Search
Close this search box.
Ιστορικά εξώφυλλα δίσκων και οι τοποθεσίες τους

Ιστορικά εξώφυλλα δίσκων και οι τοποθεσίες τους

Μία διαδικτυακή περιήγηση στα μέρη όπου γεννήθηκαν τα ιστορικότερα εξώφυλλα της ροκ μουσικής.
Pink Floyd - 'Animals'
Pink Floyd - 'Animals'

Από την ιστορική πλέον διάβαση του Abbey Road ως τον στοιχειωτικό νερόμυλο στο εξώφυλλο του ντεμπούτου των Black Sabbath από το 1970, υπάρχουν ορισμένες φαινομενικά αδιάφορες τοποθεσίες που έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στη μουσική ιστορία και στολίζουν το υποσυνείδητο εκατομμυρίων μουσικόφιλων ανά τον κόσμο, οι οποίοι τα έχουν ταυτίσει με τους αγαπημένους τους δίσκους.

Κάποια εξ αυτών έχουν αλλοιωθεί με την πάροδο των χρόνων, ενώ ορισμένα αντιστέκονται σθεναρά και στέκονται ίδια και απαράλλακτα, ζωντανά μνημεία της μουσικής…

Το βρετανικό περιοδικό NME έκανε έναν… διαδικτυακό περίπατο με την πλατφόρμα Street View του Google Maps και επισκέφτηκε μερικά από τα πιο θρυλικά μέρη της μουσικής ιστορίας:


Led Zeppelin – ‘Physical Graffiti’
96 and 98 St. Mark’s Place, East Village – Νέα Υόρκη

Ο έκτος δίσκος των Led Zeppelin κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου του 1975 και, εκτός από τη μουσική του αξία, φέρει και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξώφυλλα του συγκροτήματος.

Ο Peter Corriston που επιμελήθηκε το εξώφυλλο δηλώνει πως έψαχνε καιρό για το κατάλληλο οικοδόμημα που θα κοσμούσε τον δίσκο, θέλοντας να το χρησιμοποιήσει συμβολικά ως ένα μέρος, όπου οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν με μεγάλη συχνότητα.

Το ίδιο κτίριο εμφανίζεται και στο βίντεο κλιπ του ‘Waiting for a Friend’ των Rolling Stones από το 1981.

Led Zeppelin - 'Physical Graffiti'
Led Zeppelin – Physical Graffiti

Bob Dylan – ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’
Jones Street/ West 4th Street, Νέα Υόρκη

Μία πιο προσωπική φωτογραφία κοσμεί τον δεύτερο δίσκο του Bob Dylan από το μακρινό 1963.

Η λήψη ανήκει στον Dean Hunstein και απεικονίζει τον Dylan με την τότε σύντροφό του, Suze Rotolo, να περπατούν ανέμελοι στην οδό Jones St. and West 4th, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι όπου διέμεναν.

Μία απλή και γλυκιά φωτογραφία του ζευγαριού, η οποία όμως αποτυπώθηκε για πάντα στη μουσική βιομηχανία.

 Bob Dylan, ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’
Bob Dylan, The Freewheelin’ Bob Dylan

Oasis – ‘What’s The Story (Morning Glory)?’
Berwick St, Soho, Λονδίνο

Τραβηγμένη στην ιστορική Berwick Street του Soho του Λονδίνου, η οποία αποτελεί Μέκκα των βινυλιόφιλων, η φωτογραφία του εξωφύλλου απεικονίζει δύο ανθρώπους που περπατούν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Ο DJ Sean Rowley και ο παραγωγός του δίσκου, Owen Morris.

Η οδός αποτελεί ακόμη και σήμερα έδρα πολλών δισκοπωλείων, ενώ εμφανισιακά έχει αλλάξει λίγο, όχι όμως σε σημείο να μην αναγνωρίζεται από αυτούς που γνωρίζουν τον δίσκο του 1995.


Oasis - 'What’s The Story (Morning Glory)?'
Oasis – What’s The Story (Morning Glory)?

David Bowie – ‘The Rise And Fall Of Ziggy Stardust’
23 Heddon St., Λονδίνο

Ο πιο ιδιαίτερος μουσικά δίσκος του μεγάλου David Bowie φέρει και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εξώφυλλα όλων των εποχών.

Μια λήψη της 23 Heddon Street του Λονδίνου με τον Βρετανό αστέρα φαίνεται πως ήταν ένα καθημερινό photoshooting, όμως οι θεωρίες συνωμοσίας για τα πιθανά μηνύματα που κρύβει εξακολουθούν να κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, περισσότερα από 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Είναι το ‘K.West’ της πινακίδας κάποιου είδους μήνυμα; Σημαίνει όντως «quest» [σ.σ.: αναζήτηση];

Παίζει κάποιο ρόλο ο τηλεφωνικός θάλαμος στο οπισθόφυλλο; Δεν θα μάθουμε ποτέ και εκεί κρύβεται και η μαγεία…

David Bowie - 'The Rise And Fall Of Ziggy Stardust'
David Bowie – The Rise And Fall Of Ziggy Stardust

Beastie Boys – ‘Paul’s Boutique’
Corner of Ludlow St and Rivington St, Νέα Υόρκη

Ακόμα ένα αναγνωρίσιμο μέρος της Νέας Υόρκης, το οποίο δείχνει τη λίγο πιο σκληρή πλευρά της πόλης.

Οι Beastie Boys επέλεξαν τη φωτογραφία του Jeremy Shatan για τον δίσκο τους το 1989, με το γωνιακό κατάστημα με τα ενδύματα Lee να γίνεται έμβλημα.

Πλέον, το γωνιακό κατάστημα είναι… σαντουιτσάδικο, όμως οι ιδιοκτήτες φρόντισαν να τιμήσουν το παρελθόν του μέρους -και φυσικά να προσεγγίσουν μερικούς… περίεργους-, με μία τοιχογραφία του ιστορικού εξωφύλλου.

Beastie Boys - 'Paul’s Boutique'
Beastie Boys – Paul’s Boutique

The Beatles – ‘Abbey Road’
Abbey Road, Λονδίνο

Σίγουρα αυτή η διασταύρωση έξω από τα ιστορικά Abbey Road studios στο St. John’s Wood είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Big Ben ή το παλάτι του Buckingham.

Μέχρι σήμερα προσεγγίζει τουρίστες που δημιουργούν μποτιλιαρίσματα για να φωτογραφηθούν εκεί όπου πάτησαν τα ιστορικά «σκαθάρια» και έχει και δική του σελίδα στο Trip Advisor.

Το εξώφυλλο μάλλον πρόκειται για μία ακόμα σχεδόν καθημερινή λήψη, παρόλο που οι θεωρίες συνωμοσίας για τον ξυπόλυτο McCartney και τον ασπροφορεμένο Lennon είναι πραγματικά ευρηματικότατες…

The Beatles - Abbey Road
The Beatles – Abbey Road

Kiss – ‘Dressed to Kill’
23rd St & Eighth Avenue, Νέα Υόρκη

O τρίτος δίσκος των KISS από το 1975 κατάφερε να καθιερωθεί, παρόλο που είναι υπερβολικά λιτός για τα δεδομένα του συγκροτήματος, ειδικά σε μία εποχή που η extravaganza τους ήταν πιο ηχηρή από τη μουσική τους…

Απλά ντυμένοι, σε μία απλή περιοχή, μόνο τα πρόσωπά τους θυμίζουν τους KISS που όλοι γνωρίζουμε!

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πού βρίσκεται το μέρος: 23η Οδός & 3η Λεωφόρος, στη Νέα Υόρκη.

Kiss - 'Dressed to Kill'
Kiss – Dressed to Kill

Beach Boys – ‘Surfin’ Safari’
Paradise Cove, Malibu

Από τα πιο αλλόκοτα εξώφυλλα, μιας αλλόκοτης μπάντας, σε μια αλλόκοτη δεκαετία. Οι Beach Boys στο ιστορικό ντεμπούτο τους από το μακρινό 1962 πάνε για… σαφάρι στη θάλασσα.

Για όλους εσάς που θέλετε να αναβιώσετε τη φωτογραφία, αρκεί ένα κίτρινο όχημα και μια πτήση για το Malibu…

Beach Boys - 'Surfin’ Safari'
Beach Boys – Surfin’ Safari

Unknown Mortal Orchestra – ‘Unknown Mortal Orchestra’
Petrova Gora, Κροατία

Η επιλογή του Ruben Nielsen για τον πρώτο δίσκο της Unknown Mortal Orchestra δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «η οπτική αντιστοιχία της μουσικής του δίσκου».

Ένα μνημείο αφιερωμένο στους κατοίκους των περιοχών Kordun και Banija της σημερινής Κροατίας, οι οποίοι αντιστάθηκαν στο φασιστικό καθεστώς του Ante Pavelić, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μνημείο χτίστηκε το 1982 στην περιοχή Petrova Gora και έχει το μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον από τα εξώφυλλα του άρθρου, ιδανικό για «ψάξιμο» από ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική αλλά και την ιστορία.

Unknown Mortal Orchestra - 'Unknown Mortal Orchestra'
Unknown Mortal Orchestra – Unknown Mortal Orchestra

Simon & Garfunkel – ‘Wednesday Morning, 3am’
Fifth & 53rd St, Σταθμός μετρό – γραμμές E&F, Νέα Υόρκη

Το ντεμπούτο του ιστορικού ντουέτου Simon & Garfunkel φέρει ως εξώφυλλο μία φωτογραφία των δύο στο μετρό της Νέας Υόρκης, στις αποβάθρες των γραμμών E και F.

Ο Art Garfunkel έχει αναφέρει πολλάκις σε συναυλίες του πως η φωτογραφία τραβήχτηκε εκατοντάδες φορές, καθώς οι πρώτες λήψεις έφερναν στο οπτικό πεδίο το υβριστικό σύνθημα «F**** Off!» γραμμένο στον τοίχο της αποβάθρας.

Το ίδιο σύνθημα ενέπνευσε τον Paul Simon να γράψει το ‘A Poem on the Underground Wall’ για τον δίσκο ‘Parsley, Sage, Rosemary and Thyme’.

Simon & Garfunkel - 'Wednesday Morning, 3am'
Simon & Garfunkel – Wednesday Morning, 3am

Pink Floyd – ‘Animals’
Battersea Power Station, Λονδίνο

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Battersea Power στο νοτιοδυτικό Λονδίνο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα όλων των εποχών και σίγουρα το πιο αναγνωρίσιμο των Pink Floyd μετά το πρίσμα του ‘The Dark Side Of The Moon’.

Η επιλογή του εργοστασίου έγινε από τον Roger Waters, ο οποίος ήθελε να περάσει το κοινωνικοπολιτικό του μήνυμα, προσθέτοντας στον ουρανό πάνω από το εργοστάσιο ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των Pink Floyd, το ιπτάμενο γουρούνι.

Πριν από μερικά χρόνια το εργοστάσιο κόντεψε να καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, όμως σώθηκε και αναμένεται να ανακαινιστεί, με το κόστος μάλιστα να ανέρχεται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια στερλίνες.

Pink Floyd - 'Animals'
Pink Floyd – Animals

Black Sabbath – ‘Black Sabbath’
Mapledurham Watermill, Oxfordshire

Το στοιχειωτικό εξώφυλλο από το ιστορικό ντεμπούτο των Black Sabbath είναι στην πραγματικότητα ο νερόμυλος Mapledurham Watermill σε ένα καταπράσινο λιβάδι στο Oxfordshire της Αγγλίας.

Ο μύλος χρονολογείται πίσω στον 15ο αιώνα και φαίνεται λιγότερο εφιαλτικός αν τον παρατηρήσει κανείς από τους χάρτες της Google και χωρίς τη μουσική υπόκρουση από τις εφιαλτικές καμπάνες του ‘Black Sabbath’

Black Sabbath - 'Black Sabbath'
Black Sabbath – Black Sabbath

Pink Floyd – ‘Wish You Were Here’
Σύμπλεγμα Warner Bros Studio, California, ΗΠΑ

Ακόμα ένα ιστορικό εξώφυλλο από τους Pink Floyd, αυτό του ‘Wish You Were Here’ του 1975 με τον φλεγόμενο άντρα να κάνει χειραψία ατάραχος μπροστά από τα studios της Warner Bros στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α..

Ο θρύλος λέει πως τη μέρα της φωτογράφισης ο άνεμος ήταν ασυνήθιστα ισχυρός, με αποτέλεσμα η ελεγχόμενη φωτιά για τις ανάγκες της φωτογράφισης να καίει στην πραγματικότητα το μουστάκι ενός εκ των δύο αντρών της φωτογραφίας

Pink Floyd - 'Wish You Were Here'
Pink Floyd – ‘Wish You Were Here’

The Clash – ‘The Clash’
Camden Market, Camden Town, Λονδίνο

Η περιοχή Camden Town στο βορειοδυτικό Λονδίνο αποτέλει παραδοσιακά τόπο διεξαγωγής των υπαίθριων αγορών της Βρετανικής πρωτεύουσας.

Στο εξώφυλλο του ομώνυμου πρώτου δίσκου των Βρετανών punk rockers The Clash, τρεις εξ αυτών ποζάρουν στο μέρος διεξαγωγής της αγοράς Camden.

Για την ιστορία, ο ντράμερ τους, Terry Chimes, δεν πήρε μέρος στη φωτογράφιση, καθώς βρισκόταν ήδη με το ένα πόδι εκτός του συγκροτήματος.

The Clash - 'The Clash'
The Clash – The Clash

Πηγή: www.nme.com

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!