Search
Close this search box.
Mahakala – The Second Fall

Mahakala – The Second Fall

Ακούσαμε τον δεύτερο δίσκο των Mahakala.
Mahakala - The Second Fall / Εξώφυλλο
Mahakala - The Second Fall / Εξώφυλλο

Εύπεπτο δεν το λες, αλλά ούτε και κάτι που θα σε φτάσει στα «όριά» σου για να καταφέρεις να το απολαύσεις. Η δεύτερη δουλειά των Mahakala έρχεται 4 χρόνια μετά τον δίσκο ντεμπούτο τους και -για κάποιον που τώρα ήρθε σε επαφή με την μπάντα- αποτελεί μια καλή αφορμή να ασχοληθεί πραγματικά μαζί της και να πάρει τα πράγματα απ’ την αρχή.

Παίρνοντας, λοιπόν, τα πράγματα απ’ την αρχή, αυτό που καταλαβαίνεις είναι ότι τα 4 χρόνια που μεσολάβησαν (τα οποία φαντάζουν πολλά για μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο πρώτων δίσκων) άξιζαν τον κόπο. Οι Αθηναίοι metallers φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν το κενό, ενώ φρόντισαν να «μελετήσουν» τον ήχο τους, να καταστήσουν πιο σαφείς τις επιρροές τους, ακόμα και να τον εμπλουτίσουν (ακούμε βιολί στο ‘Darkness In Their Eyes’). Μέσα σε όλα αυτά, έδωσαν έμφαση στην παραγωγή του δίσκου, η οποία είναι κρύσταλλο και δίνει πολλά συν.

Ξεκινώντας από το ‘Army Of The Flies’, ο δίσκος δείχνει τις άγριες διαθέσεις του εξ αρχής, με ευχάριστες εναλλαγές και σαφείς ενδείξεις για τη riff-ολογία που πρόκειται να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα 8 τραγούδια. Με πιο doomy διάθεση, το ‘Redemption Denied’ που ακολουθεί, με κέρδισε από την πρώτη του στιγμή. Κατά τη διάρκειά του, οι Mahakala δεν αφήνουν δευτερόλεπτο το πόδι απ’ το γκάζι και η αυξανόμενη έντασή του σε κρατάει κολλημένο πάνω του, εν αναμονή του επόμενου ξεσπάσματος.

MAHAKALA - Army of the Flies (official audio)

Το τρίτο κομμάτι είναι το ‘Purgatorium’, κινούμενο σε πιο επικές φόρμες. Ομολογώ ότι δεν με κέρδισε με την πρώτη ακρόαση, ωστόσο κατέληξε να είναι μέσα στα 1-2 προσωπικά highlights, κυρίως λόγω των καλοδουλεμένων εναλλαγών που, αν και έντονες, δεν δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα στη ροή του. Συνεχίζουμε με το ‘Better To Reign In Hell (Than Serve in Heaven)’ που ξεκινάει βαρύ κι ασήκωτο, όμως στη συνέχεια ανεβάζει στροφές, χαρακτηριζόμενο από ένα catchy riff και ίσως τα highlights των φωνητικών του δίσκου.

MAHAKALA - Purgatorium (official lyric video)

Φτάνοντας στα μισά του δίσκου, συναντάμε το ‘Darkness In Their Eyes’. Συνθετικά, παρά τη μικρή διάρκειά του, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο σημείο καμπής για τον δίσκο, αφού η προσθήκη βιολιού δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα στο κομμάτι, ωστόσο φάνηκαν να το φοβούνται λίγο, εξ ου και τα μόλις 2 και κάτι λεπτά. Νομίζω πως θα είχε εξαιρετικό potential αν είχε δουλευτεί περαιτέρω, αλλά το κρατάμε σαν ένα πιθανό «δείγμα» από επικείμενες δουλειές, ελπίζοντας, φυσικά, να το δούμε να αποδίδεται και ζωντανά.

Ο Σάκης Τόλης των Rotting Christ συνδράμει στα βρώμικα φωνητικά του ‘Wrath of Lucifer’ που ακολουθεί, δημιουργώντας πολύ καλή χημεία με τον frontman των Mahakala για ένα πολύ σκοτεινό κομμάτι, ενώ το ‘Unholy Fight’ που το διαδέχεται είναι απλά γραμμένο με τέρμα τα γκάζια και την ανάλογη δόση επικούρας, κυρίως προς τα τελειώματά του.

Μία στροφή πριν το τέλος του δίσκου, το ‘Blessed Are The Dead’ είναι ένα ακόμα σκοτεινό τραγούδι, ίσως όμως και το πιο «προσβάσιμο», στα αυτιά κάποιου που δεν είναι εξοικειωμένος με τον πολύ σκληρό ήχο. Είναι αρκετά catchy και θεωρώ το καλύτερο του δίσκου για να συστηθούν οι Mahakala σε κάποιον «μη μυημένο». Ένατο και τελευταίο κομμάτι είναι το ‘War Against Mankind’. Ορθά επιλεγμένο για το κλείσιμο του δίσκου, είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια (σχεδόν 6 λεπτά) και δίνει την αίσθηση της εξιλέωσης για τους Mahakala, που μοιάζουν πιο ελεύθεροι απ’ όσο στα υπόλοιπα κομμάτια, αλλά και έτοιμοι να δώσουν όση ενέργεια τους έχει απομείνει, για να κλείσουν δυναμικά. Το καταφέρνουν και με το παραπάνω και το ‘The Second Fall’ ολοκληρώνεται, με ένα σχεδόν Mastodon-ικό γύρισμα, λίγα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του ‘War Against Mankind’.

Ό,τι είπαμε και στην αρχή, θα πούμε και τώρα. Εξαιρετική, πεντακάθαρη παραγωγή, ενδιαφέρουσες συνθέσεις και μεστές εκτελέσεις, είναι όσα χαρακτηρίζουν το ‘The Second Fall’. Οι Mahakala άργησαν 4 χρόνια να βγάλουν τον δεύτερο δίσκο τους, όμως φρόντισαν να επιστρέψουν φουριόζοι, με κομμάτια που παντρεύουν την ατμοσφαιρικότητα με την ένταση, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις και για τις live εκτελέσεις τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Mahakala παρουσιάζουν τον νέο τους δίσκο σύντομα, σε Πάτρα (26 Μαρτίου – Ghetto Bar and live stage), Αθήνα (31 Μαρτίου – Κύτταρο) και Λάρισα (8 Απριλίου – 6o Rock Music Festival).

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!