Search
Close this search box.
Altamont: Η μέρα που οι Rolling Stones θέλουν να ξεχάσουν

Altamont: Η μέρα που οι Rolling Stones θέλουν να ξεχάσουν

Altamont: 300.000 άτομα βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο σημείο, για να παρακολουθήσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.
Rolling Stones - Altamont Festival - 1969
Altamont Speedway Free Festival - 1969

Το αιματοβαμμένο Altamont

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακουστά το Woodstock, για πολλούς το σπουδαιότερο μουσικό γεγονός που έλαβε ποτέ χώρα σε αυτόν τον πλανήτη.

Αντίθετα δεν είναι πολλοί, ειδικά στις νεότερες γενιές, που γνωρίζουν πως λίγους μήνες αργότερα έλαβε χώρα, ίσως η πιο σκοτεινή συναυλιακή στιγμή των Ηνωμένων Πολιτειών, το Altamont Speedway Free Festival.

Ας ρίξουμε λίγο φως σε εκείνη την ημέρα, προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε τι συνέβη τότε.

Το 1969 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους Rolling Stones καθώς ολοκληρώνοντας μια πολύ πετυχημένη παναμερικανική περιοδεία, είχαν καταφέρει να είναι η μεγαλύτερη ροκ μπάντα του κόσμου μετά τους Beatles και ταυτόχρονα το next big thing της μουσικής βιομηχανίας.

Η μοναδική παραφωνία, ήταν τα πολύ ακριβά εισιτήρια που είχαν στα live τους, γεγονός στο οποίο συμφωνούσαν κοινό, κριτικοί και δημοσιογράφοι.

Για να μην δυσαρεστήσουν περισσότερο τον πολυάριθμο κόσμο τους λοιπόν, οι Rolling Stones προβαίνουν σε μια χειρονομία που έμοιαζε με κίνηση ματ, ανακοινώνοντας πως θα δώσουν μια δωρεάν συναυλία κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, κάτι που όπως είναι λογικό εκστασίασε τους φίλους τους, αλλά και το μουσικόφιλο κοινό γενικότερα.

Γιγαντώνοντας ακόμα περισσότερο τη βραδιά, τα ονόματα που αποφασίστηκε πως θα τους πλαισιώσουν στο Altamont προκάλεσαν πανικό:

Carlos Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burito Brothers, Crosby Stills Nash & Young αλλά και οι The Grateful Dead που τελικά αρνήθηκαν να βγουν στη σκηνή.

Όλα φάνταζαν τέλεια και ο ενθουσιασμός μεγάλωνε, όμως δεν ήταν όλα ρόδινα.

300.000 άτομα βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο σημείο, για να παρακολουθήσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.
Altamont: 300.000 άτομα βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο σημείο, για να παρακολουθήσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.

Για κάποιον μάλλον ανόητο λόγο που ξεχάστηκε με τα χρόνια, αποφασίστηκε από τους οργανωτές του φεστιβάλ η σκηνή που θα παίξουν τα συγκροτήματα να έχει ύψος μόλις ένα μέτρο.

Αντιλαμβανόμενοι το λάθος μόλις λίγες μέρες πριν, αλλά μην μπορώντας να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να το διορθώσουν, καθώς δεν διέθεταν αρκετό χρόνο, οι μάνατζερ των Rolling Stones προέβησαν σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις όλων των εποχών στη μουσική ιστορία, στρατολογώντας τους Hells Angels σαν σεκιούριτι, ώστε να προστατέψουν τους καλλιτέχνες από τυχόν υπερβολικές αντιδράσεις του κοινού, περικυκλώνοντας την ιδιαίτερα χαμηλή σκηνή.

Να σημειωθεί εδώ πως οι Hells Angels είναι μια συμμορία μηχανόβιων γνωστοί για τις ρατσιστικές και σεξιστικές τους πεποιθήσεις αλλά και τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Ο αστικός μύθος λέει πως για τις υπηρεσίες τους πληρώθηκαν εκείνη την ημέρα 500 δολάρια σε μπίρες. Κάπου εκεί το πράγμα άρχισε να στραβώνει…

Σύμφωνα με την Grace Slick, τραγουδίστρια των Jefferson Airplane:

Υπήρχε μια περίεργη ενέργεια εκείνη τη μέρα στην ατμόσφαιρα, όχι απαραίτητα κακιά, αλλά περίεργη.

Περίμενα να νιώσω την ενέργεια του Woodstock, ήταν όμως διαφορετικά.

Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή ο Carlos Santana, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση που δεν προμήνυε το τι θα ακολουθούσε.

Καθώς όμως η μέρα προχωρούσε, οι Hells Angels έπιναν διαρκώς και οι περισσότεροι, όντες μεθυσμένοι, άρχισαν να διαπληκτίζονται ασταμάτητα με το κοινό.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, αφού ο Santana κατέβηκε από τη σκηνή, η μόνη στιγμή κατά την οποία το κοινό ηρέμησε, ήταν όταν έπαιξαν οι σχετικά πιο soft μουσικά The Flying Burito Brothers.

Αυτό το διάλειμμα δεν ήταν όμως ικανό να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα και καθώς οι τσακωμοί γύρω από τη σκηνή συνεχίζονταν, οι Hells Angels οπλίστηκαν με ακονισμένες στέκες μπιλιάρδου και αλυσίδες για να απομακρύνουν βίαια από τη σκηνή το κοινό που ήθελε να δει από κοντά τις αγαπημένες του μπάντες.

Το κακό δεν θα αργούσε να συμβεί, αλλά οι μόνοι που το κατάλαβαν ήταν οι The Grateful Dead που αρνήθηκαν να παίξουν τελικά εκείνη τη μέρα, λόγω των όσων συνέβαιναν.

Altamont: Μέλος των Hells Angels εκείνη την ημέρα.
Altamont: Μέλος των Hells Angels εκείνη την ημέρα.

Οι Rolling Stones δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία και έτσι, λίγο αφότου έπεσε ο ήλιος, ανέβηκαν να παίξουν, γνωρίζοντας την απόλυτη αποθέωση.

Ταυτόχρονα όμως, φούντωσαν και οι εστίες των διαπληκτισμών μεταξύ του κοινού και των Hells Angels με τα πράγματα να ξεφεύγουν κατά τη διάρκεια του ‘Sympathy For The Devil’ που ήταν το τρίτο τραγούδι τους, το οποίο και διέκοψαν μέχρι η συμμορία να επιβάλλει την τάξη, καθώς μπροστά ακριβώς από τη σκηνή επικράτησε γενικευμένη σύρραξη.

Μετά από λίγη ώρα, και ενώ οι Rolling Stones ξανάρχισαν να παίζουν, ένας νεαρός αφροαμερικάνος, ο Meredith Hunter που είχε κατά τη διάρκεια της σύρραξης διωχθεί με πολύ βίαιο τρόπο από τη σκηνή, επέστρεψε κρατώντας ένα περίστροφο.

Στη θέα του οι Hells Angels με πρωτοστάτη κάποιον Alan Passaro όρμηξαν στο νεαρό, μαχαιρώνοντάς τον…

Rolling Stones - Sympathy For The Devil (Live Altamont, 1969)

Ο συγκεκριμένος θάνατος όμως, δεν ήταν ο μόνος εκείνη την ημέρα στο Altamont, καθώς δύο ακόμα άτομα χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο και, εγκαταλειμμένοι από τον οδηγό, υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγο αργότερα, ενώ ένα ακόμα πτώμα βρέθηκε πνιγμένο σε κοντινό αρδευτικό κανάλι.

Σίγουρα όμως η απώλεια του Hunter είναι αυτή που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, κυρίως με τον τρόπο που αυτή επήλθε.

Ο δολοφόνος του αθωώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ισχυριζόμενος πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα, σε μια δικαστική υπόθεση που συζητιέται στους νομικούς κύκλους ακόμα και σήμερα, καθώς η εγκυρότητά της αμφισβητείται πλέον ευθέως.

Altamont: O Meredith Hunter δευτερόλεπτα πριν βρει τραγικό θάνατο στα χέρια των Hells Angels
Altamont: O Meredith Hunter δευτερόλεπτα πριν βρει τραγικό θάνατο στα χέρια των Hells Angels

Παράλληλα, οι Rolling Stones, σε μια προσπάθεια να αποσοβήσουν τον κίνδυνο που αποτελούσε για την καριέρα τους το παραπάνω περιστατικό, ακολούθησαν την τακτική «δεν ξέρω, δεν είδα» λέγοντας πως ναι μεν παρατήρησαν τις φασαρίες, αλλά δεν γνώριζαν πως κάποιος διέπραξε φόνο.

Ελάχιστες φορές το συγκρότημα μίλησε έκτοτε για ότι συνέβη εκείνη την ημέρα, για ευνόητους φυσικά λόγους.

Τέλος, στο Altamont Speedway Free Festival πέθανε βίαια και κάτι ακόμα. Ήταν το τέλος του κινήματος των hippie καθώς με περίτρανο τρόπο αποδείχτηκε πως οι ιδέες του ήταν μια φούσκα που έσκασε μόλις τα πράγματα ζόρισαν.

Λίγους μήνες αργότερα, η συγκεκριμένη μόδα, κλονισμένη από τα περιστατικά εκείνης της ημέρας έδωσε τη σκυτάλη σε άλλα ρεύματα, όπως το goth, το punk και την disco, ενώ η αμερικανική κοινωνία κλείδωσε επιμελώς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ό,τι συνέβη τότε, συνεχίζοντας την «όμορφη» καθημερινότητά της, όπως άλλωστε πολύ καλά γνωρίζει…

Οι Rolling Stones στο Altamont
Οι Rolling Stones στο Altamont

Υστερόγραφο: Τα παραπάνω γεγονότα στο Altamont περιγράφονται εκτενώς και πολύ αναλυτικά στο ντοκιμαντέρ ‘Under My Thumb’ από μια σκοπιά όμως που έχει κατηγορηθεί από μεγάλη μερίδα ανθρώπων πως στην ουσία αθωώνει τους Rolling Stones.

Παρακολουθήστε το με δική σας ευθύνη.

Altamont Free Concert - Death of Meredith Hunter

Διαβάστε ακόμα:

Keith Richards: 10 φορές που έκλεισε το μάτι στο θάνατο

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!