Search
Close this search box.
Firestarter: Πώς οι Prodigy έβαλαν φωτιά στα charts

Firestarter: Πώς οι Prodigy έβαλαν φωτιά στα charts

Το Firestarter των Prodigy κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 1996 και έβαλε φωτιά σε σκηνές και τσαρτς.
Prodigy - Firestarter
Prodigy - Firestarter

18 Μαρτίου 1996 κυκλοφορεί το Firestarter των Prodigy

Στις 30 Μαρτίου του 1996 φτάνουν την πρώτη θέση στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου με το κομμάτι ‘Firestarter’, που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ ‘The Fat of the Land’.

Ο δίσκος-ορόσημο της μπάντας από το Essex κυκλοφόρησε το 1997 από την XL Recordings και περιείχε τις επιτυχίες ‘Smack My Bitch Up’, ‘Narayan’, Breathe’ και ‘Firestarter’, με το τελευταίο να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα hits του συγκροτήματος.

Κυκλοφόρησε ως single το 1996, έναν χρόνο πριν από τον δίσκο, ήταν το δέκατο single κατά σειρά και το πρώτο με φωνητικά του Keith Flint.

Η παραγωγή έγινε από τον Liam Howlett και τα χαρακτηριστικά punk φωνητικά του Flint, ήταν αυτά που ουσιαστικά τον καθιέρωσαν ως «επίσημο» frontman της τετραμελούς, τότε, μπάντας.

Λίγες μέρες μετά κατάφερε να φτάσει στο Νο.1 των βρετανικών charts όπου και παρέμεινε για τρεις εβδομάδες.

Είναι το μοναδικό τραγούδι των Prodigy που έμεινε στην πρώτη θέση για τόσο χρονικό διάστημα και ακολουθεί το ‘Breath’ που συμπεριλήφθηκε στο ίδιο άλμπουμ και παρέμεινε στα charts στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο εβδομάδες. Το ‘Firestarter’ κατάφερε να γίνει Νο.1 σε Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.

Τον Οκτώβριο του 2011, το περιοδικό NME τοποθέτησε το κομμάτι στο No.52 στη λίστα του με τα 150 καλύτερα κομμάτια των τελευταίων 15 χρόνων. Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε δημιούργησε ταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο τίτλος και οι στίχοι έγιναν αντικείμενο διαμάχης.

Δεν έχει σημασία αν λέγεται electronic punk, new wave, hardcore techno, big angry salad κλπ. Οι Prodigy γνώριζαν πολύ καλά πως να συστήσουν τους εαυτούς τους στο ευρύ κοινό και να αυξήσουν την αδρεναλίνη σε μια pop σκηνή που έδειχνε να φθίνει όλο και περισσότερο.

Αρχικά, ο Howlett είχε αποφασίσει να κάνει αυτόν τον δίσκο με instrumental κομμάτια και ολοκληρώνοντας το ‘Firestarter’, θυμάται τον Flint να μπαίνει μέσα και να λέει:

Αν πρόκειται ποτέ να κάνω φωνητικά, θα τα κάνω σε αυτόν τον τόνο.

Η σκηνοθεσία του video ανήκει στον Walter Stern και τα γυρίσματα έγιναν σε μία εγκαταλελειμμένη σήραγγα σε υπόγειο σιδηρόδρομο, στην οδό Aldwych του Λονδίνου, και όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια αρνήθηκαν να το προβάλλουν.

The Prodigy - Firestarter (Official Video)

Το ‘Firestarter’ έχει δανειστεί samples από πολλά τραγούδια… Για παράδειγμα, τα βίαια drums που ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού τα ακούσαμε πρώτη φορά από τους Ten City στο κομμάτι ‘Devotion’ που κυκλοφόρησε το 1989.

Devotion (Extended Version)

Οι Art of Noise είναι ένα συγκρότημα που η μουσική του χαρακτηρίζεται avant-garde με στοιχεία new wave και synthpop και ένα μικρό μέρος του ‘Close (To The Edit)’ το ακούμε στο ‘Firestarter’.

Art of Noise Close (to the Edit) - 1984 HD

Το χαρακτηριστικό riff που ακούμε σε λούπα, ανήκει στους The Breeders και το κομμάτι ‘S.O.S’ που κυκλοφόρησε το 1993, με το άλμπουμ ‘Last Splash’.

Firestarter – Prodigy

Firestarter - Prodigy
Firestarter – Prodigy

Το κομμάτι έχει διασκευαστεί από τους Sepultura και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο ‘Kairos’ που κυκλοφόρησε το 2011.

Ο Gene Simmons γούσταρε τόσο πολύ το τραγούδι που αποφάσισε να το διασκευάσει και μάλιστα γύρισε κι ένα video clip κατά τη διάρκεια του οποίου φαίνεται να πέρασε άκρως ποιοτικό χρόνο με τους συνεργάτες του.

Μία άλλη, τελείως διαφορετική προσέγγιση έγινε από τον Torre Florim, έναν καλλιτέχνη από την Ολλανδία που έγινε γνωστός από το μουσικό σχήμα De Staat.

Οι Jimmy Eat World διασκεύασαν το κομμάτι σε μια πιο alternative rock version το 2001. Ακούστε το εδώ και το 1996 κυκλοφόρησε μία διασκευή από τους Sneaker Pimps σε πιο lounge ύφος.

Sneaker Pimps - Firestarter (Prodigy cover)

Extra Info: Μία instrumental εκδοχή κυκλοφόρησε το 1996 σε μία συλλογή με διάφορους καλλιτέχνες όπως οι Chemical Brothers, Future Sound of London και Daft Punk.

Η συλλογή λεγόταν ‘Wipeout 2097: The Soundtrack’, από το ομώνυμο video game που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά για το PlayStation και το Sega Saturn και περιελάμβανε techno, IDM και electronica κομμάτια, πολλά απ’ τα οποία γνώρισαν επιτυχία εκείνη την εποχή.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!