Search
Close this search box.
Twin Peaks: Όνειρο βγαλμένο από εφιάλτη

Twin Peaks: Όνειρο βγαλμένο από εφιάλτη

Το 'Twin Peaks' είναι η σειρά-φαινόμενο των David Lynch και Mark Frost που μάγεψε με το μυστήριό της!
Welcome to Twin Peaks.
Welcome to Twin Peaks.

Ποιός σκότωσε τη Laura Palmer;

Όλοι οι fans της σειράς φυσικά μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, παρόλα αυτά πρόκειται για μια ερώτηση πολύ πιο μπερδεμένη από ό,τι δείχνει:

Το ‘Twin Peaks’ είναι η σειρά-φαινόμενο των David Lynch και Mark Frost που μάγεψε με το μυστήριό της όποιον αποπειράθηκε να τη δει…

Μεταφερόμαστε στο 1990, σε ένα μικρό και φαινομενικά ήσυχο χωριό έξω από την Ουάσινγκτον, το Twin Peaks.

Όλα κυλάνε ειρηνικά μέχρι που ένα πρωινό βρίσκεται στην άκρη του ποταμού έξω από την πόλη, η 16χρονη Laura Palmer, νεκρή, τυλιγμένη σε πλαστικό.

Το μυστήριο καλείται να λύσει η τοπική αστυνομία υπό την εποπτεία του Dale Cooper, ντετέκτιβ του FBI, και σιγά-σιγά αποδεικνύεται πως οι έρευνες είναι μια πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση απ’ όσο αρχικά φαινόταν.

Όλη η πόλη είχε κάποια σχέση με την Laura, όλη η πόλη μοιάζει ύποπτη για αυτήν τη δολοφονία… Επειδή όμως David Lynch χωρίς ίχνος paranormal δεν γίνεται, όσο εξελίσσεται η ιστορία οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν πως πίσω από αυτή την δολοφονία πιθανώς να κρύβονται δυνάμεις πολύ διαφορετικές και πολύ πιο δυνατές από την ανθρώπινη υπόσταση, όπως την αντιλαμβάνονταν μέχρι εκείνη την στιγμή.

Έτσι, μέσα από μια πληθώρα ονείρων, οραμάτων και διαισθήσεων, ο Dale παλεύει να ξετυλίξει το νήμα του μυστηρίου και να ανακαλύψει τον ένοχο.

Τα λόγια είναι περιττά σχετικά με την ικανότητα του Lynch να δημιουργήσει και να σκηνοθετήσει μια ταινία μυστηρίου.

Τα μουντά χρώματα του συννεφιασμένου χωριού, οι κουκουβάγιες, οι μυστικιστικοί συμβολισμοί, η στοιχειωτική μουσική επένδυση και ο BOB έκαναν τους θεατές της σειράς να ανατριχιάσουν και να χάσουν τον ύπνο τους, παρότι δεν πρόκειται για μια σειρά τρόμου.

Όσον αφορά την μουσική επένδυση της σειράς, τα credits δίνονται στον Angelo Badalamenti, ο οποίος κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο να αποδώσει την σκηνοθετική αισθητική των Lynch-Frost.

Το soundtrack των Twin Peaks και Twin Peaks: Fire Walk With Me, είναι ένα, κατά βάση, instrumental έργο στο οποίο, όπου υπάρχουν στίχοι, είναι γραμμένοι από τον David Lynch και τραγουδήθηκαν από την Julee Cruise.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικότερα κάποια από τα κομμάτια που συνόδευσαν την σειρά και μαζί τα όνειρα και τους εφιάλτες μας

Βάζεις το επεισόδιο να παίξει και όλα αρχίζουν!

Οι τίτλοι μας μεταφέρουν αμέσως στο κλίμα της μικρής πόλης, τα πουλιά, τα δέντρα, το εργοστάσιο ξυλείας, οι καταρράκτες…

Η μουσική απαλή και ήρεμη με μια βασική μπασογραμμή και η υπόλοιπη μελωδία να εξελίσσεται γύρω της. Οι βάσεις έχουν τεθεί για ένα υπέροχο jazzy – dream pop soundtrack.

Twin Peaks - Opening Credits Sequence

Όταν τα συναισθήματα κορυφώνονται και όταν εκτυλίσσεται κάτι δραματικό, θα ακούσετε να παίζει το ‘Laura Palmer’s Theme’. Ένα ακόμα instrumental κομμάτι του soundtrack και φυσική συνέχεια του intro της σειράς, με πιο σκοτεινή διάθεση:

Laura Palmer's Theme (Instrumental)

Η Audrey Horne, το φαινομενικά κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, είναι η μόνη που δεν έχει καταρρακωθεί από την είδηση του θανάτου της Laura και είναι σε διάθεση να χορέψει.

Ένας από τους πιο έξυπνους χαρακτήρες του ‘Twin Peaks’, έχει το προσωπικό του τραγούδι και χορεύει στη μέση του Great Northern Hotel, κατά τη διάρκεια επαγγελματικού meeting του πατέρα της αλλά και μέσα στο RR diner προς έκπληξη των “στεναχωρημένων” κατοίκων της πόλης.

Τα όνειρα του Dale Cooper αποτέλεσαν τη βασική πηγή πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση αλλά και τις βασικές σκηνές στις οποίες στηρίχθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό του fandom της σειράς, μην ξεχνάμε πως εκεί είδαμε πρώτη φορά τον νάνο (Man From Another Place) και τον θρυλικό χορό του.

Ο χαρακτηριστικός αυτός χορός συνοδεύεται από ένα υπέροχο instrumental jazz κομμάτι:

Angelo Badalamenti - Dance of the Dream Man (Original)

Στο Roadhouse του Twin Peaks (μπαρ-σημείο συνάντησης), εκτός από τους μοτοσυκλετιστές, τα αδέρφια Renault και καμιά φορά την τοπική αστυνομία, συναντάμε και την Julee Cruise να τραγουδάει (με τον γίγαντα να έχει το συνήθειο να τη διακόπτει).

Τα κομμάτια που ακούγονται λοιπόν από την τραγουδίστρια, έχουν έντονη dream pop διάθεση και συνθέτουν κάποιες από τις δυνατότερες σκηνές της σειράς, όπως αυτή που ακολουθεί:

Rockin' Back Inside My Heart - Julee Cruise/Angelo Badalamenti (Twin Peak's scene)

Αναφέροντας κάποια από τα βασικά κομμάτια του soundtrack, δεν γίνεται να μην μιλήσουμε και για το τραγούδι του James (συμμαθητής και φλερτ της Laura) στο οποίο έκαναν φωνητικά η Donna (κοπέλα του James και κολλητή φίλη της Laura) και η Maddy (ξαδέρφη και σωσίας της Laura).

Η αλήθεια είναι πως κάθε σωστός fan της σειράς αντιπαθεί το εν λόγω τραγούδι και τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες, αλλά παρότι δεν εμφανίζεται στον δίσκο του soundtrack είναι ένα αρκετά χαρακτηριστικό track που αξίζει την αναφορά:

James' song (Twin Peaks)

Ο Angelo Badalamenti, με τη συμβολή του David Lynch, δημιούργησε ένα εμβληματικό soundtrack, που συνδυάζει τη μελωδικότητα με το μυστήριο. Τα τραγούδια που γράφτηκαν για το ‘Twin Peaks’ καθόρισαν τις σκηνές που πλαισίωσαν και είναι πλέον άρρηκτο κομμάτι του μεγαλείου της σειράς.

Είναι μεγάλο ευτύχημα που στην αναβίωσή της, μέσα στο 2017, μαζί με τους σκηνοθέτες θα επιστρέψει και ο Badalamenti για να αναλάβει τη μουσική επένδυση.

Twin Peaks - Laura Palmer
Twin Peaks – Laura Palmer

Julee Cruise: Πέθανε η φωνή των Twin Peaks και Blue Velvet

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!