε δηλώσει στην Sun πως ο Pete θα μετακόμιζε στο Παρίσι γιατί το διαμέρισμά του στο Λονδίνο ήταν στοιχειωμένο από το φάντασμα της Amy Winehouse. Είχε επίσης πει χαρακτηριστικά:

Μπορεί να σκέφτεστε ότι έχει πάρει ναρκωτικά, αλλά είναι καθαρός…

Τα τατουάζ της Amy

Κάποια από τα τατουάζ της Amy ήταν μία λεπίδα ξυραφιού που γράφει επάνω “Blake” στο μέρος της καρδιάς, ένα ινδιάνικο φτερό, μια γυμνή γυναίκα (στην οποία για κάποια εμφάνισή της στην Αμερική είχε αναγκαστεί να της ζωγραφίσει σουτιέν με eyeliner), η γιαγιά της η Cynthia, ένα πέταλο αλόγου και ένας κεραυνός για τον οποίο αστειευόταν λέγοντας: «Όπως εγώ, ο κεραυνός, είναι μια φυσική καταστροφή!»

Η τελευταία συναυλία της Amy Winehouse

Η τελευταία συναυλία της Amy δόθηκε στο Kalemegdan Park στην Σερβία, έναν περίπου μήνα πριν τον θάνατό της. Το show βρέθηκε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο με πλάνα να δείχνουν την τραγουδίστρια μεθυσμένη και ανίκανη να τραγουδήσει, ωστόσο μετά τον θάνατό της ο πατέρας της ισχυρίστηκε πως η κόρη του πέθανε λόγω της αποτοξίνωσης.

Είχε σκοπό να αποσυρθεί από τη showbiz

Απ’ ό,τι φαίνεται η Amy είχε σκοπό να αφήσει πίσω την καριέρα της λίγο πριν τον θάνατό της το 2011 και να συγκεντρωθεί στην οικογενειακή ζωή. «Το ξέρω πως είμαι ταλαντούχα, αλλά δεν είμαι προορισμένη για να τραγουδάω, είμαι προορισμένη για να γίνω σύζυγος, μητέρα και να προσέχω την οικογένειά μου. Αγαπώ αυτό που κάνω αλλά δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα εκεί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Observer.

Δεν ήταν και η πρώτη μαθήτρια

Η Amy Winehouse γράφτηκε στο «κυριλέ» Sylvia Young Theatre School στην ηλικία των 11, αλλά σύντομα την έδιωξαν γιατί έκανε piercing στην μύτη της και είχε τεμπέλικη-αλήτικη συμπεριφορά. Παράτησε τελείως το σχολείο όταν ήταν περίπου 14 χρονών.

Την τίμησαν πολλοί καλλιτέχνες μετά θάνατον

Μετά τον θάνατό την το 2011, οι Green Day και η Patti Smith έγραψαν τραγούδι προς τιμήν της, ενώ οι Coldplay, Florence + The Machine, George Michael και Bruno Mars έκαναν διασκευές σε τραγούδια της σε συναυλίες τους.

Florence Welch | Amy Winehouse Tribute | Back to Black

Ήταν ανασφαλής με την εικόνα της

Παρότι ήταν αδιαμφισβήτητα μια καθηλωτική παρουσία, συνέχεια ανησυχούσε για το ότι ήταν απωθητική. Το 2007 δεν εμφανίστηκε στο πάρτι γενεθλίων της γιατί πίστευε πως δεν έδειχνε αρκετά όμορφη για να πάει.

‘You Know I’m No Good’

Θα κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα όπως το αρχίσαμε… με ένα τραγούδι! Όλοι γνωρίζουμε και, σχεδόν, όλοι αγαπάμε το You Know I’m No Good’ της Amy Winehouse, αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως η μπασογραμμή είναι δανεισμένη από το ‘Jump Around’ των House of Pain. Επίσης, μια δεύτερη version του κομματιού έχει guest-φωνητικά από τον Ghostface Killah των Wu-Tang Clan και περιλαμβάνεται στην αμερικανική και ιαπωνική έκδοση του δίσκου.


Διαβάστε ακόμα:

10 ακυκλοφόρητα κομμάτια της Amy Winehouse


Ενδεικτική πηγή: NME
Amy Winehouse (art by Pevansy @Deviantart.com)
Amy Winehouse (art by Pevansy @Deviantart.com)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!