Search
Close this search box.
20 video clips εμπνευσμένα από video games

20 video clips εμπνευσμένα από video games

Τα βίντεο κλιπς που πέρασαν στην επόμενη... πίστα.
rhcp-californication-video

Όταν η μουσική συναντά τα video games, δεν μπορεί παρά να συμβεί κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Φυσικά, αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη, αλλά στο παρόν αφιέρωμα θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τα μουσικά βίντεο που αντλούν έμπνευση από βιντεοπαιχνίδια, από τις ένδοξες εποχές των 8-bit και του Atari, μέχρι σύγχρονα open-world games.

Όπως θα δείτε στο Top-20 που ακολουθεί, μία δόση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορεί να προσφέρει σε ένα βίντεο κλιπ μία πιο ανάλαφρη νότα ή να διηγηθεί μία φανταστική/σουρεαλιστική/sci-fi ιστορία ευκολότερα, όπως ακριβώς και τα animation βίντεο κλιπς γενικότερα.

Άλλες φορές πάλι, μπορεί απλώς να ξυπνήσει μνήμες από την gaming κουλτούρα ή να σατιρίσει ένα συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα κλιπς είναι ξεχωριστά και δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα κλασικά μουσικά βίντεο που έχουμε στο μυαλό μας. Μαζέψαμε, λοιπόν, 20 από τα πιο γνωστά και σας τα παρουσιάζουμε.

Goldfish feat. Sakhile Moleshe – We Come Together

Ένα βίντεο κλιπ-ωδή σε θρυλικά video games.

Από το Gameboy-ικό intro μέχρι τα credits, το ‘We Come Together’, είναι στην ουσία ένα μικρό φιλμ, οι πρωταγωνιστές του οποίου, στην προσπάθειά τους να σώσουν την πριγκίπισσα που πέφτει θύμα απαγωγής και (φέρνει σε κάτι από Princess Peach), ξεκινούν μία περιπέτεια σε έναν (κυρίως) 2D κόσμο που αντλεί στοιχεία ή έχει άμεσες αναφορές σε κλασικά παιχνίδια όπως τα Tetris, Pacman και Angry Birds.

Ενώ το φινάλε έχει και αυτό έντονη επιρροή από Super Mario. Μεταμφιέσεις, κυνηγητό από την αστυνομία και boss fights, είναι μερικές ακόμη gaming πινελιές αυτού του εξαιρετικού κλιπ.

Goldfish - We Come Together (ft. Sakhile Moleshe) (OFFICIAL)


We The Kings – Say You Like Me

Δεν ξέρω για το κομμάτι, αλλά το κλιπ εδώ σίγουρα κλέβει την παράσταση και είναι ένας καλός λόγος για να γνωρίσετε τους We The Kings.

Οι δημιουργοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με τη μπάντα να μπλέκει σε μία ιστορία που ξεδιπλώνεται κάπου ανάμεσα στον πραγματικό και τον gaming κόσμο.

Και πάλι, ο στόχος είναι να σώσουμε το όμορφο κορίτσι από τους κακούς, αλλά στο ‘Say You Like Me’, το παιχνίδι ανεβαίνει… επίπεδο, αφού τα μέλη της μπάντας περνούν πίστες, ενώ βρίσκονται μέσα σε κλασικά games τύπου adventure, πρώτου προσώπου, kart racing και fighting.

Το μενού περιλαμβάνει μέχρι και τένις και Guitar Hero! Άραγε θα σώσουν το κορίτσι ή θα έχουμε Game Over;

We The Kings - Say You Like Me (Official Music Video)


Blur – Ong Ong

Ένα από τα πιο πρόσφατα κομμάτια/κλιπς της λίστας μας. Καλοκαίρι του 2015 και οι Blur δημοσιεύουν αυτό εδώ το βίντεο για το ‘Ong Ong’, κομμάτι από το ‘The Magic Whip’ που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα την ίδια χρονιά.

Τα στοιχεία από Kirby, Pacman και άλλα κλασικά games (όπως το Pong) είναι έκδηλα, ενώ τα boss fights και τα πολύχρωμα animations συνθέτουν ένα παιχνιδιάρικο σκηνικό που ταιριάζει γάντι με το κομμάτι.

Blur - Ong Ong (Official Music Video)


Moby – Wait For Me

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το κλιπ για το ‘Wait For Me’ είναι το ξαδερφάκι του ‘Why Does My Heart Feel So Bad?’ του Moby.

Το video, όπως και η μουσική και οι στίχοι, βρίσκονται σε έντονα μελαγχολικό ύφος, ενώ είναι βαθιά επηρεασμένο από platform games των ’90s, περιγράφοντας την καθημερινότητα του… δυστυχισμένου Higgins.

Και αν περιμένετε για ένα αισιόδοξο Happy End στο τέλος, μάλλον πως θα απογοητευτείτε, αφού η γεύση που μας αφήνει το ‘Wait For Me’ είναι πολύ πολύ πικρή.

Moby - Wait For Me


Junior Senior – Move Your Feet

Πασίγνωστο τραγούδι και κλιπ. Εδώ δεν έχουμε τόσο… δυνατό σενάριο, αλλά δεκάδες χαρούμενα sequences που σίγουρα θα σας φτιάξουν τη διάθεση.

Πρωταγωνιστές σε αυτό το χαμηλής ανάλυσης pixel art κλιπ, είναι οι Junior Senior και ένας… σκίουρος. Αν και λίγο random, όλες αυτές οι τρελές σκηνές που βλέπουμε, από τον fast n’ furious σκίουρο, μέχρι το hot dog, την κέτσαπ και τη μουστάρδα που χορεύουν και μας χαμογελούν, δένουν με τα vibes που εκπέμπει το ‘Move Your Feet’.

Το ότι το κλιπ είναι εμπνευσμένο από Atari games είναι κάτι που θα καταλάβετε από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Junior Senior - Move Your Feet (Official music video, HD)


The Fjords – All In

Αλλάζουμε εντελώς κλίμα. Μην σας παραπλανήσει το Furby και η πανέμορφη εικόνα του παιδικού δωματίου με την οποία ξεκινάει το βίντεο.

Όσο κινηματογραφικά αξιοθαύμαστο είναι το ‘All In’ των Νορβηγών The Fjords, είναι άλλο τόσο βίαιο, με τον πιτσιρικά να σκορπά το θάνατο οπλισμένος με… την ιστορική κονσόλα της Nintendo, NES, και με μερικά videogames για πυρομαχικά.

Το 2015, όταν και κυκλοφόρησε το κλιπ, προκάλεσε αντιδράσεις και επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το εάν και πόσον συγκεκριμένα videogames προάγουν την τυφλή βία, με την μπάντα από την πλευρά της να ισχυρίζεται πως ο μόνος στόχος της ήταν να εκφράσει την αγάπη της για την ’80s κουλτούρα.

The Fjords - All In


Hot Chip – Don’t Deny Your Heart

Μόνο και μόνο βλέποντας το thumbnail του βίντεο που ακολουθεί, πολλοί θα αναγνωρίσουν την ομοιότητα…

Όχι απλώς ποδοσφαιράκι, όχι απλώς FIFA, αλλά FIFA 2000. Δεν θα συνεχίσω πάνω σε αυτό γιατί θα συγκινηθώ. Λοιπόν, τι έχουμε εδώ; Τα πράγματα είναι απλά: Η παρέα παίζει ποδοσφαιράκι μέσα σε μία λιμουζίνα.

Εκεί όμως που νομίζεις πως το κλιπ είναι μία απλή αναφορά στους εξομοιωτές ποδοσφαίρου, γίνεται κάτι που δεν το περιμένεις: Το παιχνίδι αρχίζει να χαλάει ή καλύτερα… να παίρνει πρωτοβουλίες.

Ως αποτέλεσμα, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι φίλαθλοι, περνούν σε μία άλλη διάσταση, χορεύουν και έρχονται… αρκετά κοντά.

Και έτσι απλά, το κλιπ του ‘Don’t Deny Your Heart’ κάνει την ανατροπή στις καθυστερήσεις και από ωδή στο FIFA, γίνεται γροθιά στην ομοφοβία και τον ρατσισμό. Ωραία πράματα.

Hot Chip - Don't Deny Your Heart (Official Video)


Seether – Careless Whisper

Ένα από τα κορυφαία τραγούδια και κλιπς της λίστας μας. Ποιος δεν θυμάται αυτήν την τρομερή διασκευή των Seether στο classic του George Michael;

Ίσως αρκετοί. Λιγότεροι όμως θα θυμούνται πως και το κλιπ του cover είναι εξίσου εξαιρετικό.

Η έμπνευση από ρετρό δισδιάστατα παιχνίδια είναι ολοφάνερη εδώ, με την μπάντα να επισκέπτεται κάτι σαν πίστες από τα Dig Dug, Street Fighter, River Raid, Pitfall, Q-Bert, Donkey Kong και το πιο πρόσφατο Braid.

Το ενδιαφέρον του βίντεο όμως δεν περιορίζεται στα games, αφού την εμφάνισή τους κάνουν αναφορές στην κλασική ταινία ‘Scarface’, στο περιβάλλον, στο χρηματιστήριο, αλλά και στους Wham! του George Michael, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει γράψει απίστευτη κομματάρα εδώ.

Seether - Careless Whisper


Flairs – Truckers Delight

Κοιτάξτε, μέσα σε 20 βίντεο κλιπ, θα υπήρχε και ένα NSFW.

Τα pixel-ιασμένα visuals είναι βγαλμένα από σκονισμένη παιχνιδοκονσόλα των ’90s, ωστόσο το σενάριο του κλιπ είναι τόσο “άρρωστο” που το πρώτο από τα σχόλια που θα διαβάσετε στο YouTube (“What the fuck did I just watch”) μοιάζει λίγο για να περιγράψει το “ό,τι να ‘ναι” του πράγματος.

Αν είστε πάνω από 18, μπορείτε να το δείτε, αλλά μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε…

Flairs - Truckers Delight (Official music video)


Hey Geronimo – Why Don’t We Do Something?

Αυτούς εδώ τους τύπους τους ανακάλυψα βλέποντας αυτό το βίντεο, και τους κατασυμπάθησα.

Εκτός από το ότι μας θυμίζουν με αυτό το εύθυμο τραγουδάκι πως υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να… κοιτιόμαστε, το DIY βιντεάκι με το οποίο πάντρεψαν το κομμάτι, βάζει την μπάντα να σουλατσάρει, με έναν πιο ενεργητικό (και διασκεδαστικό;) τρόπο, μέσα σε σύγχρονα mini-games όπως τα Angry Birds, Plants vs. Zombies και Fruit Ninja.

Ωραία ιδέα και τίμια εκτέλεση.

Hey Geronimo - Why Don't We Do Something?


Red Hot Chili Peppers – Californication

Το βίντεο κλιπ του υπέροχου ομώνυμου τραγουδιού από το υπέροχο ‘Californication’ των Red Hot Chili Peppers, είναι… υπέροχο.

Το πόσο πρωτοποριακό για την εποχή του ήταν το κλιπ (βρισκόμαστε στο 2000), μπορεί κανείς να το καταλάβει αν αναλογιστεί πως το Grand Theft Auto, το videogame που αναμφίβολα μας έρχεται στο μυαλό παρακολουθώντας το Californication, εκείνη την περίοδο φαινόταν κάπως έτσι.

Το όλο σκηνικό που έστησε το σκηνοθετικό δίδυμο των Jonathan Dayton και Valerie Faris, δανείζεται αρκετά στοιχεία από πολλά παιχνίδια τρίτου προσώπου της εποχής και μέσα στα 5 και κάτι λεπτά που διαρκεί το βίντεο, οι Red Hot Chili Peppers μας ξεναγούν σε χαρακτηριστικά ορόσημα και άλλα περίεργα της αγαπημένης τους California, με το κάθε ένα από τα τέσσερα μέλη της μπάντας να πρωταγωνιστεί σε ένα διαφορετικό τρισδιάστατο σενάριο.

Ο John Frusciante πέφτει πάνω σε celebrities στο Hollywood και ταξιδεύει με την ιπτάμενη μηχανή του Leonardo Da Vinci, ο Chad Smith κάνει snowboard στα βουνά της Sierra Nevada, ο Anthony γκαζώνει και κολυμπάει με καρχαρίες στο San Francisco και ο Flea σώζει μία αρκούδα από έναν κυνηγό και κάνει βόλτες με τρενάκι ορυχείου, πριν οι τέσσερις bandmates μετατραπούν από avatars στους πραγματικούς εαυτούς τους.

Ευχάριστο να το βλέπεις και να το ακούς, και αν και κλασικό, μοιάζει ακόμα και τώρα, 16 χρόνια αργότερα, τόσο φρέσκο.

Red Hot Chili Peppers - Californication (Official Music Video) [HD UPGRADE]


Architecture in Helsinki – Do the Whirlwind

Εδώ, το όλο ύφος του βίντεο της αυστραλιανής μπάντας, θυμίζει κάτι από κλασικά side-scrolling παιχνίδια.

Πολλή φαντασία και εξαιρετικά anmations συνθέτουν το 16-bit σκηνικό στο οποίο οι φανταστικοί χαρακτήρες βαδίζουν προς ένα beach party.

Ένα κλιπ με σαφείς επιρροές από την χρυσή εποχή των arcade games και με ένα φινάλε-φόρο τιμής στο Pacman.

Architecture in Helsinki - Do the Whirlwind (Official Video)


Sia – You’ve Changed

Πριν αρχίσει να εκπροσωπείται στα επίσημα κλιπ της από το alter ego της, την πιτσιρίκα Maddie Ziegler, η Sia είχε κυκλοφορήσει ένα πολύ ευφάνταστο βίντεο για το ‘You’ve Changed’, στο οποίο πρωταγωνιστεί και η ίδια η Αυστραλή.

Όπως θα δείτε, το κλιπ στήθηκε μετά από πολλή χαρτοκοπτική, με διάφορα πολύχρωμα σχήματα να προσομοιώνουν τα κουμπάκια του μενού ενός game, ενώ και η παραμετροποίηση των χαρακτήρων θυμίζει κάτι από The Sims.

Εύπεπτο και πρόσχαρο. Σαν συμπαθητικό videogame.

Sia - You've Changed (Video)


Pato Pooh feat. Adam Tensta – Follow Me

Εδώ έχουμε ένα βίντεο κλιπ-φόρο τιμής στην χρυσή εποχή της Nintendo.

Με έναν νοσταλγικό καταιγισμό αναφορών τόσο σε συγκεκριμένα games όσο και στο όλο στυλ αυτής της γενιάς παιχνιδιών που κυριάρχησε στα ’90s, το βίντεο των Pato Pooh και Adam Tensta κερδίζει εύκολα ένα από τα υψηλότερα highscores της 20άδας μας.

Pato Pooh - Follow Me ft. Adam Tensta (Official Video)


Iron Maiden – Speed Of Light

Οι Iron Maiden, αν και δεν φημίζονται για την πρωτοτυπία τους σε ότι αφορά τα concepts των επίσημων κλιπ τους, με το ‘Speed Of Light’ έκαναν την έκπληξη.

Στο βίντεο πρωταγωνιστεί (ποιος άλλος;) ο Eddie ο οποίος ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός μέσα σε 35 χρόνια ιστορίας των videogames, κάνοντας στάσεις σε πίστες από 2D arcade games της δεκαετίας του ’80 μέχρι σύγχρονα shoot ’em ups, πριν ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του.

Iron Maiden - Speed Of Light (Official Video)


Beck – E-Pro

Ένα πολύ ξεχωριστό βίντεο από τον Beck που συνεχώς πειραματιζεται!

Το ‘E-Pro’ παίζει πολύ επιτυχημένα με την οπτική παρουσίαση τρισδιάστατων αντικειμένων σε ένα υπολογιστικό περιβάλλον αλλά έχει την ψυχή ενός adventure videogame.

Ο Beck Hansen περιφέρεται σαν μαριονέτα, προσπαθώντας να ξεφύγει από σκελετούς-ζόμπι. Σουρεαλισμός και δημιουργικότητα, σε ένα κλιπ αποκύημα της φαντασίας των Λονδρέζων, Shynola, οι οποίοι υπογράφουν τη σκηνοθεσία.


Eric Speed – Maniac (cover)

Ο Eric Speed δεν είναι ένας από τους πιο διάσημους βιολονίστες στον κόσμο, ωστόσο το 2011 κατάφερε να γίνει viral με την διασκευή του σε έναν από τους πιο πολυπαιγμένους ύμνους των ’80s, το ‘Maniac’ του Michael Sembello, αλλά και με το εξαιρετικής παραγωγής κλιπ που την συνοδεύει.

Ο Speed εισβάλλει σε ένα arcade game και μαζί με την χορεύτρια-σύμμαχό του και όπλο τη μουσική του βιολιού του, κατατροπώνει τους κακούς. Ναι μεν κλασική συνταγή, πολύ καλοφτιαγμένο κλιπ δε.


I Fight Dragons – Save World Get Girl

Τα μέλη των I Fight Dragons έγιναν pixels και μεταφέρθηκαν σε δυσδιάστατο ιαπωνικό video game για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του κακού.

Η λεπτομερής σχεδίαση και η βροχή από visuals παιχνιδιών παλιάς σχολής, θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν όντως παρακολουθείτε μουσικό βίντεο ή πλάνα ενός πραγματικού beat ’em up game.

I Fight Dragons - Move [Official Music Video]


Mark Ronson & The Business Intl. – Circuit Breaker

Οι φίλοι της game σειράς The Legend of Zelda μπορούν τώρα να συγκινηθούν ελεύθερα.

Δεν γνωρίζω αν ο Mark Ronson είναι gamer και είχε κάποιο λόγο σε όλο αυτό, αλλά εδώ έχουμε έναν ξεκάθαρο φόρο τιμής στο ‘The Legend of Zelda: A Link to the Past’. Σύντομο, πανέμορφο και πολύ νοσταλγικό.

Mark Ronson, The Business Intl. - Circuit Breaker (Official Video)


Ελληνική Συμμετοχή:

Χρήστος Χολίδης – Κακομαθημένο

Ο Χρήστος Χολίδης είναι ο σκληρός Max Payne και ταυτόχρονα ένα παιχνίδι στα χέρια της κακομαθημένης Μαρίας Μπεκατώρου.

Να και ένα πολύ ευφάνταστο concept για βίντεο κλιπ από την ελληνική λαϊκή σκηνή.

Hristos Holidis - Kakomathimeno

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!