Search
Close this search box.
Το single που έβαλε τους Arctic Monkeys στον χάρτη

Το single που έβαλε τους Arctic Monkeys στον χάρτη

«The fuse might result in a bang b-b-bang-go!»
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys

Στις 23 Οκτωβρίου του 2005, το πρώτο single των Arctic Monkeys, ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ χτυπάει πρωτιά στα UK Singles Charts. Και εγώ είμαι 127 χρονών.

Αν και είναι από τα πιο απλά τραγούδια που έχει γράψει ποτέ ο Alex Turner, το ‘…Dancefloor’ κατάφερε να εξελιχθεί στον εκρηκτικό indie anthem τον οποίο όλοι έχουμε χορέψει, ακούμε-δεν ακούμε Arctic Monkeys. Μαζέψαμε λοιπόν για σας μερικά facts γιατί ξέρουμε τι νέρντουλα είστε.

  • Είχε τόση επιτυχία γιατί ο ήχος του ήταν ταυτόχρονα τόσο φρέσκος και μοναδικός που με το που κυκλοφόρησε, δημιούργησε αυτόματα ένα χάσμα ανάμεσα στην μουσική των AM και όλων των άλλων. Μπάντες που μεσουρανούσαν τότε -βλ. Franz Ferdinand, The Strokes, The White Stripes, Bloc Party- ακόμα και με όλη την υποστήριξη από τις δισκογραφικές, τον Τύπο και φυσικά όλο το hype γύρω απ το όνομά τους, δεν είχαν καταφέρει αυτό που κατάφεραν τα τυπάκια απ’ το Sheffield.

‘Oh, there ain’t no love, no Montagues or Capulets
Are just banging tunes and DJ sets and…
Dirty dance floors, and dreams of naughtiness!’

  • Λυρικά θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Alex. Επίπονα αληθινό, ειρωνικό και πανέξυπνα σαρκαστικό, όλα μέσα σε λιγότερο από 3 λεπτά.
  • Ακόμα κι αν δεν μοιάζει με το στυλ των Monkeys τώρα, τότε ήταν τόσο επίκαιρο και γαμάτο καθώς φωτογράφιζε μια ολόκληρη γενιά τύπων που ήταν νευριασμένοι, βαριεστημένοι, άφραγκοι, αλλά αντιθέτως καθόλου κάφροι όπως κάποιος θα περίμενε, στην Αγγλία των mid ’00s. Κάπως σαν τα κουρέματά τους σκεφτείτε.
  • Το βίντεο είναι γυρισμένο στο στυλ μιας παλιάς βρετανικής μουσικής εκπομπής των ’70s-’80s, το ‘The Old Grey Whistle Test’, που τους άρεσε. Ήθελαν να μοιάζει όσο πιο πολύ γινόταν στην εκπομπή, η ηχογράφηση έγινε ζωντανά και χρησιμοποίησαν τις ίδιες κάμερες που είχε και η εκπομπή!
Arctic Monkeys - I Bet You Look Good On The Dancefloor (Official Video)

  • Ο στίχος που κανείς μας δεν ξέρει και το πιάνει πάντα από το «from 1984» είναι «Dancing to electropop like a robot from 1984» και βασικά αναφέρεται σε έναν παλιό τους φίλο και κάποτε και συγκάτοικο(!) του Alex Turner, τον Jon McClure, ο οποίος είχε ένα συγκρότημα ονόματι 1984. Λένε ότι ο Turner και ο McClure γνωρίστηκαν πάνω σε ένα λεωφορείο, έχουν γράψει μαζί τραγούδια -ανάμεσά τους και το ‘Old Yellow Bricks’ και μαζί με τον Matt Helders, έχουν υπάρξει μέλη ενός άλλου συγκροτήματος του McClure, τους Judan Suki.
Arctic Monkeys - I Bet You Look Good On The Dancefloor Live Glastonbury 2013 HD

  • Ήταν το τραγούδι που έβαλε τα θεμέλια για την μετέπειτα καριέρα των AM καθώς, ρεαλιστικά, τους έβαλε στον χάρτη και εκτόξευσε τον πήχη της βρετανικής indie σκηνής της εποχής. Στανταράκι πια στις setlist τους, όπως είπε ο Alex το 2011, το έχουν παίξει ζωντανά από το Glastonbury μέχρι την Ολυμπιακή Τελετή Έναρξης στο Λονδίνο το 2012!
Arctic Monkeys - How We Wrote 'I Bet You Look Good On The Dancefloor'

  • Τέλος, το ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ κατάφερε κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Έδειξε πως δεν χρειάζεται πάντα να έχεις καλές δημόσιες σχέσεις και πρωτοσέλιδα σε περιοδικά για να χτυπήσεις κορυφή στα charts. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βοήθησε ουσιαστικά στο να πάει μπροστά ολόκληρη η τότε μουσική βιομηχανία. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό τους εκείνη την περίοδο, που είχε όλα τα φόντα και όλη τη βοήθεια που θα μπορούσε ένα συγκρότημα να ζητήσει για να προωθήσει τη δουλειά του, οι ΑΜ χρησιμοποιούσαν το MySpace (που έπαιζε πολύ εκεί την εποχή- μην κάνετε πως δεν θυμάστε), όπου οι fans τους αντάλλασσαν bootlegs των singles, μοίραζαν homemade demo CDs έξω από τα live τους στο Sheffield και άφηναν επίτηδες κασέτες τους σε λεωφορεία!

Και μην ξεχνάτε: Don’t believe the hype.

Ενδεικτική πηγή: NME

Διαβάστε ακόμα:

Το κομμάτι που εκτόξευσε τους Arctic Monkeys

Arctic Monkeys: Οι πραγματικοί χαρακτήρες πίσω από τους στίχους του Alex Turner

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!