Search
Close this search box.
Judas Priest – British Steel: Ιστορίες και γεγονότα

Judas Priest – British Steel: Ιστορίες και γεγονότα

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στο 'British Steel'.
Judas Priest - British Steel / Εξώφυλλο
Judas Priest - British Steel / Εξώφυλλο

Η ημερομηνία έδειχνε 14 Απριλίου 1980 όταν στα ράφια των δισκοπωλείων ανέβηκε το έκτο άλμπουμ των Βρετανών Judas Priest. To ‘British Steel’ κυκλοφόρησε σαν σήμερα και έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του heavy metal, ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η δεκαετία του ’70 είχε περάσει ανεπιστρεπτί και πάρα πολλές νέες metal μπάντες άρχισαν να ξεπηδούν στην Αγγλία, δημιουργώντας αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως New Wave Of British Heavy Metal.

Οι Judas Priest, ήταν τότε ήδη ένα συγκρότημα με όνομα και ιστορία, ωστόσο η ξαφνική έκρηξη του είδους θα μπορούσε να τους κάνει «κακό» καθιστώντας το ύφος τους, ναι μεν heavy metal, αλλά ξεπερασμένο. Η κυκλοφορία του ‘British Steel’ όμως, ανέτρεψε το κλίμα.

Οι Glenn Tipton, Rob Halford και K.K. Downing, δημιούργησαν έναν δίσκο λιγότερο πολύπλοκο, με «πιασάρικες», radio-friendly μελωδίες ο οποίος συνέχιζε να κρατάει ψηλά το λάβαρο της metal.

Αφήνοντας πίσω τους κάθε prog μικρό-στοιχείο και έχοντας υιοθετήσει, ήδη από τον προηγούμενο δίσκο, ‘Killing Machine’, το leather look, οι Priest με αυτό το άλμπουμ επισημοποίησαν αυτό που είχαν αποδείξει ήδη οι Black Sabbath, πως το Birmigham θα καθορίζει την metal σκηνή.

Όταν κάναμε το ‘British Steel’, υπήρχε η αίσθηση, ανάμεσα στην μπάντα και την δισκογραφική, πως κάτι εκπληκτικό πρόκειται να συμβεί.

Όπως αποδείχτηκε, το ‘British Steel’ ήταν ο δίσκος που ώθησε πραγματικά το συγκρότημα, ειδικά στην Αμερική, μέσω των τραγουδιών ‘Breaking the Law’ και ‘Living After Midnight’.

Το ‘Living After Midnight’ ήταν το τραγούδι που μας έδωσε την πολύ σημαντική προσβασιμότητα στο ράδιο, την οποία ζητούσαμε για πολύ καιρό.

-Rob Halford

Αυτός ο πολύ σημαντικός δίσκος για την ιστορία της heavy metal μουσικής σήμερα κλείνει 37 χρόνια κυκλοφορίας και εμείς, θέλοντας να αποτίσουμε φόρο τιμής, μοιραζόμαστε μαζί σας 10 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζατε για το ‘British Steel’.

Το όνομα του δίσκου δεν είναι λογοπαίγνιο για τον metal ήχο κτλ, απλώς ο Glen Tipton ήταν κάποτε εργάτης στο εργοστάσιο της εταιρίας British Steel.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και άλλες ακόμα εταιρείες με μέταλλα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο «μεγάλωμα» των παιδιών στο Birmigham όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Rob Halford:

Όταν πηγαίναμε σχολείο, περνάγαμε μπροστά από όλα αυτά τα εργοστάσια μετάλλων και βλέπαμε το λιωμένο μέταλλο να βγαίνει από μεγάλες δεξαμενές.

Εμείς κυριολεκτικά εισπνέαμε όλες τις αναθυμιάσεις από τις επεξεργασίες των μετάλλων, εισπνέαμε metal πριν καν εφευρεθεί η heavy metal.

Ήμασταν στο σχολείο και προσπαθούσαμε να κάνουμε Αγγλική λογοτεχνία και όλη η τάξη έτρεμε λόγω των μηχανημάτων.

Με τον Tipton να προσθέτει:

Όντως μεγαλώσαμε σε έναν λαβύρινθο της heavy metal.

Οι αρχικές κόπιες του δίσκου πωλήθηκαν έναντι 3,99 λιρών με τίτλο της διαφημιστικής καμπάνιας «British Steal».

Τα δύο βασικά hits του ‘British Steel’, ‘Breaking the Law’ και ‘Living After Midnight’, κατέταξαν, για λίγο καιρό, τους Priest στο μυαλό του κοινού ως μπάντα της συνομοταξίας των Kiss και των Van Halen.

Για να τονιστεί η παραβατικότητα του ‘Breaking the Law’, το κομμάτι περιέχει ηχογραφήσεις γυάλινων μπουκαλιών με γάλα, να σπάνε σε τσιμέντο.

Judas Priest - Breaking The Law (Official Music Video)

Από την άλλη, στο κομμάτι ‘Metal Gods’ ακούγονται ήχοι μονομαχίας με στέκες του μπιλιάρδο και μεταλλικών αντικειμένων, όπως μαχαίρια πιρούνια και κουτάλια να πέφτουν κάτω.

Το ‘British Steel’ είναι ο πρώτος δίσκος των Judas Priest που δεν περιείχε καμία διασκευή.

Οι Metallica το 1994 στο Μαϊάμι, που ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας τους, έπαιξαν με τον Rob Halford στο τραγούδι ‘Rapid Fire’, πράγμα που επαναλήφθηκε το 2013 στα Golden God Awards, του Revolver Magazine.

Metallica w/ Rob Halford - Rapid Fire - Miami, FL, USA 1994

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Halford, το αυστηρό χρονοδιάγραμμα παίζει ρόλο στο μεγαλείο ενός δίσκου:

Κάναμε αυτό που έπρεπε, δεν είχαμε τόσο πολύ χρόνο να σκεφτούμε, να επεξεργαστούμε και να σχεδιάσουμε τα τραγούδια που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε.

Γι’ αυτό ήταν ένας τόσο μοναδικός δίσκος.

Ο Glenn Tipton είχε πει σχετικά:

Είχαμε ολοκληρώσει περίπου το 40% των κομματιών όταν μπήκαμε στο στούντιο.

Στην ηλικία που είμαστε τώρα, θα μας ήταν πολύ δύσκολο να μπούμε για ηχογράφηση και να γράψουμε κιόλας εκεί τα τραγούδια.

Είχαμε απόθεμα ενέργειας και ενθουσιασμού τότε και όντως αυτό μας βγήκε σε καλό.

Πιστεύω πως παίζει ρόλο αυτό που λένε, πως πρέπει να θέτεις προθεσμίες για να έχεις καλά αποτελέσματα.

Ο θρύλος λέει πως ο Dimebag Darrell φορούσε στον λαιμό του ξυραφάκι λόγω του εμβληματικού δίσκου των Judas Priest.

Με την αλλαγή ρότας και την αλλαγή drummer, αφού ο Les Binks ήταν δυσαρεστημένος με την νέα κατεύθυνση της μπάντας και την θέση του πήρε ο Dave Holland, οι Judas Priest κατάφεραν να σηματοδοτήσουν την «μουσική επανάσταση» στην Αγγλία που ανέδειξε τεράστιες μπάντες όπως είναι οι  Iron Maiden, οι Motörhead και οι Saxon.

Το ‘British Steel’ αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα των μουσικών τεκταινόμενων στην Αγγλία τις αρχές του ’80 και παραμένει μέχρι και σήμερα, 37 χρόνια μετά, ένας δίσκος διαχρονικός και φρέσκος.

Ενδεικτικές πηγές: Teamrock


Judas Priest – British Steel: Σφυρηλατώντας το ατσάλι

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!