Search
Close this search box.
Metallica – Reload: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

Metallica – Reload: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

Το 'Reload', η ολοκλήρωση της «στροφής» των Metallica και όσα έμειναν από εκείνη την εποχή.
Metallica - Reload
Metallica - Reload

Το ‘Reload’, η ολοκλήρωση της «στροφής» των Metallica και όσα έμειναν από εκείνη την εποχή

Τα τραγούδια, το εξώφυλλο και οι στίχοι του δίσκου.

Είτε είσαι φανατικός θαυμαστής των Metallica μόνο για τα πέντε πρώτα (ή και λιγότερα) άλμπουμ τους είτε κάποιος που απλά αποδέχεται την μπάντα για το σύνολο της δισκογραφίας της, οφείλεις να παραδεχτείς ότι η εποχή ‘Load’‘Reload’ ήταν ένα κομβικό σημείο για την καριέρα τους.

Ακόμα κι αν δεν είναι τα καλύτερα άλμπουμ τους (μιλάω και για τα δύο τώρα επειδή αρχικά προορίζονταν να κυκλοφορήσουν μαζί ως διπλό άλμπουμ), τα εμπόδια που είχαν να υπερπηδήσουν οι Metallica ήταν πολλά.

Από τη μία ο κορεσμός μετά από 5 άλμπουμ που, με αποκορύφωμα το ‘Black Album’, τους κατέστησαν μία αδιαπραγμάτευτη, παγκόσμια μουσική δύναμη.

Από την άλλη η θέληση για κάτι διαφορετικό και, τέλος, η μουσική τάση των ’90s που επέτασσε pop για τους mainstream, Brit-Pop (Oasis, Blur, Pulp, κλπ) για τους πιο εκλεκτικούς και grunge για τους λίγο πιο σκληρούς, χωρίς βέβαια να αφήνουμε στην άκρη μουσικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα οι Guns N’ Roses που, αν και για λίγα χρόνια, κατέκτησαν τον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας.

Η δεκαετία του ’90, ειδικά απ’ τη μέση της και μετά, ήταν μια δύσκολη δεκαετία για την rock/metal που έμοιαζε να φτάνει σε τέλμα, έπειτα από 2-3 δεκαετίες που κυριαρχούσε λόγω των θρύλων που την απογείωναν.

Σαφώς και πολλά απ’ αυτά τα ονόματα εξακολουθούσαν να υπάρχουν, αλλά κανένα, ή έστω ελάχιστα, απ’ αυτά δεν έκαναν το breakthrough success με κάποιον απ’ τους δίσκους που κυκλοφόρησαν τότε.

Ούτε και οι Metallica, με τη διαφορά όμως ότι αυτοί ήταν που τότε έπρεπε να ορθώσουν ανάστημα, όντας ακόμα νέοι, αλλά ήδη υπερεπιτυχημένοι.

Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στα ‘Load’ και ‘Reload’ και απλά φανταστείτε να είστε ο 10χρονος που ξαφνικά αρχίζει να μπαίνει στον κόσμο της μουσικής χάρη σε κάποιο απ’ αυτά, ή και τα δύο. Οι πιθανότητες λένε ότι κάποιοι απ’ αυτούς που διαβάζετε αυτή τη στιγμή ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, κι ας μην μείνατε σε αυτά τελικά.

Όλα είχαν ξεκινήσει τον Μάιο του 1995, όταν οι Metallica έμπαιναν σε ένα στούντιο της Καλιφόρνια για να ηχογραφήσουν ένα διπλό άλμπουμ.

Τα πράγματα, όμως, δεν κυλούσαν και τόσο γρήγορα, για να φτάσουμε στον Φλεβάρη του 1996, με την μπάντα να έχει ολοκληρώσει μόνο τα μισά απ’ τα τραγούδια που αρχικά ήλπιζε και να αλλάζει γνώμη αποφασίζοντας να κυκλοφορήσει δύο διαφορετικά άλμπουμ, με διαφορά ενός χρόνου.

Αυτοί οι δύο δίσκοι έπρεπε να είναι ένα.

Έπρεπε να έχουν κυκλοφορήσει μαζί, απλά δεν τα καταφέραμε. –James Hetfield

Το πρώτο, το ‘Load’, ήρθε τον Ιούνιο του ίδιου έτους.


Metallica – Load: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι


Έναν χρόνο μετά, το ‘Reload’ έκανε την εμφάνισή του, για να δώσει συνέχεια στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί γύρω απ’ την μπάντα η οποία φαινόταν να περνάει μια διαφορετική φάση στην καριέρα της.

Λίγο πιο πειραματική, λίγο πιο σκοτεινή, μακριά από τις alternative τάσεις της εποχής, με διάθεση για μία στροφή σε λίγο πιο bluesy μονοπάτια.

Οι οπαδοί δεν έμειναν ευχαριστημένοι απ’ αυτό στην πλειοψηφία τους, μα η αλήθεια είναι ότι περισσότερη έμφαση δόθηκε εκείνη την εποχή στο ότι… έκοψαν τα μαλλιά τους, παρά στη μουσική τους.

Αυτό βέβαια δεν ήταν και κάτι νέο για τους Metallica, που πάντα είχαν να αντιμετωπίσουν τους δύσκολους fans τους, ωστόσο τώρα αυτή η μερίδα του κόσμου έμοιαζε να διευρύνεται.

Γιατί, αν το ακούσεις προσεκτικά, είναι εμφανής η προσπάθεια των Metallica να προσθέσουν επιπλέον στοιχεία στον ήχο τους.

Ήθελε πολύ θάρρος μετά το ‘Black Album’ να αλλάξεις τόσο απότομα είδος (και μάλιστα σε υψηλά στάνταρ αν θες τη γνώμη μου), όντας πιο κοντά στο hard rock, χωρίς να επαναπαυθείς στην επιτυχία του προκατόχου των ‘Load’ και ‘Reload’.

Δεν θέλω να υπερασπιστώ την μπάντα -ποιος δεν θα ‘θελε άλλα 2-3 ‘Enter Sandman’ στη δισκογραφία τους;- αλλά όταν ο γκολτζής της ομάδας πάει από επίθεση στο κέντρο σε μια ζόρικη περίοδο της ομάδας, τον σέβεσαι κι ας μην βάζει πολλά γκολ πια. Το ‘πιασες;

Πριν ξεκινήσουμε την track-by-track ανάλυση, να πούμε ότι το εξώφυλλό του, όπως κι αυτό του ‘Load’, είναι δημιουργίες του εκκεντρικού φωτογράφου Andres Serrano.

Στο ‘Reload’ βλέπουμε ένα μείγμα βοδινού αίματος και κάτουρου του ίδιου του Serrano, ανάμεσα σε δύο plexiglass, ενώ στο ‘Load’ το μείγμα αποτελείται από βοδινό αίμα και… σπέρμα του Serrano.

Fuel

Metallica: Fuel (Official Music Video)

Το ‘Fuel’ χρησιμοποιήθηκε στις εκπομπές των NBC και TNT για το NASCAR (αγώνες αυτοκινήτων) μεταξύ 2001 και 2003, και μιλάει για τους ανθρώπους που οδηγούν τα αυτοκίνητα -ή τις ζωές τους- πολύ γρήγορα…

Το ‘χει διασκευάσει η Avril Lavigne, έχασε το Grammy Καλύτερης Hard Rock Ερμηνείας από το ‘Most High’ των Jimmy Page και Robert Plant, και το brutality του είναι χαρακτηριστικό…

Yeah!
Turn on… I see red
Adrenaline crash and crack my head
Nitro junkie, paint me dead
And I see red
[Όλοι οι στίχοι]


The Memory Remains

Metallica: The Memory Remains (Official Music Video)

Όπως και το προηγούμενο, έτσι και το ‘The Memory Remains’ είναι ένα απ’ τα highlights του δίσκου.

Η στοιχειωτική φωνή της Marianne Faithfull που κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του κομματιού, προσδίδει μια μυστηριακή χροιά και η επιλογή της συγκεκριμένης μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς οι στίχοι μιλούν για μία celebrity που σιγά-σιγά ξεθωριάζει, παραδομένη στη δίνη των ναρκωτικών, κάτι παρόμοιο δηλαδή με μία περίοδο της ζωής της Faithfull.

Fortune, fame
Mirror vain
Gone insane…
Fortune, fame
Mirror vain
Gone insane…
But the memory remains
[Όλοι οι στίχοι]


Devil’s Dance

Όταν ο διάβολος θέλει να χορέψεις τον χορό του… θα κάνει τα πάντα για να σε καταφέρει, έστω και σταδιακά.

Αυτά περίπου περιγράφει και το ‘Devil’s Dance, ένα απ’ τα πιο βαριά κομμάτια εκείνης της εποχής για τους Metallica, ένα κομμάτι για το οποίο οι Black Sabbath θα ήταν περήφανοι. Θα μπορούσε θα είναι κι ένα ξαδερφάκι του ‘Sad But True’ από το ‘Black Album’

Yeah, I feel you too
Feel those things you do
In your eyes I see a fire that burns
To free the you

That’s running through
Deep inside you know
Seeds I plant will grow
[Όλοι οι στίχοι]


 The Unforgiven II

Metallica: The Unforgiven II (Official Music Video)

Η ιστορία του ‘The Unforgiven’ από το ‘Black Album’ θα συνεχιζόταν 6 χρόνια μετά, με το ‘The Unforgiven II’ και το παιδάκι του βίντεο να είναι πλέον 14 ετών, αντί 8 που ήταν στο αρχικό.

Πιο ηλεκτρικό και σίγουρα λιγότερο επιτυχημένο από τον προκάτοχό του, το ‘The Unforgiven II’ είναι ένα απ’ τα κομμάτια που παίζονται σπάνια στις συναυλίες τους.

Δεν ήταν, όμως, και το τέλος της ιστορίας, καθώς το 2008 έκανε την εμφάνισή του το ‘The Unforgiven III’ στο ‘Death Magnetic’.

Lay beside me, tell me what they’ve done
Speak the words I wanna hear, to make my demons run
The door is locked now, but it’s opened if you’re true
If you can understand the me, then I can understand the you
[Όλοι οι στίχοι]


Better Than You

Αλαζονεία; Υπεροψία; Αυτά τα συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις για τους Metallica διαβάζοντας τους στίχους του ‘Better Than You’.

Οι Metallica είναι ασταμάτητοι και το γνωρίζουν, παρότι αυτή η περίοδος κρίνεται συνολικά ως ένα «στραπάτσο» γι’ αυτούς, αν και δεν άξιζε τόσο hate.

Το κομμάτι, πάντως, δίνει -χαμηλοκουρδισμένο- πόνο.

I look at you, then you me
Hungry and thirsty are we
Holding the lion’s share
Holding the key
Holding me back cause I’m striving to be…

Better than you (Better than you)
Better than you (Better than you)
[Όλοι οι στίχοι]


Slither

«Μην ψάχνεις για μπελάδες, γιατί θα μπλέξεις» είναι το γενικό νόημα του κομματιού, και μάλλον οι Metallica ξέρουν καλά απ’ αυτά.

Η έμφαση που έχει δώσει η μπάντα στη ρυθμικότητα των κομματιών σε αυτόν τον δίσκο είναι εμφανής, και η παραμορφωμένη φωνή του Hetfield στην αρχή, είναι το τέλειο εναρκτήριο σύνθημα για να αρχίσει κανείς να κουνιέσαι στον ρυθμό του.

Don’t go looking for snakes
You might find them
Don’t send your eyes to the sun
You might blind them
Haven’t I seen you here before?
[Όλοι οι στίχοι]


Carpe Diem Baby

Οι Metallica είναι σίγουρο πως έκαναν ακριβώς αυτό που λέει η λατινική φράση «Carpe Diem».

Άδραξαν τη μέρα (τις μέρες), έκαναν αυτό που ήθελαν και βρέθηκαν εκεί που άξιζαν.

Αυτό ακριβώς προτρέπουν και τον ακροατή να κάνει μέσα από το ‘Carpe Diem Baby’. Να ζήσει τη ζωή του γρήγορα, επειδή είναι μόνο μία και μετά να «τους λείπει» («Then make me miss you…»).

Live win
Dare fail
Eat the dirt
And bite the nail

Then make me miss you…
Then make me miss you…
[Όλοι οι στίχοι]


Bad Seed

Για πολλούς, αυτό το τραγούδι είναι μια αναφορά στη Βίβλο και την ιστορία του Αδάμ, της Εύας και του… μήλου. Ξεκινώντας με τα κλασικά «Yeah Yeah», το κομμάτι συνεχίζει δυναμικά, γκρουβάτα και οργισμένα.

Swing the noose again
Pierce the apple skin
You bit more than you need
Now you’re choking
On a bad seed
On a bad seed
Ahhh choking
[Όλοι οι στίχοι]


Where The Wild Things Are

Where The Wild Things Are

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό το κομμάτι θέτει υπό αμφισβήτηση τα πάντα, προτρέποντας τον ακροατή να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για να δώσει έναν κόσμο που κυριαρχείται από πόλεμο («Toy soldiers off to war») και λανθασμένα πιστεύω («But does heaven know you’re here?»).

Βρίσκεσαι εκεί που συμβαίνουν τα άγρια πράγματα (“where the wild things are”) και πρέπει να ξυπνήσεις («So wake up, sleepy one»)… Το ‘Where The Wild Things Are’ είναι το μοναδικό τραγούδι του δίσκου στο οποίο συνέβαλε και ο Jason Newsted.

Big eyes to open soon
Believing all under sun and moon
But does heaven know you’re here?
And did they give you smiles or tears?
No, no tears
[Όλοι οι στίχοι]


Prince Charming

Ένα παιδί οργισμένο, που το έχουν απορρίψει οι γονείς του και έχει αρχίσει να αλητεύει.

Αυτή είναι η θεματολογία των Metallica στο ‘Prince Charming’, που προσπαθούν να δώσουν έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η ανατροφή των παιδιών για να μην πάρουν τον κακό δρόμο…

Μην ξεχνάτε ότι ο Hetfield είχε δύσκολα παιδικά χρόνια…

And he wants to be called “Father” now
Me again, me
The marks inside your arms spell me
Spell only me
I’m the nothing face that plants the bomb and strolls away
I’m the one who doesn’t look quite right as children play
[Όλοι οι στίχοι]


Low Man’s Lyric

Πολύ πολύ μακριά από ένα τυπικό κομμάτι των Metallica, βρίσκεται το ‘Low Man’s Lyric’.

Η μπάντα πειραματίστηκε αρκετά σε αυτό το κομμάτι, προσθέτοντας και τον ήχο ενός hurdy-gurdy με τη συμβολή του David Miles.

Το κομμάτι περιγράφει τις σκέψεις ενός άστεγου ναρκομανή που ευελπιστεί σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του.

So as I write to you
Of what is done and to do
Maybe you’ll understand
And won’t cry for this man
‘Cause low man is due

Please forgive me
[Όλοι οι στίχοι]


Attitude

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις τον κόσμο;

Πολύ. Και απαιτεί θυσίες, απαιτεί να «σκοτώσεις» συνήθειες βαθιά ριζωμένες στον άνθρωπο και κανόνες που όλοι έχουν συνηθίσει.

Αυτό περιγράφει το ‘Attitude’ που βρίσκεται μια στροφή πριν το τέλος του ‘Reload’.

Suppose I say
I’m never satisfied
Suppose I say
You cut some root
To make the tree survive

Just let me kill you for a while
Just let me kill you for a smile
Just let me kill you once
I’m oh so bored to death
[Όλοι οι στίχοι]


Fixxxer

Τελευταίο κομμάτι του δίσκου και οι Metallica καταπιάνονται με το ευαίσθητο θέμα της κακομεταχείρισης των παιδιών από τους ίδιους τους τους γονείς.

Και για ένα παιδί που οι γονείς του δεν του φέρθηκαν καλά, είναι δύσκολο όχι μόνο να αποβάλει τα τραύματα από μέσα του (η συγκεκριμένη διαδικασία παραλληλίζεται με τελετή voodoo), αλλά και να μην κάνει τα ίδια σε όσους μελλοντικά αγαπήσει.

Θα είσαι σαν τον πατέρα σου που σε κακομεταχειρίστηκε ή θα χαράξεις τον δρόμο σου;

But tell me
Can you heal what father’s done?
Or fix this hole in a mother’s son?
Can you heal the broken worlds within?
Can you strip away so we may start again?
[Όλοι οι στίχοι]


Ολοκληρώνοντας την εποχή ‘Load’‘Reload’ των Metallica και βλέποντάς την με την ψυχραιμία που αξίζει μετά από 20 σχεδόν χρόνια, η αλήθεια είναι πως μάλλον έφαγε πολύ περισσότερο hate απ’ όσο άξιζε στην πραγματικότητα.

Ναι, η στροφή στον ήχο τους ήταν αισθητή και ξένισε τους fans που τους ανέδειξαν στην κορυφαία thrash metal μπάντα του πλανήτη και ναι, δεν είχε τίποτα που να θυμίζει hits σαν το ‘Enter Sandman’ ή το προγενέστερο ‘Master Of Puppets’.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είχε και τα καλά σημεία της. Αντιθέτως, η εποχή αυτή είναι κομβικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία τους, ενώ δεν μπορούμε να περάσουμε αβίαστα το γεγονός ότι έβαλε πολλούς στον μαγικό κόσμο της ροκ.

Η συνέχεια, πάντως, θα δινόταν έξι χρόνια μετά με το ‘St. Anger’ κι εκεί τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά…

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!