Search
Close this search box.
Ο πολύπλευρος κύριος Josh Homme

Ο πολύπλευρος κύριος Josh Homme

Μία αναδρομή στο πλούσιο δισκογραφικό έργο του Josh Homme.
Josh Homme
Josh Homme

Το να κάτσεις να γράψεις ένα αφιέρωμα για τον Josh Homme και τα όσα έχει καταφέρει να πετύχει στον χώρο της μουσικής όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Και δεν είναι, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει διαγράψει μια καριέρα αξιοζήλευτη, συμμετέχοντας σε συγκροτήματα που σημάδεψαν τα ’90s και τα ’00s, αλλά και επισυνάψει συνεργασίες με αναρίθμητους καλλιτέχνες, φέρνοντας στο μυαλό μας τον Slash και τον δικό του πλούσιο κατάλογο.

Δεν είναι υπερβολή, λοιπόν, να αποφανθεί κανείς, πως ο Homme είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα, που έχει σημαδέψει τις 2 προηγούμενες δεκαετίες.

Kyuss

Αρχές δεκαετίας του 1990, και ο καυτός ήλιος του Palm Desert της California ξεφούρνισε ένα συγκρότημα που σημάδεψε τον desert / stoner ήχο, επηρεάζοντας ένα σωρό συγκροτήματα του μέλλοντος που θέλησαν να τους μιμηθούν (έχοντας ξεκινήσει σαν Katzenjammer και Sons Of Kyuss αρχικά).

Josh Homme, John Garcia και Brant Bjork δημιούργησαν στην ουσία ένα ολόκληρο μουσικό ιδίωμα, γιατί μπορεί και σε αυτόν τον ήχο εν αρχή oι Black Sabbath, αλλά οι Kyuss ήταν αυτοί που πήραν το φύσημα από τα χαμηλά κουρδίσματα του Iommi, και τους έδωσαν σάρκα και οστά.

Τέσσερις δίσκοι, με το εμβληματικό ‘Welcome To Sky Valley’ να αποτελεί ναυαρχίδα ολόκληρου του stoner ήχου, και τα απόνερα του εκτοπίσματος της μπάντας να τα καρπώνεται και η ελληνική σκηνή, με την έκρηξη του genre τα τελευταία χρόνια.


Queens Of The Stone Age

Όταν ένας κύκλος κλείνει, τότε υποχρεωτικά ανοίγει ένας άλλος.

Ο Josh Homme μετά την διάλυση των Kyuss, μας χάρισε την χαρακτηριστική γκρούβα των Queens Of The Stone Age, φέρνοντας στο μυαλό μας τον καλό του φίλο, Dave Grohl, που μετά την διάλυση των Nirvana περίπου την ίδια περίοδο χρονικά, έφτιαξε τους Foo Fighters.

Έξι δίσκοι, πολλές συνεργασίες (από Dave Grohl και Mark Lanegan μέχρι Billy Gibbons) και έναν χαρακτηριστικό hard ήχο:

Queens Of The Stone Age - Go With The Flow (Official Music Video)

Queens Of The Stone Age - Little Sister


Eagles Of Death Metal

Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, και το 1998 ο Josh συναντά τον Jesse Hughes, ιδρύοντας τους Eagles Of Death Metal.

Τέσσερις δίσκοι σύνολο, με τους δυο τους να είναι και τα μόνα μέλη που έχουν παραμείνει στο συγκρότημα όλη αυτήν την περίοδο. Όπως είναι φυσικό, η γκρούβα των Q.O.T.S.A. πέρασε και εδώ, με τον ίδιο τον Homme να περιγράφει το ηχόχρωμά τους ως εξής:

Bluegrass slide guitar mixed with stripper drum beats and Canned Heat vocals…

Τους Eagles Of Death Metal το ευρύ κοινό τους έμαθε, δυστυχώς, για τους λάθος λόγους, αφού ήταν η μπάντα που είχε την ατυχία να παίζει ζωντανά μέσα στο Bataclan, στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού…

EODM (Eagles of Death Metal) - Complexity


Them Crooked Vultures

Κάπου μεταξύ των Queens Of The Stone Age και των υπόλοιπων… ασχολιών του, ο Josh Homme δημιούργησε ένα supergroup με διαλεχτά μέλη:

Στο μπάσο και τα πλήκτρα ο John Paul Jones των θρυλικών Led Zeppelin, στα τύμπανα ο Dave Grohl και ο ίδιος σε κιθάρα-φωνή.

To όνομα αυτών, Them Crooked Vultures.

Η τριάδα γέννησε έναν και μοναδικό δίσκο με hard rock και blues πινελιές, σημειώνοντας αρκετή εμπορική επιτυχία:


 The Desert Sessions

Μια μουσική κολλεκτίβα που ίδρυσε ο Josh Homme πίσω στο 1997, με τους Brant Bjork, PJ Harvey, Dave Catching, Nick Oliveri, Mark Lanegan, Ben Shepherd, Josh Freese, Chris Goss και πολλούς άλλους εκπρόσωπους της Palm Desert να συνεισφέρουν τόσο συνθετικά όσο και ερμηνευτικά.

10 EP και 5 compilation albums, παραγωγή αν μη τι άλλω εντυπωσιακή!

The Desert Sessions - Vol. 3 & 4

Η PJ Harvey ήταν η special καλεσμένη για το super radio hit ‘I Wanna Make It Wit Chu’, με τη φωνή της να δένει απόλυτα με την γκρούβα του Josh Homme στην κιθάρα. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε ξανά και βρήκε μια θέση στην tracklist του ‘Era Vulgaris’ των QOTSA.

I Wanna Make It Wit Chu


Συνεργασίες-Συμμετοχές

  • Arctic Monkeys

Αυτή η χαρακτηριστική νεο-ψυχεδελική γκρούβα που απλώνεται στο ‘Do I Wanna Know’, με τα έντονα blues rock στοιχεία, κατακάθισε στην μπάντα από το 2009, όταν συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με τον Josh Homme, για την παραγωγή του δίσκου ‘Humbug’.

Οι Μonkeys ηχογράφησαν τα κομμάτια του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πιο συγκεκριμένα, βρέθηκαν στην έρημο Mojave της California.

O Alex Turner, μάλιστα, συμμετείχε σαν guest vocalist στο δίσκο των Queens Of The Stone Ages, ‘…Like Clockwork’, αποδεικνύοντας την εξαιρετική συνεργασία των δυο μουσικών, ενώ μέχρι σήμερα είναι επιστήθιοι φίλοι. O Homme αναλαμβάνει τα δεύτερα φωνητικά στο ‘Knee Socks’:

  • Foo Fighters / Dave Grohl

Ανταλλαγή… πληθυσμών μεταξύ Queens Of The Stone Age και Foo Fighters, με κοινή συνισταμένη, ποιον άλλον, τον Dave Grohl.

Έπειτα από ένα τηλεφώνημα από τον παλιόφιλό του, Josh Homme, ο Dave Grohl συμμετείχε στους Queens of the Stone Age, για τον δίσκο ‘Songs for the Deaf’. Έτσι, προστέθηκε ένα ακόμα όνομα στο πλούσιο παλμαρέ των συνεργασιών του Homme, με τον Grohl να αφήνει το στίγμα του στα ντραμς του πολυαγαπημένου άλμπουμ των QOTSA.

Queens Of The Stone Age - No One Knows (Official Music Video)

Λίγα χρόνια μετά, ο Dave Grohl αποφάσισε να το διανθίσει με guest εμφανίσεις τον δίσκο των Foo Fighters, ‘In Your Honor’ και έφτιαξε μια λίστα με τους καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί. Μεταξύ αυτών, ο Josh Homme, ο John Paul Jones των Led Zeppelin, η Norah Jones και άλλοι πολλοί.

Στο κομμάτι ‘Razor’, συμμετέχει ο Josh Homme:

  • Iggy Pop

Ήταν σίγουρα μια από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες αλλά και ένας από τους κορυφαίους δίσκους που ακούσαμε την περασμένη χρονιά.

Μια παλιά καραβάνα, ο Iggy Pop, και μια σύγχρονη μουσική ιδιοφυΐα, ο Josh Homme, ηχογράφησαν πέρυσι στα κρυφά ένα νέο άλμπουμ που κυκλοφόρησε επίσημα στις 18 Μαρτίου του 2016.

Να υπενθυμίσουμε ότι την μπάντα συμπλήρωσαν ο ντράμερ των Arctic Monkeys, Matt Helders, αλλά και ο Dean Fertita των Queens Of The Stone Age.

Μιλώντας στα πλαίσια της προώθησης του δίσκου, ο Josh Homme δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του αλλά και τον σεβασμό του για τον γερόλυκο Iggy Pop:

Ο Lemmy έφυγε. Ο Bowie έφυγε.

O Iggy Pop είναι ο τελευταίος από τους μοναδικούς.

Ήθελε «μπάλες» για να είσαι σαν κι αυτόν: ένας μικρόσωμος τύπος με μεγάλο πέος, που τρόμαζε τον κόσμο στο Detroit. Όλοι θα πρέπει να είναι μαζί του.

Το αξίζει.

Ποτέ δεν πήρε τον σεβασμό και την αποθέωση, κυρίως λόγω δικών του λόγων, αλλά έκανε πράγματα που «γέννησαν» περισσότερες μπάντες από οποιονδήποτε. Φέρτε τα αγάλματα, κ@ριόληδες!

  • Primal Scream

Οι Primal Scream δεν λείπουν από τον κατάλογο των συνεργασιών του Josh Homme, καθώς έχει συμμετοχή στο κομμάτι ‘Necro Hex Blues’ από το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 2008, ‘Beautiful Future’.

Μάλιστα, λέγεται πως το κομμάτι προέκυψε από ένα jam των QOTSA σε μια συναυλία του 2007, όταν στη σκηνή είχε εμφανιστεί μαζί τους ο κιθαρίστας των Primal Scream, Andrew Innes.

  • Prodigy

Συνεργασία και με τον Liam Howlett των Prodigy!

Οι δυο τους remix-αραν το γνωστό ‘Take Me To Hospital’ των Βρετανών γιγάντων της EDM, με το original κομμάτι να αποτελεί λατρεία των μελών του συγκροτήματος, αρκεί να διαβάσετε τις δηλώσεις του Howlett:

Αυτό το τραγούδι είναι ο απόλυτος ήχος που μας χαρακτηρίζει, είναι σαν να συγκρούονται οι προσωπικότητές μας και οι εμπνεύσεις μας!

Πάρτε μια γεύση από το remix:

The Prodigy - Take Me To The Hospital (Josh Homme / Liam Howlett Wreckage Remix)

  • Florence + The Machine

Και Florence Welch το μενού!

Ονειρική είχε χαρακτηρίσει την από κοινού εμφάνισή της με τον Josh Homme, πίσω στο 2012, αφού το ετερόκλητο ντουέτο είχε συνεργαστεί σε ένα unplugged show του MTV και είχε ερμηνεύσει το ‘Jackson’, ένα κομμάτι που έγινε γνωστό από ένα άλλο ντουέτο, αυτό των Johnny Cash και June Carter…

Florence + The Machine ft. Josh Homme - Jackson (MTV Unplugged)

  • Lady Gaga

Η κυρία αυτή έχει απασχολήσει πολύ τον rock-metal κόσμο αυτήν την χρονιά, με αποκορύφωμα την από κοινού εμφάνιση με τους Metallica στα φετινά βραβεία Grammy.

Ο Josh Homme είχε προλάβει να συμμετάσχει στο ‘Perfect Illusion’ της εκρηκτικής pop star, παίζοντας κιθάρα στο κομμάτι. O Patrick Carney των Black Keys κλήθηκε να σχολιάσει το παίξιμο του Josh, χαρακτηρίζοντάς το σκ@@νιο, με την Lady Gaga να τον υπερασπίζεται δημόσια:

Lady Gaga - Perfect Illusion (Official Music Video)

  • Biffy Clyro

Μετά τους Arctic Monkeys, και οι Biffy Clyro επέλεξαν τον Homme στην παραγωγή του δίσκου τους, ‘Only Revolutions’ του 2009. Ο Josh, μάλιστα, παίζει τα κιθαριστικά solo στο κομμάτι ‘Bubbles’, που έκτοτε έχει γίνει ένας από τους λόγους της εντυπωσιακής ανόδου των Σκωτσέζων.

Ο frontman τους, Simon Neil, δεν έχασε την ευκαιρία να τον εκθειάσει δημόσια:

O τρόπος που βοήθησε στον δίσκο ήταν εκπληκτικός! Ήρθε στο studio, άκουσε για λίγο το κομμάτι που προβάραμε και μετά από δυο λεπτά έπαιξε το καλύτερο solo που έχεις ακούσει!Είναι όλα όσα θα ήθελε κανείς από έναν rock star!

Biffy Clyro - Bubbles (MTV Soundchain)

  • Mastodon

Το ‘Colony Of Birchmen’ επιλέχθηκε να είναι το δεύτερο single του δίσκου ‘Blood Mountain’, πιθανότατα επειδή ήταν το πιο ραδιοφωνικό του δίσκου.

Στο κομμάτι αυτό, οι Mastodon επέλεξαν να συνεργαστούν με ποιον άλλον, τον Josh Homme:

Colony of Birchmen


Φυσικά, οι παραπάνω συνεργασίες δεν είναι οι μοναδικές για τον Josh Homme, αφού συμμετείχε σε διάφορα projects καλλιτεχνών όπως οι Trent Reznor, Fu Manchu, UNKLE, Strokes, Mark Lanegan, και αρκετών άλλων, με τον κατάλογο να είναι ατελείωτος.

Αν δεν κουραστήκατε, ξαναπιάστε το άρθρο από την αρχή…


Josh Homme: «Δεν απορρίπτω μία πιθανή επανένωση των Kyuss»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!