Search
Close this search box.
Όταν η μουσική αποχαιρέτησε τον Freddie Mercury

Όταν η μουσική αποχαιρέτησε τον Freddie Mercury

Flashback σε ένα από τα κορυφαία tribute concerts στην ιστορία της μουσικής.
Freddie Mercury
Freddie Mercury

Εγώ δεν θα γίνω rockstar, θα γίνω θρύλος…

Και η 24η Νοεμβρίου του 1991 ήταν η ημέρα που ο Freddie Mercury έφυγε από τη ζωή ως θρύλος, έχοντας ήδη καταφέρει αυτό που επιθυμούσε. Και σχεδόν 30 χρόνια μετά, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το άστρο του frontman των Queen συνεχίζει να λάμπει.

Ακούγοντας το όνομα Freddie, έχεις να θυμηθείς τόσα πολλά πράγματα. Τον θυμάσαι να κάνει 70.000 ανθρώπους να επαναλαμβάνουν τους αυτοσχεδιασμούς του στο Wembley το 1986, όπως θυμάσαι και την απίστευτη εμφάνιση των Queen στο Live Aid της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, στα 20 λεπτά που άλλαξαν για πάντα τη μουσική.

Και μετά επιστρέφεις και πάλι στα τραγούδια των Queen.

Για να ανατριχιάσεις με τα επικά, ‘Bohemian Rhapsody’ και ‘Innuedo’, να ταξιδέψεις με τα ‘Radio Ga Ga’ και ‘I Want To Break Free’, να κινηθείς στον ρυθμό των ‘Crazy Little Thing Called Love’ και ‘Don’t Stop Me Now’, να αφεθείς στα ‘Under Pressure’ και ‘Somebody To Love’.

Να εκτιμήσεις και πάλι την κλασική αξία των ‘We Will Rock You’ και ‘We Are The Champions’, να ροκάρεις με το ‘Tie Your Mother Down’ και να συγκινηθείς με τα συγκλονιστικά φωνητικά του Mercury στο ‘The Show Must Go On’, το οποίο ηχογράφησε λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Η απώλεια του Freddie Mercury, όπως είναι αυτονόητο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της μουσικής εκείνη την περίοδο.

Τα κομμάτια των Queen σκαρφάλωσαν ξανά στην κορυφή των charts και οι δηλώσεις/διασκευές από άλλους καλλιτέχνες έρχονταν για να προσθέσουν ένα ακόμα λιθαράκι στον τεράστιο μύθο αυτού του τόσο χαρισματικού τραγουδιστή και performer.

Όμως, το πιο σπουδαίο γεγονός αυτού του εκτεταμένου φόρου τιμής, δεν ήταν άλλο από το tribute concert που έλαβε χώρα στις 20 Απριλίου του 1992, στο στάδιο Wembley του Λονδίνου, εκεί που ο Freddie είχε γράψει ιστορία…

Η μεγάλη συναυλία τιτλοφορήθηκε The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness, αφού ο θάνατος του Freddie είχε ήδη σημάνει την έναρξη μίας μεγάλης καμπάνιας ενημέρωσης για τον ιό HIV.

Οικοδεσπότες και διοργανωτές του live, ήταν ο manager των Queen, Jim Beach, και τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας, ο μπασίστας John Deacon (ο οποίος έδωσε την τελευταία του μεγάλη συναυλία ως μέλος των Queen), ο ντράμερ Roger Taylor και φυσικά ο μεγάλος κιθαρίστας Brian May, που μαζί με τον Freddie συνέθεσε ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία της ροκ.

Εκείνη την βραδιά στο κατάμεστο Wembley βρέθηκαν 72.000 θεατές (τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε μόλις 3 ώρες), ενώ το live είδαν και άκουσαν ακόμα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, αφού μεταδόθηκε ζωντανά, τόσο τηλεοπτικά όσο και ραδιοφωνικά, σε 76 χώρες.

Αξίζει να αναφέρουμε πώς όλα τα έσοδα από τη συναυλία, διατέθηκαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS.

Στο κάλεσμα των Queen ανταποκρίθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, για να ερμηνεύσουν δικά τους κομμάτια αλλά και κλασικά των Queen, αποτίοντας έναν μεγαλοπρεπή φόρο τιμής στον Freddie Mercury.

Elton John, David Bowie, Annie LennoxSeal, Metallica, Tony Iommi (Black Sabbath), Robert Plant (Led Zeppelin), Guns N’ Roses, George Michael, Roger Daltrey (The Who), Mick Ronson (The Spiders from Mars), Ian Hunter (Mott the Hoople), Zucchero, Paul Young, Extreme, Def Leppard, Lisa Stansfield, Liza Minnelli, Bob Geldof, Spike Edney, Spinal Tap και U2 (μέσω δορυφόρου), ήταν όλοι τους εκεί σε αυτήν την ιστορική βραδιά.

Freddie Mercury Tribute Concert
Freddie Mercury Tribute Concert

Καλησπέρα στο Wembley και σε όλον τον κόσμο.

Είμαστε εδώ απόψε για να τιμήσουμε τη ζωή, το έργο και τα όνειρα του μοναδικού Freddie Mercury. Θα του δώσουμε το μεγαλύτερο αντίο στην ιστορία!Brian May

Ας περάσουμε, λοιπόν, στο καθαρά μουσικό μέρος του tribute concert για να θυμηθούμε τα highlights από τις εμφανίσεις όλων αυτών των τεράστιων ονομάτων που βρέθηκαν στο Wembley για το τελευταίο αντίο στον Freddie Mercury.

Metallica

Η μεγάλη συναυλία, δεν θα μπορούσε να ανοίξει με πιο δυναμικό τρόπο.

Οι Metallica ήταν εκεί, λίγο καιρό μετά από την κυκλοφορία του ‘Black Album’, και ερμήνευσαν τα ‘Enter Sandman’, ‘Sad But True’ και ‘Nothing Else Matters’.

Μάλιστα, στη συνέχεια της συναυλίας, ο James Hetfield, με συνοδεία των Queen και του Tony Iommi, βγήκε ξανά στη σκηνή για να διασκευάσει το ‘Stone Cold Crazy’ των Queen, το οποίο ακούμε και στο ‘Garage Inc.’, το album με τις διασκευές των Metallica.

Metallica - Enter Sandman (The Freddie Mercury Tribute Concert)

Freddie Mercury Tribute Concert
Freddie Mercury Tribute Concert

Def Leppard

Οι Def Leppard, μετά από τα δικά τους, ‘Animal’ και ‘Let’s Get Rocked’, επέστρεψαν στη σκηνή για να διασκευάσουν Queen μαζί με τον Brian May.

Def Leppard - "Animal" / "Let's Get Rocked" @ Freddie Mercury Tribute (1992-04-20) *HIGH QUALITY*


U2

Η Cindy Crawford συνδέει το Wembley με το Sacramento της California και οι U2, από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στον Freddie Mercury, ερμηνεύοντας το ‘Until The End Of The World’.

U2 - "Until the End of the World" @ Freddie Mercury Tribute (1992-04-20) *HIGH QUALITY*

Freddie Mercury Tribute Concert
Freddie Mercury Tribute Concert

Guns N’ Roses

Όπως και οι Metallica, έτσι και οι Gn’R ερχόντουσαν με την αύρα ενός κλασικού πλέον άλμπουμ, αφού λίγους μήνες πριν είχαν κυκλοφορήσει τους δύο τόμους του ‘Use Your Illusion’.

Οι Guns ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Αρχικά έπαιξαν το ‘Paradise City’ και διασκεύασαν το ‘Knockin’ On Heaven’s Door’, με μία αξέχαστη ερμηνεία του Axl ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να ξεσηκώσει το στάδιο.

Ακολουθεί μία από τις καλύτερες live στιγμές της ιστορίας των Guns N’ Roses:

Λίγο αργότερα, ο Slash, εμφανίστηκε μαζί με τους Queen και τον Joe Elliott των Def Leppard, για μία εκτέλεση του ‘Tie Your Mother Down’, με τον Brian May να συμμετέχει και στα φωνητικά. Υπέροχη εκτέλεση του πιο Led Zeppelin-ικού τραγουδιού των Queen και το Wembley εκρήγνυται.

Guns N' Roses - Paradise City (The Freddie Mercury Tribute Concert) HD

Freddie Mercury Tribute Concert
Freddie Mercury Tribute Concert

Tribute συναυλία για τον Freddie, και να μην ακουστεί το ‘We Will Rock You’ θα ήταν αυτομάτως άκυρη.

Ο γεμάτος κέφι, Axl Rose, μας δείχνει πώς θα ακουγόταν το κομμάτι αν ανήκε στους Guns N’ Roses, πάντα με τη συνοδεία του Brian May και των υπολοίπων Queen.

Κι όμως, αυτή δεν ήταν η τελευταία εμφάνιση του Axl για την βραδιά. Δείτε παρακάτω και θα καταλάβετε.

Queen Axl Rose We Will Rock You Tribute Freddie Mercury


Tony Iommi

Η υπέροχη κιθάρα του Tony Iommi συνόδευσε τους Queen σε πολλά κομμάτια της συναυλίας. Εκτός από την εμφάνιση με τον James Hetfield που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και αυτήν που θα δείτε λίγο πιο κάτω μαζί με τον Elton John, ο κιθαρίστας των Sabbath έπαιξε πλάι στους Queen, ένα ακόμη κομμάτι τους, το ‘I Want It All’.

Μαζί τους και ο Roger Daltrey των The Who, στα φωνητικά.

Queen / Roger Daltrey / Tony Iommi - I Want It All 1992 Live

 


Robert Plant

Από θρύλο σε θρύλο, και από τον Tony Iommi, περνάμε στον Robert Plant.

Η φωνή των Led Zeppelin ήταν εκεί για ένα medley με τα ‘Kashmir’ και ‘Innuendo’, αλλά εξίσου δυνατή στιγμή ήταν και όταν τραγούδησε πολύ ψυχωμένα το ‘Crazy Little Thing Called Love’, μετά από μία εισαγωγή του ‘Thank You’ των Zeppelin, φυσικά και πάλι μαζί με τους Queen.

Μοναδικές διασκευές και σπάνιες συνυπάρξεις που λογικά δεν θα ξαναδούμε ποτέ…

Queen & Robert Plant - Crazy Little Thing Called Love (Freddie Mercury Tribute Concert)


Seal

Ο Seal, με μία από τις πιο αισθαντικές ερμηνείες του μεγάλου event και με τη φωνή του σταδίου να τον συνοδεύει στο ρεφρέν, αφιέρωσε το ‘Who Wants To Live Forever’ των Queen στον Freddie.

Queen & Seal - Who Wants To Live Forever (Freddie Mercury Tribute Concert)


Lisa Stansfield

Η Lisa Stansfield εισβάλλει στη σκηνή με μπικουτί στα μαλλιά και κρατώντας μία ηλεκτρική σκούπα -θυμίζοντας κάτι από το κλασικό κλιπ των Queen- για μία διασκευή του ‘I Want To Break Free’.


David Bowie

Ο αείμνηστος Thin White Duke ήταν επίσης εκεί, μαζί με τον κιθαρίστα των Spiders from Mars, Mick Ronson.

Ερμήνευσε ζωντανά το ‘Heroes’ αλλά και το, κατά το ήμισυ δικό του, ‘Under Pressure’ μαζί με την Annie Lennox και τους Queen.

Ακόμα έπαιξε σαξόφωνο δίπλα στον Ian Hunter στο ‘All The Young Dudes’ (κομμάτι που έχει γράψει ο ίδιος ο Bowie και πρωτοτραγουδήθηκε από τους Mott the Hoople), ενώ ανάμεσα στις ερμηνείες του, αφιέρωσε ένα λεπτό για να γονατίσει στη σκηνή και να προσευχηθεί δυνατά.

Freddie Mercury Tribute Concert
Freddie Mercury Tribute Concert
Queen & Annie Lennox & David Bowie - Under Pressure - HD


George Michael

Ο George Michael, λόγω του εύρους της φωνής του, είναι ένας από τους τραγουδιστές που θα μπορούσαν εύκολα να μπουν για λίγο στο ρόλο του Freddie Mercury.

Ακούστε τον εδώ να διασκευάζει το ‘Somebody To Love’, μαζί με τους Queen και μία χορωδία, σε μία από τις συνολικά τρεις εκτελέσεις του σε τραγούδια της θρυλικής βρετανικής μπάντας.

Queen & George Michael - Somebody To Love (Freddie Mercury Tribute Concert)


Elton John

Ένας ακόμη σπουδαίος, ο Elton John, τίμησε με την παρουσία του την μεγάλη αυτή συναυλία και, παράλληλα, είχε και αυτός την τιμή να τραγουδήσει δύο από τα κορυφαία κομμάτια των Queen, τα ‘The Show Must Go On’ (με τον Tony Iommi στην κιθάρα) και ‘Bohemian Rhapsody’.

Περιττό να αναφέρουμε πως η ερμηνεία του Elton John στο πιάνο, με το κοινό να τραγουδάει καθ’ όλη τη διάρκεια αλλά και τα φωνητικά του Freddie Mercury να παίζουν στις οθόνες, καθιστούν την εκτέλεση, ένα από τα highlights της βραδιάς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τελευταίο μέρος του …

Μπουμ! Ο Axl Rose εμφανίζεται από το πουθενά για να τελειώσει το κομμάτι δίπλα στον Elton John.

Elton John, Queen & Tony Iommi - The Show Must Go On - Freddie Mercury Tribute Concert

Queen, Elton John & Axl Rose - Bohemian Rhapsody (Freddie Mercury Tribute Concert)


Liza Minnelli

Για το τέλος του αφιερώματός μας, δεν θα μπορούσαμε να μην αφήσουμε την τελευταία εκτέλεση που ακούστηκε σε αυτήν την αξιομνημόνευτη συναυλία-φόρο τιμής στον Freddie Mercury.

Ο Brian May καλεί στη σκηνή την Liza Minnelli για να τραγουδήσει το ‘We Are The Champions’, μαζί με τους 72.000 θεατές του κατάμεστου Wembley.

Προς το τέλος της ερμηνείας της, όλοι οι μουσικοί που συμμετείχαν στη συναυλία βγαίνουν στη σκηνή αγκαλιασμένοι, τραγουδώντας το κομμάτι των Queen και κοιτάζοντας προς τον ουρανό, σε μία στιγμή ενότητας για έναν αγνό, κοινό σκοπό.


Εικόνες όπως αυτή του Slash να τζαμάρει με τον Brian May ή του Axl Rose να τραγουδάει αγκαλιά με τον Elton John, θα παραμείνουν σίγουρα αξέχαστες για όσους έζησαν αυτήν τη βραδιά από κοντά ή από την τηλεόρασή τους, και θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για να να θυμόμαστε το μέγεθος της απώλειας αλλά και της καλλιτεχνικής αξίας του Freddie Mercury.

Στις 20 Απριλίου του 1992, η μουσική τραγούδησε για τον Freddie που ο κόσμος λάτρεψε, τιμώντας τον όπως ακριβώς του άξιζε και γράφοντας ιστορία, σε μία από τις πιο σημαντικές, πιο όμορφες και πιο απρόσμενες μουσικές συναντήσεις όλων των εποχών.


Freddie Mercury: 20 αλήθειες που δεν γνωρίζατε

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!