Search
Close this search box.
10 κορυφαία video clips που θα θυμόμαστε από το 2016

10 κορυφαία video clips που θα θυμόμαστε από το 2016

10 clips που φέτος μας έκαναν να πατήσουμε το "Replay" ξανά και ξανά.
video-clips

Τα video clips έχουν γίνει, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας, συνοδεύοντας τις περισσότερες φορές τα κομμάτια που αποτελούν τα “βαριά όπλα” ενός νέου δίσκου και άλλες φορές ακόμα και ολόκληρη τη νέα δουλειά ενός καλλιτέχνη (βλέπε Metallica με το ‘Hardwired… To Self-Destruct’). Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια που το video clip έχει μετατοπιστεί από την τηλεόραση στο Διαδίκτυο, βλέπουμε ακόμα περισσότερους καλλιτέχνες να δίνουν εικόνα στα τραγούδια τους και να δράττονται της ευκαιρίας να γίνουν viral με τα βιντεάκια τους.

Αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός τραγουδιού, ένα μουσικό βίντεο έχει τη δύναμη, εκτός από το να οπτικοποιήσει τη μουσική και τους στίχους, να προκαλέσει περαιτέρω συζήτηση, να περάσει ένα βαθύτερο μήνυμα, να παρουσιάσει μία “κινηματογραφική” ιδέα και να δώσει το βήμα σε εκκολαπτόμενα ταλέντα να μας (ξανα)δείξουν την αισθητική τους ή σε θρύλους να μας αποχαιρετήσουν. Και όλα αυτά σίγουρα μεγιστοποιούνται όταν μιλάμε για ένα ξεχωριστό clip.

Το ακουστικό αποτέλεσμα δεν παύει να παραμένει, φυσικά, το βασικό ζητούμενο, αλλά όταν αυτό συνοδευτεί από έξυπνο, όμορφο, ευφάνταστο και καλογυρισμένο οπτικό υλικό που ταιριάζει γάντι με το κομμάτι, μιλάμε για βιντεάκια-μικρά έργα τέχνης.

2016 λοιπόν. Δεν ξέρω αν είχαμε καλύτερα ή χειρότερα clips σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ξέρω όμως ότι δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε τα 10 που μας άρεσαν περισσότερο, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν “κλειδώσει” στο μυαλό μας από την πρώτη στιγμή που τα παρακολουθήσαμε. Καθίστε, λοιπόν, αναπαυτικά και ετοιμαστείτε για ένα οπτικοακουστικό ταξίδι μέσα από 10 clips που φέτος μας έκαναν να πατήσουμε “Replay” ξανά και ξανά.

10. Jamie xx – Gosh

(Σκηνοθεσία: Romain Gavras)

Παρακολουθώντας το clip που σκηνοθέτησε ο γιος του Κώστα Γαβρά, θα αναρωτηθείτε πολλές φορές αν αυτό που αντικρίζετε είναι αποτέλεσμα CGI ή πραγματικό πλάνο. Και σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει το δεύτερο. Οι δεκάδες χορευτές που ρέουν σαν νερό σε ερημωμένους δρόμους, οι περίεργες, ελκυστικές ιδέες του σκηνοθέτη και το post apocalyptic τοπίο της αραιοκατοικημένης Tianducheng, πόλη της Κίνας που έχει χτιστεί με πρότυπο την αρχιτεκτονική και γνωστά μνημεία του Παρισιού, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που δένει άψογα με το ‘Gosh’ του Jamie xx.


9. Radiohead – Burn The Witch

(Σκηνοθεσία: Chris Hopewell/Virpi Kettu)

Radiohead - Burn The Witch

Πολύχρωμο και ταυτόχρονα τόσο σκοτεινό… Οι Radiohead επέλεξαν αυτό το stop-motion βίντεο για να μας δώσουν την πρώτη γεύση από τον δίσκο ‘A Moon Shaped Pool’ και για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την ανασφάλεια, την ξενοφοβία, την προσφυγική κρίση και την συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της δημαγωγίας και του εθνικισμού στον πλανήτη. Θυμίζοντας έντονα το κλασικό βρετανικό show ‘Trumpton’, το clip χτίζει πολύ επιτυχημένα την ατμόσφαιρα που εκπέμπουν τα αγωνιώδη φωνητικά του Thom Yorke. Από κοντά και το εξαιρετικό βίντεο για το ‘Daydreaming’.


8. Gojira – Silvera

(Σκηνοθεσία: Drew Cox)

Gojira - Silvera [OFFICIAL VIDEO]

Οι Γάλλοι είχαν μία εξαιρετική χρονιά φέτος, με το ‘Magma’ να στρογγυλοκάθεται παρέα με τους κορυφαίους metal δίσκους του 2016. Και αυτό αποτυπώθηκε και στα κλιπάκια της μπάντας. Το ‘Silvera’ γυρίστηκε στην τσιμεντένια ζούγκλα της Νέας Υόρκης, με την μπάντα να παίζει το κομμάτι στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου, την ώρα που αφηρημένα αποσπάσματα με παράξενους ανθρώπους περνούν από μπροστά μας, ενώ τα κορμιά που έλκονται από τον ουρανό και τα εναέρια πλάνα του “Μεγάλου Μήλου” συμπληρώνουν το απόκοσμο σκηνικό.


7. The White Stripes – City Lights

(Σκηνοθεσία: Michel Gondry)

The White Stripes - City Lights (Official Music Video)

Μπορεί το όνομα “Michel Gondry” να μην σας λέει κάτι, ωστόσο το ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’, η πιο εμβληματική ταινία του, όπως και τα βίντεο των ‘The Hardest Button To Button’ και ‘Fell in Love with a Girl’, ίσως σας ξυπνήσουν αναμνήσεις. Ο ιδιοφυής Γάλλος σκηνοθέτης στη minimal ταινία μίας λήψης που έφτιαξε για το πρώτο νέο κομμάτι των White Stripes από το 2008 και μετά, αποδεικνύει πως η πρωτοτυπία ενός clip καμιά φορά κρύβεται στην λιτότητα και την φαντασία, μετατρέποντας το τζάμι της ντουζιέρας σε καμβά για να διηγηθεί μία ιστορία.


6. Metallica – Murder One

(Σκηνοθεσία: Robert Valley)

Metallica: Murder One (Official Music Video)

15 μοναδικές εικόνες από το tribute video των Metallica στον Lemmy

Δεν είναι εύκολο μέσα σε 6 λεπτά να πεις την ιστορία του Lemmy Kilmister. Ο Robert Valley όμως, στο κομμάτι που αφιέρωσαν οι Metallica στο είδωλό τους, τα κατάφερε και, την ωραία πρωία της 17ης Νοεμβρίου που η μπάντα δημοσίευσε ολόκληρο τον νέο της δίσκο, μας παρουσίασε μία χορταστική animation ταινία. Η εκδίωξη από τους Hawkwind και η ίδρυση των Motörhead, η αγάπη του για το Sunset Strip, την ταχύτητα, το ποτό, τα τσιγάρα, τις γυναίκες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο Rainbow Bar, η επιρροή που άσκησε στους Metallica, είναι μερικά μόνο στοιχεία από τον καταιγισμό καλοσχεδιασμένων sequences του ‘Murder One’. Αν και άργησε λιγάκι, αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο απολαυστικούς φόρους τιμής στο πρόσωπο του Lemmy.


5. OK Go – The One Moment

(Σκηνοθεσία: Damian Kulash)

OK Go – The One Moment – Official Video

Κάθε βίντεο των OK Go αποτελεί είδηση, και αν δεν τους γνωρίζετε, κάνοντας μία μικρή βόλτα στο κανάλι τους, θα καταλάβετε το γιατί. Στο φετινό ‘The One Moment’, οι Αμερικανοί, σε συνεργασία με το κίνημα θετικής αλλαγής “Walk Her Walk” μας παρουσίασαν ένα ακόμη “one-take” clip (σκηνοθετημένο από τον frontman τους) το οποίο γυρίστηκε σε 4.2 δευτερόλεπτα, με τo 4λεπτο τελικό αποτέλεσμα μας παρουσιάζει σε slow motion την εντυπωσιακή έκρηξη χρωμάτων που συνέβη σε αυτόν τον τόσο λίγο χρόνο, πάντα σε συγχρονισμό με το κομμάτι. Ένα βίντεο, χάρμα οφθαλμών και, μάλιστα, με ένα υπέροχο μήνυμα. Απολαύστε το.


4. David Bowie – Lazarus

(Σκηνοθεσία: Johan Renck)

David Bowie - Lazarus (Video)

“Look up here, I’m in heaven…” Με αυτήν τη φράση ξεκινάει το ανατριχιαστικό clip για το ‘Lazarus’ του David Bowie. Ως ένας Καλλιτέχνης που λάτρευε να μεταλλάσσεται και να μας εκπλήσσει, μας άφησε ένα άλμπουμ γεμάτο με συμβολισμούς (που σχεδόν έναν χρόνο μετά ακόμα ανακαλύπτονται από τους fans), και ένα βίντεο στο οποίο ουσιαστικά σκηνοθετεί τον ίδιο του τον θάνατο. Τρεις μέρες μετά από την δημοσίευσή του ‘Lazarus’, οι creepy συμβολισμοί του clip, όπως ο θάνατος που τον περιμένει κάτω από το κρεβάτι στο οποίο είναι παγιδευμένος, απέκτησαν ξαφνικά κυριολεκτικό χαρακτήρα. David Bowie είχε μόλις αφιερώσει στον εαυτό του το καλύτερο tribute, στο τέλος της 18μηνης μάχης του με τον καρκίνο.


3. Moby – Are You Lost In The World Like Me

(Σκηνοθεσία: Steve Cutts)

Moby & The Void Pacific Choir - 'Are You Lost In The World Like Me?' (Official Video)

Δεν ξέρω αν ένα και μόνο βίντεο, όσο viral κι αν έγινε και όσο καυστικό κι αν είναι, θα μπορούσε όντως να αποτελέσει μία ισχυρή “γροθιά” στον σύγχρονο smartphone-κρατούμενο κόσμο, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτήν την άψογα εικονογραφημένη “κραυγή αγωνίας” από τον Moby. Ο αθώος πρωταγωνιστής αναζητά μία σύνδεση με ανθρώπους τριγύρω του, πέφτει όμως συνέχεια σε ένα τείχος από… ζόμπι σε έναν ασπρόμαυρο και στοιχειωτικό κόσμο. Απέναντί μας ξεδιπλώνεται μία καλοσχεδιασμένη βροχή από αναφορές σε Pokémon Go, speed dates, selfies και emojis, σωματική και ψυχολογική βία, πλαστικές επεμβάσεις, κακοποίηση/εγκατάλειψη ζώων και στην γενικότερη απάθεια, απευαισθητοποίηση, έλλειψη ανθρώπινης επαφής και εξάρτηση από την τεχνολογία που βρίσκονται στο στόχαστρο του Moby και του σκηνοθέτη. Υπερδραματοποιημένο; Ίσως… Οφείλουμε όμως να το εκτιμήσουμε.


2. Avenged Sevenfold – The Stage

(Σκηνοθεσία: Chris Hopewell)

Avenged Sevenfold - The Stage

Εδώ οι Avenged Sevenfold και ο Chris Hopewell παίρνουν ένα ωραιότατο 10 για την πρωτοτυπία τους και, μάλιστα, με ένα clip που όπως και ολόκληρος ο ομότιτλος δίσκος τους, έσκασε από το πουθενά εν μέσω της κόντρας τους με την Warner Bros. Οι A7X μας προσκαλούν σε ένα περίτεχνο κουκλοθέατρο όπου οι μαριονέτες “ψυχαγωγούν” το κοινό, κάνοντας μία αναδρομή σε ιστορικές πράξεις βίας της της ανθρωπότητας: Οι σκλάβοι της Αιγύπτου, οι φρικαλεότητες του Κολοσσαίου, ο αφανισμός των Ινδιάνων και τα αποτρόπαια εγκλήματα του Μεσαίωνα και των Παγκοσμίων Πολέμων, είναι όλα εδώ σε ένα πανέμορφα ζοφερό βίντεο. Αν θέλετε να δείτε ποιος κινεί τα νήματα, πρέπει να δείτε το ‘The Stage’ μέχρι το τέλος…


1. Coldplay – Up&Up

(Σκηνοθεσία: Vania Heymann/Gal Muggia)

Coldplay - Up&Up (Official Video)

Coldplay: 10 αξέχαστα βίντεο κλιπ

Ένα clip που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό. Μία ωδή στη φαντασία και στον σουρεαλισμό, με απίστευτες εικόνες που μοιάζουν να έχουν ξεπεταχτεί από ένα παραμύθι ή από ένα γλυκό όνειρο. Παράλληλα, το εντυπωσιακό επίτευγμα των Coldplay, θίγει με διακριτικό τρόπο και θέματα όπως αυτό της μετανάστευσης, της περιβαλλοντικής συνείδησης και του… τείχους του Donald Trump. 4 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα που θα ζήλευαν πολλές κινηματογραφικές ταινίας. Αριστούργημα.


Και μερικά ακόμα

Αν και δεν χώρεσαν στο Top 10 μας, υπάρχουν μερικά ακόμα clips τα οποία ξεχωρίσαμε από τη φετινή χρονιά:

Massive Attack & Young Fathers – Voodoo In My Blood

Empire Of The Sun – High And Low

Sia feat. Sean Paul – Cheap Thrills (Lyric Video)

The Kills – Doing It To Death

Yeti Lane – L’Aurore

The Weeknd – False Alarm

The Weeknd feat. Daft Punk – Starboy


Δείτε ακόμα:

20 εξώφυλλα που μας εντυπωσίασαν το 2016

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!