Search
Close this search box.
A Night At The Opera: Το μεγάλο βήμα των Queen

A Night At The Opera: Το μεγάλο βήμα των Queen

Η ιστορία πίσω από το τέταρτο άλμπουμ των Queen.
A Night at the Opera / Εξώφυλλο
A Night at the Opera / Εξώφυλλο

21 Νοεμβρίου 1975 και το ‘A Night At The Opera’ βρίσκεται στα ράφια των δισκοπωλείων.

Γνωστοί για τη μουσική ποικιλομορφία τους, σ’ αυτό το άλμπουμ οι Queen επιχείρησαν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό και άκρως παράτολμο: Να “ενσωματώσουν” την όπερα στην ροκ. Αν και κάποια στοιχεία ανάμειξής της με τη ροκ είχαν συντελεστεί και παλαιότερα, εδώ μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό· πρόκειται για μια σύμπτυξη, μία ένωση δύο παντελώς διαφορετικών ειδών μουσικής σε ένα.

Και έτσι, εγένετο φως. Φυσικά, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από εκπληκτικό, καθιστώντας, έτσι, το τέταρτο άλμπουμ των Queen ένα από τα σπουδαιότερα στην ιστορία τους.

Ας δούμε όμως την ιστορία πίσω από το άλμπουμ…

Queen - A Night At The Opera / Εξώφυλλο
Queen – A Night At The Opera / Εξώφυλλο

Σε μία από τις πλέον παραγωγικές εποχές του συγκροτήματος, βρίσκουμε και τα τέσσερα μέλη σε μία καλλιτεχνική άνθηση. Μάλιστα, ο ίδιος ο Freddie Mercury είχε χαρακτηρίσει το μεταξύ τους συναγωνισμό ως «τέσσερις κόκορες που τσακώνονται». Είναι τότε που αρχίζουν να πλησιάζουν μπάντες τεράστιου βεληνεκούς, όπως τους Led Zeppelin και τους Deep Purple. Είναι η εποχή που, πλέον, καθορίζουν και καθορίζονται από τη μουσική ταυτότητα που έχουν σχηματίσει. Η ασυνήθιστη μίξη πιάνου, άρπας, acapella, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη δυναμική τους.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία τους, οι Queen μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα που προκαλούν ανησυχία και δυσχεραίνουν την επιβίωσή τους. Πέραν αυτού, υπήρξαν και προβλήματα με τη φωνή του Freddie Mercury, γεγονός που τους ανάγκασε να ματαιώσουν μερικές από τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά από (την πρώτη τους) περιοδεία στην Ιαπωνία, για την πρόωθηση του τρίτου άλμπουμ τους ‘Sheer Heart Attack’, μπαίνουν ξανά στο στούντιο. Έπειτα από καιρό σκέψεων και έντονου πειραματισμού, οι ίδιοι δημιουργούν το κομμάτι που έμελλε να αποτελέσει τον «ύμνο» τους και να τους κάνει γνωστούς στα πέρατα της γης. Φυσικά, μιλάμε για το ‘Bohemian Rhapsody’, ένα από τα πιο πολύπλοκα κομμάτια που έχουν γραφεί ποτέ και που η διάρκεια δημιουργίας του διήρκησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί και η ασυνήθιστη δομή του: χωρίζεται σε έξι μέρη και… δεν έχει ρεφρέν!

5 πράγματα που δεν ήξερες για το ‘Bohemian Rhapsody’ και 5 (+3) διασκευές που πρέπει να ακούσεις

Όμως, το ‘A Night At The Opera’ δεν είναι μόνο το ‘Bohemian Rhapsody’· είναι και η εκπληκτική μπαλάντα ‘Love of my Life’, αφιερωμένη από τον Freddie στην τότε σύζυγό του, Mary Austin, το ‘You’re my Best Friend’ με έντονα στοιχεία pop, τα ‘Lazing on a Sunday Afternoon’ και ‘Seaside Rendezvous’, που αποκαλύπτουν τη λατρεία του frontman για το vaudeville (είδος θεάτρου στις Η.Π.Α. και στον Καναδά στις αρχές του 20ου αι.), καθώς και το ’39’, που απολαμβάνει κανείς τις φωνητικές ικανότητες του Brian May.

Queen - '39 (Official Lyric Video)

Ο πιο κοστοβόρος δίσκος γνωρίζει τέτοια επιτυχία, που φτάνει το #1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το #4 στις Η.Π.Α, ενώ βραβεύεται εκεί και ως τριπλά πλατινένιος και ως πλατινένιος στη γενέτειρά τους, στην Γερμανία, στην Πολωνία και στην Αργεντινή. Παράλληλα, το ‘Bohemian Rhapsody’ καταλαμβάνει ως single την πρώτη θέση στη Μεγάλη Βρετανία, την ένατη στο αμερικανικό Billboard και γίνεται και αυτό, με τη σειρά του, τετραπλά πλατινένιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία μικρή ιστορία πίσω από την «εξάλεπτη rock όπερα»· λόγω της μεγάλης διάρκειας και των φαινομενικά παράλογων λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή, η δισκογραφική εταιρεία διαβεβαίωσε την μπάντα ότι δεν πρόκειται να ακουγόταν ποτέ στο ραδιόφωνο. Παρόλα αυτά, οι τέσσερις δημιουργοί όχι μόνο δεν πίστεψαν κάτι τέτοιο και δεν έχασαν την πίστη τους, αλλά τη διέψευσαν πανηγυρικά, αφού το κομμάτι ακούστηκε στον αέρα του ραδιοφώνου του BBC δεκατέσσερις φορές πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα άλμπουμ που υποδηλώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίοδο της απόλυτης «κυριαρχίας» των Βρετανών, που συνοδεύεται με παγκόσμια μουσική εξάπλωση και άκρα παραγωγικότητα και δημιουργικότητα.

65000 άτομα τραγουδούν με μια φωνή το ‘Bohemian Rhapsody’

Δυστυχώς, οι συνεχείς τάσεις ανανέωσης και πειραματισμού της μπάντας φάνηκε πως δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα και στον επόμενο τους δίσκο, ‘A Day at the Races’, που κυκλοφόρησε μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Queen, "Death on Two Legs (Dedicated to . . . )"

Πηγές: Ultimate Classic Rock, Wikipedia

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!