Search
Close this search box.
Oasis – (What’s The Story) Morning Glory?: Ένας δίσκος μεγάλος όσο ο τίτλος του

Oasis – (What’s The Story) Morning Glory?: Ένας δίσκος μεγάλος όσο ο τίτλος του

Oasis - (What's The Story) Morning Glory?: Ελάτε να ξανακούσουμε τον εξαιρετικό δεύτερο δίσκο των Oasis και να θυμηθούμε τις ιστορίες του.
Oasis - (What’s The Story) Morning Glory?
Oasis - (What’s The Story) Morning Glory?

‘(What’s The Story) Morning Glory?’: Αφιέρωμα στο δεύτερο δίσκο των Oasis.

Ένας δίσκος τόσο μεγάλος, όσο και ο τίτλος του. Κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου του 1995 και ήρθε για να διαδεχθεί το εμφατικό ντεμπούτο των Oasis, ‘Definitely Maybe’, που είχε κάνει την εμφάνισή του το καλοκαίρι της περασμένης χρονιάς. Back to back δισκάρες δηλαδή…

Όχι και άσχημα για τις δύο πρώτες δισκογραφικές δουλειές μίας μπάντας. Με το ‘(What’s The Story)’, οι Oasis εδραιώθηκαν στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και έγιναν από μία συμπαθητική indie μπάντα, είδωλα της ροκ, πρεσβεύοντας μία αυθεντική και cool βρετανίλα και γράφοντας ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη χρυσή εποχή της britpop.

Όπως έχει δηλώσει και ο Noel Gallagher άλλωστε:

«Το ‘Definitely Maybe’ ήταν για το όνειρο του να είσαι pop star σε μία μπάντα, ενώ το ‘(What’s The Story) Morning Glory?’ ήταν για το να είσαι όντως ένας pop star σε μία μπάντα…»

Το ‘(What’s The Story) Morning Glory?’ είναι ένας πιο πολυσύνθετος (και λίγο πιο σκοτεινός) δίσκος από το ‘Definitely Maybe’, στον οποίο ακούμε περισσότερες μπαλάντες, μεγαλύτερα σε διάρκεια ρεφρέν και ακόμα πιο πλούσιες ενορχηστρώσεις.

Ο Noel ξεδιπλώνει το συνθετικό και στιχουργικό του ταλέντο αλλά και για πρώτη φορά αναλαμβάνει να οδηγήσει κομμάτια με τη φωνή του (βλ. ‘Don’t Look Back In Anger’), δίπλα στα ήδη γνώριμα τότε φωνητικά του Liam.

Και τόσο η εμπορική επιτυχία (περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μόνο το ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ των Beatles και το ‘Greatest Hits’ των Queen), όσο και η αγάπη του κόσμου και ιδιαίτερα των Βρετανών (δεν φέρνεις εύκολα 250.000 ανθρώπους στο Knebworth), τους δικαίωσαν.

Τους έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο να συνεχίσουν να δημιουργούν αξιομνημόνευτους δίσκους, με όμορφες μελωδίες, απλούς, ειλικρινείς στίχους και μία Oasis ταυτότητα που συνδύαζαν πάντα μαεστρικά με στοιχεία από τις αγαπημένες τους επιρροές, όπως τους Kinks, David Bowie, Stone Roses, Smiths και φυσικά τους Beatles.

Για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τα κομμάτια του σπουδαίου, ‘(What’s The Story)’, αλλά και λίγο από το background της κυκλοφορίας του, πάμε να δούμε 10+1 ενδιαφέροντα facts γύρω από το άλμπουμ.

Ο Noel έγραψε μεθυσμένος το ‘Morning Glory’

Όπως έχει ομολογήσει (και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον πιστεύουμε), ο Noel εμπνεύστηκε το ‘Morning Glory’, όντας υπό την επήρεια αλκοόλ και κοκαΐνης, ενώ περπατούσε ακούγοντας μουσική από το walkman του…

Κάτι το οποίο έχει λογική, αν δούμε λίγο πιο προσεχτικά και τους στίχους του τραγουδιού: walking to the sound of my favourite tune.

Ένα κομμάτι που μιλάει για τον εθισμό στα ναρκωτικά (“when you’re chained to the mirror and the razor blade”/”need a little time to wake up”/”need a little time to rest your mind”) και που ξεκινάει με ένα από τα καλύτερα intros κομματιών στη δισκογραφία των Oasis.

Oasis - Morning Glory (Official HD Remastered Video)


Το ‘Some Might Say’ έγινε το πρώτο τους No.1 single στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι κομμάτι… Ο Noel μπορεί να παραδέχεται πως δεν είναι ένας σπουδαίος κιθαρίστας, αλλά με τα συστατικά που κατέχει, σίγουρα ξέρει να γράφει catchy τραγούδια σαν κι αυτό.

Αναμφίβολα ένα από τα highlights του δίσκου, έγινε το πρώτο εγχώριο No.1 των Oasis, όταν κυκλοφόρησε ως το lead single του δίσκου, τον Απρίλιο του 1995.

Oasis - Some Might Say (Official HD Remastered Video)


Liam και Noel πλακώθηκαν για το ‘Wonderwall’

Εδώ που τα λέμε, αυτά τα αδέρφια δεν ήθελαν και ιδιαίτερη αφορμή για να πλακωθούν, αλλά στην περίπτωση του ‘Wonderwall’ μύριζε μπαρούτι…

Και πώς να μην μυρίζει, όταν είχαν μπροστά τους ένα από τα καλύτερα, κατ’ ομολογία, τραγούδια των ’90s (ο The Edge των U2 και ο Alex James των Blur το έχουν χαρακτηρίσει ως το καλύτερο κομμάτι των Oasis), και έπρεπε να αποφασίσουν για το ποιος θα το τραγουδήσει…

Ο Liam, ως ιδρυτής των Oasis και ο βασικός τραγουδιστής, θεώρησε πως ο Noel ήθελε να υπονομεύσει τη θέση του στην μπάντα.

Μάλιστα, η κόντρα τους, είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ηχογραφήσεις του δίσκου για τρεις εβδομάδες.

Όπως ξέρετε, τελικά ο Liam υπερίσχυσε και ερμήνευσε το πολυπόθητο ‘Wonderwall’. Αν και δεν θα μάθουμε ποτέ πώς θα ακουγόταν ο Noel, η επιτυχία του τραγουδιού σίγουρα τον δικαίωσε.


Το ‘Roll With It’ ήταν το τέλειο δόλωμα για τους Blur

Μιλάμε για μία περίοδο που η κόντρα ανάμεσα σε Oasis και Blur για την πρωτοκαθεδρία της britpop, μαίνεται. Μία κόντρα που στο αποκορύφωμά της οδήγησε τον συμπαθή κατά τα άλλα Noel, στο να κάνει μία από τις πιο αποκρουστικές δηλώσεις μουσικών ever, ευχόμενος στους Damon Albarn και Alex James των Blur να αποκτήσουν… AIDS.

Στις 14 Αυγούστου, λοιπόν, λιγότερο από δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, οι Oasis αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν ένα single από τον επικείμενο δίσκο τους, την ίδια μέρα με την πρεμιέρα του ‘Country House’ των Blur.

Σε αντίθεση όμως με τους Blur, οι πανούργοι Oasis, αν και δημιούργησαν hype για την περίσταση, επέλεξαν να μην δημοσιεύσουν ένα από τα πιο δυνατά τους κομμάτια, αλλά το ‘Roll With It’, αφήνοντας τους Blur να κάνουν το πρώτο χτύπημα (το ‘Country House’ ξεπέρασε σε πωλήσεις το ‘Roll With It’), αλλά κρατώντας το knock-out χτύπημα για το τέλος…

Αφού τελικά, το άλμπουμ έσκασε χωρίς μεγάλα spoilers και νίκησε εύκολα τον πόλεμο, σημειώνοντας σχεδόν τις διπλάσιες πωλήσεις από το The Great Escape’ των Blur, σε βάθος δύο χρόνων.

Oasis - Roll With It (Official HD Remastered Video)


Ο νεοσύλλεκτος Alan White

Ο επί χρόνια ντράμερ των Oasis, Alan White, εντάχθηκε στο συγκρότημα, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις ηχογραφήσεις του δίσκου.

Όπως έχει δηλώσει:

«Βγήκαμε για μία μπύρα και μετά επιστρέψαμε και τζαμάραμε… Αυτό ήταν.

Νόμιζα πως ήταν δύο τελείως τρελοί τύποι, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν…»


Ο Richard Ashcroft (The Verve) ενέπνευσε το ‘Cast No Shadow’

Ο frontman των Verve, Richard Ashcroft, πάντα διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις και με τους δύο αδερφούς Gallagher. Ο Noel έχει δηλώσει χαρακτηριστικά:

Συνειδητοποίησα πως ο Richard δεν ήταν χαρούμενος εκείνον τον καιρό, και έτσι έγραψα αυτό το κομμάτι για αυτόν.

Περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, οι Verve διαλύθηκαν.

Το τραγούδι είναι για τους τραγουδοποιούς γενικά, που είναι απεγνωσμένοι στο να προσπαθούν να πουν κάτι.

Θα ήθελα να μπορούσα να γράψω στίχους με πραγματικό νόημα, αλλά πάντα καταλήγω στο να γράφω για τα ναρκωτικά ή το σεξ.

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να ζητούν τη συμβουλή μου για πολλά πράγματα.

Είμαι καλός στο να δίνω συμβουλές, αλλά είμαι σκ@τά στο να τις εφαρμόζω ο ίδιος. Αλλά άνθρωποι όπως ο Richard και ο Paul (Weller), με φροντίζουν.

Θα σιγουρετούν πως έχω τις αισθήσεις μου ή ότι μπορώ να φτάσω σπίτι.

Oasis - Cast No Shadow (Official Lyric Video)


‘Champagne Supernova’: Το τελευταίο κομμάτι που έπαιξαν live οι Oasis

Μακάρι κάποτε να χρειαστεί να αλλαχτεί ο τίτλος αυτής της παραγράφου…

Το closing track του άλμπουμ, είναι και το τελευταίο κομμάτι (από τη δισκογραφία τους), που ερμήνευσαν live οι Oasis, στο V Festival (Weston Park, Stafford), στις 22 Αυγούστου του 2009.

Μία από τις πιο ήρεμες και εσωστρεφείς στιγμές των Oasis, με τον Paul Weller να κάνει guest εμφάνιση, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας backing vocals.

Σύμφωνα με τον Noel, το κομμάτι «σημαίνει διαφορετικά πράγματα όταν είσαι σε διαφορετικές καταστάσεις».


Ο Liam ήδη σκεφτόταν την έξοδο

Λιγότερο από έξι μήνες μετά από την κυκλοφορία του δεύτερου και υπερεπιτυχημένου άλμπουμ των Oasis, και ο Liam Gallagher ήδη είχε τάσεις φυγής από την μπάντα:

Τους τελευταίους μήνες, σκέφτομαι να αποχωρήσω.

Ξέρω πως έρχεται το τέλος σωστά για μένα. Ξέρω πως μπορώ να γράψω καλύτερη μουσική, πολύ καλύτερη, 100 φορές καλύτερη από τον Noel.

Αλλά δεν μπορώ να το κάνω τώρα γιατί δεν έχω χρόνο.

Είμαι πολύ απασχολημένος με το να πίνω και να είμαι ο τραγουδιστής των Oasis. Δεν λέω πως δεν είμαι χαρούμενος.

Είμαι πολύ χαρούμενος. Αλλά υπάρχει και ζωή μετά από τους Oasis για εμένα.


Το ‘Hey Now!’ αντικατοπτρίζει τις αλλαγές προσώπων στην μπάντα

Μικρά διαμαντάκια όπως αυτό το track που δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως single, δεν πήραν ποτέ την δόξα που τους άξιζε, ακριβώς γιατί βρέθηκαν δίπλα σε τεράστιες επιτυχίες των Oasis.

Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μία αναφορά στην αλλαγή της δυναμικής και του προσωπικού μέσα στη ζωή μίας μπάντας και γράφτηκε από τους Oasis, μετά από την απομάκρυνση του ντράμερ Tony McCarroll.

«Αυτό το τραγούδι είναι για το να είσαι σε ένα γκρουπ. Σε κάποιους ανθρώπους δεν θα αρέσει γιατί θέλουν περισσότερα κομμάτια όπως τα ‘Cigarettes and Alcohol’ και ‘Supersonic’», σημείωνε ο Noel λίγο μετά από την κυκλοφορία του δίσκου.

«Η μπάντα έχει αλλάξει πολύ, έχουμε ένα διαφορετικό vibe…»

Oasis - Hey Now! (Official Lyric Video)


Ο τίτλος του ‘Wonderwall’ προήρθε από τον… George Harrison

Ναι, τον γνωστό George Harrison των Beatles. Η αγάπη και η έμπνευση που άντλησαν οι Oasis από τα θρυλικά “Σκαθάρια” είναι γνωστή άλλωστε.

Το σπουδαίο επίτευγμα των Oasis που ονομάζεται ‘Wonderwall’, πήρε το όνομά του από το ‘Wonderwall Music’, το πρώτο σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο μεγάλος George Harrison το 1968, ως το soundtrack της ταινίας ‘Wonderwall’.

Λέγεται πως ο Noel έγραψε το κομμάτι για την σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό του, Meg Matthews, για να εκφράσει το πόσο σημαντική ήταν για αυτόν.

«Για μένα, το “Wonderwall” σημαίνει πως είμαι το τείχος της δύναμής του. Η στερεότητά του…», έχει δηλώσει η Matthews, με τον Liam Gallagher να χαλάει τον “μύθο” λέγοντας:

«Είναι απλώς μία όμορφη λέξη. Το Wonderwall θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε…»


Το ‘Don’t Look Back in Anger’ γράφτηκε λίγο πριν πάρει ο ύπνος τον Noel

Γλυκιά 90-ίλα στα καλύτερά της…

Προσωπικό αγαπημένο, ένα από τα δύο πιο εμβληματικά κομμάτια του άλμπουμ αλλά και ολόκληρης της δισκογραφίας του συγκροτήματος από το Manchester (μαζί με το ‘Wonderwall’) και συναυλιακό highlight τόσο στα μεγάλα live των Oasis από το παρελθόν, όσο και σε πιο πρόσφατες σόλο συναυλίες του δημιουργού του, Noel Gallagher.

«Το ‘Don’t Look Back In Anger’ δεν σημαίνει τίποτα, παρόλο που είναι σπουδαίο τραγούδι…».

Όπως και με άλλα κομμάτια, έτσι και με το μεγάλο του καμάρι, ‘Don’t Look Back In Anger’, ο Noel βρήκε την μελωδία πριν κοιμηθεί, και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία:

Δεν έχω στίχους, μόνο μία μελωδία. Αν μπορώ να θυμηθώ τη μελωδία το πρωί που θα ξυπνήσω, τότε ξέρω πως είναι καλό.

Αυτό έκανα και με το ‘Don’t Look Back In Anger’ και σχεδόν με όλα τα τραγούδια του ‘Definitely Maybe’…

Ακούστε ολόκληρο το ‘(What’s The Story) Morning Glory?’ εδώ:

Oasis - '(What's The Story) Morning Glory?' / Εξώφυλλο
Oasis – ‘(What’s The Story) Morning Glory?’ / Εξώφυλλο
Ενδεικτικές πηγές: Rolling Stone, Pitchfork, Wikipedia, Joe

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!