Search
Close this search box.
Cream – Sunshine of Your Love: Ιστορίες και γεγονότα ενός ύμνου της ροκ

Cream – Sunshine of Your Love: Ιστορίες και γεγονότα ενός ύμνου της ροκ

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το 'Disraeli Gears'.
Cream - 'Disraeli Gears' / Εξώφυλλο

Τον Ιούλιο του 1966, συναντήθηκαν οι Ginger Baker, Eric Clapton και Jack Bruce, σχηματίζοντας τους Cream και λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν μαζί τον πρώτο τους δίσκο με τίτλοFresh Cream’.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά από το ντεμπούτο τους άλμπουμ, οι Cream θα έδιναν στον κόσμο έναν από τους πιο ψυχεδελικούς δίσκους της εποχής εκείνης.

Το Disraeli Gears’ ηχογραφήθηκε τον Μάιο του 1967 στη Νέα Υόρκη κι αποτελεί το σκαλοπάτι των Cream από τους πιο blues ήχους, στην ψυχεδελική ροκ.

Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος στις 2 Νοεμβρίου του ’67, ο Eric Clapton είχε ήδη επιτύχει την αναγνώρισή του ως ένας κορυφαίος κιθαρίστας στη Βρετανία (από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα The Yardbirds).

Συνεπώς, το album έγινε αμέσως αποδεκτό από το ευρύ κοινό και η κλίση της μπάντας σε πιο ψυχεδελικά μονοπάτια της rock αποδείχτηκε σωστή κίνηση, αφού ο εν λόγω δίσκος στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο, περιείχε τις επιτυχίες ‘Strange Brew’, ‘Dance the Night Away’ και ‘Sunshine of Your Love’ και σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone είναι στην 114η θέση στη λίστα με τους «500 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών».

Το κομμάτιSunshine of Your Love’ έφτασε στο No.5 των βρετανικών charts και στο No.4 στην αντίστοιχη κατηγορία στην Αμερική, όπου κι έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή singles.

Το επίσημο release του single έγινε το 1968, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του δίσκου και εμείς θυμόμαστε τις ιστορίες γύρω από τη δημιουργία του.

Τον Ιανουάριο του 1969, το BBC μετέδιδε μία εκπομπή με τίτλο ‘A Happening for Lulu’ και ανάμεσα στους πολλούς καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν εκεί, ήταν οι Jimi Hendrix Experience.

Στα μέσα του τραγουδιού, o Hendrix και οι bandmates του σταμάτησαν να παίζουν και κάπου στο 2:40, υπάρχει στιγμιότυπο, όπου ο Hendrix λέει:

Θα θέλαμε να σταματήσουμε να παίζουμε αυτά τα σκουπίδια και να αφιερώσουμε ένα τραγούδι στους Cream.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε να παίζει την εισαγωγή του ‘Sunshine of Your Love’.

Ο Jimi Hendrix συνήθιζε να παίζει το κομμάτι αυτό σε κάποιες από τις συναυλίες του, αγνοώντας το γεγονός ότι ήταν προορισμένο για τη γραμμή του μπάσου.

Μάλιστα, το ηχογράφησε για το ‘Valleys of Neptune’ που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2010 από την Legacy και περιείχε διάφορα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από το ’67 μέχρι το ’70.

Η συγκεκριμένη εκδοχή του, είναι από την ηχογράφηση του Hendrix στα Olympic Studios του Λονδίνου, τον Φεβρουάριο του 1969.

Ήταν ο τρόπος του Hendrix να αποτίσει φόρο τιμής, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της εποχής. Μετά την κυκλοφορία του ‘Wheels of Fire’, τον Ιούλιο του ’68, λίγους μήνες αφού το βρετανικό τρίο είχε διαλυθεί, άρα κατά μία έννοια η αφιέρωση αυτή προς τους Cream, έκρυβε μια φιλοφρόνηση.

Το τραγούδι αυτό “γεννήθηκε” όταν ο μπασίστας των Cream, Jack Bruce, πήγε σε μια συναυλία του Hendrix από την οποία γύρισε τρομερά ενθουσιασμένος, με το εξωπραγματικό riff του ‘Sunshine of Your Love’ να στροφογυρνάει στο μυαλό του.

Στη συνέχεια, οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον Pete Brown σε συνεργασία με τον Eric Clapton και τον Bruce. Ο Tom Dowd ευθύνεται για τον ρυθμό, τον οποίον και ακολουθεί ο drummer Ginger Baker, αν και φήμες λένε πως πιστώνονται credits και στον Baker, αφού ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν δική του ιδέα.

Sunshine Of Your Love

Ο Pete Brown είχε αναλάβει να γράψει στίχους σε πολλά τραγούδια του συγκροτήματος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση του πήρε λίγο περισσότερο χρόνο. Ήταν ξημέρωμα, ο Jack Bruce και ο Brown είχαν κλειδωθεί στο studio. Ο Bruce έπαιζε με τις ώρες το riff στο κοντραμπάσο και καθώς «τα φώτα έκλειναν τα κουρασμένα τους μάτια», ο Bruce έγραψε τους πρώτους στίχους…

“It’s getting near dawn, when lights close their tired eyes”

Αργότερα ο Eric Clapton πρόσθεσε το ρεφρέν.

“I’ve been waiting so long
To be where I’m going
In the sunshine of your love”

Αλλά το τραγούδι δεν είχε ολοκληρωθεί.

Το πρόβλημα ήταν στον πολύ γρήγορο ρυθμό. Αυτό μέχρι την ηχογράφηση του κομματιού στη Νέα Υόρκη, όπου ο Tom Dowd συμβούλεψε τον Ginger να παίξει πιο αργά το tom-tom, στο ύφος των τυμπάνων των Ιθαγενών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, έναν πιο tribal ρυθμό. Σε μια δήλωση που έκανε αργότερα στο ντοκιμαντέρ ‘And The Language Of Music’, μίλησε για το κομμάτι και είπε:

Απλά δεν ήταν αυτό το κοινότυπο background που είχαν σε τόσα πολλά από τα τραγούδια τους.

Είπα στον Ginger, «Έχεις δει ποτέ αμερικάνικα western, όπου o ρυθμός των Ινδιάνων – ή downbeat – είναι το beat;» Παίξε αυτό!

Ο Ginger μπήκε μέσα και άρχισε να παίζει το κομμάτι ξανά και ξανά, μ’ αυτόν τον τρόπο, έτσι όλα τα μέρη του κομματιού ενώθηκαν μεταξύ τους.

Το 1993, οι Cream επανενώθηκαν για μία εμφάνιση, στην τελετή ένταξης τους στο Rock and Roll Hall of Fame, όπου έπαιξαν τοSunshine of Your Love’ live. Μέχρι τότε, η μόνη άλλη φορά που έγινε επανένωση της μπάντας, ήταν στο γάμο του Eric Clapton, το 1979.

Cream performs "Sunshine Of Your Love" at the 1993 Inductions

Το όραμα των Cream συνοψίζεται στο ‘Sunshine of Your Love’ αφού το τραγούδι είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ροκ κοινό της εποχής σε σχέση με άλλα, και η συμβολή του στο να διαμορφωθούν καινούρια trends στη rock μουσική, είναι δεδομένη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ήταν ο προκάτοχος μιας μεγάλης γκάμας τραγουδιών που ακολούθησαν αργότερα, τα οποία είναι βασισμένα σ’ αυτήν ακριβώς τη λογική που ενώνει τα blues με την rock. Μια λογική που ενστερνίστηκαν οι τεράστιοι Led Zeppelin και αργότερα τόσοι άλλοι.

Το 2004 κατετάγη στο No.65 στη λίστα με τα «500 μέγιστα τραγούδια όλων των εποχών», από το περιοδικό Rolling Stone κι έχει διασκευαστεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων από τον Jimi Hendrix, τον Ozzy Osbourne, τον Frank Zappa, την Ella Fitzgerald και τον Jackie Mittoo.

Μια πολύ γνωστή και funky εκδοχή είναι αυτή της Spanky Wilson.

Spanky Wilson - Sunshine Of Your Love

Υπάρχει επίσης μία instrumental funk-metal έκδοση από τον George Clinton με τους The Parliament Funkadelic, από το 1992, που σίγουρα αξίζει να ακούσεις.

George Clinton and The Parliament Funkadelic - Sunshine of Your Love

Οι Living Colour, μια funk metal μπάντα από την Αμερική το διασκεύασαν το 1994 για το soundtrack της ταινίας ‘True Lies’.

Living Colour - Sunshine Of Your Love (re-edit)

Ένα αξέχαστο riff, εμπνευσμένο από μία συναυλία, την λαμπρή εποχή των Cream και της καλής μουσικής.

Μέχρι και σήμερα, η διαχρονικότητα του κομματιού είναι αναμφισβήτητη, το ίδιο και τα chills που προκαλεί κάθε φορά η εισαγωγή του.

Όταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης o Bruce ρωτήθηκε ποια από τα πολλά τραγούδια του αποτελεί την «επιτομή του Jack Bruce», εκείνος απάντησε:

Το ‘Sunshine of Your Love’.

Είναι βασισμένο σε ένα riff μπάσου.

Και όταν μπαίνεις σε ένα κατάστημα μουσικών οργάνων, αυτό είναι το τραγούδι που πάντα παίζουν όλα τα παιδιά για να δοκιμάσουν μια κιθάρα.

Eric Clapton: Ένας ιεραπόστολος των blues

 

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!