Search
Close this search box.
Genesis: Το Supper’s Ready σε αριστουργηματικό εικονογραφημένο βίντεο

Genesis: Το Supper’s Ready σε αριστουργηματικό εικονογραφημένο βίντεο

Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας και visual artist, Nathaniel Barlam, εικονογράφησε το επικό 'Supper's Ready' των Genesis, πηγαίνοντάς το... σε άλλο επίπεδο!
Genesis - Supper's Ready
Genesis - Supper's Ready

Για πολλούς οπαδούς των Genesis, αλλά και γενικότερα της progressive rock μουσικής, το ‘Supper’s Ready’ των Βρετανών από τον δίσκο ‘Foxtrot’ του 1972, είναι ίσως ένα από τα καλύτερα δείγματα προοδευτικής μουσικής, όντας ένα 23λεπτο έπος.

Αποτελείται από 7 μέρη, με θεματικές αναφορές στη Βίβλο, στην αρχαία ιστορία, στην ελληνική Μυθολογία αλλά και στην πολιτική κατάσταση της Βρετανίας της δεκαετίας του ’70.

Τώρα, περισσότερα από 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ένας «παλαβός» καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη αποφάσισε να αφιερώσει αρκετούς μήνες από τη ζωή του δημιουργώντας ένα εικονογραφημένο βίντεο για να συνοδεύσει το ιστορικό κομμάτι.

Το όνομα αυτού Nathaniel Barlam, ο οποίος εδρεύει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως αρχιτέκτονας και visual artist, και στον ελεύθερό του χρόνο παίζει drums και δημιουργεί εικονογραφημένα βίντεο.

Ο Barlam δηλώνει μεγάλος οπαδός της μουσικής των Genesis, και με το φιλόδοξο εγχείρημά του προσπαθεί να ντύσει οπτικά το εξίσου φιλόδοξο μουσικό κομμάτι των Βρετανών:

Με το που άκουσα αυτό το κομμάτι πριν χρόνια, ήξερα πως μια μέρα θέλω να το εικονογραφήσω.

Από την τεχνική πολυπλοκότητά του και την τελετουργία των Genesis στις ζωντανές εκτελέσεις του κομματιού μπορεί κανείς να καταλάβει πως ένα τέτοιο έργο σε λάθος χέρια θα ήταν καταστροφή.

Παρ’ όλα αυτά, οι Genesis κατάφεραν στο άνθος της δημιουργικότητάς τους να δημιουργήσουν κάτι που ίσως αποτελεί το καλύτερο κομμάτι που γράφτηκε ποτέ.

Είναι μια πανέμορφη και πολύπλοκη δουλειά και ένιωσα την ανάγκη κατευθείαν να την ντύσω με εικόνες, εκφράζοντας όσα προκαλεί το κομμάτι σε μένα προσωπικά, με την ελπίδα να καταφέρω να προωθήσω το μεγαλείο του σε ένα ευρύτερο κομμάτι του κοινού, το οποίο δεν γνωρίζει για την ύπαρξή του.

Στο παρελθόν έκανα εικονογραφήσεις για σύντομα κομμάτια και είχα συνεχώς τη φιλοδοξία να κάνω κάτι μεγαλύτερο. Και τότε προέκυψε το ‘Supper’s Ready’.

Τα προηγούμενα έργα μου ήταν εικονογραφήσεις σε δύο κομμάτια της Joni Mitchell (‘Song for Sharon’ και ‘Amelia’) και ένα από τους Crosby, Still & Nash (‘Guinnevere’), και όσο τα έκανα, ξεκίνησα να πιστεύω πως η εικονογράφηση των στίχων και της μουσικής μπορούν να δώσουν μια εντελώς νέα διάσταση στα τραγούδια.

Η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει ως τώρα ήταν σε μουσική που έχει εντελώς αφηγηματικό χαρακτήρα και το μεγάλο μου πλάνο είναι να το κάνω με ολόκληρους δίσκους.

Αυτή τη στιγμή όμως, το ‘Supper’s Ready’ αποτέλεσε το καλύτερο μεταβατικό κομμάτι για μένα – είναι αρκετά μεγάλο για να αφιερώσω μήνες πάνω του και να κάνω σοβαρή δουλειά, αλλά και αρκετά μικρό για να μην μου πάρει ολόκληρα χρόνια.

Και τώρα που το ολοκλήρωσα, πιστεύω πως μπορώ να καταφέρω τα πάντα!

Supper's Ready Illustrated

Συνολικά το βίντεο περιέχει περίπου 400 διαφορετικά σκίτσα, τα οποία αυτή τη φορά δημιουργήθηκαν με αμιγώς ψηφιακό τρόπο, σε αντίθεση με τα πρώτα μου έργα τα οποία έκανα όσο ήμουν ακόμα φοιτητής.

Ο ψηφιακός δρόμος που επέλεξα μου άνοιξε πολλές επιπλέον πόρτες, είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω νέα εργαλεία και μπόρεσα να προσθέσω νέα στοιχεία.

Έτσι, πολλές φορές οι εικόνες δεν αντικατοπτρίζουν μόνο το στιχουργικό περιεχόμενο, αλλά και τις πολλές αλλαγές στην ατμόσφαιρα του κομματιού.

Ως τώρα το αποτέλεσμα με έχει αποζημιώσει για τους πολλούς μήνες δουλειάς και είμαι ευγνώμων για τη θετική ανταπόκριση του κόσμου.

Νομίζω πως το καλύτερο feedback είναι αυτό από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς, όλους αυτούς που λάτρευαν το κομμάτι από τότε που κυκλοφόρησε, πριν ακόμα γεννηθώ εγώ και που τώρα μου στέλνουν ευχαριστήρια μηνύματα για την εικονογράφηση.

Επίσης, με ευχαριστεί πολύ να βλέπω αφοσιωμένους οπαδούς να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν κάποια από τα μηνύματα που έχω κρύψειστο βίντεο με αναφορές στο τραγούδι, τις οποίες πολλές φορές δεν τις είχα προσέξει ούτε εγώ ο ίδιος!

Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω κάτι ακόμα μεγαλύτερο, για αρχή όμως είμαι πολύ ευχαριστημένος με την εικονογράφηση ενός τόσο εμβληματικού κομματιού!

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!