Search
Close this search box.
Tony Iommi: 10 ατάκες του πατέρα του μέταλ

Tony Iommi: 10 ατάκες του πατέρα του μέταλ

Tony Iommi, ο riff master των Black Sabbath.
Tony Iommi (by PetriW @Deviantart)
Tony Iommi (by PetriW @Deviantart)

Ποιος να φανταζόταν, όταν ακόμα Tony Iommi και Ozzy Osbourne πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, ότι μετά από μερικά χρόνια η μπάντα που θα ίδρυαν θα άφηνε τόσο μεγάλη μουσική παρακαταθήκη πίσω της;

Ποιος να φανταζόταν ότι το εργατικό ατύχημα που κομμάτιασε τα δάχτυλα του -άσημου ακόμη- Iommi, όχι μόνο δεν θα τον αποθάρρυνε απ’ το να συνεχίσει να παίζει κιθάρα, αλλά θα τον γέμιζε με ακόμα περισσότερη επιμονή, καταλήγοντας στο τόσο αναγνωρίσιμο, πλέον, χαμηλό κούρδισμα των Black Sabbath που ίδρυσε τη heavy metal και άλλα τόσα υποείδη της;

Η ιστορία του Tony Iommi, αλλά και των θρυλικών Black Sabbath κατ’ επέκταση, μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι…

Εξάλλου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς η πορεία τεσσάρων νέων από το Birmingham που, ξεκινώντας ως τα απόλυτα outsiders, έγιναν μια από τις επιδραστικότερες μπάντες που πάτησε το πόδι της στον πλανήτη…

Το πρώτο τους, ομώνυμο άλμπουμ, παραήταν «ακραίο» για την εποχή. Για την ακρίβεια, όχι μόνο ακραίο, αλλά και πρωτόγνωρο, σε ένα κοινό που δεν είχε συνηθίσει η μουσική να είναι τόσο σκοτεινή.

BLACK SABBATH - "Black Sabbath" (Official Video)


Ιστορίες ενός εξωφύλλου: Το ομότιτλο άλμπουμ των Black Sabbath


Ο Τύπος τους είχε αντιμετωπίσει αρνητικά, πολύς κόσμος έβλεπε τον τρόμο κατάματα ακούγοντας τα κομμάτια τους και οι ίδιοι, πολλά χρόνια μετά, δήλωναν:

Oι οικογένειές μας πίστευαν ότι ήμασταν… καμμένοι! Οι φίλοι μας στην αρχή γέλαγαν με αυτό που κάναμε και αναρωτιόντουσαν αν ποτέ θα γίνουμε επιτυχημένοι!

Όλο αυτό το κλίμα μας έφερε πιο κοντά και μας έδωσε αποφασιστικότητα για να πετύχουμε!

Δεν νιώσαμε ποτέ ότι ήμασταν rock stars και τέτοια, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι δεν σπαταλάμε το χρόνο μας παίζοντας μουσική…

Η απάντησή τους στην αρνητικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν, δεν ήταν άλλο από το δεύτερο άλμπουμ τους, ‘Paranoid’, λίγους μόλις μήνες μετά, και κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν απότομα -προς το καλύτερο- για την μπάντα…

Όπως έχει δηλώσει και ο Tony Iommi:

Δεν ακολούθησα ποτέ κανόνες. Έφτιαξα τους δικούς μου.


Tony Iommi: «Το πρώτο κομμάτι που γράψαμε με τους Black Sabbath»


Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν τη δωρική και πέρα για πέρα αληθινή ατάκα του, πάμε να δούμε άλλες 9 που έχει ξεστομίσει κατά διαστήματα ο πάντα λιτός και μετριοπαθής «Iron Man».

1) Μισούσα το σχολείο. Μετά τα 15, μπορούσες να το παρατήσεις αν ήθελες. Δεν μου άρεσε οπότε το παράτησα και έκανα αυτό που έκαναν όλοι, έπιασα δουλειά.

2) Δεν μίλησα ποτέ δημόσια για την προσωπική μου ζωή, παρά μόνο για τους Black Sabbath. Είναι περίεργο να βγαίνεις και να μιλάς για τις σχέσεις, τους γάμους σου και άλλα τέτοια.

3) Όταν άρχισα να γράφω το υλικό των Black Sabbath, απλά μου φαινόταν σωστό. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα δημιουργηθεί τόσο «διαβολική» μουσική.

4) Στο παρελθόν, πριν ο Ozzy τραγουδήσει κάτι, καταλάβαινα τι πρόκειται να τραγουδήσει. Ήξερα ακριβώς τι μελωδία θα τραγουδήσει, μόνο και μόνο απ’ τον τρόπο με τον οποίο την προσέγγιζε.

5) Ο Eddie Van Halen ήταν ίσως ο πιο επιδραστικός κιθαρίστας. Ξεκίνησε την τεχνική του tapping. Ήταν ορόσημο.

6) Η αρχική μου επιρροή ήταν οι Shadows, μια αγγλική, ορχηστρική μπάντα. Χάρη σε αυτούς ξεκίνησα να παίζω και μετά άρχισα να ακούω blues και jazz. Μου άρεσε ο Eric Clapton όταν ήταν με τον John Mayall. Μου άρεσε πολύ η μουσική εκείνης της περιόδου.

7) Εξεπλάγην όταν άκουσα διάφορους rappers να λένε ότι έχουν επηρεαστεί από τους Black Sabbath. Ήταν μεγάλη έκπληξη. Και πολύ τιμητικό. Είναι ωραίο, τόσα χρόνια μετά, να βλέπω ότι όλα αυτά που έκανα είχαν αντίκρυσμα.

8) Το συναίσθημα που έχεις όταν παίζεις μπροστά σε ένα καλό κοινό είναι δύσκολο να το περιγράψεις χωρίς να ακουστείς κάπως χαζός. Η αντίδραση του κόσμου έχει τεράστια σημασία. Μπορείς να νιώθεις εντάξει με τον εαυτό σου και ότι παίζεις καλή μουσική, αλλά μόνο όταν έχεις την live αντίδραση ξέρεις ότι το κάνεις πραγματικά σωστά.

9) Το να χάσω τα δάκτυλά μου ήταν καταστροφικό, αλλά εκ των υστέρων, με έκανε να ανακαλύψω έναν νέο ήχο! Με έκανε να ανακαλύψω νέο τρόπο παιξίματος, ένα διαφορετικό είδος μουσικής. Από ένα ατύχημα, βγήκε κάτι πολύ καλό τελικά!

BLACK SABBATH - "Electric Funeral" (Live Video)

BLACK SABBATH - "N.I.B." (Live Video)


Tony Iommi: «Αυτός είναι ο θεός της rock για μένα»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!