Search
Close this search box.
The Elder Scrolls V: Skyrim – Η επική μουσική του παιχνιδιού

The Elder Scrolls V: Skyrim – Η επική μουσική του παιχνιδιού

Ταξίδι στον παγωμένο Βορρά, παρέα με το sountrack του Skyrim.
The Elder Scrolls V: Skyrim
The Elder Scrolls V: Skyrim

Η ακουστική πανδαισία του Elder Scrolls V: Skyrim

Για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχουν 1 ή 2 -τουλάχιστον- πασίγνωστες ταινίες ή σειρές που έχουν ακούσει από όλο τους το περιβάλλον πως είναι εξαιρετικές και υπόσχονται συνεχώς τόσο σε αυτό, όσο και στον εαυτό τους, πως κάποια στιγμή θα τις παρακολουθήσουν, τελικά όμως από κάποια κακή σύμπτωση, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ.

Τέτοιον χαρακτήρα, είχε για μένα η σειρά video games The Elder Scrolls, με την «κατάρα» να σπάει σχετικά πρόσφατα, όταν και στα χέρια μου έπεσε το Skyrim που είναι και το τελευταίο επεισόδιό της μέχρι σήμερα.

Αυτό το σπουδαίο παιχνίδι, κρύβει στην καρδιά του ένα από τα πιο όμορφα original scores που έχουν γραφτεί ποτέ και που χωρίς αυτό θα έχανε αυτόματα το μεγαλύτερο κομμάτι της γοητείας αλλά και της ατμόσφαιράς του.

Το Skyrim εξελίσσεται στην ομότιτλη περιοχή της ηπείρου Tamriel, μιας ξεχασμένης και σκληρής Γης, παραδομένης στο κρύο, το χιόνι και τους πάγους.

Το σενάριο ακολουθεί την πορεία του πρωταγωνιστή που καλείται εκμεταλλευόμενος ένα αρχέγονο χάρισμα που ανακαλύπτει πως έχει, να βάλει τέλος στην επανεμφάνιση των δράκων στον κόσμο.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το soundtrack που θα συνοδεύει μια τέτοια περιπέτεια, οφείλει να είναι έντονα διαποτισμένο με το στοιχείο της επικότητας, με το ‘Sovngarde’ να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Sovngarde (Full Lyrics and Translation)

Αν τώρα αναρωτιέστε τι είναι αυτές οι ακατανόητες λέξεις που ακούγονται κατά τη διάρκεια των κομματιών, η απάντηση σίγουρα θα σας εκπλήξει.

Πρόκειται για τη γλώσσα των δράκων, μια διάλεκτο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του τίτλου και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τις λιγοσύλλαβες λέξεις και την αφαιρετική σύνταξη.

Η γραφή της, γιατί υπάρχει και αυτή, θυμίζει σημάδια που θα άφηναν τα νύχια ενός δράκου.

Όλα σχεδόν τα κομμάτια του soundtrack που περιέχουν λόγια, είναι γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα και τραγουδισμένα από μια χορωδία «βαρβάρων», που είναι και οι περισσότεροι κάτοικοι του παγωμένου Βορρά.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και το main theme του Skyrim.

Υπεύθυνος για τη μουσική πανδαισία που ντύνει το Skyrim, δεν είναι άλλος από τον Jeremy Soule, που έχει γράψει τη μουσική και στα δύο προηγούμενα επεισόδια της σειράς The Elder Scrolls, τα Morrowind και Oblivion, καθώς όπως λένε και οι “γηπεδικοί”: «Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει».

Το πλήρες soundtrack έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, τόσο σε ψηφιακή, όσο και σε φυσική μορφή που αποτελείται από τέσσερα CD. Η συνολική του διάρκεια είναι 218 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα!

TES V Skyrim Soundtrack - Ancient Stones

Εκτός από τις βαρβαρικές χορωδίες, υπάρχουν βέβαια και πιο ήρεμα κομμάτια όπως το ‘Ancient Stones’ (ακριβώς από πάνω) ή το ‘Far Horizons’.

Η ατέλειωτη εξερεύνηση των ατέλειωτων εκτάσεων του συνήθως κατάλευκου τοπίου, συνοδευόμενη πάντα από την ανάλογη μουσική, γεμίζει με ηρεμία και γαλήνη την ψυχή του παίχτη, μέχρι βέβαια την επόμενη συνάντηση σας με κάποιον άλλο χαρακτήρα, που ενδέχεται να διακόψει βίαια αυτά τα συναισθήματα.

TES V Skyrim Soundtrack - Far Horizons

Αν όλα αυτά σας έκαναν να θέλετε να εξερευνήσετε κι εσείς τον κόσμο του Skyrim, δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή, καθώς το remaster του παιχνιδιού με πιο μοντέρνα γραφικά -όχι ότι τα παλιά είναι παρωχημένα φυσικά- κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες, με τη μουσική φυσικά να παραμένει αναλλοίωτη, και με τις πρώτες κριτικές να είναι αποθεωτικές.

Αν πάλι είστε αποκλειστικά οπαδοί της ατμοσφαιρικής ή της επικής μουσικής, μπορείτε να αρκεστείτε στο εκπληκτικό soundtrack που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε γενικά, πόσο μάλλον σε video game.

TES V Skyrim Soundtrack - From Past to Present

Last but not least: Αξίζει να ακούσει κανείς τη διασκευή που, με πενιχρά μέσα, έκανε στο κεντρικό θέμα του παιχνιδιού η Lindsey Stirling και ο Peter Hollens, δίνοντάς του μια διαφορετική, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση.

Lindsey Stirling & Peter Hollens - Skyrim (Official Music Video)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!